bilde

STILRENT: En gulvmodell er rett og slett en varmepumpe som monteres på gulvet, i stedet for på veggen. Disse har ofte et pent og diskrè design.

Varmepumpe i gulvmodell: Komplett guide (Pris, Montering, o.l.)

Sist oppdatert: 25. november 2023

Her får du alt du trenger å vite før du kjøper en varmepumpe i gulvmodell. Det er nemlig mye å vurdere når du skal ha deg en ny varmepumpe. Hvor skal den stå? Hvilken modell er best? Hva trenger jeg av funksjoner? Vi gir deg svarene.

Kortversjonen

  • En varmepumpe i gulvmodell har et estetisk design, kan være diskré og enklere å tilpasse til interiøret.
  • Den er også egnet for rom med skråtak og kan bidra til oppvarming av kalde gulv.
  • Gulvmodeller kan være mindre effektive enn vegghengte modeller når det gjelder oppvarming av kald bolig. Det er viktig å vurdere boligens behov og egenskaper før du velger.
  • risene på varmepumper i gulvmodell varierer, men de fleste modellene ligger i prisklassen 15 000–30 000 kr. Du kan spare penger på strømutgifter ved å bytte til varmepumpe, avhengig av boligens størrelse, isolasjon og strømforbruk.

Hva er en varmepumpe i gulvmodell?

Gulvmodell er rett og slett en luft-til-luft varmepumpe som monteres på gulvet og ikke på veggen. Varmepumpene fungerer akkurat på samme måte som de vegghengte. Uteluft varmes opp og spres rundt i boligen for å sikre en behagelig innetemperatur. Gulvmodellene blåser luft både ned mot gulvet og oppover i rommet.

Gulvmodeller er ofte kvadratformet, og utseendet minner om en panelovn. De fleste av modellene er stilrene og elegante. Veggmodeller er som regel mer avlange og smale. Mange velger derfor å bytte ut panelovner med varmepumpe i gulvmodell.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvorfor velge varmepumper i gulvmodell?

Varmepumpe til gulv er et estetisk valg, takket være et diskré design. De stikker seg ikke ut på samme måte som det vegghengte modeller gjør. De kan dessuten bygges inn i veggen for å gjøre dem enda mindre synlige. Sist, men ikke minst, så er de enklere å plassere. Alt i alt, så er det mye enklere å tilpasse gulvmodeller til interiøret.

Fordeler med gulvmodell over vegghengte varmepumper

Varmepumper til gulv er som regel større enn vegghengte modeller. Det er ikke nødvendigvis noe negativt, da innedelen som regel lager mindre støy. Større overflate sørger nemlig for at oppvarmingen kan gå saktere, noe som igjen fører til mindre bråk. Gulvmodeller er som sagt mer diskré, til tross for at de er større.

Det kan være vanskelig å montere vegghengte varmepumper i rom med skråtak. I så fall kan en gulvmodell være det perfekte valget. Eller kanskje du foretrekker å ha veggene frie til å henge opp lamper og vakre malerier? Kanskje elsker du store, åpne flater i boligen? Da bør du se nærmere på en gulvmodell når du skal ha deg varmepumpe.

Gulvmodeller er dessuten et bra valg for deg som har kalde gulv, ettersom luften også blåses bortover på gulvnivå. Varmepumpen kan dermed være et alternativ til varmekobler i gulvet. Du kan dessuten plassere gulvmodeller under vindu for å unngå trekk og kaldras.

Ulemper med gulvmodell vs. vegghengt modell

Vegghengte modeller kan være mer effektive og raskere til å varme opp en allerede kald bolig. Det er fordi en høy plassering sørger for fri bane for luften som blåses ut i rommet. Det er imidlertid viktig å påpeke at når boligen først er varmet opp, så vil både gulv- og vegghengte modeller kunne regulere temperaturen ved hjelp av sensorer og temperaturkontroll.

Til syvende og sist, så må du ta hensyn til boligen din når du skal velge mellom gulv- og vegghengte modeller. For eksempel, gulvmodeller passer bra til boliger med store vinduer og kalde gulv. Er det høyt under taket og du ikke har noe imot at varmepumpen er synlig, så kan en vegghengt modell være et bra valg.

Hva koster varmepumpe i gulvmodell?

Prisen på varmepumper i gulvmodell varierer etter ytelse, funksjoner og egenskaper. De fleste modellene fås fra 15 000 kr til 30 000 kr. Populære varmepumpemerker som tilbyr gulvmodeller inkluderer Daikin, Mitsubishi og Panasonic. Det finnes også mange andre kvalitetsmerker på markedet som kan være verdt å se nærmere på.

Pris på populære gulvmodeller

Kirigamine Furo fra Mitsubishi er et godt eksempel på en varmepumpe for gulv som tåler lave temperaturer. Temp Booster sørger for rask oppvarming, samtidig som lydnivået er på knappe 19 db(A). Den takler et nordisk klima og varmer helt ned til minus 25 grader. Prisen på varmepumpen begynner på ca. 20 000 kr og oppover. Denne gulvmodellen fra Mitsubishi er bra for deg som vil ha en stillegående varmepumpe.

De nyeste gulvmodellene til Panasonic kan være et bra valg for deg som ønsker høy funksjonalitet og ytelse. Varmepumpene varmer opp luften helt ned til minus 35 grader. Luften blir samtidig renset for pollen og urenheter, takket være et nytt nanoe™ X-luftrensesystem. Det gjør dem til et godt valg for deg med astma eller sensitive luftveier. Prisen på disse gulvmodellene fra Panasonic begynner også fra ca. 20 000 kr og opp.

Daikin tilbyr varmepumper i gulvmodell som er tilpasset et nordisk klima. De nyeste modellene fås med Heat Boost, en funksjon som gjør at den varmer raskere enn tradisjonelle, vegghengte modeller. Gulvmodellene til Daikin fås med WiFi, talestyring og luftrensing. Prisen ligger på rundt 30 000 kr, pluss/minus noen tusenlapper.

Husk at montering kommer i tillegg

Du må huske å budsjettere for montering og installasjon, og ikke bare selve varmepumpen. Det koster ca. 5000 kr, men det nøyaktige tallet varierer fra firma til firma. Prisen avhenger også av hvor komplisert arbeidet er. Utover det, så anbefaler vi at du setter av penger til et varmepumpehus. Disse husene kan du enten kjøpe ferdig eller bygge selv. Service og vedlikehold kommer i tillegg.

Hvor mye penger kan jeg spare på varmepumpe i gulvmodell?

Du kan spare penger på strømutgiftene dine ved å bytte til en varmepumpe, enten det er snakk om gulvmodell eller vegghengt modell. Hvor mye du sparer på å bytte til varmepumpe, avhenger av flere faktorer. Du må blant annet vurdere følgende:

  • Hvor stor er boligen?
  • Bruker du primært elektrisitet til oppvarming?
  • Hvor godt isolert er boligen?

Enova anbefaler luft-til-luft vannpumper til deg som bruker mer enn 15 000 kWh per år. Du bør ha mulighet til å fyre i peisen eller supplere med andre varmekilder på de aller kaldeste dagene. Enova forklarer videre at du kan spare ca. 72 000 kr på strømutgifter i løpet av 15 år, dersom du bruker ca. 25 000 kWh per år til en gjennomsnittspris på 1 kr per kWh.

Varmepumper i gulvmodell har en levetid på opptil 15 år. Det betyr at du både vil tjene inn igjen investeringen, samt gå i pluss etter noen få år. Du må måle eget strømforbruk for oppvarming og sette dette opp mot prisen på den aktuelle varmepumpemodellen for å gjøre egne beregninger. Be gjerne leverandøren om hjelp.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er beste varmepumpe for meg?

Det er ikke nødvendigvis slik at den dyreste varmepumpen er best for deg. For eksempel, du har ikke like stort behov for høy ytelse om du bor i en liten leilighet som er godt isolert. I så fall er det kanskje viktigere med en stillegående modell. Det kan også hende at en av de billigste varmepumpemodellene er tilstrekkelig for deg.

Det kan derimot være fornuftig å vurdere en av toppmodellene om du bor i en svær bolig. Det gjelder spesielt om du bor i et kaldt område. Du har i så fall behov for høy ytelse, selv ved lave temperaturer. Det er kjedelig å kjøpe for lav ytelse. En varmepumpe er en investering som du skal ha god nytte av i mange år fremover.

Installatøren vil kunne gi deg gode råd og anbefalinger under befaringen, men det er viktig å gjøre litt egen research også. Tenk over hvilke egenskaper som er viktige for deg og hva du er villig til å betale for dem. Du kan med fordel sammenligne ulike modeller fra forskjellige leverandører før du bestemmer deg.

Hvordan monterer man varmepumpe i gulvmodell?

Du kan ikke montere en varmepumpe i gulvmodell selv. Det er viktig å bruke et erfarent og sertifisert firma for montering. Det er ulovlig å forsøke selv, og du kan få store problemer med garanti og forsikring. Ikke bare kan det være direkte farlig, men varmepumpen kan yte dårligere og bli ødelagt før tiden ved feil montering.

En erfaren installatør vil dessuten kunne gi deg gode råd og veiledning. Du må nemlig bestemme deg for hvor du skal plassere inne- og utedelen. Det er ikke alltid så lett. Det er flere hensyn som skal tas for at du skal få best mulig utbytte av den nye varmepumpen din.

Montere innedel

Du bør ta hensyn til store møbler når du skal bestemme deg for hvor du skal montere innedelen. Ellers kan den varme luften stoppe opp fordi møblene er i veien. Konsekvensen av dette er dårligere fordeling av varme. Det er derfor viktig at du tar hensyn til interiøret eller ommøblerer ved behov. Innedelen kan heller ikke være for langt unna utedelen.

Det er som nevnt mulig å bygge innedelen inn i veggen. I så fall må du planlegge arbeidet på forhånd. Skal varmepumpen være delvis forsenket? Eller skal den være helt forsenket? Vil du bygge den helt inn i veggkonstruksjonen? En erfaren installatør vil kunne hjelpe deg og skaffe deg nødvendig informasjon.

Montere utedel

Du må ta hensyn til naboen når du skal montere utedelen til varmepumpen. Utedelen kan lage ganske mye bråk, selv om det finnes modeller som er mer stillegående enn andre. Hvis du bor tett på andre, bør du vurdere å investere i en mindre bråkete modell. Du bør også sørge for at utedelen ikke er rett ved soveromsvinduet til naboen.

Dersom det er langt til nærmeste nabo, trenger du ikke å være like obs på støynivået. Bare pass på at du har litt avstand til sittegrupper, soveromsvindu og lignende, slik at du ikke blir sittende og irritere deg over støy selv.

Mange velger å bygge varmepumpehus for å skjule utedelen og gjøre fasaden penere. Hvis du synes at utedelen forstyrrer estetikken, så kan du bygge et hus og male det i samme farge som boligen.  

Varmepumpehus er dessuten nødvendig for å beskytte utedelen mot vær og vind. Det er veldig kjedelig om det blåser opp til storm, og utedelen blir ødelagt på grunn av at den sterke vinden kaster løse gjenstander i den.

Få tilbud på varmepumpe gulvmodell

Det kan være mye penger å spare ved å sammenligne forskjellige priser og tilbud. I tillegg til en god pris, bør du også velge en varmepumpe som er godt egnet for dine behov. Det er smart å bruke tid på å velge – særlig med tanke på at varmepumper er en investering som skal vare i opptil 15 år.

Bruk en anbudstjeneste

Den enkleste måten å innhente tilbud på varmepumpe i gulvmodell er ved å bruke en anbudstjeneste. La firmaene konkurrere om deg, fremfor å bruke masse tid på å ringe rundt og gjøre research. Det holder å skrive inn kontaktdetaljene dine og litt opplysninger om boligen, f.eks. størrelse.

Anbudstjenesten vil deretter velge ut de tre mest aktuelle kandidatene for nettopp deg. Du kan føle deg trygg på at alle firmaene er sertifiserte og pålitelige. Neste steg er å be om gratis befaring. 

Vi anbefaler at du inviterer alle tre hjem for å få flere å velge mellom. Det er nemlig ikke mulig for installatøren å gi deg en nøyaktig pris på varmepumpe i gulvmodell med montering, uten å ha sett boligen din.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Bruk befaringen til å be om gode råd

Befaringen er en perfekt anledning til å få gratis råd om varmepumper fra en ekspert. Du bør likevel være litt forberedt. Da vet du hva du bør spørre om, samt du har dannet deg noen tanker om hva du vil ha. 

Les gjerne gjennom denne artikkelen en gang til og skriv ned viktige punkter som du vil undersøke nærmere. Da er det bare å ønske deg lykke til med jakten på den perfekte gulvmodellen for deg.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en varmepumpe i gulvmodell?

En varmepumpe i gulvmodell er en type varmepumpe som er designet for å monteres på gulvet, og er vanligvis tynn og flat i utseendet. De er vanligvis utformet for å være diskrete og plassbesparende, og kan gi jevn varme til et rom.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en varmepumpe i gulvmodell?

En varmepumpe i gulvmodell kan være en god løsning for de som ønsker å spare plass, eller for de som har et rom der det ikke er plass til en annen type varmepumpe. De kan også være mer effektive enn tradisjonelle varmesystemer og kan gi jevn varme til et rom. De kan også være mer effektive enn tradisjonelle varmesystemer og kan gi jevn varme til et rom.

Meldingsboble
Hvordan fungerer en varmepumpe i gulvmodell?

En varmepumpe i gulvmodell fungerer ved å ta varmeenergi fra uteluften og overføre den inn i rommet. De bruker en kjøleprosess som tar varmeenergi fra uteluften og overfører den til en væske eller gass i varmepumpen. Varmepumpen overfører deretter denne varmen til luften i rommet, og skaper en jevn og behagelig temperatur.

Meldingsboble
Hvor kan jeg bruke en varmepumpe i gulvmodell?

En varmepumpe i gulvmodell kan brukes i de fleste rom i huset, inkludert stuer, soverom og kontorer. De er spesielt populære i rom med begrenset plass, eller i rom der det ikke er mulig å installere en annen type varmepumpe.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454