SMART INVESTERING: Et varmepumpehus kan forlenge levetiden til varmepumpen din, og dessuten også redusere støy.
Sist oppdatert: 27. juli 2024
Du har bestemt deg for å kjøpe varmepumpe – men hvordan dempe støy og beskytte den mot vær og vind? Hvordan skjule varmepumpen slik at den sklir inn i husets fasade? Svaret på alle disse spørsmålene er varmepumpehus.
Les videre for å vite nøyaktig hvordan du går frem for å skaffe deg et hus til varmepumpen, enten du vil bygge selv eller kjøpe ferdig.
Varmepumpehus kan være en smart investering for å beskytte den nye varmepumpen din. Huset er som regel ikke inkludert i prisen til montøren. Du må som regel sørge for å skaffe deg et varmepumpehus selv.
Du kan gå frem på 3 forskjellige måter:
Hvilken du velger vil avhenge av ferdigheter, interesse, tid og budsjett. Vi kommer til å se nærmere på alle tre, slik at du kan avgjøre hva som er mest fornuftig for deg. I tillegg får du en liten veiledning til hvordan du skal bygge eller montere huset. Vi ser også på prisen for varmepumpehus.
Vi ønsker aller først å fokusere litt på fordeler og ulemper med varmepumpehus – før du begynner å bygge, bør du nemlig være sikker på at du virkelig vil ha huset.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Varmepumpen skal vare i opptil 15 år – så sant du tar godt vare på den. Varmepumpehus hjelper med å forlenge levetiden og redusere støy. Regn og snø kan skape slitasje, selv om utedelen får litt beskyttelse av husveggen. Det er heller ikke heldig med løv og annet rusk i varmepumpen.
Varmepumpehus har også en estetisk funksjon. Dersom du bekymrer deg for at utedelen skal være sjenerende, kan du “bygge” den inn i fasaden. Dette gjør du ved å skaffe deg et trehus som du maler i samme farge som boligen. Alternativt kan du velge et varmepumpehus i stål som har en nøytral farge.
Du vil aldri kunne skjule varmepumpen fullstendig, selv med et varmepumpehus. Utedelen vil også alltid lage noe lyd, selv om du kan ta grep for å redusere støynivå. I tillegg til å bygge varmepumpehus, bør du derfor tenke over plassering nøye. Hvor er den minst synlig? Hvor er lyden minst sjenerende?
Selv om varmepumpen kanskje er minst synlig rett ved et soveromsvindu eller terrassen til naboen, så bør du ikke plassere den der. Lyden vil nemlig kunne irritere naboen som vil hvile middag på terrassen. Støynivået om natten kan også forstyrre nattesøvnen din. Det gjelder å finne en god balanse mellom minst synlig og akseptabelt lydnivå.
Væske-til-vann varmepumpe kan være et alternativ for deg som ikke vil ha utedelen synlig, samt eliminere støy fullstendig. Disse varmepumpene graves nemlig ned i bakken for å hente ut energi under bakkenivå. De koster imidlertid mer og krever mer arbeid. Du må også ha vannbåren varme i huset for å kunne benytte deg av varmen som pumpen henter opp.
Fordelene med å montere et varmepumpehus vil for de fleste boliger utveie ulempene! Her reduserer man støy, slitasje og hvis man velger et estetisk pent varmepumpehus får man også en penere bolig i samme slengen. Det fines veldig mange ulike varmepumpehus i forskjellige farger og materialer som stål, tre og aluminium å velge mellom.
Du kan helt fint bygge varmepumpehus på egenhånd, uten å bruke ferdige byggesett. Dette er en løsning som passer bra for deg som liker å lage ting selv, samt har tilgang til materialer og utstyr. Selve prosjektet tar ikke lang tid, så sant du har en god plan og føler deg trygg på egne ferdigheter.
Pass på at du har alt av planker og skruer tilgjengelig før du setter i gang – det er kjedelig å måtte runde av midt under byggingen, bare fordi du går tom for skruer. Du bør også ha avstandsmåler, målebånd og en blyant til å merke av hvor du skal skru fast de ulike lengdene.
Den enkleste måten å bygge hus til varmepumpen er å sette den sammen og male den før du henger den på veggen. Begynn med å kappe opp planker i passende lengder til utedelen. Bruk terrasseskruer for å montere “rammen” til huset først. Du skal nå ha en topp og en bunn, samt planker i hver hjørne som kobler sammen toppen og bunnen.
Deretter kapper du til lengder til sidene. Disse monterer du fast i rammen. Bruk en avstandsmåler for å være sikker på at alt passer sammen. Nå kan du kutte sprosser foran. Disse må være skråstilte i 15 graders vinkel.
Taket kan du lage ved å bruke impregnert kledningsbord som kappes opp i flere lengder. Lengdene skrur du fast i rammen helt øverst for å danne et tak. Helt til sist, kan du montere vindsklier ved å skru fast to lengder i 15 graders vinkel. Det eneste som gjenstår nå er å male varmepumpehuset og feste den på veggen.
Du finner en grundig beskrivelse for nøyaktig hvordan du bygger varmepumpehus med foreslåtte lengder her – men husk at huset skal passe til størrelsen på utedelen. Ta derfor egne mål før du setter i gang.
Utedelen må ha rikelig tilgang til frisk uteluft for å kunne fungere skikkelig. Dersom du bygger varmepumpehuset altfor tett, kan ytelsen bli svekket. Det er viktig at du tar deg tid til å planlegge nøye. Det gjelder spesielt for deg som vil bygge varmepumpehus selv.
Det er altså ikke mulig å integrere varmepumpen i fasaden ved å bygge den helt inn. Varmepumpen ville rett og slett ikke kunne produsere varme på en tilfredsstillende måte. Et godt tips er å male varmepumpehuset, slik at den sklir bedre inn i fasaden.
Du må passe på at varmepumpen har tilgang til luft på sidene og foran. Dette gjør du ved hjelp av skråstilte sprosser eller lameller. Hvis sprossene ikke skråstilles, vil luften slå tilbake på utedelen. Det er ikke heldig og går utover ytelsen.
Ikke minst, så må varmepumpen være lett tilgjengelig for service, reparasjon og vedlikehold ved behov. Pass derfor på at du har enkel tilkomst til utedelen. Du kan eventuelt bygge huset på en slik måte at den er lett å demontere og sette sammen igjen.
Frister det ikke å kappe opp planker? Ferdige byggesett er et rimelig og praktisk alternativ. Pakkene inneholder alt du trenger, klar til å settes sammen. Du må riktignok ha tilgang til noe utstyr selv, for eksempel drill. Les alltid veiledningen nøye, slik at du har god kontroll over hva som er inkludert.
Fremgangsmåten kan variere i henhold til materialer og utforming. Dersom du kjøper et byggesett i tre, må du som regel sette sammen alle delene først. Deretter maler du varmepumpehuset i ønsket farge, før du monterer den fast over utedelen av varmepumpen til sist.
Varmepumpehus i metall fås i ferdige byggesett. Som regel begynner du med å montere fast taket, før du monterer sidene. Fronten monteres helt til sist. Merk deg at den nøyaktige fremgangsmåten og antall skruer kan variere, så les alltid veiledningen nøye før du setter i gang.
Du kan velge mellom stål og treverk når du kjøper byggesett til varmepumpehus. Galvanisert og pulverlakkert stål er svært hardføre varmepumpehus som gir god beskyttelse. De passer bra i områder med mye regn. Stålhus kan i tillegg isoleres for å redusere støy ytterligere.
Du har imidlertid ikke samme mulighet for å male stålhus i samme farge som boligen din. Varmepumpehus i treverk gir deg dermed større fleksibilitet med tanke på fargevalg. Mange velger derfor varmepumpehus i treverk, dersom hovedmotivet er å gjøre utedelen mindre dominerende.
Mange leverandører leverer også varmepumpehus i aluminium i tillegg til treverk og stål! Hvis man foretrekker aluminium sine egenskaper og finish kan man fint vurdere aluminium også.
Aluminium har noen flott egenskaper når det kommer til varmepumpehus, og vil for mange være et utmerket valg i stedet for treverk eller stål.
Fordeler med aluminium over stål og treverk:
Prisene er noenlunde de samme som for treverk eller stål, og her vil det nok være mer preferanse enn ren økonomi som spiller inn. Disse finnes også i relativt enkle byggesett eller helt komplett.
Det vil selvfølgelig være noe billigere å bygge varmepumpehuset fra bunnen av i tre, men hvis man kjøper ferdige byggesett er prisene relativt like.
Løsningen er å kjøpe et komplett varmepumpehus, dersom du ikke ønsker å bygge hus eller sette sammen et byggesett. I så fall kjøper du huset ferdig montert. Det eneste du faktisk må gjøre er å feste det over varmepumpen og montere den fast i veggen. Du kan kjøpe ferdige hus i ulike varianter, enten du vil ha stål eller treverk.
Hvis du vil at huset skal matche fasaden så mye som mulig, bør du kjøpe et hus i impregnert tre. Deretter må du kjøpe maling i samme farge som fasaden. Vi anbefaler å male varmepumpehuset før du monterer den på veggen, ellers er det lett å søle på utedelen. Det finnes riktignok hus i ulike farger. Kanskje du er heldig og finner et hus i tilnærmet lik farge som boligen din?
Sist, men ikke minst, så kan du kontakte fagfolk og høre hva de skal ha for å bygge varmepumpehus for deg. I så fall trenger du ikke å gjøre noe som helst, og du får et hus som matcher fasaden fullstendig. Dette er det dyreste alternativet. Vi anbefaler derfor at du snakker med flere ulike fagfolk for å finne frem til det beste tilbudet for deg.
De fleste varmepumpehus er relativt enkle å montere, men hvis man installerer varmepumpehuset samtidig som man installerer varmepumpen må man ofte bare betale et lite vederlag for monteringen. Avhengig av materiale og hvilken høyde varmepumpen befinner seg i vil de fleste kunne montere varmepumpehuset selv.
Vi fraråder på sterkeste å plassere utedelen i garasjen, kjelleren eller under terrassen for å skjule eller beskytte den. Vi har allerede nevnt at utedelen må ha fri tilgang til frisk uteluft for å kunne fungere. Dersom du putter utedelen under terrassen eller andre tildekte steder, vil den simpelthen ikke få nok luft. Det vil igjen gå kraftig utover ytelsen. I tillegg bør utedelen være minst 50 cm over bakken.
Du kan likevel velge en skjermet plassering for å redusere slitasje – utedelen må bare ikke stenges inne. Et alternativ til varmepumpehus er å bare bygge et tak over varmepumpen. Du får ikke like mye beskyttelse, men det er et enkelt og billig alternativ. Slike tak passer best i områder som ikke er spesielt værhardt.
Du kan også kun montere tak, dersom varmepumpen er skjermet av f.eks. bygninger som blokkerer for vind. Hvis du derimot vet at varmepumpen kommer til å være utsatt for snø, regn og kraftig vind, bør du ha et komplett varmepumpehus med sprosser foran og på sidene.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Du kan få byggesett til varmepumpehus og ferdige hus for ca. 2000 kr og opp, enten du vil ha hus i stål eller treverk. Det hender du er heldig og får dem ned i en tusenlapp. De dyreste modellene koster ca. 4000 kr eller mer. Selv billige modeller gir god beskyttelse til utedelen, og du må selv ta stilling til hvor mye du ønsker å bruke på huset.
Personlig preferanse spiller en stor rolle når det gjelder valg av ferdige modeller og byggesett til varmepumpehus. De rimeligste modellene har ofte et enkelt design. Du må som regel male dem selv, dersom du velger et hus i treverk. Dyrere modeller fås i ulike farger, slik at du enklere kan matche varmepumpehuset med boligen din.
Dersom du bygger varmepumpehuset selv fra scratch, kan du slippe unna med å bruke en tusenlapp eller kanskje enda mindre. Det koster deg mer tid enn penger. Du bør imidlertid ha tilgang til verktøy og utstyr, samt ha relevant kunnskap. Må du skaffe deg nytt verktøy eller føler deg usikker på hva du skal gjøre, kan det fort bli en dyr og tidkrevende affære.
Tenk også over hvor mye tid du bruker på å bygge huset – hvor mye er tiden din verdt? Er du fingernem og har erfaring med bygging, kan du raskt og enkelt bygge alt på egenhånd.
Et varmepumpehus er en struktur som er designet for å beskytte utedelen av en varmepumpe mot vær og vind. Dette kan bidra til å forlenge levetiden til varmepumpen og opprettholde dens effektivitet.
Et varmepumpehus kan beskytte varmepumpen mot værforhold som snø, is, regn og sterkt sollys, noe som kan bidra til å forlenge varmepumpens levetid. Det kan også bidra til å redusere støynivået fra varmepumpen og forbedre det estetiske utseendet på installasjonen.
Når man velger et varmepumpehus, bør man vurdere flere faktorer, inkludert husets design og materialer, plasseringen av varmepumpen, og de lokale klimaforholdene. Det er viktig å sikre at varmepumpehuset gir tilstrekkelig ventilasjon for varmepumpen og ikke begrenser dens effektivitet.
Ja, et dårlig utformet eller feilinstallert varmepumpehus kan potensielt begrense luftstrømmen til varmepumpen, noe som kan redusere dens effektivitet. Det er derfor viktig å sikre at varmepumpehuset gir tilstrekkelig ventilasjon og ikke blokkerer luftinntak eller utblåsing.
Les mer
Les mer
Les mer