Sist oppdatert: 26. september 2024
Det er mange fordeler med å bygge carport. Du får et tak som beskytter bilen mot både regn og sol. Du kan også få litt ekstra oppbevaringsplass, så sant den er stor nok. Her ser vi nærmere på hvordan du går frem for å få en carport som du er fornøyd med i mange år fremover.
Det aller første du bør gjøre er å planlegge prosjektet godt og sjekke at du har alle nødvendige tillatelser. Kommunale regler kan variere fra nasjonale regler, og det er viktig at du tar kontakt med kommunen for å se hvilke regler som gjelder for deg.
Du bør også tenke nøye over bruksbehovet ditt, slik at du kan velge rett carport for deg. Vil du ha et enkelt tak til å beskytte bilen? Eller vil du ha en større carport med plass til flere biler? Sørg for at du planlegger prosjektet godt, slik at du kan bygge carporten uten problemer. Når dette forarbeidet er på plass, så kan du begynne å tenke på selve byggingen.
Det er viktig å ta hensyn til egne ferdigheter når man skal i gang med et prosjekt som det å bygge carport. Ofte må man også lage fundamentet, og selv om tømrerjobben ikke alltid vil være innviklet, bør man ha en viss forståelse for det grunnleggende. Forsikre deg om at målene stemmer, og at prosjektet kan fullføres uten mye unødvendig svinn.
1. Velg et sted for carporten:
Du må velge et sted som passer til carporten. Dette betyr å finne et flatt område med god plass, slik at du har nok ledig areal for selve byggingen. Legg gjerne ut planker på bakken der carporten skal være for å enklere kunne forestille deg hvordan bygget kommer til å se ut på eiendommen din. Tenk også over underlaget for å vurdere om du må først støpe fundament.
2. Tegn opp carporten:
Når du har funnet det perfekte stedet, så er det på tide å tegne opp carporten. Pass på at du tar nøyaktige mål. Du kan kontakte garasjeleverandører for å få hjelp med tegningen eller du kan kjøpe ferdige byggesett.
3. Skaff materialene:
Nå er det på tide å skaffe alle de nødvendige materialene som trengs til byggingen. Dette inkluderer alt fra stolper og planker til takmateriale og annet nødvendig verktøy. Dersom du har valgt å bruke byggesett, så skal du ha fått alt av materialer levert. Du må selv skaffe nødvendig verktøy.
4. Bygg carporten:
Når fundamentet og materialene er på plass, så kan du begynne å sette opp carporten. Følg instruksjonene nøye og sikre at hvert trinn blir utført korrekt. Hvis du føler deg usikker på prosessen, så kan du sette bort hele jobben til en garasjeleverandør eller håndverker som kan bygge carporten for deg.
5. Finjuster carporten:
Når alt er ferdig, må du sørge for å finjustere ting som skruer og bolter slik at det blir en sterk og holdbar bygning. Det kan også hende at treverk må males eller beises for at plankene ikke skal bli ødelagt av vær og vind.
Carporten må også vedlikeholdes. Det kan være lurt å tenke over hvor mye tid du har lyst å bruke på vedlikehold før du begynner å bygge. Treverk må males for å ikke sprekke opp eller endre form over tid. Det kan også være nødvendig å skifte ut planker. Aluminium er derimot et ganske slitesterkt materiale som er enkel å vedlikeholde, men kan lett få bulker.
Du må vaske carporter i aluminium en eller to ganger i året for å forlenge levetiden, men du slipper altså malingen. Støv, smuss og mose må fjernes, og deretter kan du påføre spesielle produkter som skal beskytte aluminiumscarporten mot vær og vind. Enkle grep som dette sørger for at carporten holder seg fin og varer lenge.
Det er som sagt viktig å sjekke opp i regelverket før du begynner å bygge carport. Alt som har tak blir regnet som en bygning – deriblant carporten! Du må derfor søke om byggetillatelse, med mindre du holder deg innenfor noen gitte retningslinjer.
Med mindre det finnes noen kommunale regler som sier noe annet, så kan du bygge en frittstående carport på mindre enn 50 kvadratmeter. Den kan ikke være høyere enn 4 meter, og du må ha minst 1 meter avstand fra husvegg og nabotomten. Det skal også være en viss avstand til vei og sjø.
Hvis du vil bygge carporten inntil husveggen, så må den være på mindre enn 15 kvadratmeter. Du kan for eksempel bygge ut et lite tak fra husveggen som du kan parkere bilen under. Det finnes nemlig ganske strenge krav som må oppfylles om du skal bygge noe større tett i husveggen, og det blir dermed nødvendig å søke om byggetillatelse.
Det finnes en rekke byggesett på markedet som vil være enklere å slå opp helt på egenhånd enn noe man designer og kjøper inn selv. Disse er designet for å være brukervennlige og enkle, men vil som regel være litt dyrere i pris enn å handle inn alt av materiale på egenhånd.
Hvis man for eksempel har liten erfaring med tømrerarbeid, men har lyst på en budsjettvennlig carport er byggesett et godt alternativ. Slik sparer man penger ved å montere carporten selv. Vær oppmerksom på at litt erfaring kommer godt med, selv om man har et byggesett med instrukser.
Vurder dine egne ferdigheter og ta en titt på selve byggesettet. Hvis man i tillegg må forberede fundamentet, bør man vurdere om man kan bygge alt på egenhånd – såfremt man har lite kunnskap og erfaring. Det er mye man kan gjøre selv, men man ønsker jo et fint resultat.
Disse byggesettene til carport koster som regel mellom 30 000 og 80 000 kroner, avhengig av størrelse, materiale og design. Man finner enkelte byggesett som er litt billigere, og noen dyrere. Velg et byggesett som faller innenfor ditt budsjett, og som du kan montere selv – hvis du ikke ønsker å betale for montering.
Noen ganger kan det være hensiktsmessig å be om hjelp fra profesjonelle som kan gi deg innspill og veiledning underveis. Kanskje du trenger et spesialtilpasset design eller det er nødvendig med støpearbeid før du kan begynne å sette opp carporten. Det finnes heldigvis flere ulike løsninger til deg som ikke vil bygge carporten selv.
Flere garasjeleverandører tilbyr hjelp med alt fra å søke byggetillatelse til å bygge ferdig carporten. De kan tegne opp bygningen for deg, slik at du får den akkurat som du vil ha den. Alternativt kan du kjøpe ferdige byggesett som du setter opp selv. Uansett hvilken løsning du velger, så er det alltid viktig å velge en carport som passer inn på eiendommen din.
Det er lurt å tenke fremover når du skal bygge carport, ettersom det kan være ganske kostbart å utvide den senere. For eksempel, la oss si at du har en liten bil nå — men kanskje du vil kjøpe en SUV om noen år? Eller kan det hende at familien din skal bli større og du må ha plass til to biler, fremfor bare én?
Av samme årsak kan det være lurt å tilrettelegge for lading av elbil, selv om du ikke kjører elbil i dag. Pass på at du har mulighet til å montere ladestasjon i carporten din, slik at du slipper eventuelle problemer på sikt. Det kan bli utfordrende å bygge om carporten senere, bare for å montere ladestasjon.
Du kan bygge carport selv for ca. 10 000 kr. Ferdige byggesett kan koste alt fra 15 000 kr til over 100 000 kr, avhengig av hvor stort og komplisert bygget er. Dersom du vil sette bort jobben, så må du i tillegg betale for arbeidet. Du må regne med å betale alt fra 10 000 kr til over 20 000 kr per kvadratmeter.
I tillegg må du budsjettere for verktøy, utstyr, støpe fundament og andre kostnader som kan oppstå underveis. Vi anbefaler at du innhenter tilbud fra forskjellige garasjeleverandører, dersom du skal kjøpe byggesett eller få hjelp med alt av bygging. Be dem om å inkludere alt av kostnader, slik at du enkelt kan sammenligne priser.
Det er kun ved å innhente tilbud på denne måten at du kan få en nøyaktig pris på hva det vil koste deg å montere carport. For eksempel, prosjektet blir dyrere om du må støpe fundament og sette opp et større bygg, sammenlignet med å bygge ut et enkelt tak over innkjørselen din. Derfor er det viktig å ha god oversikt over hva du trenger før du begynner å sammenligne priser.
Sett gjerne opp et budsjett i forkant, slik at du vet hvor mye du kan bruke på prosjektet. Det er viktig å oppdatere budsjettet underveis, samt innhente priser på alt du trenger til jobben. På denne måten kan du unngå dyre overraskelser, og samtidig sørge for at du får nok penger til å fullføre byggingen.
For å få det beste resultatet – til den beste prisen, bør man sammenligne priser til forskjellige leverandører. Man bør også lage et budsjett med utgangspunkt i å gjøre jobben selv, bruk av byggesett eller leie inn noen for å gjøre hele jobben. Slik kan man få komplett oversikt, og kunnskap nok til å ta et kvalifisert valg som gir det beste sluttresultatet.
Det kan være både fordeler og ulemper med å bygge carport vs. garasje. Hva som er best, avhenger av dine behov og spesifikke forhold på tomten din. Garasje er mest praktisk for deg som vil ha et tett bygg, for eksempel hvis du skal bruke garasjen til verksted eller oppbevare gjenstander som krever bedre beskyttelse mot krevende værforhold.
Carport er derimot bra for deg som ønsker en prisgunstig løsning, samtidig som du kan parkere under tak. En carport har nemlig en åpen struktur, uten hele sidevegger og inngangsdører. Det kan også være mulig å plassere den inntil husveggen, uten å søke om byggetillatelse (så lenge du holder deg på under 15 kvadratmeter).
Fordeler med å bygge carport:
– Billigere enn garasje
– Mindre omfattende og raskere byggetid
– Lettere å endre eller utvide senere
– Mindre krav til plass på tomten
Ulemper med å bygge carport:
– Ikke like tett som en garasje
– Mindre plass til oppbevaring
Uansett hva du velger, så kan det lønne seg å bruke litt tid til å tenke grundig over hva som passer best for deg. Spør gjerne garasjeleverandøren om råd, dersom du står helt fast.
Du kan spare penger på carport ved å sammenligne priser, finne gode tilbud og velge et byggesett som passer for din eiendom. Det kan også lønne seg å spørre garasjeleverandører om de kan tilby rabatt på carporten. Du kan få et godt resultat uten å bruke mer penger enn nødvendig ved å planlegge godt og sammenligne priser.
Dersom du ikke ønsker å bruke masse tid på å innhente tilbud og priser selv, så anbefaler vi å bruke en anbudstjeneste. I så fall får du tilsendt gratis og uforpliktende tilbud fra garasjeleverandører i ditt område. Det er også mulig å be leverandørene om befaring, veiledning og rådgivning.
Befaringen er en fin anledning å stille spørsmål og finne ut om du har kommet frem til riktig løsning. Garasjeleverandører har lang og relevant erfaring, og de kan derfor komme med gode forslag til hvordan du bør bygge carporten din. De kan også fortelle deg hvilke materialer som egner seg best, både når det gjelder kvalitet og pris.
Sammenlign tilbudene dine grundig og velg det alternativet som passer best for budsjettet ditt. Husk at det ikke bare er prisen som gjelder – det er også viktig å velge en carport av høy kvalitet som passer inn på eiendommen din. Det er en god idé å sjekke om leverandøren har gode referanser, slik at du føler deg trygg på at du kommer til å få et godt resultat.
Da er det bare å ønske deg lykke til med byggingen, enten du skal bygge carport selv eller sette bort jobben til en dyktig garasjeleverandør.
Prisene kan variere stort, avhengig av materialvalg, størrelse og type carport. Det finnes rimelige løsninger som byggesett, men du kan også bruke en faglært håndverker til jobben. Mange garasjeleverandører kan håndtere hele jobben fra start til slutt, dersom du skulle ønske det.
Det kan ta flere dager, avhengig av hvor stor carporten er og hvilke materialer du bruker. Dersom du skal bygge carport selv, anbefaler vi å beregne mer tid enn det du egentlig tror du trenger. Jobben går som regel raskere om du får hjelp av profesjonelle.
En frittstående carport står for seg selv og minst én meter fra husveggen, mens en carport som er bygget inntil husveggen blir sett på som en utvidelse av huset. Det kan derfor være strenge krav til hva du har lov til, og du må søke byggetillatelse om carporten blir større enn 15 kvadratmeter.
Dette avhenger av kommunale lover og regler. Som regel trenger du ikke søke om tillatelse hvis carporten er mindre enn 50 kvadratmeter. Vi anbefaler å kontakte kommunen for nærmere informasjon om hva som gjelder i din by eller kommune.
Vi anbefaler å velge et materiale som er motstandsdyktig mot vær og vind, samt fuktige forhold. Det er bedre å investere i litt dyrere materialer, slik at du slipper å bekymre deg for kvaliteten på bygget. Sørg også for at du vedlikeholder carporten regelmessig, slik at den holder seg i god stand over tid.
Dette avhenger av hvilke materialer du har brukt og hvordan du har bygget carporten. Vi anbefaler at du skifter ut materialer som har begynt å bli svake eller er skadet. Det kan også være behov for maling og beising, avhengig av hvilke materialer du har valgt å bruke.
Les mer
Les mer
Les mer