bilde

7 huskeregler ved montering av kjøkken

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Nordmenn ligger på verdenstoppen når det kommer til oppussing, og hvert år bruker vi millioner av kroner på å gjøre hjemmene våre finere og finere. Kjøkkenet trumfer førsteplassen når det kommer til rom nordmenn i størst grad pusser opp, og ønsker å pusse opp.

Spørsmålet som da melder seg er hvordan pusser man opp et kjøkken? For mange er kjøkkenet det viktigste rommet i hele huset. Det er her man samler seg for å lage flere måltider gjennom en dag. Derfor er det viktig for mange at kjøkkenet både er vakkert, funksjonelt og lever opp til forventningene. Alle disse kravene, ønskene og målene gjør at det fort kan bli dyrt å fornye hele kjøkkenet.

For mange er det et mål i seg selv å spare mest mulig penger på oppussingen, og da melder spørsmålet seg om hvordan man kan montere kjøkkenet selv. I denne artikkelen skal vi gi deg 7 huskeregler, som det er veldig nyttig å ha når et nytt kjøkken skal monteres, enten du vil gjøre det selv eller få profesjonell hjelp.

Kortversjonen

 • Gjør grundige forberedelser før du monterer kjøkkenet. Les bruksanvisningen nøye og planlegg hva som skal gjøres med det gamle kjøkkenet.
 • Sørg for å ha alt klart på forhånd. Mal veggene og legg nytt gulv før du begynner å montere det nye kjøkkenet.
 • Opprett et system for å holde oversikt over alle delene og deres kvalitet. Start monteringen i et hjørne og arbeid deg systematisk utover.
 • Vurder å få hjelp fra andre, enten det er venner, fagfolk eller leverandøren du kjøpte kjøkkenet fra. Ikke nøl med å ansette en rørlegger for å håndtere vanntilkoblinger og unngå vannskader.

Generelt om kjøkkenmontering

I teorien kan du montere kjøkkenet helt selv, men før du griper tak i hammeren er det viktig å tenke på vanskelighetsgraden. Noen kjøkken er mer «kompliserte» enn andre. Det gjelder spesielt spesialdesignede kjøkken eller moderne kjøkken med mange tekniske løsninger. Det viktigste du gjør er egentlig bare å lese bruksanvisningen nøye, og det gjerne før du begynner med oppussingen.

Ønsker du heller å få profesjonell hjelp til å montere kjøkkenet, har du mange muligheter. Du kan leie inn fagfolk, eller inkludere monteringshjelp fra leverandøren du bestilte kjøkken hos.

Hva du bør velge kommer an på hvilket budsjett du har til kjøkkenoppussing, hva du selv foretrekker og hvilken kjøkkentype du har valgt.

De syv huskereglene for montering av kjøkken

 1. Gjør forberedelser.
 2. Gjør alt klart med en gang.
 3. Skap deg et oversiktlig system.
 4. Få hjelp.
 5. Vær systematisk.
 6. Husk å følg gjeldende lover og regler.
 7. Ta deg råd til å hyre inn en rørlegger. 

Gjør gode forberedelser

Enten du velger å montere kjøkkenet selv eller hyrer inn profesjonell hjelp, er den første og viktigste huskeregelen at du gjør gode forberedelser. Det krever nemlig litt mer forberedelser om du velger å montere kjøkkenet ditt selv. Da må du planlegge hva som skal gjøres med det gamle kjøkkenet ditt, når du kan begynne å montere det nye og hvor lang tid du trenger på monteringen. I tillegg må du ikke glemme å bruke tid på å lese gjennom hele bruksanvisningen.

Ved profesjonell hjelp går forberedelsene som oftest ut på å lage avtaler om når de kan komme i gang, og hvor lang prosessen skal ta samt hvem som skal ta ansvar for å hente nødvendige materialer.

Gjør klart alt med en gang

Huskeregel nummer 2 henger tett sammen med huskeregel nummer 1. Før nye skap, skuffer og hvitevarer skal monteres, må kjøkkenets «grunnmur» være klargjort. Det betyr rett og slett at om du skal du male veggene må du gjør dette først. Skal du legge nytt gulv, må du også gjøre dette først. Har du montert ferdig kjøkkenet, blir det litt mer komplisert å begynne på maleprosessen pluss at du risikerer materielle ødeleggelser og slitasje/merker på de nye kjøkkenvarene dine.

Kjøkkeneksperter anbefaler også at du måler opp gulvet. Dette fordi det kan være noen forskjeller, som får betydning for høyden og dermed hvordan ulike deler av kjøkkenet bør monteres for best mulig resultat.

Generelt er det å måle opp kjøkkenet veldig viktig. Ikke bare gulvet, men også veggene. Korrekte målinger gjør det også enklere for de som skal designe kjøkkenet ditt, og de som eventuelt skal montere det for deg. Det blir lettere å ta hensyn til slike ting som hvordan viften skal monteres og hvordan benkeplaten skal utformes.

Skap deg et oversiktlig system

Alt av arbeid krever oversikt, og det samme gjelder kjøkkenmontering. Når alt av deler er levert til det nye kjøkkenet ditt, er det viktig at du lager en oversikt slik at du vet hva du har fått og hva du eventuelt mangler. Det er også greit at du lager et system over kvaliteten på varene. Er det noe som er ødelagt eller skadet, eller som har blitt det under prosessen, kan du bruke garantien eller eventuelt reklamasjonsretten. Skal resultatet bli slik du ønsker, er det vesentlig at alle de nye kjøkkendelene har en god standard.

Ekspertene anbefaler deg også å legge alt i riktig rekkefølge. Samle alt som naturlig hører sammen, som benkeskap, veggskap, høyskap, skuffer og skuffeskinner. Når du også har sortert alt og samlet de ulike tingene, er sannsynligheten mindre for at varene blir påført skade. I tillegg vil det gjøre hele arbeidsprosessen enklere.

Få hjelp

Velger du å montere kjøkkenet ditt selv, kan det være veldig lurt å få hjelp. Det er tidkrevende arbeid å skru opp et nytt kjøkken, og det krever at du er veldig nøye. Da kan det være godt å få hjelp av flere, slik at prosessen ikke tar altfor lang tid og du raskt har det nye drømmekjøkkenet ditt på plass.

Hvis det er første gangen du monterer et kjøkken, og du ikke ønsker å bruke penger på å hyre inn hjelp, kan det være ekstra lurt å få hjelp av venner og bekjente slik at du er sikker på at alt blir gjort riktig.

Vær systematisk

Huskeregel nummer fem når du skal montere opp et kjøkken er å være systematisk når du begynner på selve monteringen. Ifølge ekspertene skal du alltid begynne i et hjørne og jobbe deg utover. Dette gjelder spesielt om det er et vinkelkjøkken eller et L-kjøkken du skal ha. Har du valgt en såkalt rett kjøkkenløsning, skal du derimot begynne mot veggen med et fast mål og måle deg frem til der den første stammen skal stå.

Hovedårsaken til at du skal jobbe deg frem på denne systematiske måten er fordi det blir enklere å sette inn benkeplatene korrekt samt å finne ut av hvor oppvaskkummen skal stå.

Husk at hvis du skal ha høyskap på kjøkkenet ditt, må du også ta hensyn til hvor disse høyskapene skal stå. Høyskap kan nemlig kun stå der det er fast foring. Foringen mellom veggen og høyskapet skal tilpasses på stedet, og det viktigste du gjør underveis i monteringen er å passe på at dørene på høyskapet kan åpnes og lukkes normalt. Blir det feil, må du foreta en ny montering eller melde fra til produsenten.

Husk å følg reglene

Det er ikke mange regler eller lover du må sette deg inn i når du skal montere et kjøkken, som nevnt er det å lese bruksanvisningen det viktigste du gjør. Noen regler kan det likevel være lurt å ha litt kunnskap om. Det er spesielt moderne kjøkken som du bestiller fra leverandøren, som skal tilfredsstille noen krav. Det er spesielt bygningsforskriften TEK 17 som regulerer dette.

Denne bygningsforskriften sier enkelt og greit at du skal sikre kjøkkenet ditt mot lekkasjer, og at det også skal være mulig å flytte på enkelte varer. Du skal kunne skifte ut produkter og det skal også være mulig å skifte ut rør samt legge inn nye. Slike detaljer er det viktig at du har tenkt over, slik at ikke monteringen skaper hindringer for dette i framtiden.

I slike saker er det lurt at du snakker med kjøkkenprodusenten på forhånd. Da kan du også finne ut av om det er andre regler du bør forholde deg til når du skal montere et kjøkken. Har du leid inn profesjonell hjelp, skal de ha kontroll på alt dette for deg, men det er likevel greit å følge med.

Ta deg råd til å hyre inn en rørlegger

Den siste huskeregelen er at du blant annet må ta deg råd til å hyre inn en rørlegger. Dette gjelder spesielt om du har et kjøkken av mer moderne stil og teknologi. Årsaken er enkel. Mange av kjøkkenene som blir designet i dag er mer teknisk kompliserte. Det er spesielt viktig at en profesjonell rørlegger tar seg av alt som har med vanntilkoblinger og vanntilkoblingsløsninger å gjøre. Dette fordi feilkobling kan føre til vannskader på kjøkkenet ditt.

En rørlegger er riktig nok sjeldent en kjøkkenplanlegger, men de aller fleste kan hjelpe deg med å få en mer bærekraftig, brukervennlig og langsiktig kjøkkenløsning. 

Noen siste tips

Det er mye å tenke på når kjøkkenet ditt skal fornyes, enten du ønsker å gjøre alt selv eller leie inn hjelp. Å få hjelp av profesjonelle kjøkkenplanleggere tidlig i startfasen kan være svært lurt og nyttig. Da kan du også få luftet idéene dine, og få skreddersydd drømmekjøkkenet ditt. Å starte planlegging av nytt kjøkken tidlig vil også hjelpe deg med å sette opp et budsjett over hva det koster å kjøpe nytt kjøkken samt hvilke utgifter som vil løpe til montering, elektriker, rørlegger og eventuell annen hjelp.

Anbefalte kjøkkenmontører

Bedriftslogo

Arsa Montering AS er spesialister på montering av både kjøkken, garderobe og baderom. Kombinert av 20 års erfaring så kan bedriften vise til en imponerende referanseliste innen både privat- og næringsliv. Lokalt er de blant annet kjent for å være montører av kjøkken for Elkjøp Hønefoss og garderobe for Skeidar Hønefoss.

 • Stiftet i: 2019
 • 6 ansatte
 • Stabells gate 10, 3510 Hønefoss
 • Bedriftslogo

  RECO er et markedsdekkende selskap med avdelinger som utfører oppdrag over de aller fleste landsdeler av Norge. I tillegg til at de utfører alle de nødvendige tjenestene som følger med kjøkkenoppussing, så utfører de også skadesanering innen brann og vannskader, samt tilhørende håndverksoppdrag.

 • Stiftet i: 2004
 • 279 ansatte
 • Enebakkveien 304 2, 1188 Oslo
 • Få svar på ofte stilte spørsmål om montering av kjøkken

  Meldingsboble
  Hvilke hovedtrinn bør følges ved montering av et kjøkken?

  Ved montering av et kjøkken bør man følge hovedtrinnene: planlegging og design, bestilling og levering av kjøkkenkomponenter, forberedelse av rommet, montering av skap og benkeplater, og tilkobling av apparater, vann og elektrisitet.

  Meldingsboble
  Hva er viktige hensyn å ta i betraktning under planlegging og design av et kjøkken?

  Under planlegging og design av et kjøkken bør man ta hensyn til rommets størrelse og layout, plassering av apparater og arbeidsflater, kjøkkenets funksjonalitet og ergonomi, materialer og farger, belysning, ventilasjon, samt budsjett og tidsramme.

  Meldingsboble
  Hvordan kan man forberede rommet for montering av et kjøkken?

  For å forberede rommet for montering av et kjøkken, bør man fjerne gamle kjøkkenkomponenter, sjekke og reparere gulv, vegger og tak, sørge for at nødvendige elektriske og vanninstallasjoner er på plass, og merke opp plasseringen av skap og apparater i henhold til designet.

  Meldingsboble
  Hvilke verktøy og utstyr kan være nødvendige for å montere et kjøkken?

  Verktøy og utstyr som kan være nødvendige for å montere et kjøkken inkluderer målebånd, vater, skrutrekker, boremaskin, hammer, stikksag, rørleggerverktøy, elektrikerverktøy og personlig verneutstyr som hansker og vernebriller.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454