bilde

Varmepumper med 2 innedeler: Guide (fordeler, kostnad o.l.)

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Er du på jakt etter en varmepumpe med to innedeler? I denne guiden tar vi for oss alt du trenger å vite før du går til innkjøp. Det er mye å ta hensyn til: Hvilken modell passer best for meg? Hvor bør jeg montere de ulike innedelene? Hvordan får jeg best pris? Alt dette og mer får du svar på her.

Kortversjonen

  • En varmepumpe med 2 innedeler består av en utedel og to innedeler som kobles sammen for å fordele varme i boligen.
  • Fordelene med en slik varmepumpe inkluderer bedre varmefordeling i større boliger eller boliger med dårlig isolasjon.
  • Plassering av innedelene og avstanden til utedelen er viktige faktorer å vurdere ved installasjon.
  • Prisene på varmepumper med 2 innedeler varierer avhengig av merke, modell og funksjoner, og det kan være lurt å sammenligne tilbud fra flere leverandører for å få best mulig pris.

Hva er en varmepumpe med 2 innedeler?

Varmepumper kan deles inn i tre forskjellige typer: væske-til-vann varmepumper, luft-til-vann varmepumper og luft-til-luft varmepumper. De to første fungerer på samme måte; de bruker en væske for å overføre energi fra ett sted til et annet. Luft-til-luft varmepumper krever derimot ikke et flytende medium for å overføre energi. Det er denne typen enheter som vi vil vurdere her.

En luft-til-luft varmepumpe med 2 innedeler fungerer på samme måte som varmepumper med én innedel. Forskjellen er bare at du bokstavelig talt har to innedeler som kobles på samme utedel. Den henter inn kald luft utenfra via en utedel. Luften blir deretter varmet opp i innedelene før varmen spres rundt i boligen ved hjelp av en vifte. Hvor godt varmen fordeles, avhenger av varmepumpens effektivitet og utformingen i boligen.

Dersom det er urealistisk at kun én innedel er tilstrekkelig for å kunne fordele den varme luften, lønner det seg å supplere med flere innedeler. For eksempel, kanskje boligen er dårlig isolert. Eller kanskje du ikke har et strategisk sted å plassere den ene innedelen for god varmefordeling i alle rom? I så fall kan du ha én innedel per etasje i huset.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er fordelene med en luftvarmepumpe med 2 innedeler?

Varmepumper med 2 innedeler har klare fordeler for deg som bor i en eldre bolig med mye trekk. Det er også et smart valg for deg som bor i en større bolig. De fleste modeller har en begrensing for hvor store areal innedelen klarer å varme opp. Enkelte flaggskipmodeller har atskillig større varmekapasitet enn «vanlige» og mer rimelige modeller, men det vil likevel være begrensninger for hvor effektiv oppvarmingen er.

Løsningen i slike tilfeller er å koble én utedel på flere innedeler fremfor å supplere med andre varmekilder. Du kan også bruke mer enn kun to innedeler om ønskelig. Varmepumper er en kostnadseffektiv løsning som lar deg spare på strømregningen. Boligen får samtidig en stabil og god varme året rundt.

Det kan derfor være smart å ha flere innedeler på samme utedel, sammenlignet med å supplere med elektriske varmekilder. Det viser seg å også være mer kostnadseffektivt å ha flere innedeler enn flere «sett» med varmepumper, da det holder med én strømkurs og montering tar kortere tid. Du slipper dessuten å ha flere utedeler på husveggen, noe som er bra med tanke på støynivå og estetikk.

Varmepumper gir jevn og behagelig temperatur – uansett antall deler

De fleste av dagens modeller har innebygd sensor og termostat som automatisk justerer innetemperaturen. For eksempel, så kan varmepumpen automatisk redusere temperaturen om natten. Oppvarmingen starter på et gitt tidspunkt, slik at boligen er varm og god når du står opp. Du kan også velge å senke temperaturen på dagtid hvis det er ingen hjemme.

Varmepumpen kan automatisk øke temperaturen igjen på et gitt tidspunkt, dersom du ønsker det. Et annet alternativ er å styre temperaturen via en app på smarttelefonen din. For eksempel, du kan justere temperaturen opp når du setter deg i bilen på vei hjem fra jobb. Dette er praktisk for deg som ikke har en fast timeplan for dagen.

Det er funksjoner som dette som gjør at varmepumper også er godt egnet for fritidsboliger og hytter. Du kan ha på vedlikeholdstemperatur når dere er hjemme, men samtidig sørge for at hytten er god og varm innen dere kommer frem. Disse funksjonene er tilgjengelige både med én eller flere innedeler, men kan variere i henhold til merke og modell. Du bevarer dermed full funksjonalitet, uavhengig av antall deler.

Finnes det ulemper med å bruke 2 innedeler på samme utedel?

Det er viktig å være obs på at det ikke kan være for stor avstand mellom innedelene og utedelen. Begge innedelene må derfor være nært nok utedelen. For eksempel, du kan ha dem på samme husvegg, bare i forskjellige etasjer. Vil du ha den ene innedelen på motsatt side av huset enn det utedelen er, så kan det by på problemer da rørene ikke er lange nok.

Du bør derfor vurdere montering nøye og tenke over plassering god tid i forkant. Utedelen bør ikke være for tett på naboer på grunn av støy. Den bør derfor heller ikke være for tett på egen terrasse eller sittegrupper ute. Innedelene bør ha klar bane for å spre den varme luften så effektivt som mulig.

Hvis du synes at dette er vanskelig, så kan du spørre installatøren om hjelp. Erfarne og kvalifiserte montører vil kunne rådføre deg og komme med anbefalinger. Be gjerne om befaring i forkant, slik at dere kan diskutere plasseringen før du kjøper varmepumpe med flere innedeler. Befaring er også en fin mulighet til å innhente pristilbud.

Hvordan velge riktig luft-til-luft varmepumpe med 2 innedeler for dine behov

Å velge riktig og egnet varmepumpe er en av de viktigste beslutningene for huseiere som skal ha ny oppvarmingskilde. Det er mange varmepumper tilgjengelig på markedet, og det kan være vanskelig å finne ut hvilken som er best for deg. Uavhengig hvor mange innedeler du skal ha, så er de viktigste punktene som følger:

For eksempel, mange varmepumper fungerer kun i opptil 25 minusgrader. Det gjør at enkelte husstander må supplere med vedfyring eller elektriske ovner midt på vinteren – uansett hvor mange innedeler de har. Andre velger å kjøpe de mest kostbare modellene som fungerer i opptil 35 minus for å slippe nettopp dette. Du må selv avgjøre hva som er mest fornuftig med hensyn til lokale temperaturvariasjoner.

Hva koster modeller som fås med 2 innedeler

Det finnes mange populære merker og modeller i ulike prisklasser. De billigste begynner fra ca. 10 000 kr, mens de mest kostbare flaggskipmodellene kan koste opp mot 40 000 kr. Montering kommer i tillegg og pleier å ligge på noen tusenlapper. Det bør nevnes at de dyreste ikke nødvendigvis er det beste valget for deg – det kommer helt an på dine behov.

Bor du i en godt isolert bolig, så kan det godt hende at en billig og mindre effektiv modell er tilstrekkelig for å varme opp boligen. Er det langt til nærmeste nabo og du har et stort uteareal for deg selv? Da er det ikke sikkert at støynivået er så viktig for deg.

På samme måte kan det være dyrt å velge en «altfor billig» modell også. Det er kjedelig å måtte kjøpe enda en ny varmepumpe fordi den første ikke gjorde en god nok jobb. Du unngår dette ved å lese deg opp på spesifikasjoner og funksjoner for de ulike modellene. Sammenlign dette med størrelsen på boligen din for å føle deg trygg på at du får tilstrekkelig varme.

Hvordan få best pris på varmepumper med flere innedeler

Ikke vær redd for å be om befaring fra flere varmepumpefirma. Du kan bruke anbudsside for å samle inn tilbud fra aktuelle montører, uten å måtte jakte dem ned (lete ….?) på egenhånd. Det holder å gi noen få opplysninger om boligen og dine kontaktdetaljer. Anbudssiden fikser resten – snart får du aktuelle tilbud levert rett i din innboks.

Deretter velger du hvem du vil invitere hjem på befaring. Vi anbefaler at du velger 2-3 stykker for å få gode valgmuligheter. Det er dessuten til din fordel at firmaene har litt konkurranse – ikke vær redd for å si til de ulike firmaene at du har flere tilbud du skal vurdere. Kanskje de strekker seg litt lenger for å gi deg en god pris?

Du bør heller ikke føle deg presset til å ta en avgjørelse. Bruk litt tid på denne prosessen, sammenlign ulike tilbud og tenk nøye over hva du vil ha for å få best mulig pris på varmepumper. Begynn alltid med å føre opp en liste over hvilke funksjoner som er nødvendige, slik at du har et godt utgangspunkt for å velge rett modell til riktig pris.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Hvorfor kjøpe varmepumpe med 2 innedeler

Konklusjonen vår er at det finnes mange fordeler ved å velge flere innedeler. Det kan være en mer effektiv løsning, enn kun å velge én innedel. Det kan også være mer lønnsomt, sammenlignet med alternativene. Ulempen kan imidlertid være de to innedelene må være i rimelig avstand til utedelen – enkelte liker ikke dette på grunn av praktisk plassering og estetikk. 

Få svar på vanlige spørsmål om varmepumper med 2 innedeler

Meldingsboble
Hva er fordelene med en varmepumpe med to innedeler?

En varmepumpe med to innedeler kan gi mer effektiv oppvarming og kjøling i større eller mer komplekse boliger. Ved å ha to innedeler, kan du bedre regulere temperaturen i ulike deler av hjemmet ditt, og dermed spare energi ved å bare varme eller kjøle de rommene som faktisk brukes.

Meldingsboble
Er det mer kostbart å installere en varmepumpe med to innedeler?

Ja, det kan være mer kostbart å installere en varmepumpe med to innedeler sammenlignet med en med en enkelt innedel, både på grunn av de ekstra komponentene og den økte installasjonstiden. Det er imidlertid viktig å veie disse kostnadene mot de potensielle energibesparelsene over tid.

Meldingsboble
Hva skal jeg vurdere når jeg velger mellom en varmepumpe med en eller to innedeler?

Når du vurderer om du skal velge en varmepumpe med en eller to innedeler, bør du vurdere størrelsen og layouten på hjemmet ditt, dine spesifikke oppvarmings- og kjølingsbehov, og budsjettet ditt. En kvalifisert varmepumpeinstallatør kan hjelpe deg med å vurdere disse faktorene og anbefale den beste løsningen for ditt hjem.

Meldingsboble
Er det mer komplisert å vedlikeholde en varmepumpe med to innedeler?

Vedlikehold av en varmepumpe med to innedeler kan være litt mer komplisert enn for en med en enkelt innedel, siden det er flere komponenter som skal vedlikeholdes. Imidlertid bør regelmessig vedlikehold, som rengjøring av filtre og kontroll av systemets funksjon, fortsatt være relativt enkelt å utføre.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454