HOLDER DET DEN LOVER: Det er lurt å velge en varmepumpe fra et anerkjent merke, slik at du er sikker på at den er tilpasset norske forhold og at kvaliteten er god.
Sist oppdatert: 19. juli 2024
Er du på jakt etter varmepumpe? Vil du spare penger på strømregningen? Det er ikke alltid så enkelt å finne frem til rett modell til riktig pris. Her får du våre beste tips til å finne en billig varmepumpe av god kvalitet.
Høysesongen for å kjøpe varmepumpe er om høsten når gradestokken kryper nedover. Varmepumper selges imidlertid året rundt, ettersom de også kan brukes til å kjøle ned boligen. Dersom du vet at du må ha ny varmepumpe før neste vinter, kan du godt være føre var og begynne prosessen om våren/sommeren.
Kanskje kjører de ulike montørene gode tilbud på varmepumper, utenom høysesong? Det skader uansett ikke å være ute i god tid før vinteren banker på døren. Du kan forøvrig finne gode tilbud og kampanjer om høsten også – særlig siden varmepumpemontørene konkurrerer ivrig om å tiltrekke seg potensielle kunder.
Uansett hvilken tid på året du bestemmer deg for å begynne varmepumpejakten, bør du sammenligne montører og produkter nøye. Ikke hopp på første og beste tilbud du snubler over. Varmepumpe er en veldig viktig investering som skal spare deg penger på sikt og øke komforten i hjemmet ditt – ta deg tid til grundige undersøkelser.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
De aller fleste kjente og populære merkene for varmepumper har modeller i alle prisklasser. Det er viktig å kjøpe en billig varmepumpe fra et kjent merke. Hvis du ikke hørt om dem før, bør du gjøre grundige undersøkelser først. Du må nemlig kunne stole på at kvaliteten er god for at du skal nyte godt av kjøpet ditt i kommende år.
Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Bosch, Electrolux – dette er bare noen av eksemplene på kjente merker med rimelige modeller. Dersom du er i tvil om hvilket merke du bør velge, kan du se på den omfattende vurderingen vi har gjort av de beste varmepumpe leverandørene her.
Varmepumpen må også være tilrettelagt for et nordisk klima. Det finnes mange gode varmepumpemerker verden over, men slett ikke alle takler de kalde vintrene som vi opplever her til lands. I praksis betyr det at du må bruke mye mer strøm på oppvarming om vinteren, enn det du ville ha gjort ved å velge varmepumpe som passer klimaet vårt.
Mange tenker at de bare vil ha en billig varmepumpe for å varme opp garasjen litt, men man bør kjøpe en varmepumpe som er dimensjonert for din garasje.
Garasjer er veldig ofte mindre isolert enn boliger, og varmetapet vil derfor være større. Det kan hende at man må gå til innkjøp av en litt dyrere modell enn de billigste.
Dette vil variere mye, men det finnes billige varmepumper som fungerer utmerket til garasjer selv om garasjen er dårlig isolert og stor i størrelsen.
Vi anbefaler å følge stegene i resten av artikkelen for å få de beste prisene på en varmepumpe som er dimensjonert riktig med nok ytelse for din garasje.
Det er i teorien ikke noen stor forskjell på en garasje enn en bolig og prisene vil være relativt like, men man må selvfølgelig ta med i betraktningen at man skal installere en varmepumpe i garasjen.
Vi anbefaler å forhøre deg med montørene om hva du bør velge til nettopp din garasje!
Det er mulig å kjøpe en god og rimelig varmepumpe for ca. 15 000 kr, kanskje ned mot 10 000 kr i perioder med tilbud og kampanjer. Prisen på varmepumpen kan stige opp mot ca. 30 000 kr eller mer. Hvilken modell du bør velge fra hvilken prisklasse, avhenger av boligen din og varmebehovet ditt:
Tommelfingerregelen sier at jo kraftigere og mer teknisk avansert varmepumpen er, desto dyrere blir den – men om du trenger den kraftigste modellen er en helt annen sak.
Du må sjekke totalprisen på varmepumpen nøye før du slår til. Det hjelper lite med billig varmepumpe, hvis montering, service og ekstrautstyr er dyrt. Stort sett ligger monteringen på ca. 5000 kr, men den faktiske prisen kan variere fra montør til montør. Noen ganger finner du gode kampanjer og tilbud på varmepumpe med montering inkludert.
Prisen på varmepumpe varierer veldig ut fra hvilken varmepumpe du ønsker. Luft til luft varmepumpen er den absolutt mest rimelige, og kan kjøpes for så lite som 15 000. Mer avanserte systemer som bergvarmepumpe og jordvarmepumpe er langt dyrere, men kan imidlertid være veldig lønnsomme over lengre tid.
Det er lett å bare se på prislappen når man prøver å finne en billig varmepumpe. Den “billigste” varmepumpen er imidlertid den som er optimal tilpasset din bolig og varmebehov. Å finne en varmepumpe med riktig dimensjonering og ytelse er viktig for å spare penger på strømregningen.
For eksempel, la oss si at du bor i en liten, moderne leilighet som er veldig tett med veldig lite varmeutslipp. I så fall er det lite vits å bruke penger på en høytytende toppmodell som varmer opp eldre, trekkfulle eneboliger. Du kommer langt med en liten modell med lavere ytelse.
På samme måte blir en varmepumpe med for lav ytelse stående å jobbe hardt for å varme opp en gammel, trekkfull bolig. Selv om du kanskje sparer litt penger her og nå, vil du gå glipp av god inntjening på sikt.
Husk at det er ikke bare her og nå du skal spare penger – pengene du sparer på strømregningen er kanskje det aller viktigste. Dersom du kjøper en liten og billig varmepumpe som ikke har høy nok varmeeffekt for din bolig, kan det bli dyrt på sikt.
I så fall må du betale ekstra for elektriske oppvarmingskilder fordi boligen blir for kald, eller kanskje du ender opp med å kjøpe en ekstra varmepumpe. Du må hovedsakelig fokusere på to ting for å sikre at du kjøper en varmepumpe som faktisk reduserer strømregningen din:
Årsvarmefaktor er det mange ser på når de skal kjøpe varmepumpe, også kalt for SCOP. SCOP viser til hvor mye varme du får fra varmepumpen, sammenlignet med hvor mye varme du får fra andre elektriske oppvarmingskilder. Jo høyere SCOP, desto mer varme får du og mer penger skal du i teorien spare på strømregningen.
Du må imidlertid være obs på at dette er en teknisk verdi, basert på fabrikkdata. Ofte utføres beregningen i henhold til middels klima, mens vi i Norge har et kaldt klima. Det reelle tallet vil trolig være lavere. Ifølge Huseierne, vil du spare 67 % strøm med SCOP på 3 og 83 % med SCOP på 6.
Du må først og fremst sjekke hvor mye strøm du reelt bruker per år for å regne ut hvor mye du kan spare med en varmepumpe. Denne informasjonen kan du få av strømselskapet ditt, for eksempel ved å logge inn på “Mine sider”.
En standard enebolig bruker i gjennomsnitt ca. 25 000 kWh per år. En helt vanlig luft-til-luft varmepumpe vil kunne spare deg for 4800 kWh hver år. Strømprisen i Norge skal stige de neste årene, og du må ta høyde for det i vurderingene dine. La oss si at du betaler 1 kr per kWh.
Du vil i så fall spare ca. 4800 kr i året, noe som utgjør ca. 72 000 kr totalt i løpet av varmepumpens levetid. Du sparer mer hvis du bruker mer strøm og mindre hvis du bruker mindre strøm – sett deg derfor ned med kalkulatoren for å få riktige tall i henhold til ditt forbruk.
Dersom du betalte 20 000 kr for varmepumpen med montering, så er det over 52 000 kr spart på strømregningen. Du ville dessuten ha spart inn igjen investeringen din på ca. 5 år. Varmepumpen er dermed en god og lønnsomt investering på sikt, selv om investeringskostnaden er relativt høy.
Det går kjapt å tjene inn kjøpet av varmepumpen. Ofte kan du også få bakt inn dette i boliglånet. Normalt er tommelfingerregelen at det tar rundt 5 år å tjene inn kjøpet av en luft til luft varmepumpe. Da er det viktig å være klar over at du i tillegg vil ha verdistigning på huset, da varmepumpen vil øke verdien noe.
Du kan spare penger på varmepumpen ved å utføre deler av vedlikeholdet selv. Dersom du ikke utfører vedlikehold på varmepumpen, kan det bli dyrt på sikt. I første omgang reduseres ytelsen, slik at du får høyere strømregninger. Ikke minst, så går redusert ytelse utover komforten i hjemmet.
I andre omgang må du vedlikeholde varmepumpen for at den skal vare så lenge som mulig. Forventet levetid for luft-til-luft varmepumper er på 12-15 år, men den kan faktisk vare enda lenger i enkelte tilfeller.
Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å gi varmepumpen pleie og kjærlighet ved jevne mellomrom:
Du kan nesten sammenligne vedlikehold av varmepumpen med å følge serviceintervallet til bilen din – levetiden blir drastisk forkortet for begge deler. Vi anbefaler derfor at du lager deg gode rutiner og vaner for å ta godt vare på varmepumpen din, slik at du kan nyte reduserte kostnader og god komfort.
Det er ikke lenger lov å montere varmepumpe selv i Norge av sikkerhets- og brannmessige årsaker. Du må benytte deg av et seriøst firma med de rette kvalifikasjonene og sertifiseringene. Dermed er det heller ikke mulig å få noen som er ufaglærte til å montere varmepumpen.
Du kan få problemer med garantien og forsikringer, hvis den ikke monteres skikkelig. Det kan også hende levetiden svekkes betydelig. “Billige” løsninger kan fort ende opp med å koste deg dyrt – bruk derfor alltid en seriøs varmepumpeleverandør. Ikke ta snarveier når det gjelder montering.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Den beste måten å spare penger på varmepumpe er å be om tilbud fra flere leverandører. Inviter dem hjem på befaring og ikke vær redd for å si at de har konkurranse – kanskje får du et ekstra godt tilbud på varmepumpe med montering? Jo flere tilbud du mottar, desto bedre sammenligningsgrunnlag har du.
Montørene er uansett nødt til å komme hjem til deg for å kunne velge beste varmepumpemodell. Bruk anledningen til å stille dem masse gode spørsmål om de ulike modellene. Husk at den “billigste” varmepumpen er den som sparer deg for mest energiforbruk – slik at du kan få lave strømregninger i de kommende årene.
Det kan være veldig interessant å høre meningen til forskjellige varmepumpemontører. Hvilken varmepumpe sier de er best for din bolig? Hva legger de til grunn? Har de alternativer å tilby deg? Hvis den ene montøren gir et veldig forskjellig svar fra de andre, bør du undersøke hvorfor.
Da er det bare å ønske deg lykke til på jakten etter billig varmepumpe.
Når du kjøper en billig varmepumpe, er det viktig å vurdere flere faktorer, inkludert varmepumpens energieffektivitet, levetid, støynivå, og installasjonskostnader. Det kan også være lurt å sjekke om varmepumpen har en garanti, og hvilken type service og vedlikehold som er inkludert.
Ja, det er mulig å finne en høykvalitets varmepumpe til en rimelig pris, men det krever litt forskning og sammenligning av forskjellige modeller og merker. Det kan også være lurt å be om anbefalinger fra en pålitelig kilde, som en sertifisert varmepumpeinstallatør.
Du kan spare penger på installasjonen av en varmepumpe ved å sammenligne priser fra forskjellige installatører, og ved å sjekke om det er tilgjengelige subsidier eller insentiver fra lokale myndigheter eller energiselskaper.
Prisforskjellen mellom billige og dyre varmepumper kan ofte knyttes til forskjeller i kvalitet, ytelse, energieffektivitet, og levetid. Billige varmepumper kan være mindre effektive, ha en kortere levetid, og kreve mer vedlikehold enn dyrere modeller.
Les mer
Les mer
Les mer