bilde

7 huskeregler når du skal pusse opp taket

Sist oppdatert: 16. juli 2024

Vil du ha nye takplater? Eller er det på tide å male taket? Uansett hvilken type arbeid det er snakk om, er det viktig å være nøye med arbeidet. Her får du våre 7 beste huskeregler når du skal pusse opp taket, slik at du får et resultat du kan være fornøyd med i mange år.

Kortversjonen

  • Bruk kvalitetsutstyr til oppussing av taket for best mulig resultat og for å unngå slitasje på kroppen.
  • Undersøk hvilke materialer taket består av for å tilpasse oppussingsmetoden. Velg riktig malingstype eller behandling basert på takets materiale.
  • Ta deg tid til å forberede taket ordentlig før oppussing. Riktig grunnarbeid gir bedre resultat og enklere arbeidsprosess.
  • Dekk til gulv og vegger grundig for å unngå støv og skader under oppussingen. Bruk riktig tildekking og maskeringstape.

1. Bruk riktig utstyr

Det aller viktigste er å bruke rett utstyr når du skal pusse opp. Ikke bare får du et flott resultat som du kan være stolt over, men du sparer kroppen for unødvendig slitasje. Dette er hardt og krevende arbeid, enten du skal montere nye takplater eller friske opp eksisterende tak med et nytt malingsstrøk.

Hvis du skal male taket, bør du for eksempel ha gode børster, forlengerskaft og ruller av høy kvalitet. Dårlig malerutstyr kan føre til at fiber og rusk fester seg i malingen. Det er både irriterende og skjemmende. Det kan derfor koste deg mye tid og frustrasjon, dersom du forsøker å spare penger på å kjøpe billig utstyr av lav kvalitet.

Feil utstyr kan føre til frustrasjon og skader

Riktig utstyr gjør at jobben blir gjort på en trygg og tilfredsstillende måte! Det er ingenting som er mer irriterende enn å ikke ha riktig utstyr når man sliter seg ut på taket i solsteiken. Sørg for at man av helsemessige, men også tidsmessige årsaker faktisk har riktig utstyr når man først setter i gang med arbeidet. Det trenger ikke å koste så mye.

Vanskelig å velge?

2. Sjekk hvilke materialer taket er laget av

Eksisterende tak avgjør hvordan du bør gå frem, enten du skal rive gammelt tak, legge nye gipsplater, senke taket eller male taket. Taket kan nemlig bestå av mange ulike materialer som betong, gips, panel, sponplater og mye mer. Du bør sette av nok tid til å undersøke hvordan du bør pusse opp taket, basert på materialene.

La oss bruke maling som eksempel. Det finnes mange forskjellige type maling: panelmaling, våtromsmaling og takmaling til gips for å nevne noen. Valg av maling vil også ha mye å si for fremgangsmåten. Taket bør for eksempel grunnes 2-3 ganger om du skal male ubehandlet panel.

3. Bruk god tid på grunnarbeid

Det spiller ingen rolle hvordan du skal pusse opp taket, riktig grunnarbeid har alt å si for sluttresultatet. Ikke bare blir taket mer lekkert, men selve arbeidet blir også enklere å utføre. Tilstanden på taket har mye å si for hvor mye grunnarbeid som må utføres. Underlaget må for eksempel være rett og fint før du monterer plater, mens fett og smuss må vaskes vekk før du maler.

Snakk gjerne med en fagperson om du føler deg usikker på hvilket grunnarbeid som bør utføres. Selv om du ønsker å gjøre jobben selv, er det viktig å ta imot gode råd fra fagfolk. Leverandører og forhandlere kan også være til god hjelp. Spør gjerne forhandlerne om hvilket forarbeid som bør gjøres når du først skal kjøpe maling, plater eller annet utstyr.

4. Dekk til alt av gulv og vegger

Det kan fort bli mye støv, flekker og smuss når du skal pusse opp taket, enten du skal male, sparkle eller legge gipsplater. Vi anbefaler å fjerne mest mulig fra rommet. Det som ikke kan fjernes, bør dekkes godt til. Vegger bør også beskyttes godt, særlig hvis du skal male taket. Ikke minst, så bør du beskytte gulvet godt.

Vi anbefaler at du kjøper inn rikelig med både maskeringstape og tildekningspapp. Tildekningen bør være spesielt robust ved grovarbeid som riving og sparkling. Det er både kjedelig og kostbart å få hakk i benkeplaten, for eksempel! Dette kan du unngå ved å være forsiktig og bruke riktig tildekning.

5. Bruk gipspuss til hull

Må du fikse hull i pusstaket ditt? I så fall bør du være nøye på valg av puss. Vanlig puss har en lei tendens til å falle i bakken med det samme du smører det i taket. Du kan også ende opp med sjenerende krympesprekker når pusset har tørket. Ikke minst, så kan den simpelthen løsne fra underlaget.

Du unngår alle disse frustrasjonene ved å bruke gipspuss når du skal fikse på skjemmende hull. Gipspuss krymper ikke og sitter godt når du smører den på. Husk allikevel på grunnarbeidet – overflaten må grunnes eller primes før du setter i gang. Støv og smuss må også fjernes før du påfører gipspuss.

6. Veggene må også pusses opp for å få det listefritt

Skal du pusse opp taket slik at du endelig får det listefritt? Det gir et moderne og minimalistisk inntrykk. Stadig flere ønsker nå listefrie tak. I så fall må du også pusse opp veggene når du først er i gang. Det kan nemlig være gliper under listene som skaper et hulrom mellom tak og vegger. Disse må strimles, sparkles og males.

Listefritt er fint, men krever mye arbeid

Listefritt er populært, men det krever en del arbeid for å få det til skikkelig! Man må i tillegg renovere veggen med å strimle, sparke og male i skjøtene mellom taket og veggen. Vurder om du ønsker å ta på deg renovering i så stor grad, og sørg for at det er overkommelig før du setter i gang med å rive alt av lister! Vi anbefaler å begynne med et rom av gangen.

Mye å sette seg inn i?

7. Følg monteringsanvisninger nøye

Dersom du skal montere takplater selv, er det utrolig viktig at du følger monteringsanvisningene nøye. Enkelte leverandører har laget instruksjonsvideoer. Disse er utrolig nyttige å følge. Det er fort gjort å få vondt i både nakke og rygg når du jobber med taket. Du vil helst unngå å gjøre feil som krever enda mer arbeid som sliter på kroppen.

Du bør også vurdere å kjøpe takplater med låseprofil som er ferdigtapetserte, slik at du slipper å sparkle og male dem. Sjekk også tilstanden på de gamle takplatene før du setter i gang. Hvis underlaget er i god stand, bør du velge nye takplater som kan monteres over de gamle. Det sparer deg for masse arbeid.

Anbefalte taktekkere

Bedriftslogo

Taktekker Oslo driftes av Karl Richard Johansen, som i lag med hans medarbeidere utfører totalrenovering av tak til faste lave priser og en garanti på tak opptil 20 år. Den gjentakende ordlyden fra foretakets gode referanser og tilbakemeldinger er pålitelig, punktlig og profesjonell.

  • Stiftet i: 2011
  • 1 ansatte
  • Biskop Gunnerus’ gate 14 A, 0185 Oslo
  • Pusse opp taket inne?

    Man kan også pusse opp taket inne så vel som ute! Mange velger dette av estetiske årsaker, men det kan også lønne seg hvis man ønsker bedre lydisolering eller for andre akustiske forhold.

    Enkelte tak inne er gamle, og vil derfor være gjengs for en oppussing. Det kan også hende at man har en bolig som lukter røyk eller har vært utsatt for røykskader, og da kan det være tilnærmet umulig å vaske bort lukten, men kreve en utskifting.

    Det er også mulig å male taket innvendig i andre farger og mønstre. Her er det enormt med valgmuligheter hvis man kun ønsker å male.

    Hvis man vil bytte fra takplater til slett tak bør man bruke en armeringsduk før man sparkler – noe som kan være vanskelig å legge til. Her må man kanskje hyre inn en proff.

    Sørg for at takplatene eller himlingene ikke har en funksjon før du begynner. Dette kan for eksempel være tilgang til loft eller andre ting.

    Få hjelp til å pusse opp taket

    Sist, men ikke minst, så bør du ta en ærlig vurdering om du skal skaffe hjelp til å pusse opp taket. Du kan spare penger på å pusse opp selv, men du bør ha kompetanse og overskudd til å gjøre arbeidet. Ikke bare skal jobben gjøres riktig, men arbeidet er som nevnt svært krevende for kroppen. Det er ikke sikkert at det er verdt å spare pengene om du ender opp med verkende rygg og halvferdig tak.

    Vi anbefaler å sette jobben ut på anbud for å få dyktige fagfolk til en rimelig pris. I så fall konkurrerer fagfolkene om deg. Du bør bruke litt tid på å velge ut rett person til jobben. I tillegg til å sammenligne pris på tvers av tilbudene, bør du undersøke kvalifikasjoner og spørre etter referanser. Ikke vær redd for å spørre dem ut om fremgangsmåte for å sjekke kompetanse.

    Da er det bare å ønske deg lykke til med å pusse opp taket.

    Her kan du lese mer om sliping av gulvet i boligen.

    Få svar på ofte stilte spørsmål om å pusse opp taket

    Meldingsboble
    Hvilke viktige hensyn bør man ta når man skal pusse opp taket?

    Når man skal pusse opp taket, bør man ta hensyn til faktorer som takets tilstand, valg av materialer og metoder, lokale klima- og værforhold, tilgjengelighet av fagfolk, tidsramme for prosjektet, og budsjett.

    Meldingsboble
    Hva er noen av de vanligste årsakene til at et tak må pusses opp?

    Vanlige årsaker til at et tak må pusses opp inkluderer aldring og slitasje av materialer, lekkasjer, skader fra vær og vind, manglende vedlikehold, og behov for energieffektivisering eller estetiske oppgraderinger.

    Meldingsboble
    Hvilke typer takmaterialer kan man velge mellom når man skal pusse opp taket?

    Når man skal pusse opp taket, kan man velge mellom ulike takmaterialer som teglstein, betongstein, metallplater, takshingel, torvtak og grønne tak. Valg av materiale avhenger av faktorer som klima, arkitektur, estetikk, holdbarhet, vekt og kostnad.

    Meldingsboble
    Hvordan kan man vurdere tilstanden til et tak før oppussing?

    For å vurdere tilstanden til et tak før oppussing, bør man utføre en grundig inspeksjon både innendørs og utendørs, og se etter tegn på lekkasje, skade, råte, mugg, løse eller manglende materialer, og dårlig isolasjon eller ventilasjon.

    Forbrukertorget

    Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

    © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454