Moderne boligblokker med balkonger badet i ettermiddagssol på Aker Brygge, omgitt av grøntområder og stier. Brukt som illustrasjon i artikkel om å selge andelsleilighet

REGLER: Du må forholde deg til mange regler når du skal selge borettslagsbolig. Visste du for eksempel at styret kan avvise kjøperen?

Selge andelsleilighet: Komplett guide med alt du må vite

Sist oppdatert: 8. mai 2025

Ligger du våken om kvelden og lurer på hvordan du får best mulig pris når du skal selge din andelsleilighet? Slapp av – du er langt fra den eneste! Vi hører daglig fra boligeiere som deg som kjenner på akkurat det samme. Visste du at det faktisk er ganske store forskjeller mellom salg av andelsleilighet og selveierleilighet? 

Det er fordi du både selger et sted å bo og din del i et bofellesskap! Derfor vil vi gi deg konkrete tips og råd basert på oppdatert kunnskap fra bransjen. Her finner du alt du må vite om å selge borettslagsbolig.

Kortversjonen

  • Ved salg av andelsleilighet må du forholde deg til borettslagets vedtekter, regler for forkjøpsrett og fellesgjeld som påvirker salgsprosessen. Start med å innhente all nødvendig dokumentasjon.
  • Fremhev fordelene ved andelsleilighet i markedsføringen, for eksempel at kjøper slipper dokumentavgift og at felleskostnader inkluderer mange tjenester. Små, kostnadseffektive oppgraderinger som maling og reparasjon av småfeil gir ofte bedre avkastning enn omfattende oppussing.
  • Riktig prisantydning er avgjørende, og du må ta hensyn til både innskudd og fellesgjeld. En erfaren eiendomsmegler som kjenner ditt område kan hjelpe deg.

Hva er forskjellen mellom å selge andelsleilighet og selveierleilighet?

AndelsleilighetSelveierleilighet
Hva selges?Andel i borettslaget (bruksrett til bolig)Selve boligen med tinglyst skjøte
ForkjøpsrettJaNei
DokumentavgiftIngen dokumentavgift (kun eierskiftegebyr)Dokumentavgift 2,5 %
FellesgjeldJa (påvirker pris og felleskostnader)Nei
TidsperspektivOfte lengre pga. forkjøpsrettKortere prosess
StyregodkjenningJa, styret må godkjenne kjøperNei

Når du skal selge en andelsleilighet, selger du ikke selve boligen direkte – du selger en andel i et borettslag som gir bruksrett til leiligheten. Du selger derimot selve boligen med tinglyst skjøte ved salg av selveierleilighet. Forskjellen i eierform gir deg både noen utfordringer og muligheter som boligselger. 

Det betyr at selv om du har akseptert et bud fra en kjøper, kan en annen med forkjøpsrett tre inn i avtalen med samme vilkår. Du bør derfor regne med at salget tar lenger tid enn en selveierleilighet.

En annen viktig forskjell er fellesgjelden. Borettslaget kan ha lån som alle andelseiere betjener via felleskostnadene. Du må opplyse hvor mye fellesgjeld som tilhører din andel og at kjøper overtar ansvaret for denne gjelden. Fellesgjelden kan påvirke både prisantydningen og markedsføringen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Mange fordeler med å kjøpe andelsleilighet

Visste du at andelsleiligheter faktisk utgjør en kjempestor del av boligmarkedet vårt? Ja, faktisk! Ifølge SSB var det totalt 717 058 boliger i boligblokker i Norge i 2025. En stor andel av disse er andelsleiligheter tilknyttet borettslag. 

I første kvartal 2024 ble det omsatt 2221 andelsleiligheter bare i Oslo, mens antallet for hele landet lå på godt over 5000 borettslagsboliger. Det viser at andelsleiligheter er populære blant kjøpere.

Kjøpere slipper å betale dokumentavgift på 2,5 % til staten, noe som de måtte ha betalt ved kjøp av selveierleilighet. Boligkjøper sparer for eksempel  75 000 kroner, dersom borettslagsboligen koster 3 millioner. 

Det kan gjøre din bolig mer attraktiv, særlig for førstegangskjøpere. Kjøper betaler riktignok et mindre eierskiftegebyr til borettslaget (vanligvis 5000-6000 kroner). Men dette er betydelig mindre enn dokumentavgiften. 

I tillegg er det mange tjenester inkludert i felleskostnadene, for eksempel kommunale avgifter, forsikring av bygning, kabel-TV og internett. Det kan være et godt salgsargument. Borettslag har også ofte gode ordninger for vedlikehold og oppussing av fellesområder, noe som kan trekkes frem som positivt for potensielle kjøpere.

Les også

Komplett guide med alt du må vite om å selge leilighet

God planlegging er viktig når du skal selge andelsleilighet

Som andelseier må du både forholde deg til vanlige salgsforberedelser og borettslagets egne krav. Du må først og fremst grave frem vedtektene til borettslaget. Her finner du viktige regler for salg av andelsleiligheter. 

Sjekk blant annet disse punktene:

  • Forkjøpsrett: Hvem har forkjøpsrett? (Medlemmer av boligbyggelag som OBOS, eksisterende andelseiere i borettslaget – såkalt intern forkjøpsrett)
  • Begrensninger på kjøpere: Har borettslaget krav om alder, medlemskap eller annet for ny eier? Noen borettslag for eldre kan ha aldersgrense for andelseiere.
  • Prisregulering: Er leiligheten prisregulert? Enkelte eldre eller kommunale borettslag har bestemmelser om at salgssummen beregnes etter en formel i stedet for markedspris.
  • Andre salgsregler: Sjekk om vedtektene har spesielle prosedyrer ved salg.

Husk at regler kan ha endret seg siden du selv kjøpte borettslagsleiligheten, så ikke stol blindt på hukommelsen. Det kan også være smart å lage en liten sjekkliste over alt du må huske. Da unngår du å gjøre feil som kan forsinke boligsalgsprosessen ytterligere.

Viktige dokumenter du må samle inn før du skal selge andelsleilighet

Både boligkjøpere og eiendomsmegleren trenger en del informasjon om leiligheten og borettslaget. Mye av dette bør du samle inn før du går i gang med salgsprosessen. Ta derfor kontakt med borettslagets forretningsfører eller styre, samt bestill en meglerpakke/opplysningspakke. 

Denne pakken inneholder vanligvis:

  • Vedtekter og husordensregler
  • Årsberetning og regnskap
  • Informasjon om fellesgjeld og felleskostnader
  • Forsikringsavtale og ligningsverdi

Forretningsføreren tar ofte et gebyr for dette. Men det er nødvendig dokumentasjon for salgsprosessen. I tillegg bør du også finne frem:

  • Andelsbevis og andelsnummer
  • Eventuelle grunnboksopplysninger for eiendommen
  • Kjøpekontrakt fra da du kjøpte leiligheten
  • Dokumentasjon på eventuelle endringer eller oppgraderinger du har gjort
  • Kvitteringer på større oppussingsarbeider
  • Godkjenninger fra styret hvis du har utført større endringer

Du trenger også en tilstandsrapport. Etter de nyeste reglene i avhendingsloven (fra 2022) forventes det at selger legger fram en grundig tilstandsrapport utført av en bygningssakkyndig/takstmann.

Rapporten kalles også for en boligsalgsrapport. Den dokumenterer boligens tilstand og oppfyller din opplysningsplikt som selger. Kostnaden for en slik rapport kan ligge mellom 10 000 og 25 000 kr, avhengig av boligens størrelse og omfanget av undersøkelsen.

Husk at du også må energimerke boligen din. Det tar bare noen få minutter på nett, men det er superlett å glemme midt opp i alt stresset. Logg inn på energimerking.no og gjennomfør energimerking av leiligheten om du ikke allerede har en energiattest. Resultatet (en bokstav fra A til G) skal oppgis i annonsen.

Sjekk om borettslaget har innført prisregulering

Sjekk om borettslaget har noen form for prisregulering av andelsboligene før du legger den ut for salg. De aller fleste borettslag i dag har frie markedspriser (særlig dem som er tilknyttet NBBL/OBOS). Men enkelte borettslag stiftet for spesielle formål kan ha bestemmelser om maksimalpris.

Prisen kan være regulert slik at opprinnelig innskudd justeres for konsumprisindeks og eventuelle godkjente påkostninger. I så fall må du ikke sette en høyere prisantydning enn det som er tillat (tillatt). Kontakt styret/forretningsfører hvis du er i tvil om hvordan maksimal pris blir beregnet.

Les også

Sjekk hvor mye en eiendomsmegler koster og få gode tilbud

Be om verdivurdering og prisantydning av en erfaren eiendomsmegler

Riktig prisantydning er viktig for å få et godt salg. Setter du prisen for lavt, går du glipp av verdifull gevinst. Setter du den for høyt, kan du skremme bort kjøpere eller oppleve at salget tar lang tid. Flere faktorer som spiller inn når du skal fastsette verdien på andelsleiligheten din:

  • Beliggenhet – både område og etasje
  • Størrelse og planløsning
  • Standard og eventuelle oppgraderinger
  • Utsikt og lysforhold
  • Borettslagets økonomi
  • Situasjonen på boligmarkedet akkurat nå

Beliggenhet er fortsatt den viktigste faktoren. En andelsleilighet i ettertraktede områder vil naturlig nok prises høyere enn tilsvarende boliger i mindre populære strøk. Men også etasje kan ha stor betydning – særlig hvis bygget ikke har heis.

Fellesgjeld og felleskostnader påvirker kjøpernes oppfatning av boligens verdi. Kjøpere sjekker hva de må betale i månedlige felleskostnader til borettslaget, samt hvor mye av dette som går til renter/avdrag på fellesgjeld.

En leilighet med svært høy fellesgjeld kan fremstå som en “gjeldsbombe” for noen – spesielt hvis felleskostnadene er høye og renter i markedet stiger. Kjøpernes bank vil også ta hensyn til fellesgjeld. Banken legger sammen fellesgjeld og kjøpesum når de vurderer hvor stort lån kjøper kan få.

Som selger bør du derfor sette en fornuftig pris. Summen av prisantydning + fellesgjeld (totalpris) må være konkurransedyktig. I annonsen bør du opplyse (om) både kontantpris (innskudd), andel fellesgjeld og totalpris, slik at det er tydelig for alle parter hvor mye boligen reelt koster.

En fordel som eventuelt bør formidles til potensielle boligkjøpere er mulighet for IN-ordning (individuell nedbetaling av fellesgjeld). Det er en ordning som gir andelseieren mulighet til å betale ned sin del av fellesgjelden eller lage sin egen nedbetalingsplan. Vær imidlertid obs på at ikke alle borettslag har slike ordninger.

Les også

Se hvordan du som boligselger får gratis verdivurdering

Forkjøpsrettens betydning ved salg av borettslagsleilighet

Forkjøpsretten er kanskje den mest særegne faktoren ved salg av andelsleilighet. Du må informere borettslaget om at du skal selge din andelsleilighet. Både du og megleren må være tydelige på forkjøpsretten overfor potensielle kjøpere. Men hvordan fungerer dette i praksis?

Det finnes to hovedmetoder for å håndtere forkjøpsrett ved salg av andelsleilighet: forhåndsavklaring og fastprisavklaring. Forhåndsavklaring, også kalt forhåndsutlysning, fungerer slik:

  • Andelsleiligheten lyses ut for medlemmer i borettslaget før den legges ut på det åpne markedet
  • De som har forkjøpsrett og vurderer å kjøpe må melde interesse, men forplikter seg ikke til å kjøpe
  • Megleren får dermed konkret informasjon om hvor mange som har meldt interesse i forkant av budrunden
  • Budrunden gjennomføres som vanlig, åpen for alle interessenter
  • De som har meldt forkjøpsrett har deretter fem virkedager på å bestemme seg om de vil tre inn i det høyeste budet

Fastprisavklaring skjer derimot i etterkant av budrunden:

  • Boligen lyses først ut for forkjøpsrett etter at budrunden er over og du har akseptert et bud
  • Medlemmer med forkjøpsrett får mulighet til å tre inn i avtalen på samme vilkår som det aksepterte budet
  • Meldefristen er betydelig lengre (lenger) – vanligvis 20 dager
  • Dette skaper lengre (lenger) ventetid for både deg som selger og for kjøperen som fikk tilslaget

Mange boligselgere og meglere foretrekker forhåndsavklaring fordi prosessen går raskere og skaper mindre usikkerhet for alle parter.

Praktiske eksempler på hvordan forkjøpsrett fungerer ved salg av andelsleilighet

Eksempel 1: Forhåndsavklaring:
Du skal selge din andelsleilighet i et OBOS-tilknyttet borettslag. Megleren kontakter først boligbyggelaget som sender ut melding til medlemmer med informasjon om at din leilighet snart kommer for salg. Tre medlemmer melder interesse for forkjøpsrett. Dette opplyses om i salgsannonsen, slik at alle potensielle kjøpere vet at det er tre personer med forkjøpsrett.

Det kommer inn flere bud etter visning. Du aksepterer det høyeste på 3,2 millioner. De tre som meldte forkjøpsrett får nå fem virkedager på å bestemme seg om de vil kjøpe til samme pris. To trekker seg, mens den tredje beslutter å benytte forkjøpsretten. 

Den opprinnelige budgiveren må derfor vike. Du selger til personen med forkjøpsrett til samme pris. Alt sammen er avklart innen én uke etter budrunden.

Eksempel 2 – Fastprisavklaring:
Du skal selge andelsleilighet og gjennomfører en vanlig budrunde først. Du aksepterer et bud på 2,9 millioner. Deretter lyses salget ut for forkjøpsrett gjennom boligbyggelaget. Nå må du og kjøperen vente i opptil 20 dager før dere vet om noen med forkjøpsrett vil tre inn i avtalen. 

Dette skaper usikkerhet, særlig for kjøperen som kanskje har solgt sin egen bolig og trenger avklaring. I dette tilfellet er det ingen som benytter forkjøpsretten, men prosessen har tatt nesten tre uker lenger enn nødvendig.

Tidslinjen for de to metodene for forkjøpsrett er stor:

Forhåndsavklaring:

  • Utlysning for forkjøpsrett: ca. 1 uke
  • Markedsføring og visninger: ca. 1-2 uker
  • Budrunde: 1-2 dager
  • Frist for utøvelse av forkjøpsrett: 5 virkedager
  • Total tid før endelig kjøper er avklart: Ca. 3-4 uker

Fastprisavklaring:

  • Markedsføring og visninger: ca. 1-2 uker
  • Budrunde: 1-2 dager
  • Utlysning for forkjøpsrett: opptil 20 dager
  • Total tid før endelig kjøper er avklart: Ca. 5-6 uker
Lyst og moderne kjøkken og spisestue i åpen løsning, med store vinduer og balkongdør som slipper inn naturlig lys. Spisebordet er dekket med mat og drikke, omgitt av stoler med brunt trekk, og kjøkkenet har hvite skap, tremøbler og friske grønne urter på benken.
LYS OG LUFTIG: Har du for mange møbler? Ved å fjerne noen få møbler kan rommet virke større og luftigere, noe som kan øke budet betydelig.

Slik gjør du borettslagsboligen klar for salg

Du må også være ekstra forsiktig med å pusse opp når du skal selge andelsleilighet. Vedtektene begrenser hvilken oppussing du har lov å gjøre. Vinduer og inngangsdører er for eksempel fellesskapets ansvar. 

Det finnes likevel noen enkle grep som har stor effekt og som de fleste borettslag tillater:

  • Mal vegger i nøytrale farger
  • Fiks småskader, løse dørhåndtak og hull i vegger
  • Skift ødelagt belysning
  • Reparer dryppende kraner

Du bør også rydde bort personlige eiendeler og rot før visning. Det får leiligheten til å virke mer romslig. Førsteinntrykket er kjempeviktig, og det første potensielle kjøpere ser er oppgangen, inngangspartiet og fellesarealene. Du kommer langt med å vaske trappeoppgangen og sette frem friske blomster ved inngangspartiet.

Profesjonell boligstyling er en investering som kan øke salgssummen. Du kan også style boligen selv. Gjør leiligheten så lys og romslig som mulig. Har du mye møbler, vurder å fjerne noe (sett (sette) i bod eller leie et lite lager) for å få rommene til å virke større og luftigere.

Vanlige utfordringer og løsninger ved salg av andelsleilighet

Salg av andelsleilighet byr på noen særegne utfordringer, men disse kan enkelt håndteres med riktig tilnærming. Du må være åpen og ærlig, samt planlegge godt. Her er de vanligste problemene ved salg av borettslagsbolig og hvordan du løser dem:

Problem: Interessenter kvier seg for å by når de vet at noen med forkjøpsrett kan ta boligen.
Løsning: Bruk forhåndsavklaring istedenfor fastprisavklaring når du skal selge andelsleilighet. Da vet interessentene på forhånd hvor mange som potensielt kan utøve forkjøpsrett, og de får raskere avklaring.

Problem: Høy fellesgjeld skremmer bort potensielle kjøpere.
Løsning: Fremhev at månedlige felleskostnader inkluderer mye (vaktmester, bredbånd, kabel-TV). Hvis borettslaget har IN-ordning, trekk dette frem som en fordel – kjøper kan betale ned fellesgjelden raskere.

Problem: Kjøper blir ikke godkjent av styret.
Løsning: Dette skjer ytterst sjelden. Styret må ha saklig grunn for å avslå søknaden, for eksempel at kjøper ikke oppfyller alderskrav eller har manglende økonomisk evne. Skulle handelen annulleres, vil kontrakten normalt ha en klausul som løser begge parter fra avtalen.

Problem: Usikkerhet om skattemessige konsekvenser ved salg.
Løsning: Gevinst er skattefri hvis du har eid boligen i mer enn ett år og selv brukt den som primærbolig i minst 12 av de siste 24 månedene før salget. Ellers må du betale 22 % skatt på gevinsten (skattesats per 2025).

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Dette må du gjøre når du skal selge andelsleilighet

Salgsprosessen for en andelsleilighet krever ekstra forberedelser, sammenlignet med en selveierleilighet. Men valg av eiendomsmegler er kanskje den aller viktigste beslutningen du må ta.  En dyktig megler med spesialkompetanse på borettslag vet nøyaktig hvordan andelsboligen skal presenteres for kjøperne.

Vi kan hjelpe deg med å finne den rette megleren for akkurat din borettslagsleilighet. Vi matcher deg kun med lokale eiendomsmeglere som har dokumentert erfaring med salg av andelsleiligheter i ditt nærområde. Det sparer deg for tid og sikrer at du får en megler som kjenner både markedet og de spesifikke reglene for ditt borettslag. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2025 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454