bilde

Alt du trenger å vite om stubbefresing i hagen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Trestubber i hagen kan skape mye besvær. Ikke er de særlig pene, og de kan ødelegge gressklipperen din. Jobben kan dessuten bli ganske stor, dersom du har ryddet et større område for trær. Så hvordan fjerner man trestubber i hagen, raskt og enkelt? Svaret er stubbefresing.

En stubbefreser er relativt enkel i bruk og kan få bukt med problemet øyeblikkelig. Du kan enten leie en stubbefreser eller få hjelp av et stubbefresefirma til å gjøre jobben for deg. De fleste vil kunne utføre denne jobben selv, dersom man har tid og lyst. Fagfolk vil imidlertid kunne spare deg for mye tid og krefter, om du heller vil leie inn hjelp.

Vi tar en nærmere titt på begge løsningene, slik at du kan vurdere hva som passer best for deg. Vi svarer også på hyppig stilte spørsmål om stubbefresing i hagen.

Kortversjonen

 • Trestubber i hagen kan være et problem, men stubbefresing er en rask og enkel løsning.
 • Du kan enten leie en stubbefreser og gjøre jobben selv, eller få hjelp av et stubbefresefirma.
 • Om du gjør jobben selv, trenger du verneutstyr og må følge nøye instruksjoner.
 • Stubbefresing kan gjøres året rundt, og det er viktig å vurdere kostnader og fordeler ved å leie inn fagfolk.

Hvordan stubbefrese i hagen selv?

Du kan fjerne stubber i hagen selv ved å kjøpe eller leie en stubbefreser. Det koster endel tusenlapper å kjøpe maskinen, noe som er en dyr investering for deg som bare ønsker å bruke den én gang. Har du imidlertid bruk for den ganske hyppig for å rydde opp store områder, kan stubbefreseren være verdt pengene.

Mange som kun trenger maskinen til å rydde i hagen velger å leie stubbefres fremfor å kjøpe selv. Prisen kan variere mellom ulike firma, men du må nok belage deg på en tusenlapp eller mer per døgn for å leie. Det kan derfor lønne seg å jobbe strukturert og gjøre alt klart på forhånd. 

De fleste trestubber er vekke på noen få minutter. Dersom det kun er snakk om en trestubbe eller to, kan du få jobben unnagjort i løpet av en dag ved å planlegge litt på forhånd. Har du et større område som skal ryddes? Mange firma gir rabatt til deg som vil leie stubbefres i enten en helg eller en uke.

Prisen på å leie stubbefreser vil også avhenge av følgende faktorer:

 • Ønsker du å hente maskinen eller få den levert?
 • Vil du rengjøre den selv eller betale rengjøringsgebyr?
 • Størrelse og styrke på freseren

Dersom du ønsker å leie i en travel periode, bør du være ute i god tid i forkant. Kanske det er mange som ønsker å bruke langhelgene i mai eller sommerferien til å ta et skippertak i hagen?

Slik bruker du en stubbefres

Aller først, må du rydde rundt stubben for å skaffe deg god oversikt. Høye stubber bør først sages litt ned før du begynner å frese. Du begynner å stubbefrese ved å plassere maskinen rett bak stubben med bremsene på.

Vi anbefaler å vente til motoren er varm før du begynner å frese stubben. Beveg tennene ovenfra og ned for å fjerne stubben litt etter litt, samt side til side. Slik holder du på til du har fått det resultatet som du vil ha. Helt til sist, må du fjerne flis og spon.

De fleste firma som leier ut stubbefreser vil kunne vise deg hvordan du bruker maskinen. Det er vanlig å enten demonstrere eller gi deg tilgang til instruksjonsvideoer. Selve jobben er ganske uproblematisk, så sant du tar deg tid til å sette deg inn i hvordan maskinen fungerer.

Husk verneutstyr

Det er viktig å bruke rett verneutstyr om du ønsker å stubbefrese på egenhånd. Sikkerhet må komme aller først når du bruker slike maskiner som dette. Vi anbefaler at du også skaffer deg følgende verneutstyr før du stubbefreser hagen:

 • Hørselsvern
 • Vernesko
 • Vernebriller
 • Vernehansker

Når er det beste tidspunktet for stubbefresing i hagen?

Du kan fjerne stubber i hagen året rundt, så sant det ikke er snø og frost. Vi anbefaler imidlertid å ta hensyn til årstiden om du ønsker å plante noe eller legge ferdigplen der stubbene befant seg.

Andre måter å fjerne stubber i hagen

Det kan være tidkrevende å fjerne stubber i hagen på andre måter. Noen ganger kan det likevel være fornuftig å grave frem trestubben for å kappe av røttene. Dersom det er snakk om et lite tre, vil ikke dette kreve særlig innsats. Graving og kapping av større trær eller flere stubber kan imidlertid være ganske anstrengende. 

Ikke minst, så vil det kreve mer av deg å få hagen fin igjen etter du har gravd opp trærne. Andre måter involverer å brenne om trestubben, men dette krever særlige hensyn med tanke på brannsikkerhet. Svært små stubber kan hakkes vekk ved å bruke meisel, hvis du har tålmodighet til det.

Mange velger stubbefresing fremfor disse metodene, ettersom det går raskere, krever mindre fysiske anstrengelser og hagen er enklere å gjøre fin igjen etterpå. Ulempen med stubbefresing er at det rett og slett koster mer. Den billigste måten å frese trestubbene er å kun leie maskinen for en dag og jobbe intenst den dagen.

Derfor kan det være lurt å få hjelp av fagfolk

Noen ganger kan det være fornuftig å få hjelp av et stubbefresefirma til å gjøre jobben for deg. For eksempel, kanskje det er snakk om store områder som skal ryddes? Eller kanskje tiden ikke helt strekker til i hverdagen? Det kan være mange grunner til hvorfor man bør få hjelp av fagfolk.

Dersom du har mange store stubber som skal vekk, kan det være tidkrevende å leie en håndholdt stubbefreser. Enkelte ganger kan den beste løsningen være å bruke en kraftig maskin som festes på en gravemaskin. I så fall kan det være betryggende å få hjelp av fagfolk til å få utført jobben.

Hvordan få best pris på profesjonell stubbefresing?

Kostnaden for å leie inn hjelp fra et stubbefresefirma avhenger av hvor mange trestubber som skal fjernes, samt spesifikke forhold ved eiendommen din. Selv om dette er det mest kostbare alternativet, så kan du spare en del penger ved å innhente tilbud fra flere firmaer i forkant, så unngår du dermed drastiske tiltak som for eksempel å skaffe et nytt kredittkort på dagen.

Du har dermed et godt sammenligningsgrunnlag og forutsetning for å få best pris på stubbefresing i hagen. Det er imidlertid like viktig å se på firmaets erfaring og kompetanse for at du skal bli fornøyd med jobben.

Et dyktig og kompetent firma sørger for at det ikke blir synlige spor etter trestubbene i hagen. Samtidig passer de på at hagen ikke tar skade av arbeidet. Fagfolk vil også jobbe på en rutinert og effektiv måte, slik at de får fjernet stubbene fra hagen din på kortest mulig tid.

Enkelte firmaer vil også kunne være behjelpelige med å rydde eiendommen etterpå, plante nye trær eller legge plen. Vi anbefaler derfor at du slår av en prat med dem under befaringen for å fortelle om planene dine, slik at de kan hjelpe deg med å få den hagen du vil ha.

Anbefalte bedrifter

Ove Dahl Service

Bedriftslogo

Ove Dahl Service tar på seg store og små oppdrag innen entreprenør- og transportsektoren i Vestfold og omegn. Eksempler på hva bedriften bistår med, er alt fra stubbefresing og trefelling til graving og prosjektering.

 • Stiftet i: 2002
 • 2 ansatte
 • Lågendalsveien 574, 3270 Larvik
 • Få svar på vanlige spørsmål om stubbefresing i hagen

  Meldingsboble
  Hva er stubbefresing, og hvorfor kan det være nødvendig å fjerne stubber fra hagen?

  Stubbefresing er en prosess der man bruker en spesiell maskin til å fjerne stubber fra hagen ved å male dem ned til små biter. Det kan være nødvendig å fjerne stubber fra hagen av flere grunner, blant annet for å redusere risikoen for skader eller ulemper, for å forbedre estetikken i hagen, eller for å gi mer plass til planting av nytt gress eller andre planter.

  Meldingsboble
  Hvordan utføres stubbefresing, og hva slags verktøy og utstyr trenger man?

  Stubbefresing utføres vanligvis ved hjelp av en spesiell maskin som kalles en stubbefreser, som kan leies eller kjøpes fra en utleieforretning eller hagesenter. Man trenger også verneutstyr som briller, hansker og hørselsvern, samt eventuelt verktøy for å fjerne eventuelle hindringer som steiner eller røtter i området rundt stubben.

  Meldingsboble
  Hva er kostnaden for stubbefresing, og hva påvirker prisen?

  Kostnaden for stubbefresing varierer avhengig av faktorer som størrelsen på stubben, antall stubber som skal fjernes, tilgjengeligheten av området og geografisk plassering. Vanligvis koster det fra noen hundrelapper til flere tusen kroner å få utført stubbefresing.

  Meldingsboble
  Hvordan skal man forberede seg på stubbefresing, og hva bør man være oppmerksom på?

  For å forberede seg på stubbefresing bør man sørge for å fjerne eventuelle hindringer i området rundt stubben, som steiner, røtter eller gjerder. Man bør også sørge for å informere naboene om arbeidet som skal utføres, og at det kan bli støyende. Man bør være oppmerksom på at stubbefresing kan være en farlig prosess, og at man bør følge alle sikkerhetsinstruksjoner og bruke nødvendig verneutstyr.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454