bilde

POPULÆRT: En varmepumpe er bra både for miljøet og lommeboken din.

Pris på varmepumpe: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 25. november 2023

Det er utvilsomt et godt økonomisk valg å installere varmepumpe, ettersom selv de billigste modellene kan spare deg atskillig med strøm. Behovene dine har stor innvirkning på hva en varmepumpe koster. Du har for eksempel større behov for topp ytelse i eldre, trekkfull bolig, sammenlignet med godt isolerte, små leiligheter.

Varmepumper har blitt veldig populære den siste tiden, og det er ikke så rart. Ikke bare sparer du penger på strøm, men det er også et godt klimavalg. I tillegg er det mulig å søke om støtte til å montere enkelte typer varmepumper som bergvarmepumper, noe som trekker ned totalprisen.

Du bør også vurdere prisen på montering, ekstrautstyr og eventuelt tilbehør som varmepumpehus, samt sjekke hvilken garanti som medfølger varmepumpen. Ofte så oppgis kun prisen på selve pumpen, og det er derfor viktig å be om den nøyaktige prisen når du skal se på hva de forskjellige varmepumpene egentlig vil koste deg.

Kortversjonen

  • Prisen på varmepumper varierer basert på dine behov og valget av modell, med faktorer som boligens størrelse, isolasjon, lokasjon, og om du trenger fjernstyring som påvirker kostnaden.
  • Luft-til-luft-varmepumper kan koste fra 8000 til 15 000 kr, men prisen kan øke til rundt 30 000 kr med installasjon og for toppmodeller.
  • Luft-til-vann-varmepumper koster mellom 60 000 og 140 000 kr, med ekstra kostnader for installasjon.
  • Bergvarme- og jordvarmepumper koster fra 150 000 til 250 000 kr, inkludert montering, og gir mest energibesparelse.

Ta nøye hensyn til boligen din ved valg av varmepumpe

Det er ikke sikkert at du trenger toppmodellen når du skal kjøpe varmepumpe, samtidig som det i mange tilfeller kan lønne seg på sikt å velge en dyrere varmepumpe. Du må også ta stilling til om du vil ha en luft-til-luft-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe eller en jord- eller bergvarmepumpe. Det er flere gode spørsmål du kan stille deg for å få svar på dette:

  • Hvor stor er boligen din?
  • Er boligen godt isolert?
  • Trenger du fjernstyring?
  • Hvor i landet bor du?
  • Hvilken type varmepumpe trenger du?

Vi begynner med å ta en nærmere titt på forskjellige typer varmepumper, slik at du kan få en bedre forståelse av hva som passer best for boligen din. Det kan være store prisvariasjoner mellom ulike typer, modeller og merkevarer. Det er mye enklere å finne ut hva en varmepumpe koster etter at du har gjort deg opp en mening om hva du trenger.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er en luft-til-luft-varmepumpe og hva koster den?

En luft-til-luft-varmepumpe kan monteres på enten gulv eller på vegg. Den består av en del som monteres inne og en del som monteres ute. Det er mulig å montere ekstra deler inne som kobles til samme innedel. Den fungerer ved at den pumper inn luft utenfra. Luften varmes opp og fordeles i boligen ved hjelp av en vifte.

Denne typen varmepumpe er et rimelig og populært alternativ, selv om den ikke har samme energibesparelse som det andre typer varmepumper har. Den vil allikevel kunne spare deg for en god del penger på sikt, selv om du velger en av de billigste modellene.

Totalprisen på en luft-til-luft-varmepumpe ligger på ca. 8000 til 15 000 kr, hvorav monteringen utgjør ca. 5000 kr. Det kan godt hende at denne prisen øker til ca. 25 000 kr eller mer om du ønsker en av de nyeste toppmodellene. Totalprisen kan dermed bli rundt 30 000 kr når du plusser på monteringen. Du må også ha i tankene at varmepumpen skal vedlikeholdes, og det påløper ekstra kostnader for dette.

Hva er en luft-til-vann-varmepumpe og hva koster den?

Prinsippet for en luft-til-vann-varmepumpe er den samme for luft-til-luft-varmepumpe: Luft pumpes inn utenfra, varmes opp og fordeles rundt i boligen. Forskjellen er derimot at varmen fordeles via et vannbårent system når du velger en luft-til-vann-varmepumpe, og du trenger spesiell tilrettelegging for å få dette til.

Denne typen varmepumpe passer godt for deg som allerede har et vannbårent system med radiatorer og gulvvarme på plass. Hvis ikke, så må du beregne ca. 80 000 kr ekstra for å få montert dette. Det koster mer å få installert en luft-til-vann-varmepumpe, men du kan spare ganske mye penger på sikt.

Selve varmepumpen koster ca. 60 000 til 140 000 kr. Installasjon kommer i tillegg. Det kan virke som en ganske høy sum. Det er allikevel viktig å ha i tankene at du kan spare omtrent 60-70 % strøm ved å installere en slik varmepumpe, sammenlignet med oppvarming med strøm.

Hva er en bergvarmepumpe og jordvarmepumpe og hva koster de?

Bergvarmepumper og jordvarmepumper er varmepumper som monteres under bakkenivå og henter opp energi fra jord eller fjell. De koster som regel mer enn andre typer varmepumpe, men de fleste har spart inn igjen kostnadene innen 8-12 år. Levetiden er på minst 20 år, og de fleste av dem er vedlikeholdsfrie.

Dette er en form for varmepumper som faller inn under kategorien væske-til-vann-varmepumpe. Det finnes andre typer varmepumper i denne kategorien som sjøvarmepumpe. Dette er et godt alternativ om de geologiske forholdene er gunstige, samtidig som du ønsker et system som varer i flere tiår. En bolig som bruker ca. 25 000 kWh per år vil kunne spare ca. 11 kWh per år. Det utgjør omtrent 150 000 kr spart totalt i løpet av levetiden, dersom du regner med en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr/kWh.

Denne typen varmepumper koster ca. 150 000 til 250 000 kr med montering. Prisen på selve varmepumpen avhenger av ytelsen. Varmepumpene gir ca. 3-4 ganger så mye varme enn strømmen de bruker, og denne typen varmepumpe vil derfor spare deg for mest energi. Varmen er mer stabil enn varmepumper som henter inn luft, ettersom temperaturen er mer stabil under bakkenivå.

Hvilken type varmepumpe er mest lønnsom på sikt?

Det er viktig å ikke bli for opphengt i prisen på selve varmepumpen og monteringen. Du bør vurdere hvor mye du sparer på sikt for å kunne ta et valg som lønner seg i årene som kommer. Gjør en beregning basert på strømforbruket i boligen din, og be gjerne leverandøren om hjelp.

Det kan lønne seg å velge luft-til-luft-varmepumpe dersom du ikke har et særlig stort energibehov. Luft-til-vann-varmepumpe er et fornuftig valg for deg som allerede har et vannbårent system på plass eller ønsker å ha det. Væske-til-vann-varmepumper passer imidlertid best for deg som har et energibehov på minst 25 000-30 000 kWh per år og som vil ha en langsiktig løsning.

Det finnes også mange andre former for varmepumper som tappevannsvarmepumpe, varmepumpe med solfangersystem og ventilasjons- og avtrekksvarmepumpe. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å lese deg opp på de forskjellige typene for å se om det kan være noe for deg.

Hvordan beregne lønnsomhet

Du må som nevnt vurdere energibesparelsene når du skal finne ut av hva en varmepumpe koster, ikke bare fokusere på selve pumpen. Vi anbefaler å sette opp et regnestykke hvor du vurderer månedlig strømforbruk og strømkostnader, mulig strømbesparelse og eventuell nedbetalingstid av varmepumpen.

Du bør også ta en ærlig vurdering av hvilke egenskaper og funksjoner du trenger. Effektfaktoren vil være til stor hjelp. Effektfaktor sier noe om hvor mye varme pumpen kan produsere kontra hvor mye strøm den bruker. Varmepumpene rangeres på en skala fra 2 til 7, hvorav 7 er maksimalt med varme.

Støynivået er også viktig å vurdere. Det kan være stor forskjell på lydnivået når du sammenligner toppmodellene med gjennomsnittsmodellene. Hvis du bor i en liten bolig, kan det for eksempel være verdt å betale mer for en stillegående modell. Det er enklere å finne en gunstig beliggenhet for mindre støy om du bor i en større bolig.

Hvilke varmepumper kan jeg få økonomisk støtte for å installere?

Det er mulig å søke om økonomisk støtte fra Enova for å installere væske-til-vann-varmepumper. Støtten for luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumpe er i ferd med å avvikles, og vi anbefaler å sjekke nettsiden deres for å finne ut hvilke frister som gjelder.

Du kan få opptil 10 000 kr for å installere væske-til-vann-varmepumper, noe som hjelper deg med å trekke ned kostnadene. Dersom du trenger å installere et vannbårent system i boligen din, kan du også søke Enova om støtte for å få dette utført.

Du kan søke om å få støtte til installasjon både i helårsbolig og i fritidsbolig, så sant du bruker et registrert firma og dokumenterer kostnadene i samsvar med norsk regelverk. Du må søke om støtte i løpet av 18 måneder etter at du har kjøpt varmepumpen, ellers mister du retten på å få støtte.

Pengene får du ved å registrere deg på nettsiden til Enova og legge ved aktuelle dokumenter. Du kan enten få hele utbetalingen med én gang, eller du kan avvente en stund og få pengene tilbake ved skatteoppgjøret ditt.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Be om pristilbud på varmepumpe fra ulike leverandører

Den beste måten å finne frem til en gunstig pris er å be om befaring og pristilbud fra forskjellige varmepumpeleverandører. En erfaren og dyktig leverandør vil kunne vurdere hvilken type varmepumpe som er mest lønnsom for deg etter å ha sett tomten og boligen din.

Leverandøren vil dessuten kunne kartlegge eventuelle ekstrautgifter når de får sett nærmere på boligen og eiendommen din. Det er viktig at du ber om å få oppgitt en pris på alt som faller utenom standard montering, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse når sluttregningen kommer.

Det kan lønne seg å be om tidligere referanser og anbefalinger når du skal velge leverandør. Det er viktig å velge noen som du har tillit til og som kan tilby deg en god garanti. Ikke vær redd for å ta kontakt med tidligere kunder for å dobbeltsjekke at de er fornøyde med jobben som ble utført.

Få svar på ofte stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvor mye koster en varmepumpe?

Kostnaden for en varmepumpe kan variere avhengig av størrelsen på enheten, hvor kompleks installasjonen er, og hvilket merke og modell du velger. Generelt sett kan en varmepumpe koste fra noen tusenlapper til flere titalls tusenlapper.

Meldingsboble
Hva er kostnadene ved å bruke en varmepumpe i forhold til andre varmekilder?

En varmepumpe kan være en av de mest kostnadseffektive måtene å varme opp et hjem på. Det er vanligvis billigere enn å bruke elektriske ovner eller oljefyring. Imidlertid kan kostnadene variere avhengig av hvor mye du bruker varmepumpen og energiprisene i ditt område.

Meldingsboble
Er det noen tilskudd eller støtte tilgjengelig for varmepumper?

Ja, det er ofte tilskudd eller støtte tilgjengelig for å installere varmepumper, spesielt i noen områder med fokus på miljø og energisparing. Sjekk med din lokale myndigheter eller energiselskap for å se om det er noen tilskudd eller støtteprogrammer tilgjengelig i ditt område.

Meldingsboble
Er det noen skjulte kostnader ved å installere en varmepumpe?

Det kan være noen skjulte kostnader ved å installere en varmepumpe, som for eksempel kostnaden for ekstra rør eller ledninger hvis installasjonen krever det. Det er viktig å få et anslag fra installatøren på forhånd og sørge for at du har budsjettet for å dekke kostnadene.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454