bilde

Bygge garasje med leilighet: Slik går du frem

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Vil du bygge garasje med leilighet? Det er mange fordeler med å bygge garasje med loft, enten du vil ha skattefri utleie for å spe på inntektene eller et ekstra oppholdsrom til familien. Hvis det høres fristende ut, så les videre for å oppdage nøyaktig hvordan du skal gå frem for å bygge garasje med hybel.

Kortversjonen

  • Bygge garasje med leilighet gir mange fordeler, som skattefri utleie og økt boligverdi.
  • Vurder nøye fordeler og ulemper før du bestemmer deg for å bygge garasje med hybel.
  • Søk om tillatelse til å bygge garasjen og hybelen, og inkluder nabovarsel i søknadsprosessen.
  • Start byggeprosessen etter å ha fått tillatelse, og gjennomfør nødvendig sluttbefaring for å få ferdigattest fra kommunen.

Fordeler og ulemper ved å bygge garasje med hybel

Det er både fordeler og ulemper med å bygge garasje med leilighet eller hybel. Fordeler inkluderer muligheten til å ha en ekstra boenhet som kan brukes til utleie for å få en ekstrainntekt, gjesterom eller som første hybel til tenåringen som snart er klar til å flytte ut. Garasjehybelen kan også brukes som arbeidsplass og oppbevaringsrom.

En annen fordel er at du kan bruke garasjen som en del av huset og øke boligverdien. Det gjelder spesielt for deg som bygger garasje inntil huset med direkte inngang fra boligen til den ekstra leiligheten. Dette er en fin måte å utvide huset på, samtidig som du får en praktisk garasje. Det er lurt å tenke seg nøye om og vurdere nøyaktig hva du vil bruke hybelen eller leiligheten til.

På den annen side finnes det også en rekke ulemper ved å bygge garasje med leilighet. Det kan være dyrt å bygge garasje med leilighet vs. en enkel garasje til kun bilen din. Det stilles nemlig ekstra krav til brannsikkerhet, isolasjon og lignende. Du bør også tenke over hvor stor hybelen bør være og hvor god plass på tomten du har til å bygge. Det kan være vanskelig å utnytte plassen på en effektiv måte hvis man mangler areal.

Skattefri utleie av hybel over garasjen

Skattefri utleie er en stor fordel med å bygge leilighet over garasjen. De fleste kan leie ut garasjehybelen eller leiligheten uten å betale skatt, så sant man innfrir visse krav. Dersom du har en frittstående garasje med hybel eller leilighet, så må garasjen ha en tjenende funksjon for hovedbygningen for at du skal slippe å betale skatt.

Tjenende funksjon vil si at du må bruke deler av garasjen selv. I tillegg må du bruke 50 % eller mer av garasjen selv for å kunne leie ut garasjeleiligheten skattefritt. Så lenge du bruker garasjedelen til å parkere bilen din eller som oppbevaring, så kan du helt fint leie ut garasjeleiligheten uten å betale skatt.

Bygge garasje med loft, uten overnatting

Dersom du vil ha et ekstra oppholdsrom, så kan du bygge garasje med loft og ikke hybel. Loftet kan brukes til en ekstra loftstue hvor tenåringen kan ha venner på besøk, gjesterom til venner og familie eller til oppbevaring av ski og annet utstyr. Du får dermed utnyttet arealet maksimalt, samtidig som du får deg en praktisk garasje.

Slik går du frem for å bygge garasje med leilighet eller hybel

Dersom du har bestemt deg for å bygge garasje med hybelleilighet etter å ha vurdert fordelene og ulempene nøye, så er første steg å velge hvilken type garasje som passer best for deg. Du kan velge mellom ferdige garasjer med loft eller spesialtegnede garasjer. I tillegg må du avgjøre om du vil ha en frittstående garasje eller garasje med hybel inntil huset.

Hver av disse garasjene krever nemlig litt forskjellig fremgangsmåte. Dersom du vil bygge garasjehybel inntil huset, så regnes garasjen for å være et tilbygg til boligen. Garasjen må i så fall tilrettelegges utformingen av huset, og derfor må du få hjelp av noen som kan spesialtegne og tilrettelegge for garasjen.

Spesialtegnet garasje med hybel vs. ferdig garasje med loft

Du kan derimot velge mellom ferdiggarasje eller spesialtegnet garasje, dersom du skal bygge en frittstående garasje med leilighet eller hybel. Fordelen med spesialtegnede garasjer er at du står fritt til å få garasjen nøyaktig som du vil ha den. Spesialtegnede garasjer kan også være en nødvendighet, dersom du har spesifikke forhold ved tomten eller boligen din som gjør det vanskelig å finne en egnet ferdig garasje.

En ferdig garasje eller elementgarasje er en ferdig tegnet garasje, hvor du har liten mulighet til å tilpasse den etter egne ønsker. Fordelen er derimot at de koster mindre og er raske å sette opp, selv med loft inkludert. Du kan ofte velge om du vil kjøpe ferdiggarasje i byggesett og elementer som du monterer selv, eller om du vil at leverandøren skal montere garasjen for deg.

Dersom du vil bygge en ferdiggarasje eller elementgarasje med hybel selv, så må du likevel få hjelp av fagfolk til enkelte deler av arbeidet. For eksempel, du kan ikke gjøre elektrikerarbeid selv uten nødvendige sertifiseringer og godkjenninger. Du bør også bruke fagfolk til arbeid på baderom og våtrom.

Mange synes det er enklest å bruke en totalentreprenør til jobben, ettersom man da slipper å koordinere og planlegge dette arbeidet selv. Det gjelder selv om du velger en ferdig garasje fra katalog, fremfor en spesialtegnet garasje. En totalentreprenør vil da ta ansvaret for prosjektet og kan hjelpe deg med hele prosessen, helt fra å søke byggetillatelse til å ferdigstille garasjen og hybelen.

Kostnaden for å bygge garasje med hybel

Kostnadene for å bygge en garasje med hybel kan variere, avhengig av hvor omfattende prosjektet er. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye det kommer til å koste, ettersom det avhenger av størrelsen på garasjen, hvilke materialer som brukes og om det inkluderer arbeidet med å innrede hybelleiligheten.

Grovt anslått, så kan du regne med at selve bygningen koster ca. 1-3 millioner kroner. Dette inkluderer fundament, grunnmur, materialer og fagfolk som skal bygge garasjen, montere elementer og etterisolere. Dersom du ønsker at leiligheten skal være på 60 kvadratmeter eller mer, så kan prosjektet koste over 4 millioner.

I tillegg må du beregne pris på baderom og kjøkken til garasjehybelen. Dersom du skal leie garasjeleiligehten ut ferdig møblert, så må du budsjettere for dette også. Prisen på baderom og kjøkken kan variere stort, avhengig av hvilke materialer og utstyr du velger. Det kan være lurt å sette opp et budsjett på forhånd, slik at du vet hva du har å rutte med og kan planlegge deretter.

Slik innhenter du gode tilbud på garasje med loft eller hybel

Nå som du vet hvilken type garasje du vil ha og hvor stort budsjettet ditt er, så kan du begynne å innhente priser fra garasjeleverandører eller totalentreprenører. Vi anbefaler at du sammenligner tilbud fra minst tre forskjellige leverandører for å ha et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Du kan enten kontakte forskjellige firmaer selv eller bruke en pålitelig anbudstjenestene for å la garasjeleverandørene konkurrere om deg. Det kan være mye tid og penger å spare ved å bruke anbudstjenester. Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du mottar kun tilbud fra firmaer som kan imøtekomme ønskene dine.

Vi anbefaler at du ber om gratis befaring fra tre leverandører. Befaringen er helt nødvendig for at de skal kunne gi deg et nøyaktig pristilbud, basert på spesifikke forhold ved boligen din. Befaringen er også en fin mulighet til å få gode tips og råd, samt be leverandørene å komme med anbefalinger til hvilken garasje og leilighet som passer best for deg.

Deretter kan du studere tilbudene i ro og mak, samt vurdere hvilken leverandør som har den beste løsningen. Det er viktig å huske på at kvaliteten og servicen som leverandøren tilbyr er like viktig som prisen. Derfor bør du velge en garasjeleverandør som har gode anmeldelser, god service og kompetente fagfolk som kan hjelpe deg med å bygge garasje og leilighet på best mulig måte.

Søk tillatelse for å bygge garasje med leilighet

Neste steg er å søke tillatelse for å bygge den garasjen og leiligheten som du har bestemt deg for. Mange garasjeleverandører kan hjelpe deg med søknadsprosessen. En av ulempene med å bygge garasje med leilighet er som sagt at det stilles strengere krav. Prosjektet blir også mer omfattende med én gang man ønsker å bruke garasjen som ekstra boenhet.

Standard garasjer på mindre enn 50 kvadratmeter og tilbygg på mindre enn 15 kvadratmeter kan man som regel bygge, uten å søke. Dersom du skal bruke garasjeloftet som oppholdsrom eller hybel, så må du derimot søke tillatelse – uavhengig av størrelsen på bygningen. Det kan også finnes kommunale forskrifter som påvirker hva du har lov til å bygge eller ikke.

Søknadsprosessen kan ta alt fra et par uker til tre måneder, og det er viktig at du søker i tide. Du må også passe på at du inkluderer alt som skal være med i søknaden. Dersom kommunen må etterspørre informasjon, så kan byggesøknaden bli forsinket. I tillegg må du sende ut nabovarsel i forkant og legge ved kvitteringsliste for varslene ved byggesøknaden.

Det er mulig å sende ut elektronisk nabovarsel via Altinn. eNabovarsel er en rask og effektiv løsning som utføres digitalt. Alternativt kan du sende rekommandert brev, personlig overlevere nabovarselet, sende epost eller sende SMS. Dersom du velger epost eller SMS, så må mottaker svare at varselet er mottatt for at det skal være gyldig.

Byggeprosessen og ferdigattest for garasjen

Arbeidet kan begynne når du har fått byggetillatelse for garasjen og hybelen. Nå kan du begynne med fundamentet før selve garasjen bygges. Hvordan du skal gå frem for å organisere arbeidet, avhenger av hvilken leverandør du har valgt. Noen garasjeleverandører kan bistå med hele prosessen fra grunnarbeid til ferdigattest. Andre står kun for det faktiske byggearbeidet og produksjon av byggesett eller elementer.

En klar fordel med å la leverandøren stå for hele prosessen er at de som oftest har god innsikt i det tekniske og kan ta seg av alle formaliteter. De sørger blant annet for at jobben blir gjort riktig og at det blir skrevet ferdigattest. Dette kan være en stor trygghet, da du selv ikke trenger å tenke over det tekniske eller finne ut av reglene.

Helt til sist må du ta en sluttbefaring av garasjen sammen med leverandøren. Her må du selvsagt undersøke alt nøye for å oppdage avvik, feil og mangler. Dette er viktig da du ikke kan få ferdigattesten før alt er helt i orden. Dersom det skulle være noe som bryter med kontrakten, så må leverandøren rett og slett ta ansvar for dette og reparere feilene.

Når alt er kontrollert og godkjent av leverandøren, så kan du få en offisiell ferdigattest fra kommunen. Dette er beviset på at garasjen og leiligheten er i tråd med de opprinnelige planene og gjeldende krav. Kommunen må også ha beskjed når garasjen er ferdig, selv om du bygger en enkel garasje som ikke er søknadspliktig. Det er fordi garasjen skal tegnes inn i det kommunale datakartet.

Kort oppsummert: Slik går du frem for å bygge garasje med hybelleilighet

Du har nå fått masse god informasjon om hvordan du skal gå frem for å bygge garasje med leilighet eller hybel. Helt avslutningsvis får du en kort oppsummering over det viktigste du må vite om garasjer med hybelleilighet, slik at du har god oversikt over prosessen:

1. Først må du bestemme deg for hvilken type garasje du vil ha, samt innhente tilbud fra aktuelle leverandører. Vi anbefaler å sammenligne pristilbud fra minst tre forskjellige garasjeleverandører eller totalentreprenører.

2. Du må søke om tillatelse til å bygge garasje med hybelleilighet eller ekstra oppholdsrom. Kontroller at du har inkludert alt som trengs i søknaden for å unngå forsinkelse og send ut nabovarsel i forkant av søknaden.

3. Start byggeprosessen når du har fått byggetillatelse. Enten står du for alt arbeidet selv, eller så kan du la en leverandør ta ansvar for hele prosessen.

4. Til slutt må du ta en sluttbefaring sammen med leverandøren for å kontrollere at alt er som det skal. Deretter kan du få ferdigattest for garasjen fra kommunen. Kommunen må også tegne garasjen inn i datakartet.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg mye nyttig informasjon om garasjer med hybelleilighet. Lykke til med prosjektet!

Få svar vanlige spørsmål om å bygge garasje med leilighet

Meldingsboble
Hva er vanlig størrelse på en garasje med leilighet?

Du kan bygge garasje med hybel eller leilighet i mange forskjellige størrelser. Det kommer rett og slett an på din personlige preferanse, hvor god plass du har på tomten din og ikke minst budsjettet ditt. Du må imidlertid huske på at du må disponere minst halvparten selv for å slippe å betale skatt på utleie av garasjehybel.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å bygge garasje med leilighet?

Det er vanskelig å gi et konkret svar på hvor lenge det tar å bygge garasje med leilighet. Byggetiden kan variere veldig, avhengig av størrelsen på garasjen og hvilken leverandør du velger. Det tar som regel mellom 2-4 måneder å bygge en komplett garasje med leilighet. I tillegg må du sette av tid til å velge leverandør, søke om byggetillatelse og planlegge prosjektet.

Meldingsboble
Er det lov å leie ut garasjehybelen skattefritt?

Ja, det er fullt mulig å leie ut garasjehybelen skattefritt. For at du skal slippe å betale skatt på hybelutleien din, så må garasjen ha en tjenende funksjon for hovedbygningen. Det vil si at du må disponere minst 50% av bygningen selv, f.eks å parkere bilen din i garasjedelen eller bruke den til oppbevaring.

Meldingsboble
Kan jeg bygge en garasje med loft uten å leie den ut?

Ja, det er fullt mulig å bygge en garasje med loft uten å leie den ut. Å bygge garasje med loft eller hybel kan være et godt alternativ til deg som ønsker bedre plass hjemme, for eksempel til oppbevaring av ski og annet sportsutstyr. Dersom du ikke skal leie ut garasjen, så slipper du selvfølgelig å tenke på skatteregler – men husk at du må søke om byggetillatelse for å bruke loftet som oppholdsrom.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å bygge garasje med leilighet?

Det er vanskelig å angi en nøyaktig pris på hvor mye det koster å bygge garasje med leilighet. Kostnadene avhenger blant annet av størrelsen på garasjen, om den skal være nøkkelferdig eller spesialtegnet og hvilken leverandør du velger. Du bør sjekke flere forskjellige leverandører for å få et så godt tilbud som mulig.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454