ØKT SIKKERHET: En pålitelig brannalarm er avgjørende for tryggheten i hjemmet ditt.
Sist oppdatert: 18. august 2023
Du kan sove trygt om natten med et godt alarmsystem i huset ditt. Brannalarm er en viktig del i ethvert hjem – men vet du hvilken brannvarsler du bør velge? Hvor mange trenger du, og hvor i boligen bør de plasseres? Her er alt du trenger å vite om brannalarm, brannvarsler og røykvarsler, slik at du kan velge riktig system til boligen din.
Kjært barn har mange navn, og brannalarm, brannvarsler og røykvarsler blir brukt om hverandre. De betyr som regel det samme når vi snakker om brannsystemer til private boliger. Hvis det er snakk om et brannalarmanlegg i store kommersielle bygg eller offentlige bygg, så kan det være forskjell mellom en røykvarsler og brannvarsler.
Det finnes imidlertid flere underkategorier av disse produktene som har forskjellige funksjoner. Du må ha kjennskap til disse for å kunne velge rett alarm – så la oss begynne med å forklare forskjellen mellom dem. Et brannalarmanlegg eller brannsystem er den komplette løsningen med flere alarmer og nødvendig utstyr.
Uansett hva du velger, så må du sjekke at brannvarslerne er FG-godkjente, det vil si “forsikringsgodkjent”. Hvis du kjøper røykvarslere som ikke er FG-godkjente, så kan det slå uheldig ut på forsikringen din om uhellet er ute. Kvalitet på brannalarmer bør alltid være i fokus. Det betyr likevel ikke at du absolutt må velge de dyreste brannvarslerne.
Det finnes mange kvalitetsalarmer til konkurransedyktige priser, bare du bruker litt tid på å sammenligne priser og produkter.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Du kan velge mellom ioniske og optiske røykvarslere. Ioniske røykvarslere fungerer bra i tilfeller der varmeutviklingen er svært raskt, det vil si masse oksygentilførsel og åpne flammer. Optiske røykvarslere kan derimot reagere selv ved ulmebrann. De fanger opp røyken ved hjelp av lysrefleksjonsprinsippet.
De fleste branner starter som ulmebrann, sakte varmeutvikling og giftig røyk. Derfor anbefaler vi å alltid velge optiske brannalarmer og heller bruke ioniske brannalarmer som et supplement i ditt brannsystem.
Har du noen gang opplevd at røykvarsleren piper når du står og lager middag? Da er du ikke alene. Et alternativ eller supplement til røykvarsler er en temperaturalarm eller temperaturmåler. Disse brukes i rom der brannvarsleren ofte gir falsk alarm. Temperaturalarm bør også brukes over komfyr.
Gassalarm og gassvarsler brukes derimot der man vil sikre seg mot gasslekkasjer. Du bør for eksempel investere i en god gassalarm, dersom du bruker gass til oppvarming eller matlaging. En gasslekkasje kan ellers være livstruende og vanskelig å oppdage før det er for sent.
Brannalarmen må monteres på riktig sted for å øke brannsikkerheten i hjemmet. Har du en garasje rett ved huset? I så fall anbefaler vi at du plasserer en seriekoblet brannalarm i garasjen også. Garasjen kan raskt bli overtent og spre seg til huset. Oppstår brannen i løpet av natten, kan det snart være for sent.
Du bør aller helst ha en brannalarm i hvert rom. Hvis du må prioritere, så anbefaler vi å montere røykvarsler i hvert eneste soverom, i gangen utenfor soverommene, i stuen og på kjøkkenet. Det bør i tillegg være minst én brannvarsler i hver etasje i boligen. Vi anbefaler derfor at du bruker litt tid på å tenke over hvor du skal montere dem.
Brannvarsleren skal ikke bare vekke deg mens du sover, men de må også være plassert der det er størst fare for brannutvikling. Du bør også plassere brannalarmer i nærheten av potensielle brannkilder som peis og varmeovn. Hvis du skal ha et komplett brannsystem fra en leverandør med døgnbemannet alarmsentral, så vil de hjelpe deg med å velge rett plassering.
Røykvarsleren bør monteres i taket, ettersom røyk stiger opp. Den skal være minst en halv meter vekke fra veggen og helst midt på taket. I tillegg bør du sjekke lydnivået på brannalarmen. Den bør angi minimum 60 dB for å være godkjent, men du kan med fordel velge varslere med høyere lydnivå enn dette. Det gjelder spesielt for alarmer som skal plasseres bak lukkede dører og som ikke er seriekoblede.
Du må vurdere om du bør velge seriekoblede brannalarmer eller om det holder med enkeltstående. For eksempel, det kan være nok med enkeltstående brannvarslere om du bor i en liten leilighet. Bor du derimot i et stort hus med flere etasjer, så anbefaler vi seriekoblede røykvarslere.
Dersom brannalarmene er seriekoblede, så vil alle begynne å pipe når én av dem registrerer brann. Hvis de ikke er koblet sammen, så vil kun den ene alarmen i boligen pipe ved brannutvikling. Seriekoblede brannvarslere er også ofte “smarte” brannvarslere og har app-tilknytning.
Det er mange fordeler med å velge en smart brannalarm til boligen din. Du blir varslet via smarttelefonen om alarmen begynner å pipe hjemme. Hvis du har en smart brannvarsler med kamera, så kan du sjekke hva som skjer via video. I tillegg kan du koble den sammen med annet smarthusutstyr i hjemmet som for eksempel belysning og dørlåser.
Smarte brannvarslere med kamera er et godt valg hvis du har barn som er alene hjemme etter skoletid, er mye bortreist eller har kjæledyr.
Det er mange fordeler ved å velge et komplett alarmsystem med tilkobling til en døgnbemannet alarmstasjon. Brannen kan nemlig spre seg svært raskt. Det er viktig å reagere umiddelbart og på rett måte. De farligste brannene er dessuten de som oppstår mens du sover.
Dersom du kobler alarmsystemet til en alarmstasjon, så vil bemanningen reagere med én gang. Hjemmet ditt er kontinuerlig overvåket for brann, og brannvesenet kobles inn ved behov. Du kan dessuten føle deg trygg på at brannalarmsystemet ditt fungerer og er riktig montert.
Når brannsystemet ditt har kommet på plass, så er det viktig å vedlikeholde og sjekke det jevnlig. Brannalarmer krever ikke så mye vedlikehold utover jevnlig sjekk og nye batterier, men du bør fjerne støv regelmessig. Støv kan nemlig føre til at røykvarsleren reagerer mye tregere – og skulle det oppstå brann, så teller hvert eneste sekund.
Du bør sjekke at både batteriet og selve alarmen fungerer ofte, og du bør helst bytte ut brannvarslerne hvert 10. år. Brannvarsleren skal også sjekkes når du har vært bortreist i mer enn to uker. Hvis du trykker på testknappen på røykvarsleren, så tester du batteriet. Du må bruke en spesialfyrstikk til å sjekke om selve brannvarsleren fungerer som den skal.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Prisen på én brannvarsler kan variere fra ca. 300 kr til nærmere 2000 kr. Du kan ofte få rabatter ved å kjøpe flere sammen. I så fall kan det koste deg alt fra 1500 kr og opp, avhengig av hvilket brannsystem du vil ha. Hvis du vil ha et brannsystem fra en leverandør med døgnbemannet vaktstasjon, så kan prisene variere svært.
Du kan ofte få spesialtilbud med store rabatter på alarmsystemet mot at du abonnerer på vaktbemanning i en gitt periode. Selve abonnementet kan koste ca. 500 kr, men også her kan det være store variasjoner. Vi anbefaler derfor at du innhenter priser og tilbud fra flere leverandører for å få en god pris på brannalarm og brannsystem.
Ikke vær redd for å fortelle dem at du sammenligner priser fra flere andre leverandører – kanskje en av dem gir deg et ekstra godt tilbud for å vinne deg som kunde? Det kan uansett være vanskelig for leverandørene å gi deg et tilbud, uten å vite noe mer om boligen din. Hva du trenger, vil nemlig avhenge av størrelsen på boligen din og hvilke produkter som er best egnet for nettopp ditt hjem.
Du bør likevel ikke fokusere kun på pris når du skal velge det beste alarmsystemet for boligen din. Det viktigste er at du får brannalarmer av høy kvalitet og som du kan stole på når det virkelig gjelder. Du bør også tenke over om du har visse preferanser og se hvilken leverandør som best dekker dine behov – kanskje du vil ha et brannsystem som passer for smarthusløsningene dine?
Én ting er iallfall sikkert: Brannalarmer er en viktig del av sikkerheten i hjemmet. Du kan velge mellom alt fra enkeltstående røykvarslere til seriekoblede, smarte brannalarmer. Det er viktig å bruke litt tid på å vurdere hva du trenger. Smarte brannalarmer med kamera tilbyr tilleggsfunksjoner som app-tilkobling og videoovervåking, noe som er bra for deg med barn som er alene hjemme etter skoletid eller som ofte reiser bort.
Et komplett alarmsystem med tilkobling til en døgnkontinuerlig alarmstasjon gir enda bedre beskyttelse ved brannutvikling, ettersom vaktstasjonen raskt kobler inn nødetatene. Det gir økt trygghet i hverdagen. Det er viktig uansett å velge riktig type alarm og installere den på riktig sted. Husk at hvis du har et stort hjem eller et hus med flere etasjer, så bør du investere i seriekoblede røykvarslere.
Helt til sist, så husk å sjekke og bytte ut brannalarmene dine regelmessig. Du må holde dem i god stand for å sikre at de fungerer når du trenger dem mest – du har ingen tid å miste, hvis det begynner å brenne i hjemmet!
Les mer
Les mer
Les mer