ETT UNNTAK: Det er vanlig å betale for e-takst, men med ett viktig unntak. Du kan få fratrekk for kostnaden om du senere bestemmer deg for å selge.
Sist oppdatert: 21. februar 2025
Lurer du på om det er mulig å få gratis e-takst? Du er ikke alene om å ville sjekke boligverdien – og få dokumentasjon på den – uten å betale. Men e-takst er en ganske omfattende tjeneste som krever mye tid av eiendomsmegleren. Derfor må du betale for den. Likevel finnes det måter du kan få tilbake pengene dine. Det finnes også andre alternativer til elektronisk takst som er gratis. Les videre for å se hvilke muligheter du har og hva som passer best for deg.
En e-takst er et verdidokument som utarbeides av en eiendomsmegler. Men megleren tar ikke bare en rask kikk på boligen din. Han eller hun gjør en omfattende vurdering som er godt dokumentert og følger en bestemt standard. Rettere sagt, den følger bransjestandarden fra Eiendomsverdi AS.
Standarden er utarbeidet av Eiendomsverdi, Eiendom Norge og Finans Norge. De satte sammen et forum for å både utarbeide og vedlikeholde den. Du finner også representanter fra eiendomsmeglerbyråer og finansinstitusjoner som tilbyr boliglån i forumet. Hele poenget med elektronisk takst er at alle eiendomsmeglere må følge samme mal hver gang. Du kan stole på at du får en reell vurdering og ikke bare et tall som er tatt ut av løse lufta.
Eiendomsmeglere følger bransjestandarden når de utfører både verdivurdering og e-takst. Men det som gjør e-taksten spesiell er at den lagres i en database som banker og finansinstitusjoner har tilgang til i opptil seks måneder. Taksten dokumenteres med bilder og grundige notater som megleren tar underveis.
E-takst brukes hovedsakelig til låneformål. Mange velger å benytte seg av e-takst hvis de skal refinansiere boliglånet eller forhandle om bedre renter. Den sier derimot ikke noe om eiendommens tekniske verdi og tilstand. Du trenger derfor bedre og mer omfattende takster i forbindelse med boligsalg og eiendomsoverdragelse.
Det er altså ganske omfattende å utføre en e-takst – uten at eiendomsmegleren får noe videre betalt for det. Du skal tross alt bruke den til låneformål og ikke til å selge bolig. Dermed er det rett og rimelig at megleren skal få betalt for arbeidet sitt. Det er derfor ikke mulig å få gratis e-takst – men det finnes faktisk et unntak for denne regelen.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det finnes faktisk en måte du kan få tilbake pengene du har betalt for elektronisk takst. De fleste eiendomsmeglere trekker nemlig fra kostnaden hvis du senere velger å selge boligen gjennom dem. De fleste tilbyr denne ordningen, men vilkårene kan variere litt fra meglerkontor til meglerkontor.
Noen har en tidsbegrensning på hvor lenge tilbudet gjelder. Andre er derimot mer fleksible. Det kan derfor være lurt å få dette avklart med en gang, slik at du vet nøyaktig hva som gjelder for deg. Spør derfor eiendomsmegleren om det er mulig å få gratis e-takst hvis du bestemmer deg for å selge huset i etterkant.
Tilbudet er spesielt gunstig for deg som:
Noen ganger ønsker boligeiere en grundig og dokumentert boligtakst, uten at de nødvendigvis har bestemt seg for å selge. De ønsker først og fremst å sjekke boligverdien og se hvor mye de kan få. Samtidig de vil at vurderingen skal være godt dokumentert. Da er det enklere å forhandle lån til ny bolig hos banken.
Andre ganger trenger de bare en e-takst for å refinansiere boliglånet. Men om de plutselig bestemmer seg for å selge i etterkant, så kan de velge den samme eiendomsmegleren. Det er mange fordeler med å bruke samme person. Du får avslag tilsvarende det beløpet som du betalte for taksten, samtidig som du kjenner megleren. Du har sett hvordan eiendomsmegleren jobber og fått et inntrykk av hvor profesjonelle han eller hun er.
Siden alle eiendomsmeglere må følge bransjestandarden — altså e-takst — blir det mye vanskeligere å forfalske eller manipulere verdivurderinger. Et av kravene er at de må besøke boligen din og legge ved minst tre bilder.
Det er mye som skjer når meglere skal komme frem til boligverdier. Meglere foretar blant annet grundige analyser av nærområdet. De sjekker for eksempel prisutviklingen i nabolaget ditt og sammenligner boligen din med lignende boliger som nylig er solgt. Eiendomsmegleren ser også på ting som beliggenhet, utsikt, solforhold og avstand til servicetilbud.
Han eller hun går deretter systematisk gjennom eiendommen under befaringen og dokumenterer:
Megleren vurderer som sagt boligen grundig, men han eller hun ser kun på synlig tilstand. Du trenger hjelp av en takstmann for å avdekke feil eller mangler som ikke nødvendigvis er synlige. Megleren vurderer heller ikke tekniske forhold som elektrisk anlegg, rør eller konstruksjoner.
Prisantydningen – altså forventet salgspris – settes på grunnlag av verdivurderingen eller e-taksten. Beløpet kan likevel være forskjellig. Elektronisk takst følger som sagt et standardoppsett. Boligen kan ha andre kvaliteter som påvirker forventet salgspris, uten at det nødvendigvis fanges opp hvis megleren kun følger standarden. Eiendomsmegleren har derfor rom for å bruke skjønn når det kommer til forventet salgspris.
Det er lurt å være godt forberedt og ta noen enkle grep før eiendomsmegleren kommer for å gi deg en e-takst. Du bør for eksempel ha dokumentasjon på eventuelle oppgraderinger og større vedlikeholdsarbeider lett tilgjengelig. Dette kan være alt fra kvitteringer for nytt bad til dokumentasjon på elektrisk arbeid.
I tillegg kan det være smart å rydde og rengjøre boligen før befaring, selv om det ikke påvirker verdien direkte. Husk at megleren må dokumentere eiendommens synlige tilstand ved å ta bilder. Du bør også skrive en liste over spesielle kvaliteter ved boligen som ikke er umiddelbart synlig. Det kan være ting som nye vinduer, oppgradert sikringsskap eller nylig vedlikehold av fellesarealer i sameiet.
Eiendomsmegleren følger som sagt samme bransjestandard for både verdivurdering og elektronisk takst. Men de har forskjellige bruksområder. En verdivurdering er egentlig første steg på veien mot et boligsalg. Megleren kommer på befaring, går gjennom boligen din og gir deg en grundig vurdering av hva du kan forvente å få for den i dagens marked.
Det er en tjeneste de fleste meglere tilbyr gratis. De er nemlig helt nødt til å komme på befaring for å kunne gi deg et pristilbud. Meglerprovisjon fastsettes nemlig på grunnlag av forventet arbeidsmengde, antatt salgspris og boligens beliggenhet. Det er på mange måter en slags første, innledende konsultasjon.
Eiendomsmegleren får betalt for arbeidet i form av at de får nye arbeidsoppdrag. Det er heller ikke nødvendig å dokumentere vurderingen like grundig, ettersom boligselgere uansett bør skaffe seg en grundig boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst fra takstmann. Men hvordan velger du hva som passer best for deg? Det kommer helt an på hva du skal bruke vurderingen til.
Velg verdivurdering hvis du:
Velg e-takst hvis du:
Det er også verdt å nevne at både verdivurdering og e-takst har sine begrensninger. Ingen av dem sier noe om boligens tekniske tilstand eller eventuelle feil og mangler. Du trenger en tilstandsrapport eller takst fra en godkjent takstmann til det. Men det kommer vi tilbake til senere.
Elektronisk takst koster vanligvis mellom 2500 kroner og 5000 kroner eller mer. Prisen varierer litt fra megler til megler. Den kan også avhenge av boligens størrelse og beliggenhet. Derfor kan det være smart å sammenligne priser på tvers av meglerbyråer før du bestemmer deg.
Her er noen eksempler på pris hos ulike eiendomsmeglere:
Hvis det er aktuelt å selge i nærmeste fremtid, bør du helst velge noen som også kan håndtere boligsalget. Du må altså velge eiendomsmegler med omhu. Pass også på at du får en skriftlig bekreftelse på at du får gratis e-takst i form av fratrekk ved et eventuelt senere salg. Bekreftelsen bør spesifisere hvor lenge tilbudet om fratrekk er gyldig.
Selv om det ikke er mulig å få gratis e-takst, så kan du sjekke boligverdien kostnadsfritt på andre måter. Du kan for eksempel bruke digitale boligverdikalkulatorer for å få pekepinn på hva eiendommen er verdt. Tjenester som Hjemla og Sjekk BoligVerdi gir deg gode estimater, rett på mobilen eller PC-en din.
De fleste kalkulatorer bruker offentlig tilgjengelig statistikk og salgsinformasjon fra området ditt for å beregne en cirka-verdi på boligen. Du taster bare inn adressen og får raskt svar. Noen av tjenestene som for eksempel Hjemla gir deg også tilgang til dokumentasjon og teknisk informasjon om boligen din. Likevel er det viktig å huske på at dette bare er estimater.
Kalkulatorene kan ikke se at du nettopp har pusset opp badet eller at utsikten din er helt fantastisk. De tar heller ikke hensyn til spesielle forhold ved akkurat din bolig. Du kan imidlertid bruke den til å få en indikasjon på boligverdien. Men du må fortsatt få en skikkelig verdivurdering eller elektronisk takst ved salg eller refinansiering.
Det finnes også andre typer takster som du kan bruke for å avklare boligverdien, utover bare e-takst. Men de er heller ikke gratis. Du får dem nemlig av en takstmann og ikke eiendomsmegler. Verditakst er en av de mest brukte takstene. Den kan også brukes til låneformål. Takstmannen vurderer det samme som eiendomsmegleren – bare at den er grundigere. Det er fordi takstmannen også beregner boligens tekniske verdi.
Takstmannen begynner med å beregne hva det ville kostet å bygge en tilsvarende bolig i dag for å komme frem til teknisk verdi, det vil si byggekostnaden. Deretter trekker takstmannen fra noe som kalles “teknisk verdiforringelse”. Det er rett og slett et fratrekk for slitasje og bruk, basert på boligens alder. Takstmannen vurderer også:
Du kan bestille verditakst med tillegg, der takstmannen ser på teknisk tilstand på utvalgte deler av eiendommen. Lånetakst settes deretter på grunnlag av verditaksten. Det er noe som bankene bruker for å vurdere hvor stort lån de kan tilby. Den pleier å være noe lavere enn verditaksten for å gi økt sikkerhet til bankene.
Takstmannen legger altså inn en sikkerhetsbuffer, slik at finansinstitusjoner kan føle seg trygge på at de får igjen pengene sine hvis noe skulle gå galt. Lånetaksten ligger vanligvis ca. 20-30 prosent lavere enn verditaksten. Nøyaktig hvor mye lavere den er, avhenger blant annet av boligtypen.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det er altså ikke mulig å få gratis e-takst – med mindre du bestemmer deg for å selge boligen gjennom samme megler. Elektronisk takst krever tross alt en god del arbeid, og derfor er det vanlig å betale for tjenesten. Vi anbefaler imidlertid at du tenker nøye gjennom hva slags dokumentasjon du egentlig trenger.
Skal dokumentasjonen brukes til låneformål? Ja, da er e-takst veien å gå. Skal du selge eiendommen? Da bør du heller få en verdivurdering. Gratis prisestimat på nett holder derimot rikelig hvis du bare er nysgjerrig eller vil følge med på boligprisene i området ditt. Det viktigste er at du velger en løsning som passer til dine behov akkurat nå.
Du kan også vurdere å få en verditakst fra en takstmann. Det kan være spesielt nyttig hvis du vil ha en grundigere gjennomgang av boligen. Men hvis du skal selge, anbefaler vi på det sterkeste å velge en fullverdig tilstandsrapport for å beskytte deg selv mot fremtidige reklamasjonskrav.
Bare husk å få skriftlig bekreftelse på at du får fratrekk for e-taksten hvis du senere bestemmer deg for å selge gjennom samme megler. Lykke til med å finne ut av boligverdien!
Les mer
Les mer
Les mer