BEHAGELIG: Støynivået fra varmepumper varierer avhengig av merke, modell og plassering.
Sist oppdatert: 16. juli 2024
Varmepumper er en god investering for lommeboken, samtidig som du velger en miljøvennlig løsning – men hvor mye bråker varmepumper? Hvordan kan du unngå støy fra varmepumpen? Her ser vi nærmere på hvordan du får en så stillegående varmepumpe som mulig.
Det er store variasjoner mellom varmepumper når det kommer til støynivå, avhengig av merke, modell og plassering. Støynivået kan utløse nabokrangel og være en kilde til irritasjon i dagliglivet. Du kan imidlertid ta flere grep for å sørge for at varmepumpen er så stillegående som mulig. Du bør derfor planlegge innkjøp og installasjon nøye.
Det finnes forskjellige typer varmepumper, og noen er mer stillegående enn andre. Væske-til-vann varmepumper lager omtrent ikke lyd. De henter opp energi fra under bakken, for eksempel bergvarme. Denne typen varmepumpe er en større investering, men de varer til gjengjeld i flere tiår. De graves ned i bakken, og du bør derfor ha et egnet uteområde.
Luft-til-luft varmepumper er de mest populære og koster mye mindre enn andre typer varmepumper. Den henter inn luft utenfra, varmer opp luften i en vifte og blåser deretter den varme luften ut i boligen. Mange sparer atskillig med penger på oppvarming ved å bytte til luft-til-luft varmepumpe.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det er luft-til-luft varmepumper vi kommer til å snakke om i denne artikkelen. De bråker som regel mer enn andre typer varmepumper, men det er heldigvis flere ting du kan gjøre for å redusere støynivået betydelig. Det viktigste du kan gjøre er helt klart å velge rett modell og installere den på et gunstig sted.
Det finnes ikke en klar fasit på hvor mye lyd en varmepumpe lager, men toppmodellene er som regel mer stillegående enn de billigste versjonene. Det er allikevel ikke sikkert at du trenger en flaggskipmodell – noe i mellomsjiktet når det kommer til lydnivå kan være mer enn godt nok for deg som kan montere varmepumpen på et skjermet sted.
Vi anbefaler at du ser godt over produktinformasjonen før du bestiller varmepumpe. Selv små forskjeller i støynivå kan utgjøre stor forskjell. Så lite som 10 desibel kan være svært merkbart. Varmepumpen bør ikke bråke mer enn 35 desibel, særlig hvis du skal ha den utenfor huset til naboen eller du bor i tettbygde boligområder.
Jo kaldere det blir, desto mer lyd lager varmepumpen. Du bør derfor velge varmepumpe med de kaldeste dagene i tankene. For eksempel, bor du i et område hvor det blir svært kaldt og du har naboer tett på deg? I så fall vil det være viktig å få ned antall desibel så mye som mulig. Bor du i mildere strøk og langt fra naboen, kan det hende at du ikke lar deg sjenere like mye av lyd.
Støy kan være veldig irriterende, og da er det viktig å ta hensyn til både sin egen husholdning, men også naboene! Man bør ikke overstige 42 desibel innendørs fra lydkilder utenfra. For hver 3. desibel dobles lydnivået! Det er også viktig å ta hensyn til during og vibrasjoner ved å få varmepumpen montert korrekt med støydempende veggbraketter.
Du bør tenke gjennom plasseringen nøye når du skal henge opp varmepumpe inne. Ikke bare skal varmen fordeles på en god måte, men du bør unngå å henge den rett ved sofaen eller godstolen. Det er ikke til å unngå at viften lager noe støy, og du bør derfor ikke plassere den akkurat der hvor du pleier å slappe av.
Gulvmodeller bråker som regel mindre enn vegghengte modeller. De kan plasseres lavt, uten at du trenger å bekymre deg for at gulvet skal tørke ut. De kan også være enklere å gjemme bort. Gulvmodeller er dessuten bra for deg som har kalde gulv. Vegghengte varmepumper er imidlertid den vanligste typen.
Ute- og innedelen av varmepumpen kan ikke plasseres så veldig langt fra hverandre. Avstanden bør som regel ikke være mer enn ca. 20 meter, men det nøyaktige tallet vil avhenge av merke og modell. Avstanden pleier ikke å ha noe å si for ytelse og støynivå, men større avstander mellom ute- og innedel kan føre til høyere installasjonskostnader.
Tenk over hvor du plasserer utedelen. For eksempel, du bør ikke plassere den rett ved et soverom eller tett på naboen. Trange steder lager dessuten mer støy, og du bør derfor ikke montere den rett under en balkong. Du kan derimot bruke hagebod og uthus som naturlig skjerming mot naboen. En støyskjerm kan redusere lydnivået med så mye som 5-10 desibel. Enkelte velger derfor å kjøpe støyskjerm, og noen velger å plante hekk for å skjerme enda mer.
Det kan være problematisk å montere varmepumpen rett på en trevegg, ettersom dette vil forårsake større vibrasjoner. Monter heller varmepumpen på et bakkestativ eller i grunnmuren ved hjelp av braketter. Det finnes imidlertid spesielle vibrasjonsdempere som du kan kjøpe for montering på trevegg. Det kan være en grei løsning når det ikke er mulig å montere varmepumpen på stativ eller i grunnmur.
De fleste naboer er mer tolerant for støy om dagen enn om natten. En god løsning kan være å velge varmepumpe med nattmodus om du har naboer tett på deg. Du trykker simpelthen på en knapp for å redusere støynivået med opptil 50 %. Varmepumper med nattmodus kan også være en løsning om du er nødt til å henge den opp i nærheten av et soveromsvindu.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Ja, varmepumpen lager som regel mer lyd utendørs enn innendørs. Det er derfor viktig å plassere varmepumpen på en lokasjon som ikke er til bry for ens egen husholdning, men også naboen.
Forskjellige varmepumper bråker i ulik grad, og det kan være store forskjeller fra modell til modell. Enkelte bråker mer inne, mens andre bråker mer utendørs.
Det har også veldig mye å si hvor god jobb installatøren har gjort. Jo bedre montæren har montert viften, dess mindre vil den bråke. Dette kan ha mye å si, og vil være et viktig aspekt. En autorisert varmepumpe-montør bør ha korrekt kunnskap for å montere pumpen riktig, og på riktig sted!
Det er derfor lurt å få hjelp av varmepumpe installatøren når det kommer til hvor man bør plassere varmepumpen i forhold til støynivået innendørs og utendørs!
Installatøren vil kunne hjelpe deg med å velge rett sted for montering for å få ned lydnivået. Det er ikke alltid så lett å vite hva som er beste løsning. Erfarne installatører jobber med varmepumper på daglig basis og har sett mange ulike boliger. De kan derfor være verdifulle støttespillere når du skal finne ut hvor du skal montere varmepumpen.
Du unngår dessuten mange frustrasjoner ved å få hjelp av kompetente fagfolk. Varmepumper bråker nemlig mer om de monteres feil, rett og slett fordi det oppstår vibrasjoner. Det er derfor viktig at du får hjelp av en dyktig installatør som vet hva de gjør på. Det kan være svært kostbart å flytte på varmepumpen etter at den er montert.
Vi anbefaler at du ber om pris og tilbud fra forskjellige leverandører før du bestemmer deg. Slå av en prat med dem, les over tilbudene nøye og velg noen som har god erfaring. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder for å føle deg trygg på at du velger rett varmepumpeleverandør. Jo grundigere du er i forberedelsene og planleggingen, desto større er sjansen for at du blir fornøyd på sikt.
Vi erfarer at det kan være svært lønnsomt å sammenligne tjenester før man bestemmer seg for hvilken varmepumpe og firma man vil ta i bruk! Dette gjelder spesielt hvis man skal installere væske-til-vann-varmepumper. Disse koster mye, og det vil være store variasjoner når det kommer til pris for monteringen og selve pumpen. Forhør deg med flere firma.
ACsenteret har selger både og installerer varmepumper for både privat- og bedriftskunder. Med høy kompetanse og lang erfaring kombinerer de et stort utvalg av varmepumper til alle slags boligtyper.
Bø Installasjon er en ledende og komplett elektroleverandør som leverer 24-timers tjenester, med hjelp av over 30 målbevisste elektrikere og lærlinger. De er Telemarks eneste Daikinsinter.
Noen varmepumper kan lage en visse mengde støy, men de fleste moderne varmepumper er designet for å være så stille som mulig. Hvis støy er et bekymringsmoment, kan du velge en varmepumpe med lavt støynivå.
Det er flere ting du kan gjøre for å redusere støyen fra din varmepumpe. For eksempel kan du plassere varmepumpen på et sted som er langt fra soverom og stuer, eller installere støydempere eller lydisolering for å redusere støyen.
Du kan sjekke støynivået som er oppgitt i produsentens spesifikasjoner for varmepumpen. Du kan også lese anmeldelser fra andre kunder som har installert samme modell, for å se hva de sier om støynivået.
Hvis du bor i nærheten av andre hus eller naboer, kan en varmepumpe som lager mye støy potensielt forstyrre dem. Det er derfor viktig å ta hensyn til støynivået når du velger en varmepumpe.
Les mer
Les mer
Les mer