bilde

Hva bruker mest strøm i huset?

Sist oppdatert: 31. juli 2024

Vil du kutte strømutgiftene dine? Første steg mange tar for å redusere strømregningen er å redusere selve energiforbruket – men hva bruker mest strøm i huset? Hvor bør man begynne med tiltak for å bruke mindre strøm? 

Vi gir deg svarene, slik at du kan oppdage strømtyver i hjemmet ditt.

Kortversjonen

  • Oppvarming og varmtvann bruker mest strøm i huset.
  • Elbil-lading og belysning kommer på tredje- og fjerdeplass.
  • Hvitevarer og elektronisk utstyr bruker mindre strøm, men planlegging og energieffektive løsninger kan hjelpe.
  • Bruk smarte løsninger og sjekk strømpriser for å redusere strømutgiftene.

Hvor mye strøm bruker leilighet vs. hus?

Det første vi vil påpeke at det er store forskjeller mellom leilighet og hus. Ifølge målinger utført av SSB i 2016, bruker en typisk blokkleilighet ca. 11 000 kWh per år. Blokkleiligheter har ofte lite energitap gjennom tak og vegger, og du vil dermed ikke måtte bruke like mye penger på oppvarming.

En enebolig kan bruke ca. 25 000 kWh. Det er imidlertid viktig å ikke kun fokusere på størrelsen av boligen. Dersom det bor mange personer i huset, vil man bruke mer energi på oppvarming av varmtvann til dusjing. Bruk av både oppvaskmaskin og vaskemaskin vil også øke, noe som medfører økt energiforbruk.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

De fleste bruker mest strøm på oppvarming og varmtvann

Svaret på hva som bruker mest strøm i huset vil for de fleste være oppvarming og varmtvann. Det er vanlig å bruke omtrent halvparten av det totale energiforbruket på oppvarming. Deretter kan man fort bruke 15-20 prosent av energiforbruket på varmtvann. Hvor mye energi du bruker på oppvarming, avhenger av oppvarmingskilde.

Mange kan spare betydelig med penger ved å bytte til energieffektive løsninger som luft-til-luft varmepumper eller vannbåren varme. Fordelen med vannbåren varme er at dette systemet også varmer opp tappevannet i boligen, slik at du reduserer kostnadene ved både oppvarming og varmtvann.

Ulempen med vannbåren varme er at man må gjøre større inngrep i boligen, samt at løsningene kan koste mer å kjøpe. Luft-til-luft varmepumper kan dermed være et enkelt og rimelig alternativ som ikke krever inngrep i boligen. De som ønsker å bruke panelovn bør se etter energieffektive modeller, samt vurdere å effektivisere oppvarmingen ved å skaffe seg termostat til panelovnen.

Har boligen et stort oppvarmingsbehov? Vurder varmepumpe

Det største strømsparende oppvarmingstiltaket de fleste boliger kan gjøre, er å installere et effektivt varmepumpesystem. Oppvarming av bolig og varmtvann vil gjennomsnittlig stå for rundt 75% av strømforbruket til en Norsk bolig. Varmepumper er 2-5 ganger mer energieffektive enn andre oppvarmingskilder.

Sammenlign priser - få det beste resultatet. Monster med penger. Solenergi fordeler og ulemper.

Elbil og belysning kommer på tredje- og fjerdeplass

Dersom du har elbil, så vil elbillading havne på tredjeplass etter oppvarming og varmtvann. Det bør likevel sies at elbilen bruker beskjedent med strøm. Vanligvis bruker den tilsvarende 2 kWh per mil. Dersom gjennomsnittlig årlig strømpris er 1 kr per kWh, koster det altså 2 kroner å kjøre en mil. 

Dette er selvfølgelig mye mindre enn det du betaler for bensin eller diesel. Selv om elbilen ikke bruker særlig med strøm i den store sammenhengen, så kan du likevel kutte kostnadene ved å lade den på tidspunkt med billigere strøm. Mange elbiler lar deg forhåndsinnstille når de skal lades, for eksempel om natten. 

Du plugger dermed i laderen når du kommer hjem. Ladingen starter automatisk på ønsket tidspunkt. Dersom elbilen din ikke har en slik timer, så finnes det egne hjemmeladere for smart elbillading. Enkelte strømselskaper tilbyr løsninger hvor du kan koble hjemmeladerne eller elbilen til appen deres, slik den automatisk blir ladet når strømprisen er lav.

Deretter kommer belysning på fjerdeplass på listen over hva som bruker mest strøm i huset. Belysning er elektrisk utstyr som vi ofte glemmer, men som kan være en stor strømtyv i hjemmet. Det er derfor viktig å velge energieffektive løsninger som LED-pærer, bevegelsessensorer samt timer på lamper for å få ned energiforbruket. 

Husk også at det er enkelt å slå av lysene i hjemmet, noe som kan gjøre stort utslag på strømregningen over tid.

Med enkle grep kan du effektivt redusere strømregningen ytterligere og spare masse penger.

Hvitevarer og elektroniske duppeditter

Hvitevarer og elektrisk utstyr kommer altså ikke på toppen av listen over hva som bruker mest strøm i huset. Dagens hvitevarer er svært energieffektive, sammenliknet med hvitevarer fra for eksempel nittitallet. Derfor kan det faktisk være billigere å kjøre oppvaskmaskinen på eco-modus, sammenlignet med å ta oppvasken for hånd.

Du kan likevel spare penger ved å planlegge bruk av energikrevende apparater som nettopp oppvaskmaskin, samt vaskemaskin og tørketrommel. Følg med på dagens og morgendagens strømpriser for å se når det er billigst å vaske klær. Vi fraråder riktignok å bruke elektrisk utstyr om natten når du sover grunnet brannfare, selv om strømmen ofte er billigst da.

Du bør også unngå å bruke for mye elektrisk utstyr samtidig for å ta kontroll over strømregningen. Dersom du lader elbilen samtidig som du lager middag med airfryer og vasker klær, kan det trekke svært mye strøm samtidig. Nettleie blir dessuten beregnet på grunnlag av de tre timene på døgnet du brukte mest strøm, hentet fra tre ulike dager i måneden.

I tillegg bør du slå helt av elektrisk utstyr og ikke la dem stå i standby-modus. De trekker nemlig strøm, selv om utstyret “sover”. Du bør fjerne ladere fra stikkontakten av samme årsak.

Dersom du vil vite nøyaktig hvor mye strøm forskjellige hvitevarer og annet utstyr bruker, så får du svar på det nederst i artikkelen.

Hva bruker mest strøm i huset ditt?

Hittil har vi fokusert på hva som bruker mest strøm i huset på generelt grunnlag. Nå er det på tide å undersøke hva som trekker mest strøm i nettopp din bolig. Det fleste strømselskaper lar deg sjekke energiforbruk i appen deres eller ved å logge deg inn på nettsiden. Dersom du trenger mer detaljert informasjon, kan du vurdere å skaffe deg en såkalt pulsmåler.

Mange strømselskaper tilbyr nå pulsmålere som kobles til i sikringsskapet. Disse lar deg lese av strømforbruket i sanntid, slik at du får full kontroll. Dersom du synes at strømregningen er unormalt høy eller ikke skjønner hva som bruker så mye strøm i huset, kan utstyr som dette være til god hjelp.

Når du har kartlagt hva som bruker mest strøm i huset, så kan du planlegge tiltakene dine deretter. Det hjelper nemlig lite å kun vaske klær til billige tider, dersom du kunne redusert energiforbruket ditt betydelig ved å bytte oppvarmingskilde. Ofte er det bare noen få, men effektive grep som skal til for å kutte strømregningen – uten å måtte fryse om vinteren.

Smart utstyr for å redusere strømutgiftene dine

I tillegg til å kutte hvor mye strøm du bruker, så kan du også redusere strømregningene ved å benytte deg av smarte løsninger. Det er for eksempel mulig å kjøpe utstyr som styrer oppvarming og bruk av elektriske duppeditter på dine vegne. Dette utstyret lar deg koble til for eksempel varmepumpe, panelovn eller vaskemaskin til nett.

Deretter kan du koble disse løsningene til appen til strømselskapet ditt – så sant du har et strømselskap som støtter slike løsninger. Appen vil deretter følge med på værmelding og strømpriser, slik at elektrisk utstyr og oppvarmingskilder driftes på tidspunkt med billigere strøm – helt automatisk. 

Dermed kan du spare ytterligere med penger på oppvarming, uten å fryse. Løsninger som dette er bra for deg som ikke vet hvordan du skal kutte energiforbruket, uten at det går på bekostning av komforten. Det bør også nevnes at enkelte oppvarmingskilder som varmepumper kan fås med innebygd WiFi og fjernstyring, slik at du selv kan følge med og justere etter behov.

Hva bruker Norske husholdninger mest strøm på?

Oppvarming bruker klart mest strøm, mens det resterende energibehovet i stor grad vil være relativt jevnt fordelt mellom varmtvann, elektriske apparater og belysning. Dette er med utgangspunkt i gjennomsnittet i Norge, og det vil være store variasjoner i individuelle husholdninger, men også ulike landsdeler.

Dette bruker Norske husholdninger gjennomsnittlig strøm til:

  • Oppvarming av bolig: ca. 60%.
  • Varmtvann: ca. 15%.
  • Elektriske apparater: ca.15%.
  • Belysning: ca. 15%.
  • Annet: Resterende %.

Norge er et kaldt land, og oppvarming vil naturligvis være en stor del av utgiftene relatert til strømforbruk. Nye boliger blir konstruert med større fokus på isolerende tiltak, som vil redusere oppvarmingsbehovet, men de kaldeste landsdelene vil fremdeles ha et stort behov for oppvarming, selv om boligen er bedre isolert.

Enkelte boliger ligger langt utenfor gjennomsnittet

Tallene er basert på hva gjennomsnittet bruker mest strøm på, og man vil alltid finne husholdninger som ligger langt utenfor normalen! Hvis man bor i en godt isolert leilighet på Sørlandet, vil oppvarmingsbehovet være helt annerledes enn en eldre enebolig i Nord-Norge! Man vil også bruke mindre strøm på oppvarming med en effektiv varmepumpe.

Det er viktig å finne riktig leverandør. Monster. Bakkemontert solcelleanlegg.

Ikke glem å sjekke strømpriser

I tillegg til å kutte strømforbruket ditt, anbefaler vi å sammenligne strømpriser på tvers av ulike kraftleverandører. Du kan spare betydelig med penger ved å både redusere energiforbruk og bytte til en billigere strømavtale samtidig. Helst bør man sammenligne strømavtaler regelmessig for å alltid være sikret en god strømpris.

Spotprisavtaler har vist seg å være de billigste på sikt, så kan det lønne seg med fastprisavtaler for enkelte. Spotpris vil si at du følger prissvingningene på strømbørsen. Du kjøper strøm til innkjøpspris, pluss månedsgebyr og et påslag i prisen. Påslaget utgjør både inntekter til strømselskapet, samt dekker lovpålagte avgifter.

Fastpris kan være bra for deg som ikke ønsker å følge prissvingningene og vil ha faste, forutsigbare utgifter. Denne typen avtale kan også være betryggende for deg som bruker mye strøm på elektrisk oppvarming. Det bør nevnes at enkelte strømselskaper tilbyr spotprisavtaler med mulighet for å binde strømprisen i korte perioder ved behov.

Variabel prisavtale er en slags blanding mellom spotpris og fastpris. Du følger prissvingningene på markedet, men strømprisen blir fastsatt noen uker om gangen. Det bør nevnes at disse avtalene er dyrere enn spotprisavtaler og endrer seg mye hyppigere enn fastpris – det er vanlig at strømprisene for variable prisavtaler endres 10-20 ganger i løpet av året.

Når du har bestemt deg hvor hvilken type strømavtale du vil ha, bør du sammenligne strømpriser for nettopp den typen avtale. Du bør være obs på kampanjetilbud – ofte får du billig strøm i en gitt periode. Når perioden har utløpt, blir du overført til en annen strømavtale. Pass på at du overføres til en gunstig avtale, og sjekk om du har bindingstid.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hva bruker mest strøm i leilighet og hus

Helt avslutningsvis skal vi oppsummere kort hva som bruker mest strøm i leilighet og hus. Oppvarming og varmtvann vil utgjøre den største kostnaden for mange, men det er store forskjeller mellom en leilighet med lite varmetap og en eldre enebolig. Det beste du kan gjøre er å sjekke hva nettopp du bruker mest strøm på.

Denne informasjonen skal du kunne få av strømselskapet ditt. Det finnes også spesielle målere som lar deg sjekke energiforbruket i sanntid. Når du har oppdaget hva som bruker mest strøm i boligen, kan du ta effektive grep for å redusere både energiforbruk og strømkostnadene dine. 

Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om energiforbruk

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en vaskemaskin?

En vanlig vaskemaskin bruker mellom 0,5 og 1 kWh per vask, avhengig av temperatur. Hvor mye det utgjør i kroner, avhenger av strømprisene. Dersom snittprisen for strømmen er 1 kr, vil det altså koste deg 1 krone for en 60-graders vask.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker et kjøleskap?

Et nytt og moderne kjøleskap bruker ca. 160 kWh i året. Dersom gjennomsnittlig årlig strømpris er 1 kr per kWh, koster altså kjøleskapet deg 160 kr i året. Gamle kjøleskap kan imidlertid bruke over 1000 kWh per år eller, noe som medfører høyere strømregninger.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en tørketrommel?

En tørketrommel kan bruke så mye som opptil 3 kWh per omgang. Det betyr at du betaler opptil 3 kroner for å bruke tørketrommelen, dersom gjennomsnittlig årlig strømpris ligger på 1 kr per kWh. Du kan altså kutte strømforbruket betydelig over tid ved å henge klærne til tørk på “gamlemåten”.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en kaffetrakter?

Hvor mye strøm kaffetrakteren bruker, avhenger av hvilken maskin du har og hvor mye kaffe du trakter. En typisk kaffemaskin som brukes 3,5 timer i uken vil kunne trekke opptil 270 kWh per år. Det utgjør en kostnad på 270 kr i året, så sant strømprisen ligger på 1 kr per kWh.

Meldingsboble
Hvor mye strøm bruker en oppvaskmaskin?

En moderne oppvaskmaskin bruker mellom 0,5 og 1 kWh per vask. Dersom snittprisen på strøm er 1 kr per kWh, vil det altså koste deg opptil 1 krone per vask. Du sparer penger på sikt ved å kjøre oppvaskmaskinen når den er full.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454