bilde

FAVORITT: Gulvvarme er en populær variant av vannbåren varme.

Hva koster vannbåren varme?

Sist oppdatert: 21. november 2023

Vannbåren varme gir en behagelig varme og kan øke verdien på boligen din, samtidig som du kan kutte strømkostnadene dine betydelig – men hva koster vannbåren varme? Hvordan kan man redusere prisen på et vannbårent system?

Vi gir deg svarene, slik at du enkelt kan beregne prisen på vannbåren varme i henhold til spesifikke faktorer ved boligen din.

Kortversjonen

 • Vannbåren varme kan øke verdien på boligen din og redusere strømkostnadene.
 • Kostnaden for vannbåren varme varierer avhengig av valg av system, varmegivere og oppvarmingskilde.
 • Gulvvarme koster vanligvis rundt 800-900 kr per kvadratmeter, mens radiatorer og viftekonvektorer kan være et rimeligere alternativ.
 • Montøren inkluderer vanligvis alle kostnader i tilbudet, men overflatematerialer til gulv kommer vanligvis utenom. Det kan være mulig å finne rabattkoder eller tilbud for å redusere kostnadene.

Hva koster det å installere vannbåren varme?

Vannbåren varme brukes til å varme opp både tappevann og rom, slik at du får god komfort i boligen. Prisen er imidlertid svært varierende, avhengig av hvilke løsninger du velger. I all hovedsak avgjør følgende faktorer hva totalkostnaden blir for vannbåren varme:

 • Vannbårent system
 • Varmegivere
 • Oppvarmingskilde

Prisen på disse tre vil igjen avhenge av spesifikke faktorer ved bygget ditt, samt dine personlige preferanser ved valg av oppvarmingsløsninger. Vi tar en nærmere titt på alle tre, slik at du enklere kan skaffe deg et overblikk over hva det vil koste for et vannbårent system.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er inkludert i prisen og hva kommer utenom?

Montøren vil som regel inkludere alle kostnader i tilbudet sitt, bortsett fra overflatematerialer til gulv. Du bør likevel spørre montøren om det faller noen kostnader utenom. Be om å få eventuelle ekstra innkjøp spesifisert skriftlig for å bevare god kontroll over sluttsummen. Det er kjedelig å få seg en ubehagelig overraskelse den dagen regningen kommer.

Det er som sagt vanlig at du selv betaler for overflatemateriale til nye gulv, for eksempel fliser eller parkett. Ettersom gulvmaterialer fås i så mange ulike prisklasser og stiler at det kan være vanskelig for montøren å inkludere dette i et tilbud – vil din personlige preferanse spille en stor rolle for hvilke gulv du vil ha. 

Du kan imidlertid undersøke om leverandøren tilbyr rabattkoder og tilbud på nettet, eller høre om leverandøren tilbyr avslag via sine samarbeidspartnere for å redusere den totale prisen på vannbåren gulvarme.

Pris på varmegivere: gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer

Hvilken varmegiver du velger vil ha stor innvirkning på hva det koster for å montere vannbåren varme i boligen din. Du kan velge mellom gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer. Det er mulig å velge kun én av dem eller kombinere dem. 

Hva som er den mest effektive og budsjettvennlige løsningen vil avhenge av spesifikke forhold ved boligen din.

Hva koster vannbåren gulvvarme?

Gulvvarme er en populær varmegiver for vannbåren varme, ettersom du får en behagelig og komfortabel temperatur i gulvene. Prisen ligger på ca. 800 kr til 900 kr per kvadratmeter. Det betyr at vannbåren varme koster ca. 120 000 kvadratmeter for en standard enebolig. Gulvvarme passer best for enten nye boliger eller boliger som skal renoveres – særlig hvis man skal uansett bytte gulv. 

Dersom gulvene uansett skal vekk, vil ikke kostnaden for å legge rør være særlig mye større. Årsaken til det er at man må rive eksisterende gulv for å legge rørene. Dersom man bor i en relativt ny bolig eller har gulv i god stand, vil dette være et for omfattende tiltak for mange. 

Arbeidskostnaden “forsvinner” nemlig litt inn i prosjektet om man allerede er i gang med å bygge en bolig for flere millioner – dessuten krever det mindre arbeid å legge rørene før man i det hele tatt bygger gulvene. Totalsummen blir dermed lavere for nybygg, sammenlignet med prisen på vannbåren gulvvarme i eksisterende bygg.

Et alternativ for deg med gulv som er i god stand og ikke ønsker å renovere kan være en luft-til-luft varmepumpe i gulvmodell. Gulvmodeller fordeler nemlig varme både opp i rommet og ned langs gulvene. Det vil ikke være like effektivt som varme i gulvene, men du vil likevel kunne øke komforten i boligen. Du kan også droppe gulvvarme og heller montere vannbårne radiatorer.

Hva koster vannbårne radiatorer og viftekonvektorer?

I tillegg til vannbåren gulvvarme, kan vannbårne radiatorer være et smart valg for å skape et energieffektivt hjem. En fordel med å kun bruke radiatorer og viftekonvektorer, er at du slipper å rive opp gulvet. Radiatorer og/eller viftekonvektorer kan dermed være et rimeligere alternativ med tanke på arbeidskostnader, samt et mindre inngripende tiltak i eksisterende bygg.

Vannbårne viftekonvektorer krever også mindre arbeid enn gulvvarme. Dette er vifter som kobles på det vannbårne systemet. Deretter fordeler viftene varme rundt i rommet på en jevn og behagelig måte. Du kan dessuten kombinere dem med reguleringssystem for å automatisk regulere temperaturen i boligen.

Dersom du har en eldre bolig som tidligere brukte oljefyring, så kan det godt hende at du allerede har vannbåren varme montert i boligen din. I så fall vil det være forholdsvis billig å kun investere i radiatorer og viftekonvektorer som du kobler på eksisterende system. Hvis du ikke har vannbåren varme, må du betale for både et vannbårent system og radiatorer eller vifter.

Best effekt får du av å kombinere vannbårne radiatorer eller viftekonvektorer og vannbåren gulvvarme. Radiatorer varmer opp rommet raskere enn kun gulvvarme, men du må være obs på at radiatorer ikke alltid gir jevn varme. Gulvvarmen sørger for en jevn og behagelig temperatur i hele rommet, men det tar som sagt lenger tid.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Varmekilden virker inn på prisen for vannbåren varme

Et vannbårent system fordeler varme i boligen og varmer opp tappevann – men det genererer ikke varme i seg selv. Du må derfor ha en oppvarmingskilde som passer for vannbåren varme. Denne kostnaden kommer i tillegg til det vannbårne systemet og foretrukne varmegivere.

Du kan velge blant følgende for å drifte vannbåren varme:

Prisen på ulike fornybare oppvarmingskilder, ekskludert monteringskostnader:

 • Solfanger koster fra 60 000 kr og opp for å varme opp både rom og tappevann
 • Biokjel koster mellom 50 000-150 000 kr
 • Bio-ovn med vannkappe koster ca. 60 000-100 000 kr
 • Luft-til-vann varmepumpe koster fra 70 000 kr
 • Væske-til-vann varmepumpe koster fra 120 000 kr
 • Avtrekksvarmepumpe koster fra 70 000 kr

Velg riktig varmekilde for at det skal lønne seg med et vannbårent system

Hvor lønnsomt det er med vannbåren varme, vil avhenge av nettopp oppvarmingskilden. Jo mer strøm du bruker på oppvarming, desto mer penger kan du spare på å kombinere vannbåren varme med en fornybar oppvarmingskilde.

Vi har hentet noen beregninger fra Enova for å illustrere hvor mye du kan spare på vannbåren varme som drives av fornybare oppvarmingskilder. Beregningene tar utgangspunkt i en standard enebolig på 200 kvadratmeter, samt et årlig strømforbruk på ca. 25 000 kWh og strømpris på 1 kr per kWh.

Dette kan du spare på strømregningen ved å velge fornybare oppvarmingskilder til vannbåren varme:

 • Ca. 11 100 kWh/11 100 kr per år med væske-til-vann varmepumpe
 • Ca. 8800 kWh/8800 kr per år med luft-til-vann varmepumpe
 • Ca. 8.400 kWh/8400 kr per år med avtrekksvarmepumpe
 • Ca. 7600 kWh per år/7600 kr med bio-ovn med kappe
 • Ca. 4700 kWh per år/4700 kr med biokjel
 • Ca. 7800 kr med solfanger hvis du bor i Oslo

Det beste du kan gjøre for å sjekke hva du kan spare med vannbåren varme er å vurdere hvor mye strøm du bruker på oppvarming i året. Dersom du skal montere vannbåren varme i en eksisterende bolig, kan du finne nøyaktige tall ved å logge inn på nettsidene til strømselskapet ditt.

Deretter må du ta høyde for økte strømpriser de kommende årene. Hittil har vi vært vant til lave strømpriser i Norge, men det vil ikke være tilfelle lenger. Planlagt utbygging av næring og industri vil forårsake økte strømkostnader for de aller fleste husstander i Norge.

Dersom du ikke bruker særlig med strøm og bor i en tett bolig med lite energitap, vil du ikke trenge de kraftigste oppvarmingskildene. Du vil rett og slett ikke kunne utnytte kraften deres tilstrekkelig for at det er verdt det. Har du et høyt strømforbruk, kan du derimot tjene godt på sikt ved å velge robuste løsninger som f.eks. væske-til-vann varmepumper.

Hvordan søke støtte for vannbåren varme fra Enova

Enova tilbyr opptil 10 000 kr i støtte til både nybygg og eksisterende bygg, noe som hjelper deg med å redusere kostnadene for vannbåren varme. Du kan imidlertid kun få støtte om du også velger en fornybar oppvarmingskilde. Det betyr at du ikke kan få Enovatilskudd for å bruke el-kjel. I tillegg må du innfri følgende krav:

 • Du må være en privatperson
 • Vannbåren varme må være kjøpt og montert i løpet av de siste 20 månedene
 • Monteringen må være utført at et registrert firma
 • Du må sende inn godkjent dokumentasjon som fakturaer

Du kan søke om støtte for flere energitiltak samtidig. Det betyr at du kan få støtte for både det vannbårne systemet og for å montere en fornybar oppvarmingskilde. Ikke minst, så betyr flere energitiltak at du kan kutte strømkostnadene dine enda mer på sikt. 

Enova støtter imidlertid ikke alle energitiltak som er mulig å iverksette. Du kan for eksempel ikke få støtte for å montere avtrekksvarmepumpe. Reglene kan dessuten endre seg raskt. Du bør alltid sjekke nettsidene deres før du setter i gang.

I skrivende stund kan vannbåren varme kombineres med følgende energitiltak for å øke støtten ytterligere:

 • Væske-til-vann varmepumpe
 • Solfanger
 • Bio-ovn med vannkappe
 • Biokjel
 • Akkumulatortank (tank som lagrer varmt vann med lite energitap over lang tid)

Innhent tilbud fra flere for å få beste pris på vannbåren varme

Prisen på vannbåren varme avhenger av mange ulike faktorer, noe som kommer tydelig frem i denne artikkelen. Du bør derfor kontakte tre ulike leverandører for å be om pristilbud og gratis befaring – ellers blir det umulig å si nøyaktig hva det koster for vannbåren varme i nettopp din bolig.

Vi anbefaler på det sterkeste å ikke velge første og beste montør du finner. Det lønner seg å bruke litt tid på å sammenligne pristilbud og ulike løsninger for å redusere kostnadene. Jo flere pristilbud du innhenter, desto større sammenligningsgrunnlag har du. Dersom du er usikker på hvilke varmegivere og varmekilder du bør velge, kan du be montørene om å gi deg en pris på flere ulike løsninger.

Sett av litt tid til å studere tilbudene for å finne frem til beste løsning til den rette prisen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: hva koster vannbåren varme?

Prisen på vannbåren varme avhenger av så mange ulike faktorer at det blir umulig å si noe spesifikt. Det beste du kan gjøre er å tenke over hvilke varmegivere og varmekilder du vil ha, og deretter må du be om pristilbud fra ulike firma.

Vi oppsummerer viktige prisdrivere og andre faktorer som påvirker prisen for å gjøre det litt lettere for deg å vurdere hva vannbåren varme koster:

 • Arbeidskostnadene er større ved renovasjon enn nybygg
 • Vannbåren gulvvarme krever mer arbeid enn radiatorer
 • Pris på varmekilder varierer fra 60 000 kr til over 120 000 kr, utenom montering
 • Gulvvarme koster ca. 800-900 kr per kvadratmeter

I tillegg bør du vurdere hvor mye du kan spare på sikt og hvor raskt du tjener inn igjen investeringen din. Du vil for eksempel kunne spare ca. 11 000 kr i året i form av reduserte strømregninger ved å montere vannbåren varme og væske-til-vann varmepumpe. Sist, men ikke minst, så må du trekke fra støtten du får fra Enova for å sitte igjen med prisen på vannbåren varme.

Få svar på vanlige spørsmål om hva vannbåren varme koster

Meldingsboble
Hva er kostnadene forbundet med installasjon av et vannbårent varmesystem?

Kostnadene for installasjon av et vannbårent varmesystem kan variere betydelig avhengig av flere faktorer, som størrelsen og utformingen av bygningen, valg av varmekilde og kompleksiteten til installasjonen. Det er anslått at prisen kan ligge mellom 1000 og 2000 kr per kvadratmeter.

Meldingsboble
Hva er fordelene med vannbåren varme?

Vannbåren varme gir en jevn og behagelig varmedistribusjon, har høy energieffektivitet og kan være et miljøvennlig alternativ fordi det kan integreres med fornybare energikilder, som varmepumper eller solfangerpaneler.

Meldingsboble
Hvilke faktorer kan påvirke kostnadene for et vannbårent varmesystem?

Faktorer som kan påvirke kostnadene inkluderer bygningens størrelse og utforming, valg av varmekilde, kompleksiteten av systemet, og om det er snakk om en nybygging eller rehabilitering av et eksisterende bygg.

Meldingsboble
Er det noen potensielle ulemper med vannbåren varme?

Selv om vannbåren varme har mange fordeler, kan installasjonskostnadene være høye, spesielt for eksisterende bygninger. I tillegg kan det kreve regelmessig vedlikehold for å sikre effektiv drift.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454