ANDRE FAKTORER: Når du selger et hus er faktorer som hage, grad av privatliv og lignende gjerne viktig.
Sist oppdatert: 22. juli 2024
Selv om det kan virke som en komplisert prosess å selge huset ditt, så trenger det ikke å være det. Vi går gjennom alt du trenger å vite om boligsalg fra start til slutt. Les videre for å få våre beste tips, slik at salget går så smidig som mulig.
Det første du bør begynne med er å skaffe deg en verdivurdering før du skal selge huset ditt. Det er mange faktorer som kan ha innvirkning på husets verdi, og vi anbefaler at du setter deg godt inn i verdivurderingen for å kunne avgjøre om boligsalget er lønnsomt.
Tidspunktet du ønsker å selge huset på kan også ha stor innvirkning på hva du får for det. Statistisk sett er januar, mai og august de mest gunstige månedene for å selge hus, selv om det så klart oppstår variasjoner fra år til år. Antall boliger på markedet og antall interesserte boligkjøpere har nemlig stor innvirkning på prisveksten.
Få tilbud fra flere ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Et hus som ligger i et stille og rolig strøk med gode solforhold kan ha høyere verdi enn hus som ligger i bråkete områder. Andre faktorer som størrelse og alder på huset spiller selvsagt også inn, men det er ikke til å stikke under en stol at beliggenhet er viktig for verdivurderingen.
Hus som ligger i nærheten av skoler er også ganske ettertraktede. Dersom du har et hus med flere soverom, stor hage og gangavstand til skole vil du kunne sikte deg inn på småbarnsforeldre når du skal selge og markedsføre huset.
Rekreasjonsmuligheter og fritidsaktiviteter kan også ha en stor innvirkning på prisen, samt hvor godt offentlig transporttilbud det er i ditt nabolag.
Vi har vel alle hørt utrykket – Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet før? Dette er en av de viktigste variablene ved salg av bolig, og er noe som er helt sentralt i hele salgsprosessen rundt boligen. Hvis huset har en god beliggenhet kan dette øke verdien betraktelig, og her kan det være mindre ting som spiller inn, i tillegg til den generelle lokasjonen!
Husets tilstand og fasiliteter vil ha en stor innvirkning på verdivurderingen. Mange ønsker seg et hus som ikke krever så mye vedlikehold, samtidig som det finnes andre som derimot vil ha et oppussingsobjekt til en lavere pris.
Er det mulighet til å fyre i peisen? Hvor mye koster oppvarmingen om vinteren? Følger det med garasje, terrasse eller hage? Alt dette spiller inn. Du kan få hjelp av en eiendomsmegler hvis du føler at det er vanskelig å vurdere verdien. Mange meglere tilbyr gratis verdivurdering.
Flesteparten av hus blir solgt via en eiendomsmegler, selv om det også er mulig å selge hus selv. Vi anbefaler å bruke en tjeneste som Propr om du vil selge hus på egenhånd, ettersom du som selger er ansvarlig juridisk og finansielt. Du bør være trygg på at du har all den kunnskapen som er nødvendig. Propr og lignende tjenester hjelper deg med å redegjøre hva du kan gjøre selv, og hva du må få hjelp til.
Mange synes at det er trygt å bruke eiendomsmegler til å selge hus. Vi anbefaler å hente inn tilbud fra flere meglere for å finne frem til beste løsning for deg. Du bør ikke bare se på selve prisen til megleren, men også hvilken erfaring de har. Megleren bør i tillegg ha god kunnskap til boligområdet ditt.
Det er mange som lurer på om de bør pusse opp huset før salg. Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet, ettersom det er flere faktorer som spiller inn. Det kan lønne seg å fikse opp i store og alvorlige mangler som råte og mugg. Mangler som dette kan fort føre til at kjøperne nøler med å slå til.
Det kan derimot hende at du trygt kan droppe oppussing av bad og kjøkken. Ofte svarer det seg ikke, ettersom oppussingskostnadene er såpass store. Hva som regnes for å være et flott kjøkken og bad avhenger dessuten av smak og preferanser. Selv om du synes at flisene er rålekre, er det slett ikke sikkert at mulige kjøpere synes det samme.
Om boligen har gode løsninger for oppvarming og energiproduksjon, som bergvarme eller solcellpaneler, vil det også påvirke verdien.
Små prosjekter som å male, fikse hakk i veggen og fjerne merker og andre slitasjeskader kan derimot lønne seg. Huset får et moderne og nytt preg, selv om du ikke tar de største grepene. Du bør også fikse dryppende kraner. Lyse farger på veggene kan få rom til å se større ut, og maling er derfor en fin måte å klargjøre huset for visning og budrunde.
I tillegg til å pusse opp eller for å supplere oppussingen kan man hyre inn eksperter når det kommer til styling av bolig! Dette kan i enkelte tilfeller øke prisen betraktelig, men vil også koste noe. Man kan selvfølgelig gjøre enkle grep selv så vel som å hyre inn fagfolk. Man kan gjøre markante endringer med boligstyling til en budsjettvennlig pris.
Det finnes mange regler for salg av bolig, og de fleste av disse er nedfelt i avhendingsloven som handler om lovverket rundt kjøp og salg av bolig. Dette er for å forsikre begge parters interesse og for å unngå konflikter i ettertid.
Man må følge lovverket og reguleringene i kommunen når man selger bolig. Disse oppdateres kontinuerlig med større endringer i ny og ne. Det er derfor viktig å være oppdatert hvis man velger å selge bolig selv uten å involvere en megler.
Dette er noen av de viktigste reglene når det kommer til salg av bolig:
Det er også flere ting man må sette seg inn i, men dette er altså de viktigste. I mange tilfeller vil det være mye enklere å benytte seg av en eiendomsmegler eller advokat til det juridiske ved salg av bolig.
Dette sparer man tid på, i tillegg til at man garderer seg mot eventuelle feil man kunne måtte stå erstatningspliktige for i ettertid som er selvforskyldt på grunn av manglende erfaring og kunnskap.
Hagen er viktig å klargjøre når du skal selge huset ditt. En velstelt og velpleid hage eller uteområde kan være med på å dra opp husets verdi. Det er ofte det første man ser når man ankommer visning. Vi anbefaler å starte med å fjerne ugress og grønske, legge ny shingel i oppkjørselen og legg over litt bark i blomsterbedene.
Du bør også klippe gress, vaske terrassen og gjøre lignende grep ute, akkurat som du ville ha ryddet og stelt i stand inne. Det er viktig at mulige kjøpere danner seg et godt førsteinntrykk når de ankommer huset ditt. På mange måter kan hagen være en forlengelse av huset.
Få tilbud fra flere ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Du bør gjøre deg godt kjent med hvordan budrunden fungerer. Bud regnes som en bindende avtale, og kjøper er derfor bundet av budet helt frem til du godkjenner eller avslår budet, eller tiden eventuelt løper ut. Du er på samme måte bundet om du gir kjøper et motbud. Du står imidlertid fritt til å avslå eventuelle bud på huset som du ikke er fornøyd med. Du kan ikke trekke deg når du først har godkjent et bud på huset ditt.
Neste steg i salgsprosessen er at alle parter møtes for å tinglyse eierskifte og signere kjøpekontrakt. Syv av ti solgte boliger viser seg å ha feil og mangler, ifølge Forbrukerrådet. Selv om du må legge frem en boligsalgsrapport og andre dokumenter som viser til huset tilstand, kan det dukke opp skjulte feil.
Vi anbefaler derfor å skaffe deg en boligselgerforsikring. Det er i så fall forsikringsselskapet som må ordne opp i feil og mangler, og du slipper å måtte stå til ansvar for ubehagelige oppdagelser som kan dukke opp i ettertid. Det kan gi litt ekstra trygghet i forbindelse med boligsalget.
For å forberede huset før visning, bør man rydde, vaske og gjøre boligen så tiltalende som mulig. Man kan også vurdere å gjøre små forbedringer, som å male vegger, bytte ut slitte gulv eller fikse små skader. Det er viktig å skape et godt førsteinntrykk for potensielle kjøpere.
Når man skal velge en eiendomsmegler, bør man tenke på faktorer som erfaring, lokalkunnskap, referanser, tidligere salgsresultater, kommunikasjonsevner og personlig kjemi. Det er også viktig å sammenligne priser og tjenester fra ulike eiendomsmeglere.
De første stegene man bør ta når man skal selge huset, er å bestemme seg for å selge, vurdere om man vil bruke en eiendomsmegler, innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere, velge en eiendomsmegler og forberede boligen for salg.
Når man skal selge hus, bør man ha klare dokumenter som grunnboksutskrift, målebrev, reguleringsplan, vedtekter og husordensregler (for borettslag og sameier), energiattest, takst og eventuelle rapporter fra fagfolk om boligens tilstand.
Les mer
Les mer
Les mer