bilde

Slik sliper du gulvet i boligen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Er du lei av slitte, mørke gulv og vil pusse opp i boligen? Gruer du deg til å slipe gulvet i boligen? Fortvil ikke! Les nøyaktig hvordan du sliper gulv selv og får et fantastisk resultat her i vår store guide. Dersom du er litt handy, så er det ingenting i veien for å gjøre jobben selv.

Kortversjonen

 • Sliping av gulvet er nødvendig når det er synlige riper og hull. Du kan velge forskjellige etterbehandlingsmetoder som lakk, olje eller maling for å oppnå ønsket resultat.
 • Planlegg prosjektet nøye og skaff alt nødvendig utstyr. Rengjør gulvet grundig, fjern lim og sparkelmasse, og kontroller om gulvet kan slipes tilstrekkelig.
 • Lei riktig slipemaskin og bruk grovt papir for å fjerne slipespor. Støvsug mellom hver sliping og vær nøye med støvbeskyttelse. Avslutt med finere papir for å få et jevnt resultat.
 • Vurder egne ferdigheter og tilgang til utstyr før du bestemmer om du skal gjøre jobben selv eller leie inn fagfolk.

Når er det på tide å slipe gulvet?

Du vet at det er på tide å slipe gulvet når du ser skjemmende riper og hull. Du har dessuten friheten til å velge hvordan det nye gulvet skal være når det er ferdig. Har du lyst på lakk eller olje? Hva med maling? Kanskje beiset gulv står på ønskelisten? Boligen får seg et øyeblikkelig løft når du har nye, flotte gulv.

Gulvsliping er heldigvis ikke noe du gjør så veldig ofte. Det finnes grenser for hvor mye du kan fikse på det. Når gulvet er slipt ned nok ganger, så kan det hende at det ikke finnes mer å slipe på. Begynn derfor med å sjekke dette. Gulvet blir bare tynnere og tynnere for hver gang du sliper det. Heltregulv tåler imidlertid mer enn for eksempel parkettgulv.

Sett sammen not og fjær om du har heltregulv. Deretter sjekker du avstand mellom mål og bordene med en metallsparkel. Du bør ha minimum fire millimeter til fjæren for å slipe. Du sjekker parkettgulv ved å fjerne fotlisten. Bruk et lite speil til å sjekke avstanden. Du bør sitte igjen med minst to-tre millimeter når du er ferdig med slipingen.

Obs: Du kan ikke slipe laminat. Hvis du ikke vet om du har parkettgulv eller laminatgulv, kan du sjekke ved å fjerne fotlisten og se etter slipesjikt med et speil. Laminat har ikke slipesjikt på toppen.

Slik gjør du deg klar til gulvsliping

Pass på at du har alt av utstyr før du setter i gang. Det første du må gjøre er å leie inn gulvslipemaskiner. Det finnes mange firma som leier ut maskiner og verktøy. Du trenger derfor ikke å kjøpe gulvslipemaskin selv. Bare husk på at du betaler for den tiden du leier den. Det er derfor smart å være klar til å begynne å slipe når du henter maskinen.

Rommet må være ryddig før du setter i gang. Det kan oppstå mye fint støv, og du bør derfor dekke til det du ikke kan bære ut. Lukk dørene godt. Du kan også tette dem med plast for å være sikker på at du ikke slipper ut masse støv i resten av huset. Alternativt kan du bruke en slipemaskin med pose som samler opp støvet.

Gulvet må vaskes før du starter, ellers risikerer du bare slipe møkken enda lenger ned i gulvet. Rester etter lim og sparkelmasse må skrapes vekk før du begynner. Spikrene kan du dore ca. to-tre millimeter ned i gulvet. Slipepapiret blir bare revet opp om de stikker ut.

Et lite tips fra oss: Bruk sko med hvit såle for å ikke lage stygge, svarte merker på det fine nyslipte gulvet.

Nå kan du bruke slipemaskinene

Du begynner med den største slipemaskinen og grovt papir. Bruk myke bevegelser, uten å stoppe opp – ellers kan den tunge maskinen lage groper i gulvet. Du må slipe på skrå på tvers av lengderetningen om gulvet er ujevnt, helst cirka 15-20 grader. Bruk en mindre maskin til kantene med sirkulære bevegelser. Du kan velge mellom trekantsliper til hjørner eller skraper og sandpapir.

Det kan være nødvendig med flere runder. Bare husk å ha kontroll på hvor mye du kan slipe gulvet ned! Sjekk gjerne underveis, dersom du er i tvil. Du må også huske på å støvsuge gulvet nøye mellom hver gang du sliper, samt når du er ferdig.

Sett gjerne av hele helgen til gulvsliping. Det er fort gjort å gjøre feil ved hastearbeid. Det er bedre å være grundig og gi deg selv ekstra tid.  Vi anbefaler at du beregner ca. et kvarter per kvadratmeter for parkettgulv. Det tar enda lenger tid å slipe tregulv. Du bør i så fall regne med minst en halvtime per kvadratmeter.

Viktig etterarbeid for nyslipte gulv

Jobben er ikke helt over, selv om du har både slipt ned gulvet og støvsuget godt. Du kan bruke vann og Zalo for å fange opp støv som svever i luften. Bruk en sprayflaske og spray blandingen forsiktig ut i luften. Dråpene kan du tørke opp med en klut og litt rødsprit.

Sikkerhet er viktig under gulvsliping

Det kan oppstå mye fint støv og mye bråk mens du jobber. Det er derfor utrolig viktig at du bruker både hørselsvern og støvmaske. Støv bør heller aldri bli liggende i maskinen. Tøm posen på et brannsikkert sted etter hver omgang med slipemaskinen. Det gjelder spesielt for gulv med lakk. Lakk kan nemlig bli såpass oppvarmet at partiklene blir liggende og ulme. I verste fall kan det oppstå brann.

Det er mange som lurer på hvor mye støv som oppstår under gulvsliping. Det korte svaret er at det kommer helt an på slipemaskinen. Noen forårsaker lite støv, mens andre støver ned hele rommet som et sagbruk. Det kommer rett og slett an på om du bruker slipemaskin med støvpose eller ikke. Det er uansett helt nødvendig med støvmaske, uansett hvilken maskin du bruker.

Typiske feil ved gulvsliping

Det finnes flere fallgruver du bør se opp for. Den første tabben er å bruke fint papir altfor tidlig. Ikke bare bruker du opp mye kostbart slipepapir, men det kan ta forferdelig lang tid å bli ferdig med gulvet. Gulvet skal slipes helt rent med grovt papir. Det fine papiret skal brukes til å fjerne slipespor. Bruk stadig finere papir mens du sliper gulvet, helt du til slutt ikke har slipespor igjen. Det er vanlig å avslutte med sandpapir med korn 150, men du kan ha behov for enda finere papir.

Neste feil er å ikke beskytte gulvet tilstrekkelig. Gulvet vil kjapt bli ødelagt igjen med riper, smuss og fuktskader, uten beskyttelse. Du har mange valgmuligheter: en fet såpeblanding eller lakk, olje og voks. Det kommer helt an på hvilket gulv du ønsker deg, og hvilket utseende du vil at det skal ha.

Anbefalte gulvslipere

Bedriftslogo

Norsk Gulvservice AS har 25 år med bransjeerfaring som en utførende støttespiller for nye og gamle gulv for både private hjem og næringsliv. For å sikre kvalitet i tjenestene som leveres av sliping og vedlikehold, så benytter bedriften seg av faglig kompetente og fast ansatte gulvmontører.

 • Stiftet i: 2011
 • 11 ansatte
 • Drammensveien 130, 0277 Oslo
 • Bedriftslogo

  Vestfold Gulvservice AS har spisskompetansen som kreves når det kommer til å slipe og behandle alle typer tregulv, trapper og kjøkkenbenker, i tillegg til utearealer som terrasser og brygger. Bedriftens utfører deres tjenester primært i Vestfold og Telemark; men tar også på seg oppdrag andre steder i Norge.

 • Stiftet i: 2019
 • 5 ansatte
 • Mellomhagen 20, 3261 Larvik
 • Slipe gulv selv eller leie inn fagfolk?

  Du bør ta en ærlig vurdering om du skal slipe gulvene selv eller leie inn fagfolk. Dersom du er litt handy og liker å pusse opp på egenhånd, så kan du få et ganske flott resultat. Forbered deg godt og sett av masse tid for størst sjanse til å lykkes. Hvis du føler deg usikker, kan det derimot være lurt å få hjelp av fagfolk.

  Du kan spare en del tusenlapper på å gjøre jobben selv, men husk at jobben må gjøres på nytt hvis resultatet ikke blir pent. Det kan være ganske krevende å fjerne feil. Leie av utstyr og kjøp av slipepapir kan også bli dyrt, hvis du ikke vet hva du gjør på. Da kan det være enklere og billigere å leie inn fagfolk, fremfor å prøve seg frem på egenhånd.

  Det er mulig å spare mye penger ved å legge prosjektet ditt ut på anbud. Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du får kun tilbud fra dyktige og erfarne fagfolk. Det er viktig å velge noen som er profesjonelle – svart arbeid kan fort bli dyrt! Du risikerer å måtte leie inn profesjonelle fagfolk for å rydde opp i jobben til de andre, og du betaler dermed dobbelt.

  Dersom du er i tvil om hvem du skal velge, kan du be dem om å komme på befaring. Bruk tiden til å spørre dem mange spørsmål for å sikre deg at du velger rett firma eller håndverker. Det kan også svare seg å spørre etter referanser fra tidligere kunder. Profesjonelle vil ikke ha noen problemer med å oppgi kundereferanser og omtaler.

  Da er det bare å ønske deg lykke til med prosjektet og det nye gulvet ditt, enten du sliper gulvet selv eller leier inn fagfolk til å slipe det for deg.

  Planlegger du vedlikehold av boligens fasade så kan du lese videre om fasadevask i denne artikkelen.

  Få svar på ofte stilte spørsmål om å slipe gulvet i boligen

  Meldingsboble
  Hvorfor bør man slipe gulvet i boligen sin?

  Man bør slipe gulvet i boligen for å fjerne ujevnheter, gamle lakker og skader, samt forbedre gulvets utseende og forlenge dets levetid.

  Meldingsboble
  Hvilke verktøy trenger man for å slipe gulvet?

  For å slipe gulvet trenger man en gulvslipemaskin, en kantsliper, en støvsuger, slipepapir i ulike kornstørrelser og verneutstyr som hansker, ørepropper og støvmaske.

  Meldingsboble
  Hvilke trinn bør man følge for å slipe gulvet?

  Trinnene for å slipe gulvet inkluderer forberedelse av rommet, grovsliping med en gulvslipemaskin, kantsliping, mellomsliping og finpussing, samt støvsuging og etterbehandling av gulvet.

  Meldingsboble
  Hvor ofte bør man slipe gulvet?

  Det er ikke et fastsatt intervall for hvor ofte man bør slipe gulvet, da det avhenger av gulvets tilstand, materialer og bruk. Men generelt bør man vurdere å slipe gulvet når det begynner å se slitt ut, har skader eller ujevnheter.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454