bilde

SPENNENDE BUDPROSESS: Budrunden er en sentral del av bolighandelen.

Budrunde: En komplett guide (regler, tips, taktikker)

Sist oppdatert: 9. februar 2024

Du har funnet drømmeboligen – men hvordan vinner du budrunden? Det er viktig å forberede seg og ha planen klar før budrunden begynner. Den kan ta mange timer og strekke seg godt utover kvelden. Du bør derfor ha tid og ro rundt deg. Det kan være vanskelig å delta i hverdagslige aktiviteter, da man opplever budrunden som en stor påkjenning.

Det er nemlig vanskelig å vite hvem du byr mot og hvor høyt de er villige til å gå. Noen blir revet med og byr for mye, andre blir redde for å gå for høyt. Mange beslutninger må tas raskt for at du skal henge med videre. Derfor er det viktig å tenke seg nøye om og ha en liten plan for hvordan du skal gå frem.

Hvis du føler deg usikker, så har du kommet til rett sted. Her er 8 tips som du kan følge for å forberede deg på budrunde.

Kortversjonen

  • Forbered deg før budrunden og ha planen klar.
  • Ta utgangspunkt i prisantydningen og unngå altfor lave eller skremmende bud.
  • Ha finansieringen på plass med et gyldig finansieringsbevis.
  • Vurder boligens tilstand, sett et maksbeløp og hold deg til det.
  • Vær oppmerksom på budfrist og akseptfrist, vurder forbehold og hold dialog med megler underveis i budrunden.

8 tips til å vinne budrunden

Det finnes ikke en entydig strategi til å vinne budrunden som gjelder for alle boliger. Noen hus har høye bud, andre lave. Noen visninger er overfylt med beundrere, mens andre ikke har særlig mange interessenter. Vi anbefaler derfor at du tilpasser våre tips til budrunder etter ditt lokale boligmarked og typen bolig du vil kjøpe.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ta utgangspunkt i prisantydning

Ta utgangspunkt i prisantydningen når du legger inn bud – selger anser ofte den som et minimumsbeløp. Altfor lave bud kan irritere selger. Såkalte “skremmebud” og store prishopp kan derimot føre til at boligen blir solgt for mer enn nødvendig. Mange gruer seg også for å være den som åpner budene, men det trenger ikke å være negativt. 

Bare pass på at du forblir aktiv gjennom hele prosessen, ikke svarer altfor raskt og ikke byr på mer enn én bolig om gangen.

Ha finansieringen på plass

Finansieringsbeviset bør være på plass allerede før du drar på visning. Du risikerer ellers å se på boliger som du kanskje ikke har råd tid. Dessuten vet du hva du kan by under budrunden, og du har god kontroll over hva du kan låne. Du får finansieringsbevis fra banken din, og det er gyldig i tre måneder.

De fleste selgere er ikke særlig lysten på å selge til noen som tar forbehold om finansiering i budet sitt. Dersom det er mange ivrige kjøpere som byr, så blir du fort satt på sidelinjen. Dette unngår du ved å få finansieringen på plass så raskt som mulig, samt passe på når den må fornyes.

Les deg opp på boligens tilstand

Du bør vurdere boligens tilstand nøye før budrunden i det hele tatt begynner. Dersom du må i gang med kostbare oppussingsprosjekter som å bytte ut vinduer, så må du ta høyde for det når du skal by på huset. Hvis du skal kjøpe som del av et borettslag, så kan det være lurt å sjekke om de skal i gang med større prosjekter som kommer til å øke felleskostnadene.

Selv om du har finansieringen på plass, så er det viktig å ha god oversikt over de totale kostnadene for boligkjøpet. Dette gjør at du har et mer realistisk bilde av hva du kan by under budrunden.

Lag derfor en liste over alle utgiftene, legg til eventuelle kostnader for oppussing og husk å inkludere litt ekstra penger for uforutsette utgifter.

Sett et maksbeløp – og hold deg til det

Vi anbefaler at du bestemmer deg for et maksbeløp før budrunden begynner og holder deg til det. Det er dumt å bli revet med og by for mye. Du kan nemlig ikke angre deg etter at selger har akseptert budet ditt. Det kan også være lurt å ha litt å gå på når budrunden nærmer seg slutten. Det bør allikevel sies at noen ganger så aksepterer ikke selger det høyeste budet. 

Kanskje en venn eller slektning legger inn et bud og selger vil heller hjelpe dem, selv om budet er lavere? Selger står nemlig fritt til å selge boligen til hvem som helst. Eller kanskje de foretrekker en kjøper med en overtagelsesdato som selger foretrekker? Forhør deg gjerne på forhånd om selger har noen preferanser til f.eks. overtagelse.

Vær obs på både budfrist og akseptfrist

Det er viktig å være obs på forskjellen mellom akseptfrist og budfrist før budrunden begynner. Du må oppgi en akseptfrist når du skal legge inn bud. Det vil si at du gir selger en frist på å akseptere budet. Du som kjøper binder deg til å betale denne summen, helt til tidsfristen går ut. Budfrist er derimot den fristen som selger setter for å legge inn bud. Pass på at du legger inn bud i god tid før budfristen utløper.

Vurder om du vil ha forbehold i budet

Når du legger inn bud, så kan du velge å legge inn forbehold. Noen ganger kan det være lurt å legge inn forbehold, andre ganger ikke. Du må derfor vurdere om det virkelig er nødvendig med forbehold. For eksempel, kanskje du må ha forbehold om overtagelse? Andre ganger ønsker kjøper å ta forbehold for at enkelte møbler eller hvitevarer skal følge med boligen.

Hvis du vil legge inn forbehold for overtagelse, så anbefaler vi å legge ved en konkret dato. Det kan ellers bli for usikkert for selger. Som tidligere nevnt, så blir ofte forbehold om finansiering også avvist. Ta gjerne en prat med megler i god tid om eventuelle forbehold som du ønsker å ta, slik at du vet litt mer om hva selger kan være villig til å vurdere.

Snakk med megler underveis

Det er viktig å være aktiv under hele budrunden. Bare ikke legg inn motbud altfor raskt, ellers kan du drive prisen høyere opp enn nødvendig. Pass også på at du er tilgjengelig så lenge du er med i budrunden. Megleren oppdaterer deg om nye bud, og du må vurdere fortløpende om du skal gi deg eller by høyere. Hvis dere er flere om kjøpet, så må dere ha mulighet til å diskutere med hverandre underveis.

Husk at det kommer alltids flere boliger

Noen ganger så blir det en kamp om boligene som selges, men husk at det alltids kommer nye boliger på markedet som du kan vurdere. Dersom det er stor konkurranse om boligene, så må du regne med å tape noen budrunder. Det er dessverre ikke alltid at man kommer til å vinne. Så hvis du må by mer enn det som føles rimelig for deg, så er det lurt å gi seg før prisen blir for høy.

Det kan selvfølgelig være veldig skuffende å tape en budrunde, særlig om du falt pladask for boligen under visning. Å kjøpe bolig er likevel en stor investering, og du bør ikke by mer enn det du er komfortabel med. Husk at det kommer flere boliger som du kan by på. Kanskje du finner en bolig som er enda bedre for deg?

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Husk at du er pliktig til å lese gjennom all dokumentasjon

Ifølge den oppdaterte avhendingsloven er boligselger pliktig til å dokumentere tilstanden på eiendommen grundig. Du som boligkjøper er derimot pliktig til å lese grundig gjennom all informasjonen. Det betyr i praksis at du ikke kan klage på feil og mangler som står oppført i for eksempel prospektet, boligsalgsrapporten eller egenerklæringen til selgeren. 

Du kan heller ikke klage på feil og mangler som burde ha vært forventet med tanke på boligtype, alderen på boligen og den generelle tilstanden. Boligkjøper kan likevel kreve erstatning for skjulte feil og mangler i opptil fem år i etterkant av salget, så lenge det koster mer enn 10 000 kroner å utbedre dem.

Vi anbefaler at du setter deg inn i alle opplysninger allerede før visningen. Da kan du spørre eiendomsmegler om videre informasjon, dersom det er noe du stusser over. Ikke nøl med å be om videre opplysninger eller spørre om muligheten til å undersøke eventuelle feil og mangler nærmere. 

Det er bedre at du tar deg god tid nå, enn å angre på at du kjøpte en bolig med det som viser seg å være kostbare mangler – uten at du har mulighet til å kreve reklamasjon. I tillegg bør du undersøke om boligselger kommer til å kjøpe boligselgerforsikring. Dersom det skulle dukke opp skjulte feil og mangler, så er det forsikringsselskapet som ordner opp og betaler ut erstatning. Reklamasjonssaker kan ellers ta lang tid, dersom det er boligselger som må ordne opp selv.

Kort oppsummert: Hvordan vinne budrunden

For å vinne en budrunde, så er det viktig å være godt forberedt. Ha finansieringen på plass. Gjør research på området og boligen. Sett et realistisk maksbeløp, og hold deg til det. Vurder om du vil ha noen forbehold i budet ditt, men husk at ikke alle selgere aksepterer forbehold. Og ikke legg inn motbud altfor raskt, ellers kan du drive prisen høyere opp enn nødvendig.

Ikke minst, så bør du ha litt is i magen og ikke by høyere enn det du er komfortabel med. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med både budrunde og boligkjøp!

Få svar på ofte stilte spørsmål om budrunden

Meldingsboble
Hvor mye bør jeg øke budet med?

Det kommer an på hvor mange som er med i budrunden og hvordan det lokale boligmarkedet ser ut. Det finnes derfor ikke et entydig svar, men generelt sett så bør du ikke øke lite om gangen. Altfor høye "skremmebud" lønner seg heller ikke. Sats heller på en slags "gylden middelvei" under budrunden.

Meldingsboble
Hva er et skambud?

Et skambud er et bud som ligger mye lavere enn det selger egentlig ønsker. Skambud brukes ofte for å unngå for høy pris under budrunden, men du bør være litt forsiktig. Du risikerer å irritere selgeren og skape dårlig stemning før budrunden i det hele tatt har begynt. Andre ganger kan det være rimelig å legge inn et lavt bud, for eksempel om boligen har ligget ute for salg veldig lenge.

Meldingsboble
Kan selger godta et lavere bud enn mitt?

Ja, selger står fritt til å takke ja til andre bud. Det er alltid selger som tar den endelige avgjørelsen, men megler skal formidle alle bud om ikke annet er avtalt. Megler har også et ansvar for å oppdatere deg under budrunden. Det er derfor smart å være tilgjengelig hele tiden.

Meldingsboble
Hva er et motbud?

Et motbud er et bud som selger legger inn og kan ofte dukke opp når budrunden nærmer seg slutten. Det vil si at selger svarer på ditt bud ved å si at du kan få kjøpe boligen for en viss sum. Selger legger ofte inn motbud hvis de ikke er fornøyde med det endelige budet de mottok. Fremfor å takke nei og heller legge ut boligen for salg på et senere tidspunkt, så kommer altså selger med et tilbud til deg.

Meldingsboble
Kan megler veilede meg under budrunden?

Du kan henvende deg til megler med spørsmål rundt boligen, men det kan ofte være lurt å avklare de fleste spørsmål før budrunden begynner. Husk at det er i eiendomsmegleren interesse at selger får en god pris for boligen sin.

Meldingsboble
Kan selger trekke seg etter å ha akseptert budet mitt?

Nei, selger kan ikke trekke seg etter å ha akseptert budet ditt. Aksepterte bud regnes for å være en bindende avtale. Selv om ikke kjøpekontrakten er signert, så er salget bindende etter norsk lov. Kjøper kan av samme årsak ikke trekke seg fra boligkjøpet heller.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454