bilde

Selge boligen selv uten megler: fordeler og ulemper

Sist oppdatert: 9. desember 2023

Det er mange valg du må ta når du skal legge boligen ut for salg. Et av de største valgene er om du skal bruke en eiendomsmegler eller gjøre jobben selv for å spare penger. Her ser vi nærmere på fordeler og ulemper ved å selge bolig uten megler.

Fordeler ved å selge boligen selv uten megler

En av de største fordelene ved å selge boligen selv er at du kan kutte meglerkostnadene. Avhengig av eiendommens verdi og hvor mye provisjon megleren vil ha, så kan det koste godt over 100 000 kr eller mer. Det er vanlig at eiendomsmeglere ønsker 1-3 % provisjon. Markedsføringskostnader, fotografering og visninger kan komme i tillegg.

Det kan altså være mulig å spare en del penger. Du må imidlertid være obs på at du trenger hjelp av profesjonelle til enkelte oppgaver, og det er alltid kostnader forbundet med boligsalg. Du må for eksempel betale en advokat eller megler for å håndtere oppgjøret, og det kan ofte være lurt å få hjelp av en fotograf og/eller stylist for å fremheve det beste ved boligen.

Du bør tenke nøye gjennom hvilke oppgaver du kan utføre selv for å spare penger og hvilke du trenger hjelp med. Selv om du kan gjøre mye selv, så er det ikke sikkert at du bør gjøre det. Målet ditt bør alltid være å få høyest mulig salgssum for boligen din, ikke å spare mest mulig penger på boligsalget.

For eksempel, det er viktig at bildene i boligannonsen ser svært bra ut for å vekke interessen til potensielle kjøpere. En boligfotograf kan derfor være en fornuftig investering, fremfor å knipse i vei med mobiltelefonen din. Hvis du er flink til å ta bilder og har et godt kamera, så kan det hende at du kan spare deg kostnaden med fotograf.

En annen fordel med å selge boligen selv er at du har større kontroll over salgsprosessen. Du bestemmer selv når visningene skal finne sted og hvordan boligen skal presenteres, og du har også direkte kontakt med interesserte kjøpere. Dette kan gi en følelse av å ha mer kontroll og innflytelse over salget.

Det finnes også tjenester til å hjelpe deg selge boligen som Propr og Selgprivat.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ulemper ved å selge boligen selv uten megler

Det er imidlertid flere ulemper ved å selge boligen selv. En av de største ulempene er at man ikke har samme kunnskap og erfaring som en eiendomsmegler. Megleren har ikke bare inngående kunnskap om jus og økonomi, vedkommende er også en dyktig selger som kan sikre at du får høyest mulig salgspris.

Du risikerer dermed å gjøre kostbare feil underveis i salgsprosessen, noe som igjen kan slå uheldig ut for salget. For eksempel, du må håndtere både visninger og budrunder på egen hånd. Det er viktig at du føler deg trygg på at du kan håndtere begge deler på en god måte, slik at du får den salgsprisen du ønsker.

En annen ulempe ved å selge boligen selv er at man ofte har mindre synlighet på markedet. En eiendomsmegler har et stort nettverk og tilgang til flere annonseringsplattformer, noe som kan øke synligheten på boligen og tiltrekke flere interesserte kjøpere. Når du selger boligen på egen hånd, står du selv ansvarlig for markedsføring og annonsering. Dette kan være både tidkrevende og kostbart.

En tredje ulempe er at du ofte har mindre tilgang til rådgivning når du selger boligen selv. Eiendomsmegleren gir deg veiledning om alt fra verdivurdering, prisantydning og markedsføring til oppgjør og overtakelse. Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre i ulike situasjoner, og da er det godt å ha en megler som kan gi deg gode råd.

Sist, men ikke minst, så kan det være tidkrevende å håndtere boligsalget på egen hånd. Du må klargjøre boligen, holde visninger og budrunde, snakke med interesserte kjøpere som kontakter deg og følge opp alt av papirarbeid. Du bør være ærlig med deg selv om hvor mye tid og krefter du har til rådighet før du setter i gang.

Når bør man heller bruke eiendomsmegler?

Selv om det kan være fristende å selge boligen selv for å spare penger, så kan det ofte være lurt å bruke en eiendomsmegler. Du bør vurdere spesifikke forhold ved boligen og tilstanden på boligmarkedet, samt hvor mye kunnskap du har og hvor god tid du har. Med mindre du har en svært lettsolgt bolig i et område der det er veldig lett å selge boliger, så kan det lønne seg å bruke megler.

Det kan også være lurt å bruke eiendomsmegler hvis du ønsker å selge raskt eller nå ut til flest mulige interessenter. Det er fordi meglerne har et større nettverk og mer erfaring med markedsføring og annonsering av boliger enn det de fleste boligeiere har. Mange eiendomsmeglerforetak har dessuten lister over kjøpere i ditt område som aktivt leter etter boliger.

Det hjelper ikke bare å bruke eiendomsmegler – du må velge rett megler. Vi anbefaler at du ser etter en som har god kunnskap om lokalmarkedet, relevant erfaring og kan vise til gode referanser. Du bør også sammenligne meglerprovisjon og priser for å sikre at du får en god avtale.

Husk at selv om du bruker eiendomsmegler, må du fremdeles være involvert i salgsprosessen. Vi anbefaler at du følger nøye med på alt som skjer. Mange eiendomsmeglere tilbyr digitale løsninger og verktøy der du kan sjekke hvor mange som har lastet ned salgsoppgaven, sjekke resultater fra annonseringen eller følge med på budrunden i sanntid.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: fordeler og ulemper ved å selge boligen selv uten megler

Du kan spare penger og få mer kontroll over salgsprosessen ved å selge boligen selv, uten megler. Det kan også være risikabelt, ettersom du velger vekk en dyktig og erfaren spesialist som kan hjelpe deg med å få høyest mulig salgssum for boligen. Du kan få et godt tilbud, hvis du sammenligner prisene til flere forskjellige meglerkontorer.

Det er viktig å vurdere fordeler og ulemper nøye før du bestemmer deg for hva du vil gjøre. Hvis du vil selge eiendommen på egen hånd, så bør du ha en god plan for annonsering og markedsføring. Du må også være nøye med dokumentasjon, samt ha stålkontroll på nervene dine under visningen og budrunden.

Uansett hva du velger, så må du huske på at boligsalg kan være en kompleks og tidkrevende prosess. Du bør ta deg god tid til å vurdere alle alternativene dine før du tar en endelig beslutning.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454