bilde

Flytte strømabonnement: slik går du frem

Sist oppdatert: 1. juli 2023

Ønsker du å flytte strømabonnementet, men du er usikker på hvordan du går frem? Lurer du på om du kan spare penger ved å si opp den gamle strømleverandøren din til fordel for en ny en? Vi har svarene! Les videre for å oppdage hvordan du bytter strømavtale, raskt og enkelt.

Kortversjonen

 • Velg hvor du vil flytte strømabonnementet og finn den beste strømavtalen for deg.
 • Sammenlign strømpriser for å sikre at du får en billig strømavtale.
 • Det finnes tre typer strømavtaler: spotpris, variabel pris og fastpris.
 • Flytt strømabonnementet ved å fylle ut et kort skjema på nett, og det nye strømselskapet tar seg av oppsigelsen av den gamle avtalen.
 • Installer strøm-appen eller logg deg inn på Mine Sider for å ha full oversikt over ditt nye strømabonnement og muligheten til å velge ekstratjenester og strømprodukter. Ved flytting må du informere strømselskapet i god tid og oppgi flyttedato og ny adresse.

Velg hvor du vil flytte strømabonnementet

Det aller første du må gjøre er å velge hvor du vil flytte strømabonnementet. Hvilken strømleverandør synes du er best og hvem har billigste strømavtale? Det finnes utrolig mange alternativer på markedet i dag. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å velge nytt strømabonnement, slik at du er sikker på at du inngår den rette strømavtalen for deg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Sammenlign strømpriser før du bytter avtale

Den beste måten å sikre at du får en billig strømavtale er rett og slett ved å sammenligne strømpriser. Dagens strømleverandører er i hard konkurranse med hverandre, og det kommer stadig nye aktører på markedet. Det kan bety lavere strømpriser for deg som kunde.

Vi anbefaler at du sammenligner strømpriser på nett regelmessig for å sikre at du alltid har den beste strømavtalen for deg. Dersom du har en billig strømavtale, så trenger du ikke å gjøre noe mer. Oppdager du imidlertid at du kan få bedre priser og vilkår andre steder, så kan du spare mye penger på å flytte strømabonnementet ditt.

Forskjellige typer strømabonnementer

Det er viktig å nevne at det finnes tre forskjellige typer strømavtaler: spotpris, variabel pris og fastpris. Det aller fleste i Norge har spotprisavtale. Historisk sett har den vært den billigste strømavtalen, dersom du ser på snittprisen i løpet av et kalenderår. Spotpris vil si at du alltid følger prissvingningene på strømbørsen, time for time.

Variabel pris er en slags spotprisavtale, men strømprisen fastsettes i uker eller måneder fremfor time for time. Du får altså ikke de samme svingningene, og strømprisen kan føles mer stabil. Det er likevel viktig å påpeke at strømprisen som fastsettes er basert på spotprisen, og i de aller fleste tilfeller vil du ende opp med å betale mer enn om du hadde en spotprisavtale.

Dersom du ikke ønsker å følge prissvingningene, kan du vurdere å inngå fastprisavtale. Fastpris vil si at du binder strømprisen i en gitt periode, akkurat som man kan binde rentene på boliglånet. Strømavtalen er dyrere enn spotprisavtaler, men du får til gjengjeld faste, forutsigbare strømutgifter hver eneste måned.

Enkelte strømselskaper lar deg inngå spotprisavtaler med mulighet til å binde strømprisen noen uker om gangen ved behov. I så fall vil du få tilbud om å fryse strømprisen ved jevne mellomrom. Dette kan være en god løsning for deg som stort sett ønsker å følge spotprisen, men du synes at det er betryggende å kunne låse strømprisen ved behov.

Nå som du har sammenlignet strømpriser og valg strømavtale, så er det på tide å flytte strømabonnementet.

Fyll ut et kort skjema på nett

Det er raskt og enkelt å flytte strømabonnement når du først har funnet den beste strømavtalen for deg. De aller fleste strømleverandører trenger kun noen få opplysninger som du fyller ut på nett og sender inn. Hele prosessen bør ikke ta deg mer enn noen minutter.

Det nye strømselskapet ditt tar seg av alt arbeidet med å si opp den gamle avtalen på dine vegne. Du trenger altså ikke å ta kontakt med dem eller gjøre noe mer. Unntaket er imidlertid hvis du har bindingstid på den gamle strømavtalen. I så fall kan det hende at du må betale et bruddgebyr, dersom du ønsker å si opp før tiden har utløpt.

Enkelte strømselskaper sier heller ikke opp den gamle avtalen for deg, dersom du har bindingstid. Du må selv ta kontakt med nåværende strømleverandør for å si opp og betale bruddgebyr før du kan bytte. Alternativt må du vente til avtaleperioden har utløpt før du kan flytte strømabonnementet ditt.

Kom i gang med det nye strømabonnementet

Det varierer hvor lang tid det tar før det nye strømabonnementet ditt blir aktivert. Vanligvis bør det ikke ta mer enn 1-3 uker. Det nye strømselskapet vil sende deg opplysninger om oppstartsdato, samt annen verdifull informasjon. For eksempel, du vil få den informasjonen du trenger for å sette opp eFaktura eller avtalegiro før du blir tilsendt første faktura.

De fleste strømselskaper pålegger gebyr for papirfaktura. Dette er en kjedelig ekstrakostnad som du enkelt kan unngå. Noen strømavtaler krever dessuten at du benytter deg av eFaktura og/eller avtalegiro. Det er nemlig mulig å få lavere strømpriser og bedre vilkår ved å inngå heldigitale strømavtaler. Kundeforholdet foregår i så fall digitalt. 

Digitale kundeforhold kan redusere kostnadene til strømleverandøren, og derfor kan de tilby deg lavere priser for å inngå nettopp digitale strømavtaler. Dersom du ikke oppretter eFaktura, epostfaktura og/eller avtalegiro, kan du bli overført til en dyrere strømavtale. En annen fordel ved å bruke avtalegiro er at betalingen skjer automatisk, uten du må huske på å betale strømregningen.

Installer strøm-appen eller logg deg inn på Mine Sider

De fleste strømselskaper i dag har utviklet egne apper med full informasjon om kundeforholdet ditt, i tillegg til å ha kundeportaler tilgjengelig på nettsiden. Kundeportalen kalles som regel for “Mine sider”. Både appen og “Mine sider” er nyttige verktøy som kan spare deg for tid og penger.

Akkurat hva du kan gjøre vil avhenge av strømselskapet ditt, men som regel vil du kunne:

 • Sjekke strømforbruk for gitte perioder 
 • Sjekke strømprisen i dag
 • Se hva du bruker mest strøm på
 • Få oversikt over inneværende og tidligere fakturaer
 • Kontakte kundeservice for å få hjelp
 • Bestille ekstratjenester og strømprodukter

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med disse løsningene etter at du har flyttet strømabonnementet ditt. Dersom du har spotprisavtale, kan det være veldig nyttig å følge med på strømpriser og planlegge bruk av strømkrevende apparater deretter. Det kan også være gunstig å se hva du bruker mest strøm på i huset. Du kan dermed iverksette tiltak for å redusere energiforbruket ditt akkurat der du trenger strømsparetiltakene mest.

Velg ekstratjenester og strømprodukter

Mange strømselskapet tilbyr ekstratjenester og strømprodukter som du kanskje har lyst på. Du kan for eksempel kjøpe forsikringer som dekker strømutgifter hvis du blir arbeidsledig, eller du kan kjøpe ekstratjenester som lar deg fryse strømprisen ved behov. Enkelte strømselskap selger også produkter som effektiviserer strømforbruk, for eksempel smarte elbilladere som lader bilen automatisk på tidspunkter med lav strømpris.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan flytte strømabonnement når du skal bytte bolig

Skal du flytte og vil flytte strømabonnementet med deg? Du trenger ikke å si opp den gamle strømavtalen din, men du må informere strømselskapet i god tid i forkant. Strømselskapet må få beskjed om hvilken dato du flytter ut, samt hvilken dato du flytter inn i ny bolig. Du må også oppgi flyttedato og ny adresse.

Det varierer litt hvordan du skal informere strømselskapet. Ofte må man ta kontakt med kundeservice, enten på telefon, fylle ut et skjema på nett eller ved å sende dem en epost. Vi anbefaler at du undersøker hvordan ved å sjekke strømappen din eller logge deg inn på Mine sider.

Du trenger dermed ikke å velge en helt ny strømavtale kun fordi du skal flytte. Du må imidlertid være obs på at strømprisen kan variere etter hvor i landet du bor. Norge er delt inn i fem soner med ulike strømpriser. Dersom du flytter såpass langt vekk at du havner i en ny sone, så kan strømutgiftene dine endre seg betydelig.

Få svar på vanlige spørsmål om å flytte strømabonnement

Meldingsboble
Når mottar jeg første strømfaktura?

Det kan ta en god stund før du mottar første strømfaktura. Derfor kan den også være ganske høy. La oss si at du bytter strømavtale i midten av august. Du vil i så fall ikke få faktura før i oktober. Fakturaen vil i så fall dekke strømforbruket ut august og hele september. Fremover vil fakturaene kun gjelde for foregående måned. Det betyr at fakturaen i november vil kun dekke oktober.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å flytte strømabonnementet mitt?

Det tar vanligvis én til to uker å flytte et strømabonnement. Det nye selskapet ditt vil kontakte det gamle selskapet for å avtale en dato for overføringen, og deretter vil de to strømleverandørene gjøre alt som trengs for å få overføringen til å skje.

Meldingsboble
Må jeg si opp det gamle strømabonnementet mitt selv?

Det nye strømselskapet ditt tar seg av alt arbeidet, slik at du ikke trenger å kontakte den gamle strømleverandøren selv. Det kan imidlertid hende at den gamle strømleverandøren tar kontakt med deg for å prøve å vinne deg tilbake som kunde med et kampanjetilbud. Du bør være obs på dette tilbudet – ofte overføres du tilbake til en dyrere avtale når kampanjeperioden har utløpt. Ikke takk ja til noe, uten å studere vilkårene nøye.

Meldingsboble
Kan jeg bytte nettleverandør også?

Du kan ikke bytte nettleverandør, kun strømleverandør. Nettleverandøren er den som ivaretar og vedlikeholder strømnettet der du bor. Det er altså de du betaler nettleie til. Enkelt forklart, så kjøper du strømmen hos strømleverandøren – men det er nettleverandøren som leverer strømmen du har kjøpt. Hvilken nettleverandør du har, vil avhenge av hvor i landet du bor.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454