bilde

FORDELER OG ULEMPER: Det er argumenter for og imot å selge boligen før du kjøper en ny.

Selge eller kjøpe bolig først? Enkel guide

Sist oppdatert: 2. mars 2024

Lurer du på hva som er smartest av å selge eller kjøpe bolig først? Svaret avhenger av dine behov, økonomi og forholdene på boligmarkedet.

Du har større tryggheten og vet nøyaktig hvor mye penger du har å rutte med hvis du selger først. Men hei, det betyr også at du får et tidspress når du skal finne ditt nye drømmehjem. Hvis du kjøper bolig først, kan du ta deg god tid til å finne det perfekte stedet. Du risikerer derimot å måtte betale to lån samtidig, hvis du ikke får solgt gamleboligen.

Det er altså mye som står på spill når du skal bytte bolig. Du må ha hodet på rett plass når du tar denne avgjørelsen, og det er fordeler og ulemper med begge alternativene. Det handler ikke bare om økonomien din, men også hva som passer best for din livsstil, preferanser og fremtidige planer.

Vi kan derfor ikke gi deg et svar, uten å kjenne til situasjonen din. Men vi kan gi deg en oversikt over alt du må ta hensyn til, slik at du selv kan vurdere hva som passer best for deg – og ikke minst, du kan føle deg trygg på valget ditt.

Kortversjonen

  • Du må ta hensyn til økonomien din, preferansene dine og forholdene på boligmarkedet for å vurdere om du bør selge eller kjøpe bolig først. Det er fordeler og ulemper med begge deler.
  • Du får økonomisk trygghet ved å selge først, men du må finne en ny bolig ganske raskt. Du får god tid til å finne drømmeboligen hvis du kjøper først, men hvis du ikke får solgt gamleboligen risikerer du å betale doble boligutgifter.
  • Planlegg boligbyttet nøye og vurder alle alternativene dine, slik at du kan ta en avgjørelse som du føler deg trygg på. Du kan eventuelt snakke med en eiendomsmegler for å få tips og innspill.

Hva passer best for din situasjon – selge eller kjøpe bolig først?

Det er flere ting du må ta hensyn til for å finne ut om du bør selge eller kjøpe bolig først. Din økonomiske situasjon er kanskje det mest åpenbare, men også det mest avgjørende kriteriet. Har du en solid økonomi med rom til å håndtere to boliglån eller mellomfinansiering? Eller ønsker du å ha god kontroll over økonomien, der du vet nøyaktig hvor mye du har å rutte med når du skal kjøpe ny bolig?

Boligmarkedet kan ha mye å si for avgjørelsen din. Er det kjøpers eller selgers marked? Selgers marked vil si at det er høy etterspørsel etter boliger og mange kjøpere på markedet. I så fall kan det være enklere å få solgt boligen din, og du vil sannsynligvis få en god pris. 

Hvis det er omvendt – altså kjøpers marked – så er det flere boliger på markedet enn det er kjøpere. Det kan da ta en stund å selge gamleboligen, og du må være forberedt på å forhandle om prisen.

Livet stopper uansett ikke opp mens du bytter bolig. Har du tid til å vente på det perfekte hjemmet hvis du selger boligen først? Eller har du fleksibilitet til å håndtere to boliger samtidig, hvis du kjøper først? Personlige preferanser, livsstil og tidsplan kan dermed påvirke avgjørelsen din. Det finnes altså ingen “one size fits all”-løsning. Det viktigste er å ta en informert beslutning om boligbyttet, basert på din unike situasjon.

Fordeler med å kjøpe først

En av de største fordelene med å kjøpe først er at du kan ta deg tid til å finne drømmeboligen. Du kan faktisk bruke så mye tid du bare vil, uten å bekymre deg for at du må flytte ut av gamleboligen innen en gitt dato. Det gir deg muligheten til å sammenligne forskjellige nabolag, se på ulike boligtyper og dra på flere visninger. Og finner du ikke en eiendom som passer for deg, så kan du vente og se hva som dukker opp på boligmarkedet senere.

Du kan dessuten flytte ut av den gamle boligen og inn i den nye i eget tempo. Du slipper stresset med å måtte finne et midlertidig sted å bo, dersom du ikke finner en ny bolig i tide. Dermed kan du også unngå ekstra kostnader for mellomlagring av møbler. Selger du først, må du nemlig være ute innen overtakelsesdatoen – selv om du ikke har funnet deg et nytt hjem.

Ulemper

En av de største utfordringene med å kjøpe først er risikoen for å bli sittende med to boliger og to lån samtidig. Dette kan være en stressende situasjon, særlig hvis salget av din gamle bolig tar lengre tid enn forventet. Joda, de fleste banker tilbyr mellomfinansiering – men rentene er ganske høye på den typen lån. Du må også huske at du må betale doble boligutgifter.

Det kan dermed være en stor økonomisk belastning å eie to boliger samtidig. Ikke bare er låneutgiftene høye, men du ender også opp med å betale dobbel eiendomsskatt, dobbel boligforsikring, dobbel strøm … Og hva om noe går galt, og du må betale for oppgraderinger eller reparasjoner på en av boligene?

Dette alternativet passer best for deg

Du bør kjøpe bolig først hvis du vil ha god tid til å finne ditt nye drømmehjem. Det er viktigere for deg å ha god tid til boligjakten enn å unngå å måtte betale for to huslån. Du vet at økonomien din tåler at du blir sittende med to boliger stund, sånn i tilfelle det tar tid å selge gamleboligen. 

Eller kanskje det er kjøpers marked, og du vet at du kan gjøre et kupp om du investerer i eiendom akkurat nå? I verste fall kan du leie ut gamleboligen til markedet snur, slik at du kan selge den med god fortjeneste.

Fordeler med å selge først

En av de største fordelene med å selge først er den økonomiske sikkerheten som du får. Du vet nøyaktig hvor mye penger du har til rådighet til å kjøpe ny bolig, dersom du selger den gamle først. Du får dermed god kontroll over budsjettet ditt, slik at du unngår ubehagelige overraskelser. Ettersom gamleboligen allerede er solgt og pengene har kommet på konto, så vet du hvilke eiendommer du har råd til og hvilke du må si nei til.

En annen fordel med å selge først er at du ikke risikerer to boliglån eller dyr mellomfinansiering med høye renter. Du kan dermed unngå en ganske stor økonomisk belastning. Akkurat dette er spesielt viktig i perioder med høye renter og/eller når boligmarkedet er tregt.

Ulemper

En av de største ulempene med å selge bolig først er at du har tidspress på deg. Du må nemlig være ute av huset innen boligkjøperen kommer for å overta gamleboligen. Ikke bare kan det være ganske så stressende, men du risikerer også å ta forhastede beslutninger. Dermed kan du ende opp med å kjøpe en eiendom som du egentlig ikke er helt fornøyd med.

Du må kanskje flytte inn i en midlertidig bolig, dersom du ikke finner en eiendom du vil kjøpe. Da blir det nesten som om du må bytte bolig to ganger på kort tid. Akkurat det kan være både kostbart og stressende, særlig om du har familie som du må ta hensyn til. I tillegg må du kanskje betale for mellomlagring for møbler og gjenstander.

Dette alternativet passer best for deg

Du bør selge bolig først hvis du vil ha full kontroll over boligbudsjettet ditt. Det er viktigere for deg å unngå den økonomiske belastningen med å ha to boliger enn å unngå stresset med å måtte finne ny bolig innen en gitt tid. Eller kanskje boligmarkedet er spesielt bra akkurat nå, og du vil utnytte det ved å hive ut boligen din for salg så raskt som mulig?

Dette kan du gjøre hvis du ikke får solgt den gamle boligen

Du har allerede kjøpt ny bolig, men du får ikke solgt den gamle – hva gjør du nå? Jo, du har to gode alternativer som du kan vurdere. Dersom boligmarkedet er bra, kan du vurdere å ta opp mellomfinansiering. I så fall låner banken deg nok penger til at du kan betale begge boliglånene i en kortere periode. 

Mellomfinansiering kan være et godt alternativ, hvis det er gode sjanser for at du får solgt innen rimelig tid. Du må bare være obs på at du får høye renteutgifter i denne perioden.

Du kan også vurdere å leie ut boligen fremfor å selge. Dette alternativet passer for deg som har økonomi til å bli sittende med to boliglån i en lengre periode. Det kan også være en løsning dersom boligmarkedet står helt stille, og du er redd for at det kan ta lang tid før du får solgt. Men du må undersøke skatteregler ved salg av bolig først – du kan kun selge eiendommen skattefritt om du har eid og bodd i den i minst 12 ut av de siste 24 månedene.

Tips til boligsalget, enten du selger eller kjøper bolig først

Du håper selvsagt på høyest mulig pris på den gamle boligen din, enten du kjøper eller selger først. Noe av det viktigste du kan gjøre for å øke sjansen for et vellykket boligsalg er å velge en pålitelig eiendomsmegler. Du bør finne noen som kan vise til gode salgsresultater for tilsvarende boliger som den du skal selge, enten det er kjøpers eller selgers markedet. Megleren bør i tillegg ha høy lokalkunnskap og god erfaring med å selge boliger i ditt nabolag.

Det er også viktig å planlegge boligbyttet godt og ha en plan B i bakhånd. Hva vil du gjøre hvis du ikke får solgt like raskt som du trodde? Hvilke alternativer har du om du ikke finner drømmeboligen like fort som du trodde? Du kan redusere både stress og bekymringer ved å legge en plan B, enten det er å leie en midlertidig bolig eller utsette hele boligkjøpet.

Bruk litt tid på å undersøke boligmarkedet før du bestemmer deg for å bytte bolig. Hva er prisen på lignende eiendommer i området? Hva er gjennomsnittlig salgstid? Er det god etterspørsel etter boligtyper som din? Snakk gjerne med en eiendomsmegler før du gjør noe som helst. Megleren er ikke bare en salgsperson, men også en rådgiver som er spesialist på kjøp og salg av bolig.

Konklusjon: Slik finner du ut om du bør selge eller kjøpe bolig først

Det er mye du må ta hensyn til for å finne ut om du bør selge eller kjøpe bolig først. Du har derimot alt å vinne på å planlegge boligbyttet nøye. Husk at du kan be om veiledning fra en eiendomsmegler, hvis du er usikker på hva du bør gjøre. Megleren kan komme med verdifulle anbefalinger, basert på forholdene på boligmarkedet akkurat nå. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454