bilde

Liten varmepumpe: Komplett guide (Alternativer, montering, o.l.)

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Du vil ha en liten varmepumpe, men hvilke alternativer har du? Her skal vi se på fordelene og ulempene med små modeller, hvem de passer for, hvilke varmepumpemerker som er best og aktuelle varmepumpemodeller med et stilfullt design.

Kortversjonen

  • En liten varmepumpe kan være et godt alternativ for de som ønsker en plassbesparende og estetisk tiltalende løsning.
  • Fordelene med en liten varmepumpe inkluderer lavere pris og muligheten til å varme opp ett rom eller mindre boliger.
  • Ulempen er at små varmepumper generelt sett har lavere effektivitet og kan være mer støyende enn større modeller.
  • Små varmepumper passer godt for godt isolerte boliger, mindre leiligheter, fritidsboliger og de som vektlegger estetikk. Alternativt kan gulvmodeller eller vegghengte modeller være andre alternativer å vurdere.

Hva er fordelene og ulempene med en liten varmepumpe?

Det er ikke uvanlig at folk bruker lang tid på å undersøke hvilken varmepumpe de vil ha til hjemmet sitt. En vanlig bekymring er at varmepumpen skal oppta for stor plass og forstyrre estetikken i rommet. I disse tilfellene kan en liten varmepumpe være et godt alternativ. En annen fordel er at de ofte er billigere også.

En liten varmepumpe er akkurat det det høres ut som – en mindre versjon av den vanlige varmepumpen. Disse modellene kan for eksempel brukes til å varme opp bare ett rom – for eksempel soverommet eller kjellerstuen. De brukes også brukes i rom hvor man prioriterer estetikk. Små varmepumper fungerer på akkurat samme måte som større modeller. Her i denne artikkelen fokuserer vi på luft-til-luft varmepumper.

Luft-til-luft varmepumper henter inn kald luft utenfra som varmes opp inne i varmepumpen. Deretter blir den varme luften fordelt ved hjelp av en vifte. Små varmepumper har mindre vifter, noe som betyr lavere effektivitet enn det de store varmepumpene har. Store vifteblad klarer å fordele varmen bedre ved lavere hastighet. Det betyr at små varmepumper kan lage mer støy. Det finnes heldigvis stillegående, små modeller for deg som er bekymret for lydnivået.

Ulempen er at de ikke er like effektive som de større modellene. Før du kjøper en liten modell, bør du vurdere ulike kriterier som boligens størrelse, hvor godt isolert boligen er, romløsning og klimaet i området der du bor. Det kan godt hende at en liten varmepumpe passer perfekt – hvis ikke, må du være åpen for å utforske andre alternativer.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvem passer små varmepumper for?

Små varmepumper passer best for deg som ikke har et stort behov for effektivitet. Dersom du bor i en eldre, trekkfull bolig eller skal varme opp en større bolig, så anbefaler vi å velge en større modell. En liten varmepumpe er derimot et godt valg for en liten leilighet som er godt isolert. Små varmepumper kan også være tilstrekkelige for mindre fritidsboliger og hytter. De passer også godt for deg som vektlegger estetikk.

Fordelen ved å ha en liten varmepumpe på hytta eller i fritidsboligen er at du kan styre vedlikeholdstemperaturen. Du kan for eksempel ha temperaturen på rundt 10 grader når du ikke er der. Det forhindrer frostskader. Samtidig vil du kunne bruke fjernstyring via smarttelefonen til å varme opp hytten før dere kommer frem. Små varmepumper er derfor en lønnsomt, praktisk og behagelig løsning for hytter.

Andre velger en liten varmepumpe for å supplere eksisterende varmekilder i boligen. For eksempel, kanskje har du en stor og kraftig modell i stuen. Den er likevel ikke nok for at øverste etasje i huset får nok varme. I så fall kan du kjøpe en billig og liten varmepumpe som ekstra varmekilde fremfor å bruke elektriske ovner.

Hvis du ikke har varmepumpe fra før av, anbefaler vi at du heller se på varmepumper med flere innedeler som kobles på samme utedel. Det kan ofte være en rimeligere løsning enn to separate sett. Akkurat hva som blir best for deg avhenger av flere faktorer, så be alltid montøren om råd og anbefalinger før du bestemmer deg.

Hvilke merker og modeller er best for små varmepumper?

Toshiba Seiya er et godt eksempel på en billig og liten varmepumpe som er tilstrekkelige for middels store rom, små leiligheter og hytter. Den er egnet for et nordisk klima og fås med funksjoner som stillemodus. I tillegg medfølger selvrensefunksjon, fjernkontroll og støvfilter.

ZEN designvarmepumpe fra Miba er derimot et ypperlig valg for deg som vektlegger estetikk. Varmepumpen er syltynn og fås i svart, hvitt og sølv. Den er stillegående med svært lavt lydnivå for prisen. Samsung Wind-Free™ passer for deg som vil ha et stilfullt design, kombinert med myk luftfordeling. Du slipper dermed så mye «blest» fra varmepumpen for økt kontroll. I tillegg til disse, så finnes det også mange andre gode modeller på markedet.

Til syvende og sist, så er ikke merkevaren det viktigste. Norske varmepumpefirma er sertifiserte og seriøse. Det betyr at de også fører varmepumper av tilfredsstillende kvalitet. De fleste varmepumpemodeller som fås i dag er uansett egnet for norske forhold. Det er derfor ikke slik at du bør se etter spesifikke merker eller styre unna mindre kjente merker.

Istedenfor anbefaler vi at du er åpen til å utforske. Sammenlign så mange alternativer som mulig. Vurder funksjonene opp mot dine behov og din bolig. Still varmepumpefirmaet mange spørsmål og be dem om å forklare forskjellene om du føler deg usikker.

Hva er beste plassering for en liten varmepumpe?

Du må tenke nøye gjennom plassering av en liten varmepumpe, akkurat som for vanlige modeller. Det kan for eksempel ikke være for stor avstand mellom inne- og utedel. Innedelen må i tillegg plasseres et sted hvor varmen fordeles optimalt. Det er fornuftig å montere den i det rommet hvor varmebehovet er størst, for eksempel stuen.

Alternativt kan du plassere den i nærheten av en åpen trapp for at varmen skal sige opp i etasjen over. Du må imidlertid vurdere om effektiviteten til en liten varmepumpe holder for to etasjer. Dersom det er snakk om små areal, så kan det gå – bare husk at du trenger store varmepumper for å dekke større områder.

Installatøren vil kunne gi deg gode råd om plassering under befaringen. Vi anbefaler at du tenker litt gjennom behovene dine på forhånd, slik at du vet hva du bør spørre om. Installatøren kan også hjelpe deg om du står helt fast og ikke aner hvor du skal putte varmepumpen. Ikke minst, så kan du få gode anbefalinger til hvilken modell du bør velge.

Finnes det andre alternativer til en liten varmepumpe?

Trenger du høy effektivitet, men du ønsker likevel å vektlegge estetikk? Liker du ikke tanken på en stor, vegghengt varmepumpe? I så fall kan en gulvmodell være et godt alternativ for deg. Gulvmodeller kan bygges helt eller delvis inn i vegg og møbler. Det er dermed ganske enkelt å skjule dem.

Denne typen varmepumper frigir veggplass for deg som foretrekker åpne vegger eller store malerier. Du slipper å stirre på en sjenerende varmepumpe. En annen fordel er at de varmer opp kalde gulv. De kan også plasseres under trekkfulle vindu. Enkelte mener at vegghengte modeller er mer effektive, men dagens gulvmodeller gir svært god varme.

Gulvmodellen til Daikin er et godt eksempel på dette. Det tidløse, stilfulle designet gjør at den sklir lett inn i ethvert interiør. Funksjoner som Heat Boost gjør at boligen raskt varmes opp, slik at design ikke går på bekostning av effektivitet. Toshiba, Mitsubishi og Panasonic har også elegante modeller som minner om panelovner.

Foretrekker du å få varmepumpen opp fra gulvet? Det finnes vegghengte modeller som er designet i stilfulle farger. Et godt eksempel på dette er Mitsubishi Kaiteki luft-luft varmepumpe. Den fås for eksempel i en dyp rødfarge. Selve utformingen skiller seg også fra tradisjonelle varmepumper, noe som gir et moderne og særegent inntrykk.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan får jeg best tilbud og pris på en liten varmepumpe?

Du bør ikke forhaste deg når du skal kjøpe ny varmepumpe. Du får det beste tilbudet og den mest lukrative prisen på en liten varmepumpe ved å skaffe deg et godt sammenligningsgrunnlag. Det betyr at du ikke bare bør gjøre egen research, men også hente inn forslag fra 2-3 ulike varmepumpefirma.

Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å legge ut ønskene dine på en anbudsside. Det holder å gi noen opplysninger om boligen din, samt kontaktdetaljer. Deretter får du tilbud fra seriøse og aktuelle firma. Vi anbefaler at du ber om befaring fra flest mulig. Du kan godt være åpen om at de har konkurranse – kanskje får du en ekstra god pris.

Flere befaringer er ikke bare for å sammenligne pris på tvers av ulike installatører. Du vil også få flere innspill til hvilken modell du bør velge, samt hvor du skal plassere varmepumpen. Dersom anbefalingene til det ene firmaet avviker svært mye fra de andre, bør du stoppe opp og spørre dem hvorfor.

Antatt levetid til luft-til-luft varmepumper ligger på rundt 12-15 år, avhengig av merke og modell. Det er med andre ord en stor investering som du skal dra fordel av over lang tid. Det er derfor smart å bruke god tid på avgjørelsen, slik at du er sikker på at du blir fornøyd.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en liten varmepumpe?

En liten varmepumpe er en varmepumpe som er designet for å være plassbesparende og ta opp minimalt med plass. De er vanligvis mindre enn tradisjonelle varmepumper og kan være en god løsning for mindre rom eller mindre hjem.

Meldingsboble
Hvilke fordeler har en liten varmepumpe?

En liten varmepumpe kan være en kostnadseffektiv løsning for oppvarming og kan bidra til å redusere strømregningene. De er også en mer miljøvennlig løsning enn tradisjonelle varmesystemer, da de bruker naturlige ressurser som luft som varmekilde. Varmepumper kan også gi jevnere temperaturer og bedre innendørs luftkvalitet.

Meldingsboble
Hvor mye plass trenger en liten varmepumpe?

En liten varmepumpe tar vanligvis opp mindre plass enn tradisjonelle varmepumper, og kan være en god løsning for mindre rom eller mindre hjem. Det er imidlertid viktig å vurdere størrelsen på enheten i forhold til størrelsen på rommet og varmebehovet.

Meldingsboble
Er en liten varmepumpe egnet for alle hjem?

En liten varmepumpe kan være en effektiv løsning for mindre rom eller mindre hjem, men det er viktig å vurdere størrelsen på enheten i forhold til størrelsen på rommet og varmebehovet. En profesjonell varmepumpeinstallatør kan hjelpe deg med å velge riktig størrelse og type varmepumpe for ditt hjem.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454