Hvordan selge leilighet: Alt du trenger å vite

Har du en leilighet som du vil selge, men du synes at salgsprosessen virker komplisert? Her får du alle trinnene til å selge leilighet, slik at du vet nøyaktig hvordan du skal gå frem – enten du selger leilighet selv eller bruker en eiendomsmegler til å selge leilighet.

Vurder marked og verdi: Hvor mye får jeg får leiligheten min?

Det koster å selge leilighet, og det første du bør gjøre er å sjekke leilighetens verdi, hvor mye lignende leiligheter blir solgt for i ditt område og sammenligne tilbud mellom forskjellige eiendomsmeglere.

Salgsprosessen for leiligheten kan bli kostbar, og vi anbefaler på det sterkeste at du setter opp et realistisk budsjett etter at du har mottatt bud fra eiendomsmeglerne. Du bør sette kostnadene opp mot hva som er realistisk å få for leiligheten, slik at du kan ta en veloverveid og realistisk beslutning.

Kanskje lønner det seg å vente noen måneder med å selge leilighet? Boligmarkedet svinger i løpet av året. Du må også sette av tid til å pusse opp eller gjøre forbedringer i leiligheten. Litt ekstra styling kan være akkurat det som skal til for å få flere bud.

Selge leilighet selv eller bruke eiendomsmegler?

Det neste du må gjøre er å bestemme deg for om du skal selge selv eller bruke en eiendomsmegler til å selge leiligheten. Det finnes både fordeler og ulemper ved begge deler. Her går vi kort gjennom det aller viktigste du bør vite om for å kunne ta en god avgjørelse om hvem som bør selge leiligheten din.

Hvorfor bruke eiendomsmegler til å selge leilighet

Dagens eiendomsmeglere har erfaring, spesialisert utdanning og kunnskap innen sitt felt. Du bør som nevnt hente inn tilbud for å se hvem som kan gi deg best pris. Eiendomsmegleren bør i tillegg ha god kjennskap til ditt område og kunne vise til gode resultater tidligere.

Pris er nemlig ikke alt når det kommer til valg av megler. Det viktigste er at du får så mye penger for leiligheten din som mulig, ikke at du nødvendigvis skal tjene penger på å velge en billig eiendomsmegler. En megler med god erfaring vet hvordan man skal nå kundegruppen som er interessert i leiligheter som din.

Mange foretrekker å bruke en lokal eiendomsmegler eller en megler som er godt kjent med nabolaget. Megleren trenger ikke nødvendigvis å ha kontor eller bo på samme sted som leiligheten, men han eller hun må være kjent med prisnivået og ha kunnskap om skoler, fritidstilbud, lokaltransport og lignende.

Hvorfor selge leilighet selv

Det er ikke nødvendigvis riktig at du sparer penger på å selge leilighet selv, selv om det kan virke billigere med første øyekast. Det er helt essensielt at du setter deg grundig inn i prosessen og vurderer utgiftene opp mot fordelene før du bestemmer deg.

Det er viktig at du forstår ansvaret ditt og utfører prosessen riktig. En megler vil være godt beskyttet av eiendomsmeglerloven, men denne loven gjelder ikke om det er en privatperson som har utført boligsalget. Du har både det finansielle og det juridiske ansvaret når du selger selv. Du må uansett få profesjonell hjelp med kjøpskontrakt, eiendomsoppgjør og tinglysing av eierskifte.

Vi anbefaler å bruke tjenester som Propr om du vil selge en leilighet på egenhånd. Disse tjenestene veileder deg gjennom prosessen, slik at du enkelt kan se hva du kan gjøre selv og hva som må overlates til fagfolk. Du kan dermed føle deg trygg på at alt papirarbeidet blir riktig.

Pass på at du har riktig informasjon om leiligheten

Det er selgeren som har ansvaret for at alle opplysningene er riktig ved salg av leilighet. Det betyr at du må passe på å oppgi riktig informasjon, samt at kjøper har all nødvendig informasjon. En boligsalgsrapport skal sikre at det ikke oppstår konflikter, og den utarbeides av en takstmann.

Takstmannen er uavhengig i prosessen, men du er allikevel pliktig til å sikre deg at han eller hun gjør jobben sin på riktig vis. Du kan eventuelt vurdere å kjøpe en eierskifteforsikring. Det er i så fall forsikringsselskapet som tar oppgjøret om det oppstår en eventuell konflikt.

Det kan oppstå feil og mangler som du ikke var klar over når du solgte leiligheten, men det er allikevel ditt ansvar å ta det økonomiske oppgjøret. Det kan fort bli snakk om mange hundretusener, og kjøper kan komme med krav i opptil fem år etter at du solgte leiligheten. Mange velger derfor å kjøpe en forsikring for å være på den sikre siden.

Visning og budrunde: Gjør leiligheten din klar

Styling og oppussing er en viktig del av salgsprosessen. Leiligheten din må være klar for salg, og de rette grepene kan øke budrunden betydelig. Store mangler som mugg på badet kan føre til at ingen tørr å kjøpe leiligheten, men også småting som å fikse løse dørhåndtak kan ha en innvirkning på helhetsinntrykket av leiligheten.

Du bør tenke deg om før du setter opp kostbare prosjekter som å pusse opp bad og kjøkken. Det er ikke alltid dette lønner seg, særlig hvis det ikke finnes noen store feil og mangler som råte og mugg. Små triks som å male veggene i en lysere farge kan derimot være svært effektivt. Det får leiligheten til å virke mer åpen og større.

Mange velger å få hjelp av en profesjonell boligstylist som enten gjør hele jobben for deg eller gir deg gode råd til hvilke grep du bør ta. Det koster ekstra å hyre inn en boligstylist, men mange stylister kan vise til svært gode resultater. Du kan dermed tjene inn igjen kostnadene.

Avslutningsprosessen etter solgt leilighet

Leiligheten er solgt når du har godtatt et bud, men det gjenstår allikevel noen formaliteter før salgsprosessen avsluttes. Dere må gjennomføre oppgjøret, signere kontrakter, gå gjennom leiligheten offisielt sammen med kjøper og gi over nøklene.

Du må være oppmerksom på at godtatt bud gjelder som bindende avtale. Kjøper har dermed forpliktet seg til salget når budet ble godkjent, ikke når dere møtes for å signere kontrakten senere. Kjøpesummen skal som regel være overført senest siste virkedag før overtakelse. Nå er det bare å klappe seg selv på skulderen og være fornøyd med et vellykket boligsalg!