bilde

BEHAGELIG: Støynivået fra varmepumper varierer avhengig av merke, modell og plassering.

Bråker en varmepumpe? Alt du trenger å vite om støynivå

Sist oppdatert: 25. november 2023

Varmepumper er en god investering for lommeboken, samtidig som du velger en miljøvennlig løsning – men hvor mye bråker varmepumper? Hvordan kan du unngå støy fra varmepumpen? Her ser vi nærmere på hvordan du får en så stillegående varmepumpe som mulig.

Kortversjonen

 • Støynivået fra varmepumper varierer avhengig av merke, modell og plassering. For å minimere støy, er det viktig å planlegge nøye ved innkjøp og installasjon.
 • Væske-til-vann varmepumper er generelt stillegående, mens luft-til-luft varmepumper kan lage mer støy. Riktig modell og plassering kan redusere støynivået betydelig.
 • Når du monterer varmepumpen inne, bør du unngå å henge den nær avslapningsområder.
 • En erfaren installatør kan bidra til å redusere støy ved å velge rett sted for montering.

Hvor mye bråker varmepumper?

Det er store variasjoner mellom varmepumper når det kommer til støynivå, avhengig av merke, modell og plassering. Støynivået kan utløse nabokrangel og være en kilde til irritasjon i dagliglivet. Du kan imidlertid ta flere grep for å sørge for at varmepumpen er så stillegående som mulig. Du bør derfor planlegge innkjøp og installasjon nøye.

Det finnes forskjellige typer varmepumper, og noen er mer stillegående enn andre. Væske-til-vann varmepumper lager omtrent ikke lyd. De henter opp energi fra under bakken, for eksempel bergvarme. Denne typen varmepumpe er en større investering, men de varer til gjengjeld i flere tiår. De graves ned i bakken, og du bør derfor ha et egnet uteområde.

Luft-til-luft varmepumper er de mest populære og koster mye mindre enn andre typer varmepumper. Den henter inn luft utenfra, varmer opp luften i en vifte og blåser deretter den varme luften ut i boligen. Mange sparer atskillig med penger på oppvarming ved å bytte til luft-til-luft varmepumpe.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor mye støy lager luft-til-luft varmepumper?

Det er luft-til-luft varmepumper vi kommer til å snakke om i denne artikkelen. De bråker som regel mer enn andre typer varmepumper, men det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å redusere støynivået betydelig. Det viktigste du kan gjøre er helt klart å velge rett modell og installere den på et gunstig sted.

Det finnes ikke en klar fasit på hvor mye lyd en varmepumpe lager, men toppmodellene er som regel mer stillegående enn de billigste versjonene. Det er allikevel ikke sikkert at du trenger en flaggskipmodell – noe i mellomsjiktet når det kommer til lydnivå kan være mer enn godt nok for deg som kan montere varmepumpen på et skjermet sted.

Vi anbefaler at du ser godt over produktinformasjonen før du bestiller varmepumpe. Selv små forskjeller i støynivå kan utgjøre stor forskjell. Så lite som 10 desibel kan være svært merkbart. Varmepumpen bør ikke bråke mer enn 35 desibel, særlig hvis du skal ha den utenfor huset til naboen eller du bor i tettbygde boligområder.

Jo kaldere det blir, desto mer lyd lager varmepumpen. Du bør derfor velge varmepumpe med de kaldeste dagene i tankene. For eksempel, bor du i et område hvor det blir svært kaldt og du har naboer tett på deg? I så fall vil det være viktig å få ned antall desibel så mye som mulig. Bor du i mildere strøk og langt fra naboen, kan det hende at du ikke lar deg sjenere like mye av lyd.

Hvordan plassere varmepumpen inne

Du bør tenke gjennom plasseringen nøye når du skal henge opp varmepumpe inne. Ikke bare skal varmen fordeles på en god måte, men du bør unngå å henge den rett ved sofaen eller godstolen. Det er ikke til å unngå at viften lager noe støy, og du bør derfor ikke plassere den akkurat der hvor du pleier å slappe av.

Gulvmodeller bråker som regel mindre enn vegghengte modeller. De kan plasseres lavt, uten at du trenger å bekymre deg for at gulvet skal tørke ut. De kan også være enklere å gjemme bort. Gulvmodeller er dessuten bra for deg som har kalde gulv. Vegghengte varmepumper er imidlertid den vanligste typen.

Ute- og innedelen av varmepumpen kan ikke plasseres så veldig langt fra hverandre. Avstanden bør som regel ikke være mer enn ca. 20 meter, men det nøyaktige tallet vil avhenge av merke og modell. Avstanden pleier ikke å ha noe å si for ytelse og støynivå, men større avstander mellom ute- og innedel kan føre til høyere installasjonskostnader.

Hvordan plassere varmepumpen ute

Tenk over hvor du plasserer utedelen. For eksempel, du bør ikke plassere den rett ved et soverom eller tett på naboen. Trange steder lager dessuten mer støy, og du bør derfor ikke montere den rett under en balkong. Du kan derimot bruke hagebod og uthus som naturlig skjerming mot naboen. En støyskjerm kan redusere lydnivået med så mye som 5-10 desibel. Enkelte velger derfor å kjøpe støyskjerm, og noen velger å plante hekk for å skjerme enda mer.

Det kan være problematisk å montere varmepumpen rett på en trevegg, ettersom dette vil forårsake større vibrasjoner. Monter heller varmepumpen på et bakkestativ eller i grunnmuren ved hjelp av braketter. Det finnes imidlertid spesielle vibrasjonsdempere som du kan kjøpe for montering på trevegg. Det kan være en grei løsning når det ikke er mulig å montere varmepumpen på stativ eller i grunnmur.

De fleste naboer er mer tolerant for støy om dagen enn om natten. En god løsning kan være å velge varmepumpe med nattmodus om du har naboer tett på deg. Du trykker simpelthen på en knapp for å redusere støynivået med opptil 50 %. Varmepumper med nattmodus kan også være en løsning om du er nødt til å henge den opp i nærheten av et soveromsvindu.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Få hjelp av installatøren

Installatøren vil kunne hjelpe deg med å velge rett sted for montering for å få ned lydnivået. Det er ikke alltid så lett å vite hva som er beste løsning. Erfarne installatører jobber med varmepumper på daglig basis og har sett mange ulike boliger. De kan derfor være verdifulle støttespillere når du skal finne ut hvor du skal montere varmepumpen.

Du unngår dessuten mange frustrasjoner ved å få hjelp av kompetente fagfolk. Varmepumper bråker nemlig mer om de monteres feil, rett og slett fordi det oppstår vibrasjoner. Det er derfor viktig at du får hjelp av en dyktig installatør som vet hva de gjør på. Det kan være svært kostbart å flytte på varmepumpen etter at den er montert.

Vi anbefaler at du ber om pris og tilbud fra forskjellige leverandører før du bestemmer deg. Slå av en prat med dem, les over tilbudene nøye og velg noen som har god erfaring. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder for å føle deg trygg på at du velger rett varmepumpeleverandør. Jo grundigere du er i forberedelsene og planleggingen, desto større er sjansen for at du blir fornøyd på sikt.

Anbefalte varmepumpemontører

Bedriftslogo

ACsenteret har selger både og installerer varmepumper for både privat- og bedriftskunder. Med høy kompetanse og lang erfaring kombinerer de et stort utvalg av varmepumper til alle slags boligtyper.

 • Stiftet i: 2003
 • 40 ansatte
 • Prestegardsmarka 4, 4347 Lye
 • Bedriftslogo

  Bø Installasjon er en ledende og komplett elektroleverandør som leverer 24-timers tjenester, med hjelp av over 30 målbevisste elektrikere og lærlinger. De er Telemarks eneste Daikinsinter.

 • Stiftet i: 1974
 • 37 ansatte
 • Stasjonsv. 17, 3800 Bø I Telemark
 • Få svar på vanlige spørsmål

  Meldingsboble
  Kan varmepumper lage mye støy?

  Noen varmepumper kan lage en visse mengde støy, men de fleste moderne varmepumper er designet for å være så stille som mulig. Hvis støy er et bekymringsmoment, kan du velge en varmepumpe med lavt støynivå.

  Meldingsboble
  Hva kan jeg gjøre for å redusere støyen fra min varmepumpe?

  Det er flere ting du kan gjøre for å redusere støyen fra din varmepumpe. For eksempel kan du plassere varmepumpen på et sted som er langt fra soverom og stuer, eller installere støydempere eller lydisolering for å redusere støyen.

  Meldingsboble
  Hvordan kan jeg vite om en varmepumpe vil lage mye støy?

  Du kan sjekke støynivået som er oppgitt i produsentens spesifikasjoner for varmepumpen. Du kan også lese anmeldelser fra andre kunder som har installert samme modell, for å se hva de sier om støynivået.

  Meldingsboble
  Vil en varmepumpe som lager støy forstyrre mine naboer?

  Hvis du bor i nærheten av andre hus eller naboer, kan en varmepumpe som lager mye støy potensielt forstyrre dem. Det er derfor viktig å ta hensyn til støynivået når du velger en varmepumpe.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454