luftkonditionering

STORT UTVALG: Det finnes mange forskjellige merker og modeller av varmepumper på markedet, og det kan være utfordrende å orientere seg på egen hånd.

Kjøpe varmepumpe? 8 nyttige tips

Sist oppdatert: 28. juli 2024

Det er en jungel av merker og modeller der ute med store variasjoner i pris, ytelse og design. Hvilken bør du velge? Hva passer best for deg? Her har du 8 nyttige tips til deg som skal kjøpe varmepumpe, slik at du kan føle deg trygg på valget ditt.

Kortversjonen

  • Velg riktig type varmepumpe: Luft-til-luft varmepumper er vanligst, men vær klar over at det finnes flere valg, som luft-til-vann og væske-til-vann varmepumper.
  • Sammenlign ulike modeller: Vurder både vegghengte modeller og gulvmodeller, og finn den som passer best for dine behov og estetiske preferanser.
  • Dimensjoner varmepumpen riktig: Pass på at varmepumpen er riktig dimensjonert i forhold til boligens størrelse, isolasjon og oppvarmingsbehov for optimal energibesparelse.
  • Vurder varmepumpe med multisplitt: Hvis du trenger oppvarming i flere etasjer, kan en varmepumpe med multisplitt være en god løsning, slik at du kan koble flere innedeler til én utedel.

Tips 1: Velg hvilken type varmepumpe du vil ha

De mest populære varmepumpene i dag er luft-til-luft varmepumper. Vi kommer til å fokusere på luft-til-luft varmepumper i denne artikkelen, men det er greit å være klar over at du har flere valg. Luft-til-vann varmepumper og væske-til-vann varmepumper passer for deg som har vannbåren varme i boligen din. 

De koster mer enn luft-til-luft varmepumper, men du kan bruke dem til å varme opp gulvet, radiatorene i boligen og tappevannet ditt via det vannbårne systemet. Energibesparelsene er derfor større. Væske-til-vann varmepumper er dessuten lydløse, ettersom de graves ned under bakken.

Dersom du har vannbåren varme, anbefaler vi at du sammenligner alle tre varmepumpetypene opp mot hverandre. Luft-til-luft varmepumper er imidlertid den rette varmepumpen for deg som ikke har eller ikke ønsker vannbåren varme.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Tips 2: Sammenlign vegghengte modeller med gulvmodeller

Ikke bare kan du velge mellom ulike typer varmepumper, men du kan også velge mellom forskjellige luft-til-luft varmepumper. Vegghengte varmepumper er de vanligste for øyeblikket. Du kan få en effektiv modell som gir god varme fra 15 000 kr til 30 000 kr med montering.

Det finnes et stort utvalg av vegghengte modeller på markedet med ulike funksjoner og egenskaper. Du kan justere dem med tale- eller appstyring, de kan kobles til internett, mange har avanserte luftfiltre som fjerner pollen, nattmodus som reduserer støy ute – og mye mer.

Dersom du ikke vil ha en synlig boks hengende på veggen, kan du heller vurdere gulvmodell eller takkassett. De er riktignok dyrere enn vegghengte modeller og utvalget er mindre. Gulvmodeller minner om panelovner, og mange synes derfor at estetikken er bedre. Du kan dessuten delvis integrere dem i veggen. En annen fordel med gulvmodeller er at de kan varme opp kalde gulv – noe som ikke er mulig med en vegghengt modell.

Takkassetter er derimot luft-til-luft varmepumper som monteres i selve taket. De stikker bare noen få centimeter ned, og du kan male dem i samme farge som taket. Takkassetter gir likevel god varme, ettersom de blåser ut luft i alle retninger. Du må imidlertid gjøre større inngrep i taket for å kunne montere dem.

Velg den modellen som passer best i din bolig

Det er i praksis ikke så mye som skiller vegghengte modeller fra gulvmodeller, og disse har i stor grad de samme egenskapene. Enkelte modeller er nesten helt like, men kan monteres på gulvet eller veggen. Det vil derfor være lurt å finne en modell som komplementerer din bolig på best mulig måte, både estetisk og funksjonelt.

Vi finner mange fordeler, men også noen ulemper. Monster. Solcellepanel på vegg og fasade.

Tips 3: Kjøp varmepumpe i riktig størrelse til boligen

Dette tipset er blant de aller viktigste: Pass på at varmepumpen er riktig dimensjonert i forhold til boligen din for å virkelig kunne redusere energiforbruket. Kort forklart, kjøp den varmepumpen som produserer korrekt mengde varme i henhold til boligens størrelse, isolasjon og oppvarmingsbehov.

Små varmepumper er kanskje billigere, men ytelsen er også lavere. Bor du i et stor enebolig med flere etasjer, vil du kanskje ikke få tilstrekkelig varme. Varmepumpen må i så fall jobbe hardere for å varme opp boligen. Jo hardere varmepumpen jobber, desto mer strøm bruker den og mer lyd lager den.

Du risikerer dessuten å måtte supplere med elektriske ovner på kalde dager. Den billige varmepumpen kan dermed bli en dyr investering. På samme måte er en stor og kraftig varmepumpe ikke nødvendig om du bor i en liten leilighet med knapt nok noe varmetap. Du slipper i så fall fint unna med en liten og billig modell. 

Du bør derfor ha et langsiktig perspektiv når du kjøper varmepumpe: Hvilken modell vil kunne redusere strømregningen mest på sikt? For å kunne svare på dette spørsmålet, må du først regne ut hvor mye du kan spare ved å kjøpe varmepumpe.

Ifølge Enova, vil en standard enebolig med energiforbruk på 25 000 kWh per år kunne spare omtrent 4500 kWh per år. Det er imidlertid forutsatt at varmepumpen er riktig dimensjonert i forhold til boligen. Dersom strømprisene ligger på 1 kr per kWh, vil du spare ca. 4500 kr per år. Du vil i så fall ha tjent inn igjen investeringen din på ca. 4-5 år. 

Dersom du kjøper en høytytende og svært effektiv toppmodell, kan du spare enda mer penger på strømregningen. Selv om høytytende varmepumper er en dyrere investering her og nå, kan de være mer lønnsomme på sikt – forutsatt at du har høyt nok energiforbruk. Du vil ikke trenge spesielt høy ytelse, dersom du ikke bruker særlig med strøm på oppvarming.

Tips 4: Kjøp varmepumpe med multisplitt for å få varme i flere etasjer

Det kan være smart å kjøpe varmepumpe med multisplitt hvis du vil koble flere innedeler på samme utedel. Dette kan være en god løsning hvis du bor i et hus med flere etasjer. Eldre, trekkfulle boliger med stort varmetap kan nyte godt av flere varmepumper. Enkelte modeller lar deg koble opptil fem innedeler på én utedel.

Varmepumper kan brukes til nedkjøling, ikke bare oppvarming. Sliter du med å få sove om sommeren fordi soverommet er altfor varmt? I så fall kan du kjøpe varmepumpe med multisplitt og velge to forskjellige innedeler med ulik varmeeffekt og funksjon. 

Den mest effektive innedelen bruker du til oppvarming i stuen, og den minste plasserer du på soverommet for å bruke den som aircondition. En liten og billig modell holder nemlig i massevis hvis du kun skal bruke den til å kjøle ned et lite soverom. Den trenger i så fall ikke å ha spesielt høy ytelse.

Du kan også plassere én innedel i garasjen og den andre i stua. Det er spesielt gunstig for deg som bruker garasjen til oppbevaring eller ekstra oppholdsrom. Det bør imidlertid ikke være for stor avstand fra innedelen til utedelen, ellers kan monteringskostnadene bli ganske dyre.

Vi anbefaler at du tenker grundig over hvilke behov du har for oppvarming og nedkjøling i hele boligen din. Det blir rimeligere å kjøpe varmepumpe med multisplitt først som sist, enn å måtte kjøpe en ekstra, separat varmepumpe senere.

Tips 5: Sjekk at varmepumpen tåler et nordisk klima

Det finnes mange varmepumpemerker tilgjengelig på det globale markedet, men langt fra alle er tilpasset et nordisk klima. Pass på at du kjøper varmepumpe som tåler de norske vintrene, ellers blir ytelsen rett og slett for dårlig på kalde dager. Det er kjedelig å bruke masse penger på varmepumpe, bare for å oppdage at den ikke fungerer når du trenger den mest.

Det kan være store variasjoner innen temperaturbegrensninger, selv for varmepumper som er skapt for et nordisk klima. Enkelte toppmodeller takler helt fint 35 minusgrader, mens andre får merkbart dårligere ytelse ved 15 minusgrader. I dag er det imidlertid vanlig at varmepumper skal kunne fungere greit ved 25 minusgrader.

Du bør derfor sjekke gjennomsnittstemperaturen der du bor, slik at du kan kjøpe en egnet varmepumpe. Tenk også over hvor godt boligen din er isolert. Et alternativ for deg som er bekymret for varmepumpens ytelse er å skaffe deg ekstra varmekilder til de kaldeste dagene. Du kan for eksempel kombinere varmepumpe med panelovn eller vedfyring.

Tips 6: Plassering er viktig – unngå støy og sure naboer

Mange bekymrer seg for at varmepumpen skal bråke og lage støy, både inne og ute. Det finnes ganske stillegående modeller, men noe lyd må du uansett regne med. Det er derfor utrolig viktig å velge rett plassering for å bevare god komfort i hjemmet.

For eksempel, ikke plasser innedelen rett over godstolen eller sofaen. Ikke bare blir summingen ekstra merkbar om du sitter tett inntil varmepumpen, men du får også trekk og blest på deg fra viften. Det kan fort bli irriterende når du skal sove middag eller slappe av med en god serie på skjermen.

Innedelen må i tillegg plasseres på et strategisk sted med tanke på varme. Viften bør ha så fri luftbane som mulig for at varmen skal spre seg på en effektiv måte. Det er ikke nødvendigvis sikkert at stua er det beste stedet – kanskje varmepumpen gjør mest nytte for seg ved trappen, slik at du får varme over flere etasjer?

Utedelen bør ikke plasseres nærmere enn ti meter til naboen. Dersom du bor i et veldig tettbygd nabolag, bør du kjøpe en varmepumpe med stillegående utedel. De vil lage litt støy, men lyden er lavere enn for standard modeller. Du bør heller ikke montere utedelen rett ved soveromsvindu eller terrassen.

Ikke minst, så kan ytelsen på varmepumpen bli svekket om den ikke får fri tilgang til frisk luft – ikke plasser den for tett under balkongen eller lukk den inne på andre måter. Utedelen bør likevel skjermes, slik at den er beskyttet mot vær og vind. Mange velger derfor å bygge et varmepumpehus ganske raskt etter at de har kjøpt varmepumpe.

Unngå sure naboer!

Hvis man bor tett inntil naboene i en blokk, rekkehus eller tomannsbolig bør man ta hensyn til disse når man velger varmepumpemodell og plassering av denne! Mange borettslag og sameier har også egne regler relatert til varmepumper, men selv om det er lov å installere bør man alltid ta hensyn til naboen. Støy kan være irriterende!

Vanskelig å velge?

Tips 7: Inviter varmepumpemontøren hjem på befaring

Det er ikke alltid så lett å vite hvor varmepumpen skal plasseres. Det kan også være vanskelig å velge rett modell i henhold til boligen din. Inviter derfor varmepumpemontøren hjem til deg på befaring før du kjøper varmepumpe. Montøren vil kunne hjelpe deg med alt dette.

Aller helst bør du be om befaring fra flere montører. Still dem masse spørsmål om hvilke merker og modeller de tilbyr, samt hvilke løsninger som er best for boligen din. Dette vil gi deg verdifull innsikt i hva du bør velge. Dersom meningene til montørene spriker, bør du avklare hvorfor før du bestemmer deg for noe.

Det lureste er å kjøpe varmepumpe fra samme firma som skal montere den. Det kan ellers fort oppstå konflikt ved garantisaker. Du må også passe på at du bruker et sertifisert firma med de rette kvalifikasjonene. Det er ulovlig å montere varmepumpe selv av sikkerhetsmessige årsaker. 

Du kan også få problemer med forsikring og garanti, dersom det oppstår problemer med varmepumpen. For eksempel, forsikringsselskapet kan nekte utbetaling dersom det oppstår brann som følge av en varmepumpe som ikke er riktig montert. I tillegg kan feil montering føre til av levetiden til varmepumpen blir kraftig redusert.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Tips 8: Sammenlign minst 3 ulike tilbud på varmepumper

Sist, men ikke minst, så bør du sammenligne prisen på ulike modeller og merker veldig nøye for å få beste pris på varmepumpe. Ikke ta det første og beste tilbudet du finner – det kan være mange penger å spare ved å gjøre litt research. Den enkleste måten å sammenligne pris er å få befaring med pristilbud fra tre ulike varmepumpemontører. 

Tre tilbud bør være nok til å gi deg et godt sammenligningsgrunnlag. Studer tilbudene nøye for å sjekke at de samme kostnadene er inkludert. I tillegg til selve varmepumpen, må du nemlig betale for montering og kanskje ekstrautstyr som behøves under installasjonen. Be om et komplett tilbud, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse når regningen kommer.

Et lurt tips er å be om tilbud på service og vedlikehold, samtidig som du innhenter tilbud på varmepumpe med montering. Akkurat som bilen må på service for å sikre stabil drift, trenger varmepumpen stell og kjærlighet for å fungere bra. Mye av vedlikeholdet kan gjøres selv, men det er ikke uvanlig at montøren sjekker varmepumpen et par ganger i løpet av de første årene.

Du bør ikke bare fokusere kun på pris når du skal kjøpe varmepumpe og sammenligne modeller. Husk at varmepumpen skal redusere strømregningen på sikt og øke komforten i hjemmet ditt – å velge riktig modell er like viktig som å få varmepumpen til rett pris.

Slik kjøper du den beste varmepumpen til din bolig

Analyser din bolig sine behov, og rådfør deg med noen eksperter for å finne den beste, men mest energieffektive varmepumpen for din bolig!

Det er mange valgmuligheter, og det kan være vrient å vite hva din bolig egner seg til, før man har kontaktet en leverandør av varmepumper. Inviter de gjerne på befaring for å finne ut hvilken løsning som vil være den beste i din bolig.

Sammen kan man komme til enighet om hvilket varmepumpesystem og hvilken modell som er best egnet for din bolig! Hvis det er snakk om en stor jobb, bør man alltid forhøre seg med flere leverandører for å få de beste prisene.

Ta også hensyn til våre mange tips i denne artikkelen når du skal kjøpe varmepumpe, selv om leverandøren og montøren helt sikkert har mange god råd å komme med!

Få svar på vanlige spørsmål om å kjøpe varmepumpe

Meldingsboble
Hvilke faktorer bør man ta i betraktning når man kjøper en varmepumpe?

Når man kjøper en varmepumpe, bør man vurdere flere faktorer, inkludert boligens størrelse og utforming, klimaet i området, varmepumpens effektivitet og driftskostnader, samt mulige støtteordninger som kan redusere kostnadene.

Meldingsboble
Hva er forskjellen mellom en luft-til-luft-varmepumpe og en luft-til-vann-varmepumpe?

En luft-til-luft-varmepumpe overfører varme fra uteluften til inneluften, mens en luft-til-vann-varmepumpe overfører varme fra uteluften til vann, som deretter kan brukes til romoppvarming eller oppvarming av tappevann.

Meldingsboble
Hvordan kan man søke om støtte til kjøp av varmepumpe?

Det finnes flere støtteordninger for kjøp av varmepumpe i Norge. Man kan for eksempel søke om støtte fra Enova, som tilbyr støtte for kjøp og installasjon av visse typer varmepumper.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å installere en varmepumpe?

Fordelene med å installere en varmepumpe inkluderer potensielt lavere oppvarmingskostnader, økt energieffektivitet, og et mer miljøvennlig oppvarmingsalternativ sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingsmetoder.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454