bilde

Elektrisk arbeid: Dette kan du gjøre selv

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det kan være mye penger å spare ved å gjøre elektrisk arbeid selv. Det finnes allikevel tydelige regler på hva du har lov til eller ikke. Her får du vite nøyaktig hva du kan fikse på egenhånd og hva du trenger fagfolk for å ordne. Det kan nemlig ha store økonomiske og sikkerhetsmessige konsekvenser, dersom du tråkker over disse reglene. Det er for eksempel ikke lov å montere egen varmepumpe.

Kortversjonen

 • Du kan spare penger ved å utføre enkel elektrisk arbeid selv, så lenge det ikke involverer fast elektrisk installasjon.
 • Det er strenge regler for hva du kan og ikke kan gjøre selv når det kommer til elektrisk arbeid. Du kan ikke installere eget elektrisk materiell for så å få en elektriker til å koble det til, og du kan heller ikke utføre arbeid som montering av varmekabler, arbeid i sikringsskap, eller installasjon av downlights.
 • Som eier har du ansvar for at det elektriske anlegget er i forsvarlig og forskriftsmessig stand.
 • Ved salg av bolig kan det være nødvendig å dokumentere at alt av elektrisk arbeid er utført på en forsvarlig måte av fagfolk.

Tommelfingerregelen for elektrisk arbeid

Tommelfingerregel sier at ufaglærte kan gjøre elektrisk arbeid, så lenge arbeidet ikke involverer fast elektrisk installasjon. Med andre ord, du kan utføre arbeid på ting som tilkobles med stikkontakt i veggen. Her har du noen eksempler på hva du kan gjøre:

 • Skifte varmeovner med bevegelig ledning og støpsel
 • Bytte deksel på koblingsbokser
 • Skifte deksel på stikkontakter og brytere
 • Skifte lamper som ikke er en del av fast elektrisk installasjon

Hvordan kan du bruke denne tommelfingerregelen i praksis for å finne ut av hva du kan gjøre eller ikke? La oss bruke arbeid med stikkontakt som eksempel. Ifølge tommelfingerregelen kan du bytte støpsel, men ikke selve stikkontakten. Stikkontakten sitter nemlig i veggen og regnes som fast elektrisk installasjon, mens støpselet er en plugg som ikke er fastmontert.

Videre så kan du koble til og bytte ut topolede støpsler til og med 15 A. Det spiller ingen rolle om det er med eller uten jording. Du kan også koble til eller bytte ut topolede apparatkontakter og skjøtekontakter til og med 16 A, enten det er med jording eller ikke.

Du må imidlertid ha kunnskap og erfaring for å utføre dette arbeidet for å unngå skader og feil som kan føre til brannfare. Ta en ærlig vurdering av egne kunnskaper før du begynner for å unngå kostbare tabber på sikt. Det er også viktig å påpeke at du ikke kan installere elektrisk materiell selv, og deretter få en elektriker til å koble det til for deg. Du kan derimot kjøpe inn det som behøves av elmateriell.

Elektrisk arbeid du ikke har lov å gjøre selv

Feil ved elektrisk anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er årsaken til opptil 50 % av boligbranner og branner i næringsbygg i Norge. Det kan bli både farlig og dyrt å ikke benytte seg av fagfolk. Det er litt enklere å forstå hva som er arbeid på fast elektrisk installasjon om du har noen eksempler å se på. Du trenger fagfolk for å få utført følgende elektrisk arbeid:

Du kan derfor ikke falle for fristelsen og forsøke deg på denne typen arbeid selv. Mange tror at de kan spare penger på å installere og montere varmekabler selv, men det er altså ikke tilfelle. Det kan oppstå varmegang om du utfører denne typen arbeid på egenhånd, noe som utgjør en stor brannfare.

Du kan i tillegg få problemer ved forsikringssaker, dersom du ikke kan dokumentere at det elektriske arbeidet er utført av fagfolk. Billig arbeid kan veldig fort bli dyrt arbeid, ettersom du ikke får igjen penger for å dekke skadene. Det lønner seg derfor alltid å benytte seg av profesjonelle. Går det skikkelig galt må du kanskje ut med advokatutgifter også.

Eier har ansvar for elektrisk anlegg

Husk at det er du som eier som har ansvar for at det elektriske anlegget er i forsvarlig og forskriftsmessig stand. Det betyr at du må sørge for at kun fagfolk utfører arbeid på fast elektrisk installasjon, samt påse at anlegget får nødvendig ettersyn og vedlikehold.

Leietakere har også ansvar for å påse at det elektriske anlegget er i god stand, samt vise aktsomhet. Det betyr at leietaker ikke kan gjøre noe elektrisk arbeid som kan føre til fare for liv og helse. Dersom leietakere oppdager feil ved anlegget, må de øyeblikket melde ifra til boligeier. Boligeier er igjen pliktig til å rette opp i feil på en forsvarlig måte.

Bytte deksel på stikkontakt og brytere er en av jobbene du kan utføre, uten sertifisering.

Ha papirene i orden ved boligsalg

Kanskje du må flytte, eller vil selge leiligheten for å flytte inn i hus. Du kan bli bedt om å dokumentere at alt av elektrisk arbeid er utført på en forsvarlig måte av fagfolk, det vil si en samsvarserklæring. Svart arbeid kan fort vise seg å bli dyrt – ufaglært elektrisk arbeid kan trekke ned boligens verdi. Du som boligselger bør i tillegg legge ved en tilstandsrapport som er utført av en takstperson.

Det er imidlertid viktig å merke seg at tilstandsrapporten kun inneholder en forenklet analyse av elanlegget. Kjøper bør derfor undersøke sikringsskapet for å se om det brukes skruesikringer. Det er i så fall et tegn på at anlegget snart må byttes ut, noe som kan bli altfor kostbart for nye boligeiere.

Mange velger å bestille elsjekk i tillegg til tilstandsrapport, særlig om det er snakk om en eldre bolig. En elsjekk redegjør for brannfare og feil, og du kan unngå mange tvister og konflikter ved å få utført en slik sjekk. Hvis ikke selger har utført elsjekk, anbefaler vi at kjøper gjør det. Alvorlige feil vil dermed kunne falle under eierskifteforsikringen.

Finn elektriker på arbeid

Har du lyst å spare penger på elektrisk arbeid som du ikke kan gjøre selv? I så fall anbefaler vi å legge jobben ut på anbud. Det kan være mange penger å spare ved å la elektrikerne konkurrere om deg som kunde. Du får kun bud av profesjonelle og pålitelige fagfolk ved å bruke en egnet anbudsside. Det betyr at du slipper jobben med å søke frem aktuelle kandidater og sjekke at de er tilstrekkelig sertifisert.

Det eneste du trenger å gjøre er å beskrive jobben du ønsker å få utført, samt sende inn opplysninger om hvor du bor. Deretter kan får du tilsendt gratis og uforpliktende bud som du kan studere i ro og mak. Noen ganger kan det lønne seg å be elektrikeren hjem på befaring for å få et nøyaktig pristilbud, men dette avhenger av arbeidets omfang.

Om arbeidet ikke blir skikkelig utført har du i tillegg en rekke rettigheter gjennom kjøpsloven.

Vi anbefaler at du ikke kun ser på pris når du skal finne elektriker. Det er viktig å velge noen som utfører arbeid av høy kvalitet og har tidligere erfaring med lignende prosjekter. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder, dersom det føles riktig for deg. Da er det bare å ønske deg lykke til med det elektriske arbeidet!

Anbefalte montører

Bedriftslogo

Proff Elektriker er en ansvarlig elektrikerbedrift som har som mål å være best i bransjen når det gjelder kvalitet og etterlevelse av lover og regler.

 • Stiftet i: 2013
 • 41 ansatte
 • Grensesvingen 9, 0663 Oslo
 • Bedriftslogo

  Hos Service Elektrikeren er det stort fokus på servicevennlighet og fornøyde kunder, samt at de skal kunne stille på kort varsel.

 • Stiftet i: 1993
 • 44 ansatte
 • Dag Hammarskjölds vei 109, 5144 Fyllingsdalen
 • Bedriftslogo

  Tandbergs Elektriske er medlem av Elektro Union, og jobber på små og store prosjekter. De har kompetanse både innenfor sterkstrøm (lys og varme) og svakstrøm.

 • Stiftet i: 1920
 • 14 ansatte
 • Grønlandsleiret 14, 0190 Oslo
 • Bedriftslogo

  Elpro er et anerkjent og etablert elektrikerfirma med elektrikere på Fosen, i Trondheim, Orkdal og Agdenes. De kan hjelpe deg enten du skal bygge nytt, rehabilitere eller bare foreta en liten oppussing.

 • Stiftet i: 2013
 • 21 ansatte
 • Agdenesveien 281, 7318 Agdenes
 • Bedriftslogo

  Star Elektro håndterer oppdrag innen alt fra mindre boliginstallasjoner til store næringsbygg. De har kompetanse og sertifisering på det som trengs av både svak- og sterkstrøm, og de har spesialisert seg innen installasjon og service av boliger, leiligheter og næringsbygg.

 • Stiftet i: 2002
 • 11 ansatte
 • Slettebakksveien 84 A, 5093 Bergen
 • Få svar på vanlige spørsmål om elektrisk arbeid

  Meldingsboble
  Hvilke faktorer er viktige å vurdere før man utfører elektrisk arbeid selv i boligen?

  Før man utfører elektrisk arbeid i boligen, er det vesentlig å vurdere sikkerhet, kompetanse, lovverk og forskrifter, samt kvaliteten og effektiviteten av arbeidet som utføres.

  Meldingsboble
  Hva er konsekvensene av å utføre elektrisk arbeid uten tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter?

  Å utføre elektrisk arbeid uten tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter kan medføre alvorlige konsekvenser, slik som elektriske støt, brannfare, skader på elektriske installasjoner og økonomiske tap.

  Meldingsboble
  Hvilke elektriske oppgaver kan en person utføre selv i henhold til norsk lov?

  I henhold til norsk lov kan en person utføre enkelte mindre elektriske oppgaver selv, som for eksempel å skifte ut en lysbryter, sette opp en lampe, koble til en stikkontakt, eller montere en koblingsboks.

  Meldingsboble
  Hvilke elektriske oppgaver krever en autorisert elektriker i Norge?

  Elektriske oppgaver som krever en autorisert elektriker inkluderer, men er ikke begrenset til, installasjon av nye kurser og sikringer, arbeid med hovedsentralen, oppkobling av fastmonterte varmekabler og installasjon av jordfeilbrytere.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454