bilde

TRYGGHET FOR SELGER: Vår guide gir deg innsikt i hva en boligselgerforsikring er og hva den dekker.

Boligselgerforsikring: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 25. juli 2024

Boligselgerforsikring – hva er det og trenger jeg det? Det er mye du må tenke på når du skal selge bolig. Det kan i tillegg dukke opp klager og problemer i ettertid som kan koste deg dyrt. En god forsikring kan derfor spare deg for mye trøbbel. Ikke minst, så slipper du å bekymre deg for å plutselig måtte dekke skader på den gamle boligen din som avdekkes flere år etter salget.

Kortversjonen

  • Boligselgerforsikring, også kjent som eierskifteforsikring, er en forsikring boligselgere inngår for å håndtere eventuelle reklamasjoner som kan komme i opptil fem år etter boligsalget.
  • Forsikringen kan kjøpes direkte fra en megler eller advokat, og kan brukes ved ukjente feil og mangler oppdaget innen fem år etter salget, gitt at skadene koster mer enn 10 000 kr å fikse og ikke skyldes boligens tilstand og alder.
  • Selgere har ikke krav på å kjøpe boligselgerforsikring hvis de selger til familie, eksisterende leieboer eller noen som allerede bor i boligen.
  • Prisen på boligselgerforsikring varierer i henhold til hvilken type bolig som selges, og betales vanligvis som en liten prosent av salgssummen.

Derfor trenger du boligselgerforsikring

Boligselgerforsikring er det som før ble kalt for eierskifteforsikring. Mange bruker fortsatt begge begrepene, men de refererer altså til det samme. Dette er en forsikring som boligselger inngår. Forsikringsselskapet vil da håndtere eventuelle reklamasjoner som kan komme i opptil fem år etter boligsalget. Det er nemlig i opptil fem år at selger ansvarlig for skjulte feil og mangler ved boligen.

Hvis kjøper avdekker feil og mangler som det ikke er opplyst om ved salg, så er kjøper kun pliktig til å dekke opptil 10 000 kr. Resten risikerer selger å måtte erstatte, dersom det ikke er inngått boligselgerforsikring. Forsikringen gir deg derfor stor trygghet som selger. Eventuelle reklamasjoner kan fort koste hundretusener og skape mye hodebry.

Selger kan kjøpe forsikringen direkte fra megler eller advokat. Det er altså ikke mulig å velge forsikringsselskap selv eller sammenligne priser på boligselgerforsikring. Du kan derimot sammenligne priser og tilbud på tvers av meglere for å finne den som du er mest fornøyd med.

Du kan bruke forsikringen i følgende tilfeller:

  • Det oppstår ukjente feil og mangler som selger ikke visste om og som ikke er opplyst om før salg
  • Det koster mer enn 10 000 kr å fikse skadene
  • Skadene skyldes ikke boligens tilstand og alder
  • Feil og mangler meldes fra innen fem år etter at boligen er solgt

Kjøper kan naturlig nok ikke bruke forsikringen til å dekke skader som oppstår etter at boligen er overtatt. Forsikringen dekker kun feil og mangler som stammer fra tiden før boligen ble solgt og overtatt.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Tilfeller der du ikke har krav på forsikring

I enkelte tilfeller har selger ikke krav på å kjøpe boligselgerforsikring. Det gjelder for eksempel om du selger til familie, eksisterende leieboer eller til noen som allerede bor i boligen. Utover det, kan alle privatpersoner inngå forsikring ved salg av bolig.

Det kan være kjipt å ikke ha denne muligheten

Hvis man virkelig vil tegne boligselgerforsikring, men skal selge til noen som er ekskludert, kan det virke kjipt, men det er for å forhindre forsikringssvindel og sammensvergelser. Dette er gjort for å unngå de mest innlysende tilfellene, men det går dessverre ut over et lite fåtall med gode intensjoner! Hvis boligselgerforsikring er viktig for deg må du selge til andre.

Ferdige garasjer er billigere, men ikke alltid en mulighet. Lei monster. Bygge garasje

Dersom boligkjøper krever erstatning uten boligselgerforsikring

Uten forsikring, så må boligselgeren selv dekke kostnaden av ukjente feil og mangler som overstiger 10 000 kr. Selger må også håndtere klager og reklamasjoner – selv om du selvsagt står fritt til å engasjere en advokat til å hjelpe deg med å håndtere klagen. I tillegg må selger få hjelp av en fagperson til å vurdere skaden og utarbeide rapport. Dette er som regel en takstmann. 

Kostnaden for advokat og takstmann faller på selger, i tillegg til at selger risikerer å måtte betale for å utbedre skaden. Forsikringen kan dermed gi stor trygghet for både kjøper og selger – kjøper trenger ikke å bekymre seg for at selger ikke har nok penger til å utbedre eventuelle skader som avdekkes. Kjøper trenger kun å melde fra om skaden i full visshet om at forsikringsselskapet ordner opp.

Er det lurt med boligselgerforsikring?

Det kan være lurt å tegne boligselgerforsikring, men dette er umulig å vite på forhånd. Enkelte vil få mye ut av å tegne en slik forsikring, mens andre ikke vil tjene noe på dette.

Det finnes nok enkelte tilfeller hvor det i større grad vil lønne seg å tegne boligselgerforskring enn andre, og dette er noen av tingene som kan tippe det i favør av at det er lurt å tegne boligselgerforsikring:

  • Man er usikker på den faktiske tilstanden på huset selv om man har utarbeidet en tilstandsrapport
  • Huset er eldre, og kan ha en del svakheter
  • Man ikke har økonomisk kapasitet til å betale for eventuelle problemer, men nok til forsikring
  • Hvis man tegner en boligselgerforskring slipper man kranglefanter, og kan henvise direkte til forsikringseleksapet
  • Med den nye loven om at man ikke kan selge boligen som den er blir det mer attraktivt å tegne boligselgerforsirking

Det finnes i tillegg flere fordeler ved å tegne boligselgerforsikring, og den eneste ulempen er som sådan en unødvendig utgift hvis man ikke må ta forsikringen i bruk, men det vet man aldri på forhånd.

Bidrar til bedre nattesøvn!

Ved å tegne boligselgerforsikring vil man kunne sove bedre om natten, og slippe å bekymre seg for om man plutselig får en telefon fra kjøper relatert til problemer han har funnet med boligen. Dette kan i verste fall bli en veldig dyr affære, men også slitsomt psykisk. Ved å tegne en forsikring kan man henvise til denne, og få hjelp økonomisk og juridisk!

Vedlikehold or korrekt drift er viktig. Monster som sover. Solcellepanel på taket.

Selger er pliktig til å gi detaljerte opplysninger

Ifølge avhendingsloven, så er du som boligselger pliktig til å gi detaljerte opplysninger om boligens tilstand. Boligen kan ikke lenger selges som den er. Kjøper på sin side kan ikke klage på det som er opplyst i salgsdokumentasjonen.

Du må fylle ut et egenerklæringsskjema når du inngår forsikringen. Det er viktig å være så ærlig og grundig som mulig når du svarer på spørsmålene. Enkelte bekymrer seg for at man ikke får forsikring, dersom tilstandsrapporten viser feil og mangler. Det er heller motsatt. Jo ærligere du er, desto større sjanse er det for at du får forsikring og kjøper ikke klager.

Mange kjøpere velger bolig på grunn av beliggenhet og kan derfor være villig til å utbedre boligen – så lenge de vet hva de kjøper.

Forsikringsselskapet krever dessuten at selger har vært ærlig om tilstanden før de betaler uten eventuelle erstatninger. Dersom du har holdt noe tilbake, så kan det slå ut negativt – selv om du har inngått boligselger- eller eierskifteforsikring.

Det er viktig å ha en boligselgerforsikring for å sikre at du ikke blir økonomisk ansvarlig for eventuelle feil og mangler som fremkommer i ettertid.

Pris på boligselgerforsikring

Prisen på boligselgerforsikring vil variere i henhold til hvilken type bolig du selger. Vanligvis betaler du en liten prosent av salgssummen. Kostnaden trekkes direkte fra salgssummen før du får pengene på konto, og du trenger derfor ikke å betale en faktura direkte til forsikringsselskapet. Prisen vil også variere etter hvilket forsikringsselskap du benytter deg av.

Forsikringsselskapene har både en minimums- og maksimumspris. Det er vanlig å betale alt fra 10 000 kr til 50 000 kr for en enebolig. Forsikringen gjelder de neste fem årene, og det er dermed en liten pris å betale for å få en tryggere bolighandel. De fleste forsikringsselskapene tar seg av dialogen med kjøper, dersom det skulle oppstå noe. Du slipper derfor å forholde deg til eventuelle “kranglefanter”.

Du som boligselger slipper å betale egenandel for boligselgerforsikring. Det er kjøper som betaler en egenandel på 10 000 kr. Det vil si at hvis det koster 70 000 kr å reparere en skade, så må kjøper betale 10 000 kr og forsikringsselskapet 60 000 kr.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Alt du trenger å vite om boligselgerforsikring

En boligselgerforsikring gir stor trygghet for selger. Du som skal selge bolig blir delvis eller helt dekket for eventuelle reklamasjoner og økonomiske krav som kan oppstå i etterkant av salget. Forsikringsselskapet tar seg også av dialog med kjøper, slik at du kan senke skuldrene og ikke bekymre deg.

Du kan dermed unngå tvister og konflikter i etterkant av boligsalget ved å tegne forsikringen, i tillegg til å få utarbeidet en grundig tilstandsrapport og fylle ut egenerklæringsskjemaet nøye. Det motsatte kan føre til at du risikerer å måtte dekke skadene selv, samt bruke mye tid på å behandle selve klagen.

Vi anbefaler deg derfor å ta en prat med megleren din om boligselgerforsikring. Det vil gjøre bolighandelen så trygg som mulig for både kjøper og selger. Lykke til!

Få svar på ofte stilte spørsmål om boligselgerforsikring

Meldingsboble
Hva dekker boligselgerforsikringen?

Boligselgerforsikring dekker skjulte feil og skader som oppdages etter at boligen er solgt. Den kan imidlertid kun benyttes for skader som koster mer enn 10 000 kr å utbedre. Boligkjøper må selv betale for skader som koster mindre enn 10 000 kr å fikse.

Meldingsboble
Må jeg ha boligselgerforsikring?

Nei, men det kan likevel være lurt å tegne forsikringen likevel. Det kan nemlig koste deg dyrt dersom det oppdages skader og feil etter salget. Du må dessuten behandle klagen selv, noe som kan kreve mye tid. Kjøper kan også synes at det er betryggende at selger inngår eierskifteforsikring.

Meldingsboble
Hvor kan jeg tegne slike forsikringer?

Det er mange forsikringsselskaper som tilbyr boligselgerforsikringer. Du må likevel benytte deg av det forsikringsselskapet som eiendomsmegleren samarbeider med. Dersom du heller vil bruke løsninger som Propr.no eller advokat til å selge bolig selv, så kan du tegne forsikring via dem.

Meldingsboble
Hva er forskjellen mellom boligselgerforsikring og eierskifteforsikring?

Det er samme type forsikring. Det er kun navnet som er forskjellig. I dag er det vanligst å bruke betegnelsen boligselgerforsikring, selv om enkelte omtaler forsikringen som eierskifteforsikring. Det er altså ingen reell forskjell mellom dem.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454