Svømmebasseng i hagen? Slik går du frem

Sist oppdatert: 24. Feb, 2023

  Er du en av dem som drømmer om svømmebasseng i hagen? Stadig flere ønsker seg muligheten til å bade i egen hage. Vi har laget en liten guide til hvordan du går frem, slik at du kan lage et vannparadis, samtidig som hagen er trygg for småbarn og firbente familiemedlemmer.

  Denne artikkelen tar utgangspunkt i nedgravd svømmebasseng i hagen, men vi kommer likevel til å nevne alternative løsninger hvor det er relevant.

  Mange valgmuligheter til svømmebasseng i hagen

  Sklier, mulighet til å trimme seg, varmt vann og bobler – du har mange spennende muligheter når du skal ha svømmebasseng i hagen. Det selges stadig flere nedgravde svømmebasseng i Norge, og mange ønsker seg et lite ferieparadis i hagen. Det gjelder spesielt for deg som vil tilbringe flere ferier hjemme.

  Eller kanskje du rett og slett vil ha muligheten til å ta en dukkert før jobb? Det er slett ikke alltid det passer å dra til stranden. Særlig barnefamilier setter pris på basseng utenfor boligen. Det er viktig å tenke over formålet og ønskene dine i forkant, ettersom det vil hjelpe deg med å velge rett type basseng for deg. Dersom du vil gjøre drømmen om til virkelighet, må du nemlig først bestemme deg for hva du vil ha og hva budsjettet tillater. 

  Deretter bør du sjekke om grunnforholdene ligger til rette for ønskene dine før du begynner detaljplanleggingen. Ikke minst, så bør du regne ut hva svømmebassenger koster og veie det opp mot hvor mye det vil bli brukt. Lokale temperaturer og værforhold vil i tillegg spille inn på oppvarmingskostnader.

  Ikke glem oppvarming, strøm og vedlikehold

  Vi anbefaler at du ikke bare setter opp et budsjett for å kjøpe og montere bassenget, men også for strøm og vedlikeholdskostnader. Dermed får du et reellt bilde av hva vannparadiset faktisk koster. Det blir også enklere å avgjøre hvilket type basseng og hvilken størrelse som passer best for ditt behov og ditt budsjett ved å gjøre disse beregningene i forkant.

  Dersom du ikke har mulighet til å grave ned et svømmebasseng, finnes det frittstående basseng og oppblåsbare varianter. Disse må sikres på forsvarlig vis, akkurat som du må ved nedgravde bassenger. Vannet må i tillegg fjernes på en fornuftig måte. Selv om du “bare” har en oppblåsbar badestamp, kan det likevel være snakk om store mengder med vann som skal fjernes.

  Slik får du svømmebasseng i hagen steg-for-steg

  Det fleste leverandører for svømmebasseng kan hjelpe deg med hele prosessen. Det er imidlertid litt du må gjøre selv. Selve fremgangsmåten for hvordan du får basseng i hagen er likevel ikke komplisert – du som huseier må hovedsakelig forholde deg til følgende fem steg.

  Steg 1: Planlegging er nøkkelen til et vellykket prosjekt

  God planlegging sikrer at du får et basseng som du er fornøyd med fra start til slutt. En leverandør av svømmebasseng vil kunne hjelpe deg med å velge løsninger som er tilpasset din eiendom og ditt behov. Alt dette gir deg verdifull informasjon som du trenger for neste steg, nemlig få byggetillatelse.

  Steg. 2: Søk byggetillatelse og send ut nabovarsel

  Når du har en viss formening om hvilket nedgravd basseng du vil ha og ønsket størrelse, må du søke byggetillatelse fra kommunen. Nabovarsel er også nødvendig. Noen ganger holder det å sende inn forenklet byggesøknad med nabovarsel, avhengig av hvor omfattende grunnarbeidet er. 

  Steg 3: Montering av basseng i hagen

  Selve monteringen kan ta kort tid når byggetillatelsen er på plass. Det trenger ikke å ta mer enn fire-fem dager, så sant grunnforholdene ikke er krevende. La oss se på et eksempel hvor det er enkle grunnforhold med jord på eiendommen. 

  Firmaet du har valgt vil nå grave ut jordmasser, planere, legge plukk for å frostsikre og drenere vann, samt støpe en såle. Når grunnarbeidet er på plass, kan firmaet endelig montere selve svømmebassenget. Bassengduken kommer på plass helt til sist.

  En helt annen tilnærming er å bygge en slags platting som du kan “grave” svømmebassenget ned i. I så fall må firmaet først bygge denne plattingen/terrassen. Plattingen må stikke litt opp i høyden, slik at bassenget kommer i rett nivå med trebordene. Du senker altså bassenget inn i plattingen, fremfor ned i bakken.

  Svømmebassenget kan fort bli veldig dyrt om du må begynne å sprenge for å få kunne grave det ned. Ujevne forhold kan også være utfordrende, for eksempel litt jord og leire her og berg der. 

  Dette er en enkel løsning hvor du slipper gravemaskiner. Platting passer også bra for deg med krevende grunnforhold. Du bestemmer selv hvor “avansert” du vil bygge plattingen. Den kan være helt enkel med trapper opp til bassenget, men du kan også utvide den med levegger, sittegrupper og utedusj.

  Steg 4: Bassenget må sikres

  Det er viktig å sikre svømmebassenget i hagen på tilfredsstillende vis for at ikke dyr og barn i området skal være utsatt for fare. Dette gjør du ved å bruke et bassengovertrekk som tåler vekten til en voksen person. Du skal også sørge for at bassenget ikke er tilgjengelig for andre, for eksempel ubudne badegjester.

  Steg 5: Skap gode rutiner for vedlikehold av svømmebasseng

  Det er vanlig å bruke elektrisitet til å varme opp svømmebasseng i hagen. Vi anbefaler å bruke et bassengovertrekk som ikke bare beskytter mot ulykker, men som også kan redusere varmetap om natten. Det vil kunne hjelpe med å holde strømregningen nede

  Vedlikehold er helt nødvendig for at vannet ikke skal bli møkkete og grumsete. Mange frykter at det skal være masse arbeid med å vedlikeholde bassenget, men det finnes mange smarte løsninger som automatiserer mange av oppgavene. Bassenget må blant annet renses jevnlig, men du kan for eksempel bruke et automatisk renseanlegg. 

  Du må likevel følge med på pH-verdien i vannet og måle klorinnholdet ukentlig. Deretter må du justere ved å tilføre kjemikalier i vannet ved behov, slik at du til enhver tid kan sikre god vannkvalitet. En annen god løsning er å kjøpe bassengstøvsuger for å gjøre det enklere å holde bunnen av bassenget rent.

  Kan jeg gjøre litt egeninnsats?

  Du kan redusere prisen på svømmebasseng i hagen ved å gjøre litt egeninnsats. For eksempel, mange velger å grave ut tomten eller bygge plattingen selv. Dermed kan leverandøren gå rett i gang med selve svømmebassenget når de ankommer eiendommen din.

  Vedlikehold av bassenget er også noe de fleste velger å gjøre selv. Det er likevel verdt å nevne at det kan være mulig å opprette avtaler om at firmaet skal ta seg av dette også. Du må selv vurdere kostnaden opp mot tiden det tar deg å utføre vedlikeholdet for å vurdere hva som er best for deg.

  Hva koster svømmebasseng i hagen?

  Vi har allerede nevnt at grunnforholdene vil gjøre et stort utslag på prisen for nedgravd basseng. I tillegg finnes det en rekke andre prisdrivere som avgjør hva det koster for svømmebasseng i hagen. Det kan være vanskelig å si nøyaktig hva det koster for et svømmebasseng i hagen, uten individuell vurdering. 

  Det beste du kan gjøre er å kontakte en leverandør og forklare forholdene. Deretter vil de sette opp et tilbud spesifikt for ditt prosjekt. Dette bør gjøres tidlig i prosjektet, helst før du sender inn byggesøknad.

  Prisen på svømmebasseng i hagen drives av følgende faktorer:

  • Type og størrelse
  • Grunnforhold
  • Egeninnsats
  • Renseutstyr
  • Omliggende areal

  Leverandøren vil kunne avgjøre hva som er mulig å gjøre på din eiendom, samt foreslå gode løsninger. De vil vurdere hvorvidt grunnforholdene ligger til rette ved å gjennomføre en gratis befaring på eiendommen din. Pålitelige leverandører av svømmebassenger kan derfor bli verdifulle rådgivere og støttespillere under prosjektet.

  Vi anbefaler at du snakker med flere for å få et godt sammenligningsgrunnlag for kostnadene. I tillegg til prisen, bør du sikre deg at leverandøren leverer tjenester og produkter av høy kvalitet. De bør ha relevant erfaring og kunne vise til tidligere kunder som er strålende fornøyde.

  Når dette er på plass, står du fritt til å velge dem du likte best. Det er vel verdt å velge firma og leverandør nøye for å sikre at du får et svømmebasseng i hagen som du kan nyte i mange år fremover.

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454