bilde

PRISOVERSIKT: Vår guide gir deg en oversikt over typiske priser på eiendomsmeglertjenester.

Pris på eiendomsmegler: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 30. desember 2023

Det er mye som skal klaffe for å gjennomføre et vellykket boligsalg, helt fra valg av megler til overlevering av nøkler. Noe av det viktigste er imidlertid å sette kostnader opp mot forventede gevinster, og da er det viktig å finne ut hva en eiendomsmegler koster. Les videre for å få en grundig innføring i meglerkostnader og andre relevante salgsutgifter.

Kortversjonen

  • Prisene på eiendomsmeglertjenester kan variere betydelig, så det er viktig å sammenligne tilbud fra flere eiendomsmeglere.
  • Be om spesifikke priser og tjenester fra ulike eiendomsmeglere og sjekk deres omdømme og erfaring.
  • Prisen på eiendomsmeglertjenester påvirkes av faktorer som eiendommens verdi, geografisk beliggenhet og kompleksitet i salgsprosessen.
  • Undersøk grundig for å finne en rimelig og pålitelig eiendomsmegler som passer dine behov.

Hva koster en eiendomsmegler?

Prisen på hva en eiendomsmegler koster varierer fra megler til megler. Faktorer som område og hvilken type bolig du skal selge kan også ha en innvirkning på prisen. Skal du selge en mindre leilighet vil dette koste mindre enn salg av et større hus. Det brukes stort sett to forskjellige modeller for hvordan du kan velge å betale, nemlig timepris eller provisjon av salgssummen.

Mange foretrekker å betale en provisjon av salgssummen. Ikke bare blir megleren motivert til å få en så høy pris som mulig, men betalingen står dermed også i stil til salgssummen. Du slipper risikoen ved å betale en høy timepris fordi boligen er vanskelig å selge, noe som kan føre til at du sitter igjen med liten gevinst.

Det er vanlig å betale ca. 1700-2000 kr i timepris, mens provisjonen ligger som regel på ca. 1-2 % av salgssummen. Du kan likevel tjene på å velge timepris om du har en lettsolgt bolig på et gunstig marked. Megleren vil i så fall bruke mindre tid, og du er uansett sikret en god pris fordi boligen er såpass ettertraktet. Noen meglere opererer også med fastpris, slik at du har en mer forutsigbar pris å forholde deg til før salgsprosessen begynner.

Vi hjelper deg med å den perfekte eiendomsmegleren

Få tilbud fra flere ulike meglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler ved å betale en eiendomsmegler for å selge bolig

Selv om det koster en del å selge boligen med megler, finnes det mange fordeler ved å gjøre det. Flesteparten av boliger i dag blir solgt via megler, og det føles trygt for både kjøper og selger. Dagens meglere har spesialisert utdanning og er eksperter på å selge boliger til høyest mulig pris.

Du kan lettere unngå å tråkke i eventuelle feller når du får veiledning av en eiendomsmegler. Du har et ansvar for å formidle all nødvendig informasjon til kjøper og passe på at informasjonen er korrekt. Dette gjelder enten du selger boligen selv eller bruker en megler, men du får derimot god støtte og hjelp av en megler.

En annen fordel ved å bruke megler er at du kan få en gratis verdivurdering. Det er svært viktig at du har en god forståelse av estimert pris før du i det hele tatt legger ut boligen, slik at du kan avgjøre om det lønner seg å selge nå eller om du bør vente.

Hvilke andre kostnader må man regne med?

Det er ikke bare meglerkostnader du må forholde deg til når du skal selge bolig. Vi anbefaler deg å føre opp et grundig budsjett over absolutt alle utgifter i forkant, slik at du skaffer deg et grundig estimat om hvilken gevinst du kan forvente deg når boligen er solgt.

Her tar vi en nærmere titt på de vanligste kostnadene som du må budsjettere for, i tillegg til det en eiendomsmegler koster. Det er uansett ikke realistisk at den totale sluttsummen for salg av bolig kommer under 100 000 kr, selv ikke om du har en lettsolgt bolig.

Dersom pris er svært viktig for deg, må du også budsjettere for ytterligere kostnader som oppussing og boligstyling. En boligstylist kan i enkelte tilfeller anses for å være en investering, ettersom en strøken bolig kan føre til en ivrigere budrunde. Små grep som du gjør på egenhånd kan også lønne seg, for eksempel ta et strøk med maling og fikse dryppende kraner.

Utgifter i tillegg til meglerkostnader

Det påløper andre kostnader i tillegg til provisjon, og det er viktig å be om et tilbud fra megleren for å kunne sette seg grundig inn i hva du betaler for. Det kan for eksempel inkludere markedsføring, utarbeide nødvendig materiell som boligsalgsrapport, prospekt, salgsoppgave og annonser, oppgjørshonorar og kostnader for å ha megler til stede under visningen.

Mange meglere tilbyr markedsføringspakker som kommer i tillegg til meglerkostnader. Det kan inkludere fotografering, annonser i nettaviser og sosiale medier, samt. Google-annonseringer i forsøk på å ut til flest mulig på kortest mulig tid.

Du må også regne med utgifter for å hente ut nødvendig informasjon fra borettslag, kommune, kartverket og andre relevante instanser. Den nøyaktige summen vil avhenge av hvilken type bolig du skal selge.

Du kan selv velge hvor omfattende markedsføringen skal være ved å velge en pakke som føles riktig ut for deg og din bolig.

Eierskifteforsikring – lønner det seg?

Vi anbefaler at du tegner en boligselgerforsikring for å unngå kostbare reklamasjoner. Du er pliktig til å rette opp i skjulte feil og mangler opptil fem år i etterkant, noe som fort kan koste deg titusener av kroner. Selv om du solgte boligen «som den er» og hadde papirarbeidet på stell, er du allikevel ansvarlig for å rette opp i feilene som oppdages.

Det er forsikringsselskapet som dekker disse utgiftene om du tegner en forsikring. Forbrukerrådet opplyser om at så mange som 70 % av solgte boliger har en skult feil eller mangel. En slik forsikring er derfor et fornuftig valg for svært mange boligselgere.

Du må være oppmerksom på at forsikringen kun dekker skjulte feil og mangler. Den dekker ikke feil som du burde ha visst om eller som du har med viten holdt tilbake. Det er derfor svært viktig å ha alt papirarbeidet i orden, selv om du velger å tegne forsikringer.

Husk på dokumentavgiften ved kjøp av ny bolig

Dokumentavgift er noe boligkjøperen må betale, men vi velger allikevel å forklare kort rundt dette til deg som selger gammel bolig for å kjøpe ny bolig. Avgiften utgjør 2,5 % av boligens markedsverdi på det tidspunktet du tinglyser eierskifte.

Hvis du ønsker å selge den gamle boligen din for å kjøpe ny, må du derfor være obs på denne ekstrautgiften som kommer i tillegg til det en megler koster. Vi anbefaler alltid at du setter deg grundig inn i absolutt alle utgifter for at prosessen skal bli så vellykket som mulig, selv indirekte utgifter. Det finnes enkelte unntak til regelen om dokumentavgift.

Du slipper dokumentavgift om du overfører eiendom til ektefelle. Du kan også slippe avgiften ved separasjon og skilsmisse, hvis dere begge eier boligen. Du kan også være berettiget fritak ved samlivsbrudd, så sant dere har hatt felles adresse i minst to år før samlivsbruddet eller har barn sammen. Du trenger heller ikke å betale dokumentavgift ved arv, så sant du er den lovbestemte arvingen.

Lønner det seg heller å selge selv?

Det er mange som lurer på hva en megler koster og hva det koster å selge selv. Vi har allerede nevnt mange av fordelene ved å bruke en megler, men det kan allikevel være aktuelt for enkelte å heller selge bolig selv. Du må være klar over at du ikke kan gjøre alt på egenhånd, og du må uansett ansette profesjonelle til deler av prosessen.

Du må sette opp et realistisk budsjett og estimert verdi for salg av bolig selv, og du må sammenligne disse tallene opp mot meglerkostnadene. Du må i tillegg vurdere hva alle fordelene ved å bruke en megler er verdt for deg. Er du trygg på at du kan få en like høy salgspris som en megler, for eksempel?

Bruk en tjeneste som Propr for å forenkle salgsprosessen og vurdere kostnader ved å selge boligen selv. Tjenesten lar deg enkelt vurdere hva du kan gjøre på egenhånd og hva du trenger hjelp å gjennomføre. Du får dermed god veiledning gjennom hele prosessen.

Kan man prute på tilbudet til megleren?

Det korte svaret er at det spørs på megleren. Noen meglere er åpen til pruting, mens andre ikke er det. En megler får omtrent en tredjedel av provisjonen, og han eller hun vil dermed ha mulighet til å forhandle om nettopp sin del av gevinsten.

Det er viktig å ha i tankene at du tjener mest på å få en høy kjøpesum enn lave meglerkostnader. Det kan derfor lønne seg å betale mer for å få en god service og høy kompetanse, slik at du sitter igjen med et større overskudd.

Skulle du allikevel ønske å få lavest mulig pris, anbefaler vi å se etter en fersk megler som er ivrig etter å få gode referanser og verdifull erfaring. En megler kan være villig til å prute om prisen, dersom han eller hun føler at erfaringen er verdt et avslag i prisen.

Vi hjelper deg med å den perfekte eiendomsmegleren

Få tilbud fra flere ulike meglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hent inn tilbud fra flere eiendomsmeglere

Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke tar første og beste megler. Ta deg tid til å innhente tilbud fra flere ulike eiendomsmeglere, slik at du kan vurdere pris, erfaring og kjennskap til ditt boligområde. Det er viktig å velge en megler som du føler deg trygg på.

Mange meglere tilbyr gratis verdivurdering av huset, og bruk denne muligheten til å stille relevante spørsmål. Du finner enkelt ut om megleren har nok kunnskap om din type bolig og til nærområdet. Du bør også forsikre deg om at megleren har nok tid og overskudd til å følge opp boligsalget på en god måte.

Det finnes meglere med salgsgaranti, det vil si at du betaler ingenting om boligen ikke blir solgt. Dette kan være betryggende for deg som føler deg usikker på salget, eller om du må selge bolig på et tidspunkt hvor markedet er usikkert.

Få svar på vanlige spørsmål om pris på eiendomsmegler

Meldingsboble
Hva består en eiendomsmeglers pris av?

Eiendomsmeglers pris består vanligvis av provisjon, oppgjørshonorar, markedsføringspakke og tilleggstjenester. Provisjonen er en prosentandel av salgssummen, oppgjørshonoraret dekker arbeidet med gjennomføring av oppgjøret, markedsføringspakken inkluderer annonsering og markedsføring, mens tilleggstjenester kan være verdivurdering, fotografering og lignende.

Meldingsboble
Er det forhandlingsrom på eiendomsmeglers pris?

Ja, det er ofte mulig å forhandle om prisen med eiendomsmegleren. Man kan for eksempel prøve å forhandle ned provisjonen, oppgjørshonoraret eller kostnadene for markedsføringspakken. Det er viktig å sammenligne priser og tjenester fra ulike eiendomsmeglere før man bestemmer seg.

Meldingsboble
Er det noen skjulte kostnader man bør være oppmerksom på ved valg av eiendomsmegler?

Det kan være skjulte kostnader knyttet til tilleggstjenester som ikke er inkludert i den opprinnelige prisen. Det er derfor viktig å få en fullstendig oversikt over alle kostnader og tjenester før man signerer kontrakten med eiendomsmegleren.

Meldingsboble
Hva er en verdivurdering, og hva koster det?

En verdivurdering er en vurdering av eiendommens markedsverdi, basert på en rekke faktorer som beliggenhet, størrelse, standard og etterspørsel. Prisen for en verdivurdering varierer mellom eiendomsmeglere, og kan koste fra noen få tusen kroner til over 10 000 kroner.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454