bilde

KOMFORT: Det finnes varmepumper som er ekstra stillegående, for deg som vil ha minst mulig støy inne.

Stillegående varmepumpe: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 15. februar 2024

Fordelene med en stillegående varmepumpe er mange, spesielt for huseiere som er bekymret for at varmepumpen skal bråke. Er dette deg? I så fall bør du lese videre for å lære mer om stillegående modeller som vil gjøre livet ditt roligere og mer behagelig – samtidig som du sparer penger på oppvarmingskostnader.

Kortversjonen

  • Stillegående varmepumper reduserer støyforurensning både innendørs og utendørs.
  • De er egnet for huseiere som ønsker å unngå bråkete varmepumper som kan forstyrre naboer eller forstyrre stille omgivelser.
  • Varmepumper kan ha ulike lydnivåer, og det er viktig å velge en stillegående modell som passer dine behov.
  • Plassering, størrelse på bolig og ønsket effektivitet er faktorer som bør vurderes når du velger en stillegående varmepumpe. Prisene varierer, og installasjonskostnader bør også tas i betraktning.

Fordeler med stillegående varmepumper

En stillegående varmepumpe har evnen til å redusere støyforurensning – både ute og inne. Dette er gunstig for huseiere som er bekymret for naboer som kan irritere seg over varmepumpen. Stillegående modeller kan også være et godt valg for deg som er bekymret for lydnivået innendørs.

For eksempel, det finnes varmepumper med nattmodus som demper lyd fra utedelen med hele tre desibel. Det er store forskjeller mellom de ulike modellene – det kan være store variasjoner selv mellom modeller som markedsføres som stillegående. Bruk derfor god tid på å sammenligne ulike alternativer.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Varmepumper med stillegående utedel

En varmepumpe med lavt støynivå på utedelen er vanligvis best egnet for huseiere som bor i urbane eller tettbygde strøk. Mange bekymrer seg for sure naboer – og en bråkete varmepumpe er jo ikke det kjekkeste å høre på når man vil sole seg i fred en varm sommerdag.

Bråkete varmepumper er også frustrerende for deg som huseier. Kanskje har du ikke annet valg enn å plassere varmepumpen tett på terrassen eller andre sittegrupper? Eller hva om utedelen må henge rett ved et soveromsvindu? I så fall bør du velge en modell med så stillegående utedel som mulig.

Varmepumper med stillegående innedel

Dersom det er langt til nærmeste nabo, soverom og sittegrupper, er kanskje ikke lydnivået på utedelen så veldig viktig. Derimot kan lydnivået innendørs være avgjørende for hvilken varmepumpe du velger. Det er ofte innedelen folk tenker på når de vil ha en stillegående modell.

Hvordan fungerer en lydløs varmepumpe?

Stillegående varmepumper fungerer på akkurat samme måte som alle andre typer varmepumper. Det finnes ulike typer, men her i denne artikkelen fokuserer vi hovedsakelig på luft-til-luft varmepumper. Disse henter inn kald luft innenfra og varmer den opp. Deretter fordeles den varme luften i boligen ved hjelp av en vifte.

Stillegående varmepumper er spesielt utviklet for å lage minst mulig lyd, uten at det går utover effekt. Andre varmepumper er kanskje utviklet med andre funksjoner i fokus. For eksempel, noen er utviklet med fokus på et stilfullt design. Andre modeller er produsert for å takle et så kaldt klima som mulig.

Hvor lydløs er varmepumpene egentlig og hvordan redusere støy ytterligere?

Stillegående modeller er ikke helt lydløse. Du kan sammenligne lyden som summingen fra en PC-vifte. Du vil høre den om du stiller deg rett ved for å høre etter. Det bør likevel ikke være sjenerende. I stuen er det store sjanser for at lyden fra TV-en uansett drukner ut summingen fra varmepumpeviften.

Generelt sett, bråker varmepumper mye mindre nå enn for knappe ti år siden. Det gjelder både stillegående og vanlige modeller. Faktum er at viften må ha god skyvkraft for å kunne fordele den varme luften på en tilfredsstillende måte. Jo kjappere viften går, desto mer lyd vil varmepumpen lage.

Store varmepumper lager som regel mindre lyd fordi viftebladene også er større. Store vifteblad kan fordele den varme luften bedre på lavere hastighet enn de minste varmepumpemodellene. Store varmepumper er derfor et godt valg for deg som både vil ha lav lyd og høy effekt.

Hvis du vil ha en liten vamepumpe, kan det bety mer støy. Det er fordi viftene automatisk også blir mindre, og viften må kjøres på høyere hastighet. Det fører igjen til mer lyd. Her gjelder det å finne en fin balanse mellom design, estetikk og effektivitet.

Tips til å redusere støynivå fra varmepumpen

Støy fra viften vil være mest merkbart om du har behov for å varme opp en kald bolig. Når du har oppnådd ønsket temperatur, vil varmepumpen gå inn i vedlikeholdsmodus for temperatur. Mange varmepumper har tidsinnstillinger og fjernstyring. Du kan for eksempel skru ned temperaturen om natten og når du er på jobb.

Bruk innstillingene for å sørge for at varmepumpen har varmet opp boligen igjen før du står opp eller kommer hjem. Ikke bare gir dette en jevn og behagelig varme og lavere strømregninger, men du slipper også støy fra viften fordi den jobber mest når du ikke er til stede.

Reduser støynivået utendørs

Det finnes også mange måter du kan redusere støynivået utendørs. Du kan for eksempel sette opp støyskjerming eller bygge tak over utedelen. Utedelen bør heller ikke monteres direkte på en trevegg. Vibrasjonene kan forplante seg i husveggen og skape mer støy. Bakkestativ eller braketter på grunnmur er i så fall gode alternativer.

Vibrasjonsdempere bør brukes, hvis det ikke er mulig å montere utedelen ved hjelp av braketter eller bakkestativ. Disse demperne kan også brukes på brakettene for å redusere bråket enda mer. Diskuter dette gjerne med installatøren om du føler deg usikker.

Hva bør du tenke på når du skal montere en stillegående varmepumpe?

Det er flere faktorer som er viktig å tenke over når du skal velge plassering for varmepumpen din. Selv om varmepumpen ikke lager så mye støy, så er det lurt å ikke ha den hengende over sofaen – men ikke på grunn av lyden. Det kan nemlig komme en del «blest eller vind» fra den når viften jobber for fullt. Det kan mange oppleve som sjenerende å få rett mot seg.

Innedelen bør plasseres på et sted hvor den varme luften kan trekke opp mot andre etasjer eller videre inn i rommet. Med andre ord, men bør ha «klar bane» uten store møbler foran seg. Mange velger derfor vegghengte modeller. Det er imidlertid mange fordeler med gulvmodeller også. For eksempel, de gir god gulvvarme for deg med kalde gulv og de lager ofte mindre lyd.

Ute- og innedelen må være i rimelig avstand fra hverandre. Rørene er som regel ca. 20-30 meter. Montøren vil kunne hjelpe deg med plassering. Be om befaring på forhånd, slik at dere kan diskutere i ro og fred før installasjonen. Du bør likevel ha gjort deg opp noen tanker på forhånd. Montøren vil kunne hjelpe deg med å finne en passende varmepumpemodell som matcher dine ønsker.

Hvilke varmepumpemerker er best?

En ting som ikke er så viktig som mange tror er merkevaren. Når folk ser at en varmepumpe koster 20 000 kr mer enn en annen, antar de ofte at den må være av mye bedre kvalitet. Det er ikke nødvendigvis slik at den dyreste er den som passer best for deg. Det som presser prisen opp er effektivitet og funksjonalitet.

Hvis du bor i en godt isolert, mindre bolig, har du ikke behov for de mest effektive modellene. Bor du derimot i en stor enebolig eller trekkfull bolig, så bør effektivitet vektlegges. Ellers risikerer du at boligen ikke blir tilstrekkelig varm, og du må uansett supplere med andre varmekilder. Det kan i så fall lønne seg å investere i en mer effektiv og kostbar modell for å slippe elektriske varmeovner.

Hvor mye koster en stillegående varmepumpe?

Prisen på stillegående varmepumper kan variere fra ca. 15 000 kr til 40 000 kr. I tillegg bør du undersøke hvor mye installasjonen vil koste før du signerer noen kontrakter eller avtaler. Det siste du vil er å bli overrasket over ekstra gebyrer fra firmaet etter at de allerede har montert varmepumpen. Som regel koster selve monteringen noen tusenlapper.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Inviter flere varmepumpefirma hjem på befaring

Vi anbefaler å kontakte 2-3 firma for å diskutere pris og få et godt tilbud på stillegående varmepumper. De fleste norske firma er seriøse. I dag må montørene sertifisere seg før de får lov å installere varmepumper. Fall derfor ikke for fristelsen og hyr inn svart arbeid for å spare penger. Ikke bare kan feil montering forårsake brannfare, men du kan få problemer med forsikring og garantier også.

Du bør invitere de aktuelle firmaene på befaring, slik at du får forskjellige synspunkter på plassering og hvilken modell du bør ha. Kommer de til omtrent samme konklusjon, så kan du føle deg trygg på hva du bør gå for. Får du derimot et svar som skiller seg svært mye fra de andre, bør du stoppe opp og undersøke hvorfor. Hvis tilbudet er for godt til å være sant, så er det som regel det.

Flere befaringer kan kanskje virke som en tidkrevende prosess. Det er likevel nødvendig for at du skal ha et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. Et forhastet kjøp kan fort bli et kostbart kjøp. Levetiden til en luft-til-luft varmepumpe kan være opptil 15 år, så dette er en investering som du skal kunne nyte godt av i mange år fremover.

Få svar på vanlige spørsmål om stillegående varmepumpe

Meldingsboble
Hva betyr det at en varmepumpe er stillegående?

En stillegående varmepumpe er designet for å minimere støyen som produseres når den er i drift. Dette oppnås ofte ved bruk av avanserte teknologier og materialer som reduserer vibrasjoner og demper lyd.

Meldingsboble
Hvorfor kan det være nyttig å velge en stillegående varmepumpe?

En stillegående varmepumpe kan forbedre komforten i hjemmet ditt ved å redusere støyforstyrrelser, spesielt i stille områder som soverom eller studierom. Dette kan være særlig viktig i boliger med åpen planløsning, der støy kan reise lettere.

Meldingsboble
Er stillegående varmepumper mer kostbare enn vanlige modeller?

Stillegående varmepumper kan være litt dyrere enn vanlige modeller på grunn av de avanserte teknologiene og materialene som brukes for å redusere støy. Imidlertid kan fordelene med redusert støy og forbedret komfort i hjemmet ditt gjøre det verdt den ekstra kostnaden.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg redusere støyen fra varmepumpen min hvis den ikke er en stillegående modell?

Det er flere måter å redusere støyen fra varmepumpen din på, inkludert regelmessig vedlikehold, korrekt installasjon, og plassering av utedelen på et sted hvor den vil produsere minst mulig støy. Du kan også bruke lyddempende materialer rundt varmepumpen eller vurdere å installere en støyreduserende kappe.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454