bilde

Hvordan tegne strømabonnement: Steg for steg guide til oppstart

Sist oppdatert: 1. juli 2023

Ønsker du å bytte strømselskap for å få billigere strøm? Det er enkelte ting du bør vite på forhånd når du skal bytte strømavtale eller strømselskap. I denne artikkelen gir vi deg en steg-for-steg guide til hvordan man tegner strømabonnement, raskt og enkelt.

Kortversjonen

 • Bytte strømabonnement kan gjøres enkelt ved å følge en fem-trinns prosess.
 • Start med å undersøke hvilken strømleverandør og strømavtale du har nå.
 • Sammenlign strømpriser og velg riktig type strømavtale for dine behov.
 • Fyll ut et kort skjema på nettet for å tegne det nye strømabonnementet.
 • Den nye strømleverandøren tar seg av papirarbeidet og overføringen av abonnementet ditt. Gjør deg kjent med det nye strømabonnementet og eventuelle tjenester som tilbys.

Hvordan tegne strømabonnement på fem steg

Det er heldigvis ikke spesielt komplisert å tegne nytt strømabonnement. Selve papirarbeidet bør ikke ta deg mer enn noen få minutter. Den største jobben kan være å sammenligne strømpriser og finne beste strømavtale for deg. Her har vi oppsummert hele prosessen på fem enkle steg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Steg 1: Undersøk hvilken strømleverandør og strømavtale du har nå

Det første du bør gjøre er å sjekke hvilken strømleverandør du har og hvilke strømpriser du betaler. Denne informasjonen kan du innhente på forskjellige måter. Du finner informasjonen på siste strømfaktura eller ved å logge inn i kundeportalen din. Dersom du er usikker på hvilken strømleverandør du har, kan du logge inn på Elhub for å sjekke dette.

Det finnes flere typer strømavtaler, og du bør bestemme deg for hvilken som passer best for deg før du tegner nytt strømabonnement. Det kan nemlig hende at du ønsker en helt ny avtaleform enn det du har i dag. Den strømavtalen som er billigst historisk sett er spotprisavtale.

Spotprisavtaler

Spotprisavtaler vil si at du følger prissvingningene på strømbørsen time for time. Selv om prisvariasjonene kan være store, kommer disse avtalene best ut på pris om du regner ut snittprisen på strøm i løpet av et kalenderår. Strømprisen din utgjør altså innkjøpspris på strømmen, pluss månedsgebyr og et lite påslag på innkjøpsprisen.

Variabel pris

Variabel pris er en strømavtale som ligner på spotprisavtaler. Istedenfor å følge prissvingningene på strømbørsen time for time, så fastsetter strømselskapet en strømpris som gjelder i noen uker eller måneder. Denne strømprisen fastsettes på grunnlag av markedsprisen. Denne avtalen er som regel dyrere, men du slipper at kostnaden svinger time for time.

Fastprisavtaler

Fastprisavtaler passer for deg som vil ha faste, forutsigbare strømregninger hver eneste måned. Akkurat som du binder rentene på boliglånet, så binder du strømprisen i en gitt periode. Dette er den dyreste typen strømavtale, men kan være gunstig for deg som ikke ønsker å følge med på prissvingningene.

Steg 2: Sammenlign strømpriser før du bytter strømavtale

Nå som du vet hvilken strømavtale du har og du har bestemt deg for hvilken type strømavtale som er best for deg, så er det på tide å sammenligne strømpriser. Det kan være hard konkurranse mellom strømleverandørene, og det er smart å sammenligne strømleverandører ved jevne mellomrom.

Du bør være obs på såkalte kampanjetilbud. Kampanjetilbud kan virke forlokkende med lave strømpriser i en gitt periode. Når perioden er utløpt, blir du imidlertid overført til et annet strømabonnement. Vi anbefaler at du undersøker vilkår og betingelser nøye. For eksempel, har du bindingstid? Hvilken strømavtale blir du overført til?

Det er dumt å ende opp med en enda dyrere strømavtale etter noen få måneder. Pass på at du sjekker opp i alle detaljer før du tegner strømabonnementet.

Strøm til innkjøpspris

Du vil trolig snuble over strømavtaler som sier at du får strøm til innkjøpspris. I så fall tar ikke strømselskapet fortjeneste på strømforbruket ditt. Det er ellers vanlig at strømselskapet legger på et påslag til spotprisen. Deler av påslaget går til statlige avgifter og deler av det går til strømselskapet.

Dersom du inngår en avtale som sier at du får strøm til innkjøpspris, så betaler du kun innkjøpsprisen og de statlige avgiftene. Strømprisen din vil derfor alltid være noe høyere enn prisen på strømbørsen. Du må blant annet betale merverdiavgift og elsertifikater, noe som er pålagt av norsk lov. Disse kostnadene vil derfor være de samme, uavhengig av strømavtale.

Påslag på spotprisavtaler

Dersom du skal sammenligne strømpriser på tvers av ulike spotprisavtaler, bør du være oppmerksom på hvor stort påslaget er og hvor mye du må betale i månedsgebyr. Husk at det alltid vil være et lite påslag på grunn av lovpålagte avgifter. Foretrekker du fastprisavtaler, bør du kontakte ulike strømselskaper for å se hvilke tilbud de kan gi deg.

Steg 3: Fyll ut et kort skjema på nett for å tegne strømabonnement

Du kan tegne strømabonnement på nett når du har funnet en god avtale som passer for deg. Det holder å fylle ut et kort skjema og sende det inn. Du trenger ikke å gjøre noe mer papirarbeid enn det. Dette er informasjonen du trenger for å tegne nytt strømabonnement:

 • Navn og adresse dit du skal ha strømmen
 • Målepunkt ID som står på strømregningen din
 • Målernummer som du finner i sikringsskapet

Steg 4: Den nye strømleverandøren overfører strømabonnementet ditt

Det nye strømselskapet ditt tar seg som sagt av papirarbeidet som kreves for å kunne tegne nytt strømabonnement. De tar kontakt med den gamle strømleverandøren for å si opp det forrige strømabonnementet, samt ordner med overføringsdato. Deretter vil du få full informasjon om oppstartsdato, samt viktig informasjon om kundeforholdet.

Det kan godt hende at det gamle strømselskapet kontakter deg i denne perioden for å forsøke å vinne deg tilbake som kunde. Vi anbefaler at du tenker deg nøye om før du takker ja til tilbudet deres. For eksempel, la oss si at de tilbyr deg billige strømpriser i en gitt periode. Hva blir prisen etter at denne perioden har utløp? Ender du opp med et dyrt strømabonnement igjen?

Du bør alltid lese deg godt opp på vilkår og betingelser før du tegner strømavtale – men skulle du angre deg, så husk at du faktisk har 14-dagers angrerett ved kjøp av strøm!

Steg 5: Gjør deg kjent med det nye strømabonnementet ditt

Vi anbefaler at du bruker litt tid på å gjøre deg kjent med hvilke tjenester og funksjoner som er tilgjengelig for deg for å komme i gang. Du skal som sagt få tilsendt all nødvendig informasjon før oppstart. Det kan også være smart å sette opp avtalegiro og/eller eFaktura før du mottar den første strømregningen for å slippe gebyr for papirfaktura.

De aller fleste strømselskaper tilbyr apper og kundeportaler på nett. Her kan du blant annet finne informasjon om dagens strømpriser, sjekke strømforbruket ditt og laste ned strømregningene dine. Dette kan være spesielt nyttig for deg som har tegnet spotprisavtale. Du kan for eksempel planlegge bruk av strømkrevende apparater til tidspunkter på døgnet med lavest mulig strømpris.

Noen strømselskaper tilbyr ytterligere strømprodukter som kan være relevant for deg. For eksempel, noen selger forsikringer som dekker strømkostnadene dine ved tapt inntekt. Andre lar deg binde strømprisen på spotprisavtaler i kortere perioder, dersom du har behov for det.

Det kan også være mulig å kjøpe smart utstyr for å optimalisere og redusere strømforbruket ditt. Ikke alle strømselskaper tilbyr dette, men det kan være verdt å undersøke hvilke muligheter du har. Du kan for eksempel kjøpe pulsmålere som lar deg overvåke strømforbruk i nåtid. Disse er geniale for å fange strømtyver i hjemmet.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hvordan tegne nytt strømabonnement

Du har fått masse informasjon hittil i artikkelen, og vi har gått i detalj om hvert av de fem stegene. Derfor ønsker vi å oppsummere hvordan du tegner strømabonnement med noen korte nøkkelpunkter:

 • Steg 1: Sjekk hvilken strømavtale du har nå
 • Steg 2: Sammenlign strømpriser for å se om du kan få billigere strøm andre steder
 • Steg 3: Fyll ut et kort skjema på nett for å bytte strømselskap
 • Steg 4: Vent mens det nye strømselskapet overfører strømabonnementet på dine vegne
 • Steg 5: Gjør deg kjent med den nye strømavtalen din

Da er det bare å gratulere deg med det nye strømabonnementet ditt. 

Få svar på vanlige spørsmål om å tegne strømabonnement

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å overføre strømabonnementet mitt?

Det tar som regel 1-3 uker å bytte strømavtale. Dersom du ønsker oppstartsdato raskere enn det, bør du kontakte det nye strømselskapet på forhånd for å spørre dem om hva som er mulig. Skal du flytte strømabonnementet fordi du skal flytte bolig, så oppgir du både ut- og innflyttingsdatoen til strømselskapet ditt.

Meldingsboble
Må jeg betale noe for å tegne nytt strømabonnement?

Nei, det koster ikke noe å bytte strømleverandør. Unntaket er hvis du har bindingstid hos det gamle strømselskapet. I så fall kan det hende at du må betale et bruddgebyr når du sier opp den gamle avtalen din.

Meldingsboble
Er det noe jeg må huske når jeg skal tegne nytt strømabonnement?

Nei, det er ikke noe spesielt du trenger å huske. Det kan likevel være greit å ha klart målernummer og målepunkt ID. Målernummeret finner du i sikringsskapet, og målepunkt ID skal stå oppført på strømregningene dine. De fleste strømselskaper lar deg laste ned tidligere regninger via en kundeportal på nett eller mobilappen deres.

Meldingsboble
Hvilken type strømavtale er best?

Den beste strømavtalen er den som passer behovet ditt best. Dersom du tåler å følge med på prissvingningene, så vil spotprisavtaler være de billigste på sikt. Ønsker du full kontroll over hva du skal betale hver måned, så kan fastprisavtaler være et bedre alternativ. Du kan også se etter et strømselskap som lar deg binde strømprisen på spotprisavtalen din ved behov.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454