bilde

GRATIS VERDIVURDERING AV BOLIG: Vår guide gir deg informasjon om hvordan du kan få en gratis verdivurdering av boligen din.

Boligkjøperforsikring: Vi veier opp fordeler og ulemper

Sist oppdatert: 19. mai 2023

Bør man ha boligkjøperforsikring? Hva dekker forsikringen? Er den verdt pengene? Hva er forskjellene mellom eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring? Vi ser på alle fordelene og ulempene, slik at du har informasjonen du trenger for å avgjøre hva som er riktig for deg.

Kortversjonen

  • Boligkjøperforsikring er en forsikring som kjøpere av bolig kan velge å tegne for å beskytte seg mot uforutsette hendelser og økonomiske tap.
  • Fordelene med boligkjøperforsikring inkluderer økonomisk trygghet ved skjulte feil og mangler, juridisk hjelp og dekning av kostnader ved tvister.
  • Ulemper med boligkjøperforsikring kan være kostnadene knyttet til forsikringen og begrensninger i dekningen av visse skader eller forhold.
  • Det er viktig å nøye vurdere behovet for boligkjøperforsikring og sammenligne ulike tilbydere for å velge den forsikringen som passer best for din situasjon.

Hva slags forsikring er dette?

Du har vunnet budrunden og stiller gledelig opp for å signere papirene. Det er nå mange kjøpere som får det store spørsmålet av megleren: “Ønsker du å tegne boligforsikring?” For å kunne svare på om forsikringen er verdt det, må vi først se nærmere på hva boligkjøperforsikring egentlig er for noe.

Hva dekker boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring dekker rettshjelp og saksomkostninger for kjøper, dersom det er behov for å rette krav mot selger. Kort fortalt, så får du dekket advokathjelp ved tvist etter boligkjøp. Alle boliger for privatpersoner dekkes av boligkjøperforsikring: leilighet i borettslag, enebolig, tomannsbolig og så videre.

La oss si at du betaler 7000 kr for forsikringen. Dersom du ender opp i en tvist med saksomkostninger på totalt 250 000 kr, så dekker forsikringen dette beløpet. De eneste kostnadene du har er prisen for selve forsikringen. Du har dermed “spart” 243 000 kr.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Eierskifteforsikring vs boligkjøperforsikring

Det er store forskjeller mellom eierskifteforsikring og boligkjøperforsikring. Eierskifteforsikring kjøpes av boligselger, og den dekker skjulte feil og mangler ved boligen i opptil fem år. Boligkjøperforsikring dekker ikke skjulte feil. Den dekker kun saksomkostninger for kjøper.

Hvis det for eksempel oppdages skader på elektrisk anlegg som hverken kjøper eller selger visste om på salgstidspunktet, dekker eierskifteforsikringen kostnadene for å utbedre disse skadene. Dersom det oppstår tvister som må avgjøres av en rettssak, så er det boligkjøperforsikringen du må bruke.

Når må boligkjøperforsikring tegnes?

Boligkjøperforsikring tegnes når du kjøper boligen. Siste mulighet er ved kontraktsignering. Det er ikke mulig å kjøpe forsikringen etter dette tidspunktet. Det kan derfor være lurt å ta stilling til hvorvidt du ønsker boligkjøperforsikring i god tid før signering.

Hvor lenge trenger man boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring varer vanligvis i maksimalt fem år etter overtakelsen av boligen. Forsikringsperioden kan imidlertid variere i stor grad mellom forsikringsselskapene. Enkelte lar deg fornye forsikringen hvert år, mens andre varer i en gitt periode.

Fordeler med forsikringen

Her er de største fordelene med boligkjøperforsikring:

1. Du slipper å betale saksomkostninger

Dersom du går til retten ved tvister mellom deg og selger, slipper du å betale saksomkostninger. Eierskifteforsikringen dekker kun skjulte feil og mangler. Den dekker også feil og mangler som eier trolig har visst om, men ikke sagt noe om. Dersom dere ikke blir enige, vil du kunne benytte boligkjøperforsikringen for å få dekket saksomkostningene.

2. Forsikringen fås som regel uten tak

Boligkjøperforsikring har som regel ikke tak, noe som betyr at du slipper å bekymre deg for høye advokatkostnader. Det kan være godt å vite, dersom du er bekymret for langvarige og kompliserte saker.

3. Du får tildelt dyktig og erfaren advokat

Forsikringsselskapet benytter egne advokater som er svært dyktige innen fagfeltet. Du slipper dermed å finne en advokat selv. Du kan føle deg trygg på at saken din blir godt representert av en spesialisert advokat.

4. Forsikringen kan gi deg en ekstra trygghet

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bolig. Selv om du har lest grundig gjennom boligsalgsrapporten og gjort deg kjent med byggtekniske detaljer, kan det dukke opp ubehagelige overraskelser. Det gjelder spesielt for eldre boliger. Mange boligkjøpere føler derfor at forsikringen er en ekstra trygghet.

Ulemper med forsikringen

Her er de største ulempene med boligkjøperforsikring:

1. Du får mest sannsynlig ikke bruk for den

Eierskifteforsikringen dekker kostnader relatert til skjulte feil og mangler ved boligen. Mange tvister kan derfor løses enkelt, takket være denne forsikringen. Det er lite trolig at du vil få bruk for boligkjøperforsikring, særlig hvis du gjorde deg godt kjent med boligens tekniske tilstand i forkant av salget.

2. Kan ikke bruke boligkjøperforsikring for skjulte feil

Boligkjøperforsikringen betaler ikke for utgifter forbundet med skaden som du ønsker å klage på. Dersom eierskifteforsikringen ikke dekker skadene, så er det selger som må betale – så sant du faktisk vinner saken.

3. Det kan hende du er dekket av andre forsikringer

Vi anbefaler at du sjekker innboforsikringen din. Det kan hende at du allerede er dekket. Du må imidlertid være obs på at innboforsikring kanskje ikke er like god som boligkjøperforsikring. For eksempel, det pleier det å være et tak på 100 000 kr for advokathjelp ved tvister.

Det betyr at du kun får dekket opptil 100 000 kr og må betale resten av saksomkostningene selv. Dersom saken kostet 250 000 kr, så må du betale 150 000 kr fra egen lomme. Du må også betale egenandel om du benytter deg av innboforsikring.

4. Advokaten bestemmer om saken går videre eller ikke

Enda en ulempe er at advokaten bestemmer om du får ta saken din til retten eller ikke. Du kan dermed ikke bruke boligkjøperforsikring ved saker som advokaten synes er for svak. Dette er fordi alle saksomkostninger dekkes, enten du vinner eller taper. Forsikringsselskapet ønsker derfor å sikre seg mot økonomisk tap ved å sikre at kravet er rettmessig.

For eksempel, ofte kan kjøper ha for høye forventninger enn det som er realistisk, basert på salgsdokumentene. Du får heller ikke ekstra rettigheter eller større utbetaling, utover det du får fra Avhendingsloven.

5. Ingen garanti for at du vinner saken eller får pengene

Forsikringen dekker som sagt kun saksomkostninger. Det er retten som bestemmer om du har krav på økonomisk godtgjørelse. Du må også være obs på at selv om retten sier at selger må betale deg erstatning, så er det ikke sikkert at selger er i en økonomisk situasjon til å klare det. Med andre ord, det kommer helt an på selgers betalingsevne og betalingsvilje.

Er boligkjøperforsikring nødvendig?

Det er mange som lurer på om de virkelig trenger boligkjøperforsikring. Som du kan se, så finnes det både fordeler og ulemper. Forsikringen har blitt mer vanlig i dag, ettersom mange boligkjøpere liker tanken på å få kyndig hjelp ved behov. 

Det finnes imidlertid ingen klare svar på om forsikringen er nødvendig.  Regnestykket er ganske usikkert, og selv ekspertene er uenige seg imellom. Det beste du kan gjøre er å lese vilkår og betingelser for forsikringen nøye. Ikke ta en forhastet beslutning. Du må også studere boligens tilstandsrapport grundig.

Til syvende og sist, er det du som må bestemme om den ekstra tryggheten er verdt pengene. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å veie fordelene opp mot ulempene, slik at du kan ta en informert beslutning om hva som er best for din situasjon.

Hva koster boligkjøperforsikring: Pris avhenger av boligen

Det kan være store prisforskjeller på boligkjøperforsikring: Leilighet og tomt koster som regel mindre enn store eneboliger. Du må belage deg på en kostnad mellom 4000 kr og helt opptil 15 000 kr. Kontakt megler eller forsikringsselskapet for videre informasjon om hvordan kostnadene beregnes.

Enkelte forsikringsselskaper tilbyr også forskjellige versjoner av forsikringen. For eksempel, HELP Boligkjøperforsikring Pluss dekker også tvister som kan oppstå i forbindelse med håndverkertjenester, veirett og tomtefeste.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kan man velge forsikringsselskap?

Det er vanlig å kjøpe boligkjøperforsikring gjennom megler. For eksempel, HELP boligkjøperforsikring er en av de mest populære alternativene som kun tilbys gjennom eiendomsmegler. Det finnes imidlertid svært gode boligkjøperforsikringer som du kan kjøpe av enkelte andre selskaper, for eksempel IF forsikring.

Hvis du ikke er fornøyd med vilkårene i forsikringen som megleren tilbyr, anbefaler vi å sammenligne tilbud fra andre for å velge beste boligkjøperforsikring for deg.

Få svar på vanlige spørsmål om boligkjøperforsikring

Meldingsboble
Hva er boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring er en forsikring som gir kjøperen av en bolig en ekstra beskyttelse i tilfelle uventede problemer eller skader ved boligen etter at kjøpet er fullført. Forsikringen dekker vanligvis utgifter til utbedring av skjulte skader eller mangler ved boligen som ikke ble oppdaget før kjøpet.

Meldingsboble
Hva dekker boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring kan dekke en rekke ulike skader eller mangler ved boligen, som for eksempel rørbrudd, fuktskader, taklekkasjer, problemer med el-anlegg eller lignende. Forsikringen kan også dekke kostnader ved rettstvister eller tvister med selger eller eiendomsmegler.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg vurdere å kjøpe boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring kan gi deg ekstra trygghet og beskyttelse når du kjøper en bolig. Forsikringen kan dekke kostnader ved uforutsette skader eller mangler ved boligen, og kan bidra til å unngå uventede og kostbare overraskelser etter kjøpet er fullført. Det kan være spesielt relevant hvis du kjøper en eldre bolig eller en bolig som ikke har vært jevnlig vedlikeholdt.

Meldingsboble
Hvordan kjøper jeg boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring kan kjøpes fra ulike forsikringsselskaper. Du kan velge å kjøpe forsikringen direkte fra et forsikringsselskap eller gjennom en eiendomsmegler. Det kan være lurt å sammenligne tilbud fra ulike forsikringsselskaper for å finne den beste og mest passende forsikringen for deg.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454