bilde

DYRT Å SELGE BOLIG: EIendomsmegleren er en god investering, men koster samtidig endel.

Meglerprovisjon: Komplett guide (prosent, alternativer, o.l.)

Sist oppdatert: 2. mars 2024

Hvor mye må du regne med å betale i meglerprovisjon og hva dekker den, sånn egentlig? Her får du svarene.

Du er ikke alene om du synes at eiendomsmegling virker dyrt. Hva er en konkurransedyktig pris? Hva dekker meglerhonoraret? Og hvordan kan du være sikker på at du får mest mulig verdi for pengene dine? Vi tar en titt på disse spørsmålene og alt annet du måtte lure på her i vår komplette guide til meglerprovisjon.

Kortversjonen

  • Provisjon er en prosentandel av den endelige salgsprisen på eiendommen din som eiendomsmegleren skal ha i vederlag. Denne prosentandelen kan variere fra megler til megler, men den ligger vanligvis mellom 1-4 prosent.
  • Det finnes også alternative betalingsmodeller, for eksempel timepris og fastpris. Hver betalingsmodell har sine fordeler og ulemper, og du bør tenke nøye gjennom valget ditt.
  • Eiendomsmegleren vurderer hvor mye arbeid det vil være å selge boligen før man får oppgitt en endelig provisjon. Vi anbefaler at du henter inn og sammenligner minst tre slike tilbud.

Hva er meglerprovisjon?

Enkelt forklart, meglers vederlag (meglerhonorar) er lønnen som eiendomsmegleren skal ha for å selge boligen din. Det er altså betalingen for jobben som han eller hun har gjort for deg. Meglerprovisjon er bare én av mange måter du kan betale for meglerens tjenester – men det er riktignok den vanligste måten å beregne meglerhonorar i dag. 

Provisjonen beregnes som en prosentandel av eiendommens endelige salgspris og ligger mellom 1-4 prosent. Nøyaktig hvor mye du skal betale avhenger av forskjellige faktorer, for eksempel boligens beliggenhet, forventet salgspris og hvor lett det vil være å selge den. De fleste eiendomsmeglere må derfor komme på befaring  for å kunne gi deg et pristilbud.

La oss for eksempel si at du solgte boligen din for 2 millioner kroner, og megleren vil ha 2 prosent i provisjon. Du må dermed betale 40 000 kroner i meglerhonorar. Men heldigvis trenger du ikke å betale eiendomsmegleren før boligen faktisk er solgt. Provisjonen trekkes fra salgssummen før du i det hele tatt får pengene inn på kontoen.

Provisjonen dekker ikke alle kostnader forbundet med salget. Du må regne med tilleggskostnader som markedsføringskostnader, offentlige gebyrer og tilretteleggingsgebyr. Boligfotografen og takstmannen skal også ha betalt for sine tjenester. Det er altså ikke bare å trekke fra en viss prosent for å finne ut av hva det koster å selge bolig. Du bør lese kontrakten nøye og sammenligne tilbud på tvers av meglerkontorer.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Men hva om jeg ikke får solgt?

Du trenger heldigvis ikke å betale meglerprovisjon, dersom boligen ikke blir solgt. De fleste meglere har imidlertid en kontraktstid på seks måneder. Det kan også hende at du må betale visse andre kostnader og gebyrer. Flere meglerkontorer tilbyr salgsgaranti som gjør at du slipper å betale noe, dersom du ikke får bud til prisantydning. Da trenger du heller ikke å vente i månedsvis før du kan bytte megler

Garantivilkårene kan variere veldig, og det er viktig å lese den lille skriften nøye. Noen eiendomsmeglere lar deg bruke garantien når du vil, mens andre krever at du gir dem en viss tid. Dersom det oppstår en konflikt og du mener at megleren har skylden for at boligen ikke blir solgt, kan du avbryte kontrakten før bindingstiden har utløpt. 

I slike tilfeller trenger du selvsagt ikke å betale meglerprovisjonen, men megleren kan kreve et vederlag for jobben som allerede er utført. Du bør imidlertid være forsiktig, sånn at du ikke ender opp med dobbel regning. Du finner nemlig følgende regel i eiendomsmeglerloven:

“Oppdragstakeren (eiendomsmegleren) har krav på vederlag dersom handel kommer i stand i oppdragstiden, eller innen tre måneder etter utgått oppdragstid, dersom han eller hun har forhandlet med, eller gitt opplysninger til, kjøperen tidligere.”

Det betyr at du risikerer å betale meglerhonorar til både den gamle og den nye eiendomsmegleren din. Mange boligselgere venter derfor i tre måneder før de legger boligen ut for salg igjen. Du bør uansett ikke bytte megler altfor kjapt. Det kan være mange grunner til hvorfor boligen ikke blir solgt, for eksempel dårlige tider på boligmarkedet. Vi anbefaler derfor at du snakker med megleren din aller først for å forsøke å finne en løsning.

VANSKELIG Å SELGE: Noen boliger er mer vanskelig å selge enn andre.

Meglers vederlag – hva dekker det, sånn egentlig?

Det er alltid smart å vite hva du betaler for – og det gjelder også når du skal betale for meglertjenester. Meglerprovisjonen dekker nemlig ikke alltid alt. Du bør derfor bruke litt tid på å sjekke nøyaktig hvilke tjenester du får og hvilke kostnader som kommer i tillegg før du signerer kontrakten. Denne researchen vil spare deg for både hodepine og ubehagelige overraskelser senere i salgsprosessen.

Velg mellom ulike markedsføringspakker

En typisk utgift som kommer i tillegg til meglerprovisjon er markedsføringskostnader – og det er egentlig like greit. Du kan nemlig velge mellom ulike annonserings- og markedsføringspakker, avhengig av hvor “lettsolgt” boligen din er. Du kan dermed velge annonsering i henhold til det som passer for akkurat din bolig.

Hvis du har en ettertraktet, liten leilighet i storbyen som praktisk talt selger seg selv, trenger du kanskje ikke en omfattende markedsføringskampanje i både digitale og tradisjonelle medier. Noen ganger holder det med en enkel annonse på Finn.no for å fange oppmerksomheten til den ønskede målgruppen. 

En eksklusiv og kostbar villa i forstaden trenger kanskje derimot dronebilder og annonsering i aviser for å nå frem til de rette kjøperne. Tradisjonell markedsføring koster ofte mer enn digital markedsføring. Og siden annonseringsbehovet kan variere i såpass stor grad, er det dumt å bake denne kostnaden inn i provisjonen til megleren. 

Eiendomsmegleren hjelper deg med å finne ut av hvilke strategier som passer best for boligen din, slik at du ikke betaler mer enn det du må.

Tilretteleggingsgebyr

Tilretteleggingsgebyr er enda en kostnad som kommer i tillegg til meglerprovisjon. Eiendomsmegleren må nemlig bruke tid og krefter på å få boligen din klar for markedet, og tilretteleggingsgebyret skal dekke dette arbeidet. Denne prosessen inkluderer alt fra å koordinere takstmann og boligfotograf til å skrive salgsoppgaven.

Andre gebyrer og utgifter

Det kan dukke opp flere utgifter og gebyrer underveis. Det kan være greit å ta en prat med eiendomsmegleren om disse i forkant, slik at du vet hva du kan forvente deg. For eksempel, det er ikke lenger vanlig at eiendomsmegleren er med på overtakelsen. Du må derfor betale et gebyr om du ønsker at megleren skal være til stede. Noen meglere tar også betalt per visning, mens andre baker denne tjenesten inn i provisjonen.

Alternativer til tradisjonelt meglerhonorar

Meglerprovisjon er som nevnt den vanligste måten å betale meglerhonorar – men det er langt fra det eneste alternativet. Det har imidlertid dukket opp andre betalingsmodeller de siste årene. Vi anbefaler at du tar en titt på de ulike modellene for å se hva som passer best for deg.

Eiendomsmegler til fastpris

Eiendomsmegler til fastpris er rett og slett en forhåndsavtalt pris på meglertjenestene. Boligens endelige salgspris spiller ingen rolle – du betaler det samme uansett, i motsetning til meglerprovisjon. I dag er det vanlig å tilby fastpris på såkalt hybridmegling. Hybridmegling vil si at megleren gjør noe av jobben, og du gjør resten. I tillegg er deler av arbeidet digitalisert og automatisert. 

Eiendomsmegleren sparer dermed verdifull tid, noe som betyr reduserte kostnader for boligselgerne. Nøyaktig hvor mye du betaler i fastpris varierer mellom ulike meglerkontorer. Samsolgt by DNB tilbyr deg alle tjenester – inkludert takstmann og fotograf – for 60 000 kroner. Det er kun boligselgerforsikring som kommer utenom. 

Du må riktignok holde visningen selv om du velger Samsolgt, og de fleste møter holdes digitalt. Himla Eiendomsmegling koster kun 45 000 kroner, og denne pakkeprisen inkluderer nesten alt. Takstmann er ikke inkludert i prisen. Eiendomsmegleren holder derimot den første visningen.

Fordeler:

  • Du vet nøyaktig hva du skal betale helt fra starten av, noe som gir forutsigbarhet og trygghet.
  • Du betaler det samme, uavhengig av hvor lang tid det tar å selge boligen.

Ulemper:

  • Pakkepriser er mindre fleksible med tanke på annonsering og ekstratjenester.
  • Det kan hende at du betaler mer enn du ville ha gjort med provisjon, dersom salgsprisen er veldig lav.

Timepris på meglertjenester

De aller fleste eiendomsmeglere tilbyr timepris som et alternativ til meglerprovisjon. Du betaler dermed per time, fremfor en prosentandel av salget. Timeprisen ligger som regel på ca. 2500 kroner, men den kan være både rimeligere og dyrere. Det er opp til de ulike meglerkontorene hvor mye du skal betale per time.

Fordeler:

  • Du betaler kun for den tiden som megleren faktisk bruker på boligsalget ditt.
  • Timepris kan være en gunstig løsning for dem som kun ønsker hjelp med deler av salgsprosessen.

Ulemper:

  • Kostnadene kan fort bli høye, hvis salgsprosessen drar ut i tid.
  • Det kan være vanskelig å forutsi de totale kostnadene på forhånd.

Meglerprovisjon vs. fastpris vs. timepris

Nå lurer du kanskje på hva som er best av de ulike betalingsmodellene. Svaret er … alle sammen! Det spørs helt på eiendommen du skal selge og hvilke behov du har. Det finnes nemlig ikke noe “one size fits all” løsning for boligsalg. Du bør ta deg tid til å vurdere alle alternativene dine.

Begynn med å tenke gjennom følgende:

  • Trenger du hjelp med hele eller deler av boligsalgsprosessen?
  • Har du en lettsolgt bolig eller dreier det seg om en kostbar eiendom med særpreg?
  • Er du komfortabel med å holde visninger selv?
  • Hvor mye støtte og oppfølgning trenger du fra eiendomsmegleren din?

Tradisjonell, provisjonsbasert eiendomsmegling passer bra for deg som ønsker tett oppfølging under hele boligsalgsprosessen. Det er dessuten en mer fleksibel løsning for unike eiendommer som trenger skreddersydd og tilrettelagt markedsføring. Du får større mulighet til å tilpasse salgsstrategien etter egne behov.

Eiendomsmegling til fastpris funker derimot bra for boliger som er enkle og raske å selge. Timepris kan derimot være et fornuftig valg for deg som bare vil sette vekk enkelte deler av boligsalget til megler. Ta gjerne en prat med forskjellige meglere for å få deres mening, hvis du føler deg usikker på hvilken betalingsmodell som passer best for deg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Er det egentlig så lurt å forhandle om meglerprovisjon?

Det virker kanskje fristende å prute på meglerprovisjonen for å spare penger. Men er det egentlig så lurt? Provisjonen er tross alt meglerens lønn, og de ønsker å bli rettferdig kompensert for jobben de gjør. Det kan være langt mer lønnsomt å heller finne en dyktig og motivert megler som kan hjelpe deg å få best mulig pris for boligen din.

Samtidig er det dumt å betale altfor mye. Du bør derfor ta deg tid til å sammenligne priser og tilbud på tvers av ulike meglerkontorer. Vi anbefaler imidlertid at du sammenligner mer enn bare meglerhonoraret – erfaring, lokalkunnskap og salgsresultater er minst like viktig som prisen. Be gjerne de ulike eiendomsmeglerne om gratis verdivurdering og befaring for å bli bedre kjent med dem. 

Ikke vær redd for å si at du snakker med flere eiendomsmeglere – det kan faktisk motivere meglerne til å gi deg et bedre tilbud.

Konklusjon: dette må du vite om meglerprovisjon

Meglerprovisjonen kan variere veldig, og du bør derfor snakke med flere eiendomsmeglere før du bestemmer deg. Megleren gir deg et pristilbud etter at han eller hun har gjennomført verdivurdering og befaring, basert på en rekke faktorer som boligens beliggenhet, prisantydning og salgbarhet. Eller kanskje dere kommer frem til at fastpris eller timepris passer bedre?

Uansett hvordan du velger å betale vederlaget, bør du ta deg god tid til å velge rett eiendomsmegler til jobben. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454