Swimming pool garden
Sist oppdatert: 29. juli 2024
Er du en av dem som drømmer om svømmebasseng i hagen? Stadig flere ønsker seg muligheten til å bade i egen hage. Vi har laget en liten guide til hvordan du går frem, slik at du kan lage et vannparadis, samtidig som hagen er trygg for småbarn og firbente familiemedlemmer.
Denne artikkelen tar utgangspunkt i nedgravd svømmebasseng i hagen, men vi kommer likevel til å nevne alternative løsninger hvor det er relevant.
Sklier, mulighet til å trimme seg, varmt vann og bobler – du har mange spennende muligheter når du skal ha svømmebasseng i hagen. Det selges stadig flere nedgravde svømmebasseng i Norge, og mange ønsker seg et lite ferieparadis i hagen. Det gjelder spesielt for deg som vil tilbringe flere ferier hjemme.
Eller kanskje du rett og slett vil ha muligheten til å ta en dukkert før jobb? Det er slett ikke alltid det passer å dra til stranden. Særlig barnefamilier setter pris på basseng utenfor boligen. Det er viktig å tenke over formålet og ønskene dine i forkant, ettersom det vil hjelpe deg med å velge rett type basseng for deg. Dersom du vil gjøre drømmen om til virkelighet, må du nemlig først bestemme deg for hva du vil ha og hva budsjettet tillater.
Deretter bør du sjekke om grunnforholdene ligger til rette for ønskene dine før du begynner detaljplanleggingen. Ikke minst, så bør du regne ut hva svømmebassenger koster og veie det opp mot hvor mye det vil bli brukt. Lokale temperaturer og værforhold vil i tillegg spille inn på oppvarmingskostnader.
Vi anbefaler at du ikke bare setter opp et budsjett for å kjøpe og montere bassenget, men også for strøm og vedlikeholdskostnader. Dermed får du et reellt bilde av hva vannparadiset faktisk koster. Det blir også enklere å avgjøre hvilket type basseng og hvilken størrelse som passer best for ditt behov og ditt budsjett ved å gjøre disse beregningene i forkant.
Dersom du ikke har mulighet til å grave ned et svømmebasseng, finnes det frittstående basseng og oppblåsbare varianter. Disse må sikres på forsvarlig vis, akkurat som du må ved nedgravde bassenger. Vannet må i tillegg fjernes på en fornuftig måte. Selv om du “bare” har en oppblåsbar badestamp, kan det likevel være snakk om store mengder med vann som skal fjernes.
Det fleste leverandører for svømmebasseng kan hjelpe deg med hele prosessen. Det er imidlertid litt du må gjøre selv. Selve fremgangsmåten for hvordan du får basseng i hagen er likevel ikke komplisert – du som huseier må hovedsakelig forholde deg til følgende fem steg.
Det er en del steg man må igjennom før man kan få et svømmebasseng i hagen, men slapp helt av! Det er ikke så innviklet, men kan ta litt tid avhengig av hvor omfattende arbeidet er og hvor lang tid søknadsprosessen tar. Husk å ta hensyn til naboene og send ut varsel på forskudd! Sett i gang tidlig slik at bassenget er klart til neste sommer.
God planlegging sikrer at du får et basseng som du er fornøyd med fra start til slutt. En leverandør av svømmebasseng vil kunne hjelpe deg med å velge løsninger som er tilpasset din eiendom og ditt behov. Alt dette gir deg verdifull informasjon som du trenger for neste steg, nemlig få byggetillatelse.
Når du har en viss formening om hvilket nedgravd basseng du vil ha og ønsket størrelse, må du søke byggetillatelse fra kommunen. Nabovarsel er også nødvendig. Noen ganger holder det å sende inn forenklet byggesøknad med nabovarsel, avhengig av hvor omfattende grunnarbeidet er.
Selve monteringen kan ta kort tid når byggetillatelsen er på plass. Det trenger ikke å ta mer enn fire-fem dager, så sant grunnforholdene ikke er krevende. La oss se på et eksempel hvor det er enkle grunnforhold med jord på eiendommen.
Firmaet du har valgt vil nå grave ut jordmasser, planere, legge plukk for å frostsikre og drenere vann, samt støpe en såle. Når grunnarbeidet er på plass, kan firmaet endelig montere selve svømmebassenget. Bassengduken kommer på plass helt til sist.
En helt annen tilnærming er å bygge en slags platting som du kan “grave” svømmebassenget ned i. I så fall må firmaet først bygge denne plattingen/terrassen. Plattingen må stikke litt opp i høyden, slik at bassenget kommer i rett nivå med trebordene. Du senker altså bassenget inn i plattingen, fremfor ned i bakken.
Svømmebassenget kan fort bli veldig dyrt om du må begynne å sprenge for å få kunne grave det ned. Ujevne forhold kan også være utfordrende, for eksempel litt jord og leire her og berg der.
Dette er en enkel løsning hvor du slipper gravemaskiner. Platting passer også bra for deg med krevende grunnforhold. Du bestemmer selv hvor “avansert” du vil bygge plattingen. Den kan være helt enkel med trapper opp til bassenget, men du kan også utvide den med levegger, sittegrupper og utedusj.
Det er viktig å sikre svømmebassenget i hagen på tilfredsstillende vis for at ikke dyr og barn i området skal være utsatt for fare. Dette gjør du ved å bruke et bassengovertrekk som tåler vekten til en voksen person. Du skal også sørge for at bassenget ikke er tilgjengelig for andre, for eksempel ubudne badegjester.
Det er vanlig å bruke elektrisitet til å varme opp svømmebasseng i hagen. Vi anbefaler å bruke et bassengovertrekk som ikke bare beskytter mot ulykker, men som også kan redusere varmetap om natten. Det vil kunne hjelpe med å holde strømregningen nede.
Vedlikehold er helt nødvendig for at vannet ikke skal bli møkkete og grumsete. Mange frykter at det skal være masse arbeid med å vedlikeholde bassenget, men det finnes mange smarte løsninger som automatiserer mange av oppgavene. Bassenget må blant annet renses jevnlig, men du kan for eksempel bruke et automatisk renseanlegg.
Du må likevel følge med på pH-verdien i vannet og måle klorinnholdet ukentlig. Deretter må du justere ved å tilføre kjemikalier i vannet ved behov, slik at du til enhver tid kan sikre god vannkvalitet. En annen god løsning er å kjøpe bassengstøvsuger for å gjøre det enklere å holde bunnen av bassenget rent.
Du kan redusere prisen på svømmebasseng i hagen ved å gjøre litt egeninnsats. For eksempel, mange velger å grave ut tomten eller bygge plattingen selv. Dermed kan leverandøren gå rett i gang med selve svømmebassenget når de ankommer eiendommen din.
Vedlikehold av bassenget er også noe de fleste velger å gjøre selv. Det er likevel verdt å nevne at det kan være mulig å opprette avtaler om at firmaet skal ta seg av dette også. Du må selv vurdere kostnaden opp mot tiden det tar deg å utføre vedlikeholdet for å vurdere hva som er best for deg.
Det er mulig å spare en del penger ved å gjøre deler av arbeidet og vedlikeholdet selv! Vei opp fordelene mot ulempene. Det koster en del å leie inn gravemaskin, og hvis man ikke jobber fort nok, kan leieprisen fort koste mer enn å få noen andre til å utføre arbeidet for deg. Vedlikeholdet vil det derimot være mye å spare på over tid.
Mange velger å bruke luft-til-vann-varmepumpe for å varme opp bassenget, og dette fungerer utmerket hvis man har et frittstående basseng eller hvis man ikke ønsker å bruke ekstra penger på å legge inn annen type oppvarming.
Varmepumper er en veldig energieffektiv oppvarmingskilde med høy virkningsgrad, men det er viktig å velge en varmepumpe som yter nok effekt i forhold til ditt basseng.
Det vil i de fleste tilfeller lønne seg å gå for en kraftigere modell, og en kraftigere modell vil ikke bruke mer strøm enn en svakere varmepumpe. Ofte er det omvendt.
Hvis man velger en for svak varmepumpe vil man ikke ha nødvendig effekt til å varme opp bassenget, og varmepumpen må jobbe overtid. Det blir derfor viktig å velge en varmepumpe som yter nok til ditt basseng.
Dette avhenger ofte av været og alltid volumet til bassenget. Jo større basseng, dess kraftigere varmepumpe må man ha.
Vi har allerede nevnt at grunnforholdene vil gjøre et stort utslag på prisen for nedgravd basseng. I tillegg finnes det en rekke andre prisdrivere som avgjør hva det koster for svømmebasseng i hagen. Det kan være vanskelig å si nøyaktig hva det koster for et svømmebasseng i hagen, uten individuell vurdering.
Det beste du kan gjøre er å kontakte en leverandør og forklare forholdene. Deretter vil de sette opp et tilbud spesifikt for ditt prosjekt. Dette bør gjøres tidlig i prosjektet, helst før du sender inn byggesøknad.
Prisen på svømmebasseng i hagen drives av følgende faktorer:
Leverandøren vil kunne avgjøre hva som er mulig å gjøre på din eiendom, samt foreslå gode løsninger. De vil vurdere hvorvidt grunnforholdene ligger til rette ved å gjennomføre en gratis befaring på eiendommen din. Pålitelige leverandører av svømmebassenger kan derfor bli verdifulle rådgivere og støttespillere under prosjektet.
Vi anbefaler at du snakker med flere for å få et godt sammenligningsgrunnlag for kostnadene. I tillegg til prisen, bør du sikre deg at leverandøren leverer tjenester og produkter av høy kvalitet. De bør ha relevant erfaring og kunne vise til tidligere kunder som er strålende fornøyde.
Når dette er på plass, står du fritt til å velge dem du likte best. Det er vel verdt å velge firma og leverandør nøye for å sikre at du får et svømmebasseng i hagen som du kan nyte i mange år fremover.
Fordeler med å ha et svømmebasseng i hagen kan inkludere økt verdi på eiendommen, muligheten til å øke fysisk aktivitet og avslapning i hagen. Ulemper kan inkludere høye kostnader for installasjon og vedlikehold, samt sikkerhetsrisiko for barn og dyr. Før man installerer et basseng bør man vurdere størrelse, beliggenhet, vedlikeholdskostnader og sikkerhetsforhold.
Det finnes flere typer svømmebassenger, inkludert betongbassenger, glassfiberbassenger og vinylbassenger. Valg av bassengtype avhenger av personlige preferanser, budsjett, størrelse og stil på hagen. Det er viktig å vurdere både kvalitet og estetikk når man velger bassengtype.
For å opprettholde riktig vannkvalitet i svømmebassenget bør man regelmessig teste vannet og justere pH-verdien, samt bruke riktig kjemikalier for å hindre algevekst og bakterier. Vanlige problemer som kan oppstå inkluderer algevekst, uklart vann og ubehagelig lukt. Disse problemene kan ofte løses med riktig vedlikehold og kjemisk behandling.
Sikkerhetstiltak som man bør ha rundt svømmebassenget inkluderer gjerder, låsbare porter, alarmsystemer og redningsutstyr som redningsbøye eller livredder. Det er også viktig å følge instruksjoner for bruk av bassenget og å unngå å la barn være uten tilsyn.
Les mer
Les mer
Les mer