Hvordan selge huset: Alt du trenger å vite

Selv om det kan virke som en komplisert prosess å selge huset ditt, så trenger det ikke å være det. Vi går gjennom alt du trenger å vite om boligsalg fra start til slutt. Les videre for å få våre beste tips, slik at salget går så smidig som mulig.

Begynn med en verdivurdering

Det første du bør begynne med er å skaffe deg en verdivurdering før du skal selge huset ditt. Det er mange faktorer som kan ha innvirkning på husets verdi, og vi anbefaler at du setter deg godt inn i verdivurderingen for å kunne avgjøre om boligsalget er lønnsomt.

Tidspunktet du ønsker å selge huset på kan også ha stor innvirkning på hva du får for det. Statistisk sett er januar, mai og august de mest gunstige månedene for å selge hus, selv om det så klart oppstår variasjoner fra år til år. Antall boliger på markedet og antall interesserte boligkjøpere har nemlig stor innvirkning på prisveksten.

Husets beliggenhet er viktig

Et hus som ligger i et stille og rolig strøk med gode solforhold kan ha høyere verdi enn hus som ligger i bråkete områder. Andre faktorer som størrelse og alder på huset spiller selvsagt også inn, men det er ikke til å stikke under en stol at beliggenhet er viktig for verdivurderingen.

Hus som ligger i nærheten av skoler er også ganske ettertraktede. Dersom du har et hus med flere soverom, stor hage og gangavstand til skole vil du kunne sikte deg inn på småbarnsforeldre når du skal selge og markedsføre huset.

Rekreasjonsmuligheter og fritidsaktiviteter kan også ha en stor innvirkning på prisen, samt hvor god lokaltransport det er i ditt nabolag. Vi anbefaler at du sjekker nøye opp i hva andre hus i ditt område selges for å få en god indikasjon på hva du kan forvente deg.

Vedlikeholdsbehov og fasiliteter

Husets tilstand og fasiliteter vil ha en stor innvirkning på verdivurderingen. Mange ønsker seg et hus som ikke krever så mye vedlikehold, samtidig som det finnes andre som derimot vil ha et oppussingsobjekt til en lavere pris.

Er det mulighet til å fyre i peisen? Hvor mye koster oppvarmingen om vinteren? Følger det med garasje, terrasse eller hage? Alt dette spiller inn. Du kan få hjelp av en eiendomsmegler hvis du føler at det er vanskelig å vurdere verdien. Mange meglere tilbyr gratis verdivurdering.

Selge hus selv eller bruke eiendomsmegler?

Flesteparten av hus blir solgt via en eiendomsmegler, selv om det også er mulig å selge hus selv. Vi anbefaler å bruke en tjeneste som Propr om du vil selge hus på egenhånd, ettersom du som selger er ansvarlig juridisk og finansielt. Du bør være trygg på at du har all den kunnskapen som er nødvendig. Propr og lignende tjenester hjelper deg med å redegjøre hva du kan gjøre selv, og hva du må få hjelp til.

Mange synes at det er trygt å bruke eiendomsmegler til å selge hus. Vi anbefaler å hente inn tilbud fra flere meglere for å finne frem til beste løsning for deg. Du bør ikke bare se på selve prisen til megleren, men også hvilken erfaring de har. Megleren bør i tillegg ha god kunnskap til boligområdet ditt.

Pusse opp huset før salg?

Det er mange som lurer på om de bør pusse opp huset før salg. Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet, ettersom det er flere faktorer som spiller inn. Det kan lønne seg å fikse opp i store og alvorlige mangler som råte og mugg. Mangler som dette kan fort føre til at kjøperne nøler med å slå til.

Det kan derimot hende at du trygt kan droppe oppussing av bad og kjøkken. Ofte svarer det seg ikke, ettersom oppussingskostnadene er såpass store. Hva som regnes for å være et flott kjøkken og bad avhenger dessuten av smak og preferanser. Selv om du synes at flisene er rålekre, er det slett ikke sikkert at mulige kjøpere synes det samme.

Om boligen har gode løsninger for oppvarming og energiproduksjon, som bergvarme eller solcellpaneler, vil det også påvirke verdien.

Små prosjekter som å male, fikse hakk i veggen og fjerne merker og andre slitasjeskader kan derimot lønne seg. Huset får et moderne og nytt preg, selv om du ikke tar de største grepene. Du bør også fikse dryppende kraner. Lyse farger på veggene kan få rom til å se større ut, og maling er derfor en fin måte å klargjøre huset for visning og budrunde.

Ikke glem hagen!

Hagen er viktig å klargjøre når du skal selge huset ditt. En velstelt og velpleid hage eller uteområde kan være med på å dra opp husets verdi. Det er ofte det første man ser når man ankommer visning. Vi anbefaler å starte med å fjerne ugress og grønske, legge ny shingel i oppkjørselen og legg over litt bark i blomsterbedene.

Du bør også klippe gress, vaske terrassen og gjøre lignende grep ute, akkurat som du ville ha ryddet og stelt i stand inne. Det er viktig at mulige kjøpere danner seg et godt førsteinntrykk når de ankommer huset ditt. På mange måter kan hagen være en forlengelse av huset.

Husk på at bud er bindende

Du bør gjøre deg godt kjent med hvordan budrunden fungerer. Bud regnes som en bindende avtale, og kjøper er derfor bundet av budet helt frem til du godkjenner eller avslår budet, eller tiden eventuelt løper ut. Du er på samme måte bundet om du gir kjøper et motbud. Du står imidlertid fritt til å avslå eventuelle bud på huset som du ikke er fornøyd med. Du kan ikke trekke deg når du først har godkjent et bud på huset ditt.

Neste steg i salgsprosessen er at alle parter møtes for å tinglyse eierskifte og signere kjøpekontrakt. Syv av ti solgte boliger viser seg å ha feil og mangler, ifølge Forbrukerrådet. Selv om du må legge frem en boligsalgsrapport og andre dokumenter som viser til huset tilstand, kan det dukke opp skjulte feil.

Vi anbefaler derfor å skaffe deg en eierskifteforsikring. Det er i så fall forsikringsselskapet som må ordne opp i feil og mangler, og du slipper å måtte stå til ansvar for ubehagelige oppdagelser som kan dukke opp i ettertid. Det kan gi litt ekstra trygghet i forbindelse med boligsalget.