bilde

Ferdiggarasjer: En komplett guide

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Vurderer du å kjøpe ferdiggarasje? Det finnes et bredt utvalg av elementgarasjer fra enkle carporter og enkeltgarasjer til dobbeltgarasjer og garasjer med hems. Her har du en komplett guide til ferdiggarasjer med alt du trenger å vite for å velge det rette alternativet for deg.

Uttrykket “ferdiggarasje” blir brukt litt forskjellig av de ulike leverandørene. Noen omtaler ferdiggarasjer som en standard garasjemodell som leverandøren leverer og monterer for deg, slik at du slipper å gjøre noe. Garasjene er altså ikke spesialtegnet til passe inn på tomten din, men du velger en standard garasjemodell fra leverandørens katalog.

Andre mener ferdige byggesett til garasje, hvor du kjøper elementer eller pre-cut materialer som du setter sammen selv. Vi kommer til å se nærmere på begge disse alternativene. Vi tar også en titt på fordelene med ferdige garasjer vs. spesialtegnede garasjer, slik at du kan vurdere hvilket alternativ som passer best for deg.

Kortversjonen

 • Det finnes ulike typer ferdiggarasjer, inkludert standardmodeller og byggesett.
 • Tenk på plassering, størrelse og funksjoner som passer for nåværende og fremtidige behov, som flere biler eller ekstra oppbevaringsplass.
 • Du kan montere garasjen selv ved hjelp av et byggesett eller velge en ferdig montert garasje for å spare tid og krefter.
 • Du bør vurdere bruksområdet for garasjen, antall biler den kan romme, og eventuelle ekstra funksjoner som oppbevaringsplass eller verksted.

Hvordan velge rett ferdiggarasje

Det er viktig å planlegge og forberede deg nøye for å velge riktig ferdiggarasje for deg. Noe av det første du bør gjøre er å vurdere hvor du skal plassere ferdiggarasjen på tomten din, samt hvordan den skal brukes. Hvor god plass har du til garasje? Hvordan er grunnforholdene der du vil bygge? Vil du støpe fundament selv?

Krevende grunnforhold kan gjøre det vanskeligere å støpe fundament. En fagperson kan hjelpe deg med å vurdere dette, dersom du føler deg usikker. Legg gjerne ut planker som et slags omriss der du vil ha garasjen for å få et bedre overblikk over hvor stor plass den vil ta på tomten din. Du må også notere deg eventuelle hindringer som kan gjøre det utfordrende å bygge ferdiggarasjen.

Vi anbefaler at du tenker over fremtidige behov, enten du skal kjøpe et byggesett eller ferdig montert garasje. Garasjen skal ikke bare passe for behovet ditt nå, men den skal også være fleksibel nok til at du kan kjøpe andre typer biler i fremtiden. For eksempel, en carport til en småbil kan bli for liten om du bytter småbilen ut med en SUV.

Kanskje kommer du til å ha to biler på eiendommen i fremtiden? Hvis du har planer om familieforøkelse i fremtiden, bør du kanskje kjøpe byggesett til dobbeltgarasje og ikke enkeltgarasje. På samme måte kan det være smart å kjøpe en elementgarasje som du kan montere en ladestasjon i, selv om du ikke har elbil i dag.

Vurder hvordan du skal bruke elementgarasjen

Videre bør du vurdere hvilken type garasje som passer best for deg og din familie. Hvor mange biler er det plass til? Har du ekstra oppbevaringsbehov som du må ta hensyn til? Ønsker du en garasje med hems eller vil du ha et enklere design? Skal ferdiggarasjen brukes som verksted eller hobbyrom?

Mange her til lands velger å bygge kalde ferdiggarasjer, men det kan være enkelte fordeler med varme ferdiggarasjer. Hvis du skal oppholde deg i garasjen mye eller oppbevare diverse gjenstander der, så kan det være en fordel med varme i garasjen. Du må bare passe på at garasjen er godt ventilert, ellers kan det oppstå økt korrosjon på bilen din.

Ofte koster det mer å isolere og tilrettelegge for varm garasje etter at du har montert byggesettet. Det kan også bli dyrt å utvide garasjen når den har først har kommet på plass. Du kan dermed spare en del penger ved å bygge en elementgarasje eller ferdiggarasje som rommer eventuelle behov og fremtidige endringer allerede nå.

Det finnes garasjer med ulike størrelser og funksjoner som passer de fleste behov, og det gjelder bare å kartlegge behovet ditt. Du har riktignok ikke mulighet til å tilpasse en ferdig garasje på samme måte som en spesialtegnet garasje, men utvalget er heldigvis stort. Enkelte garasjeleverandører tilbyr dessuten elementgarasjer med visse tilpasningsmuligheter.

Montere ferdiggarasje selv vs. ferdig montert garasje

Dersom du kjøper et byggesett til ferdiggarasje eller elementgarasje, vil du få levert alt du trenger til å montere den selv. Du trenger som oftest kun å kjøpe inn riktig utstyr til å få jobben gjort. Det vil også følge med detaljerte veiledninger til hvordan du skal montere byggesettet. Enkelte sett krever at du kapper opp materialer selv, mens andre leveres “pre-cut” og klar til montering.

Noen elementgarasjer er laget for svært enkel montering, og du trenger for eksempel ikke kran for å få elementene på plass. Disse kan du sette sammen selv på en uke, særlig om du får hjelp av en venn eller partner. Vi anbefaler at du tenker grundig gjennom hvilke ferdigheter og kunnskaper du har på forhånd før du velger ferdiggarasje, da enkelte er mer kompliserte å bygge enn andre.

Hvis du ikke ønsker å bygge elementgarasjen eller ferdiggarasjen selv, så finnes det garasjeleverandører som tar seg av hele prosessen fra start til slutt. Det kan også være mulig å gjøre noe av arbeidet selv og få hjelp med det andre. Det viktigste er at garasjen bygges så riktig som mulig for å unngå feil eller svakheter i konstruksjonen.

En ferdig montert garasje er svært praktisk for deg som vil spare tid og krefter, samtidig som du ikke har noe imot å betale litt ekstra for å sette vekk arbeidet. Det blir likevel billigere å velge ferdiggarasjer fra katalog som leverandører monterer, enn å bestille en spesialtegnet garasje som er helt unik.

Tips til deg som vil sette sammen garasje-byggesettet selv

Det kan være lurt å ha god plass rundt der du skal bygge. Husk at eiendommen din blir en liten byggeplass mens du holder på å montere elementgarasjen. Du bør også sette av litt ekstra tid. Planlegg prosjektet til et tidspunkt der du har god tid til å montere byggesettet riktig. Fordelen med ferdig montert garasje er at prosjektet blir raskere unnagjort, dersom du har lite tid til overs.

I tillegg bør du tenke på følgende hvis du skal montere ferdiggarasjen selv:

 • Undersøk om du må støpe fundament først eller bestille utstyr som kran til elementene
 • Få råd fra garasjeleverandøren eller andre som har montert garasje-byggesett tidligere
 • Sjekk at du har det rette utstyret og den nødvendige kunnskapen som skal for å fullføre jobben
 • Les veiledningene nøye eller se instruksjonsvideoer som vanligvis følger med byggesettet

På denne måten kan du trygt og sikkert montere garasjen selv. Det er kanskje mer tidkrevende enn at noen andre setter den opp for deg, men det er en god løsning for deg som er litt nevenyttig og vil ha en så billig garasje som mulig. Husk at et byggesett til garasje bare er ett av flere alternativer, og du må ikke montere den selv om du ikke vil.

Bygge ferdiggarasje, uten å søke

Det er viktig å sjekke om du må søke byggetillatelse før du gjør noe. Generelt sett, så kan du bygge garasjer på under 50 kvadratmeter uten å søke byggetillatelse. Det kan imidlertid finnes lokale bestemmelser som overstyrer de generelle veiledningene, så hør med kommunen din før du gjør noe.

Garasjen må i tillegg være frittstående for at du skal slippe å søke om byggetillatelse. Det skal være minst 1 meter fra garasjen til husveggen din og nabotomten. Dersom du bygger garasje inntil husveggen, så regnes den for å være et tilbygg til boligen. Det er kun tillatt med tilbygg på under 15 kvadratmeter, ellers må du søke om tillatelse.

Dersom du kjøper en ferdig garasje som leverandøren monterer for deg, så kan det godt hende at de er behjelpelige med å søke byggetillatelse også. Enkelte elementleverandører kan også hjelpe. Hvorvidt garasjeleverandøren kan hjelpe med å søke byggetillatelse, vil variere fra leverandør til leverandør. Det er lurt å undersøke dette før du bestiller.

Pris på ferdige garasjer

En ferdig montert garasje koster altså mer enn byggesett, men mindre enn spesialtegnede garasjer. Prisen på ferdige garasjer kommer an på størrelse, design og materialvalg, samt eventuell montering og grunnarbeid. Hvis du ønsker en garasje med tilleggsfunksjoner som garasjeport med portåpner eller isolasjon kan det bli enda dyrere.

Prisen for byggesett til elementgarasjer varierer veldig avhengig av størrelse og type materialer som er brukt. Noen sett lar deg designe din helt egen garasje som de deretter leverer elementer til, mens andre er av typen “bygg det selv” hvor du ikke kan forandre på designet. Prisen kan derfor variere fra 50 000 kr for enkle byggesett til over 200 000 kr for ferdigmonterte garasjer.

Her har du noen tips til hvordan du kan spare penger på garasje:

 • Kjøp et byggesett som du kan sette sammen selv
 • Søk etter gode tilbud på byggematerialer og utstyr som kraner, betong eller stålprofiler
 • Kjøp inn materialer og deler i bulk slik at du får de beste prisene
 • Sjekk om du har venner eller familie som kan hjelpe deg med å sette sammen byggesett eller elementer
 • Samarbeid med en byggmester eller annen fagperson, slik at du kan gjøre noe av arbeidet selv

Du bør også se på de totale kostnadene av prosjektet. Det kan godt hende at de billigste byggesettene eller ferdiggarasjene ikke inneholder alt du trenger. For eksempel, kanskje du må kjøpe garasjeport, vinduer og inngangsdører selv. I så fall kan det hende at det billige byggesettet blir dyrere enn en ferdig montert garasje.

Vi anbefaler at du setter opp et budsjett i forkant og undersøker nøyaktig hva som følger med de forskjellige ferdiggarasjene. Undersøk priser på det du eventuelt må kjøpe og betale for selv, utenom ferdiggarasjen. Disse prisene kan du sammenligne med prisen for en ferdig montert garasje som leverandøren leverer og monterer.

Du får god kontroll over kostnadene og utgiftene for ferdiggarasjen ved å gjennomføre grundige undersøkelser som dette i forkant. Det kan også være nyttig å lese gjennom anmeldelser og sjekke at produsentene har et godt rykte. På denne måten kan du føle deg trygg på at du får det beste byggesettet eller ferdiggarasjen til en rimelig pris som passer perfekt for deg.

Vårt beste tips til å spare penger på garasje er å innhente tilbud fra forskjellige leverandører og sammenligne disse. Bruk gjerne en anbudstjeneste til å innhente priser på garasje for å spare tid.

Ferdige garasjer vs. spesialtegnede garasjer

Hittil har vi snakket om ferdige garasjer som du enten setter sammen selv eller som leverandøren monterer for deg. En tredje mulighet er å kjøpe en spesialtegnet garasje. Disse koster som sagt mer, men noen ganger kan det være et godt valg å kjøpe en spesialtegnet garasje likevel. Det er fordeler og ulemper med alle typer garasjer, så det gjelder å finne det beste valget for deg.

For eksempel, mange som har krevende forhold på tomten eller en unik bolig velger å få tegnet en garasje som passer perfekt for dem. Andre fordeler med spesialtegnede garasjer er at du kan kontrollere størrelse, design og materialvalg etter egne ønsker. Dersom du kjøper en ferdig garasje, så leveres den som den er.

Andre fordeler med spesialtegnet garasje:

 • Du kan få en garasje som passer perfekt for ditt hjem og tomten din
 • Du kan velge det materiale som passer best for deg, fra høykvalitets tre til rustfritt stål
 • Du kan endre designet etter eget ønske, slik at du får akkurat den garasjen du drømmer om

Fordeler med elementer eller byggesett til garasje:

 • Du kan spare penger, sammenlignet med spesialtegnet garasje
 • Det er flere muligheter til å designe garasjen etter egne ønsker
 • Garasjen settes sammen relativt raskt

Fordeler med ferdig montert garasje:

 • Du slipper å måtte sette sammen garasjen selv eller kjøpe ekstra byggematerialer
 • Det er ingen risiko for at du gjør noen feil under monteringen
 • Du får en garasje som er klar til bruk med én gang
 • Ferdige garasjer er billigere enn spesialtegnede garasjer

Uansett hvilken type ferdiggarasje du velger, så bør du alltid sette opp et budsjett og gjøre grundige undersøkelser før du bestemmer deg. På denne måten kan du være sikker på at garasjen passer perfekt for dine behov, samtidig som du ikke betaler for mye. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med garasjen din!

Få svar på vanlige spørsmål om ferdiggarasjer

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å sette opp en ferdig garasje?

Det avhenger av størrelsen og type garasje, hvilket byggesett du kjøper og om leverandøren setter sammen den ferdige garasjen for deg. Dersom du skal sette sammen elementer, bør du sette av minst en uke. Ta kontakt med leverandøren for mer informasjon om hvor lang tid det vil ta å sette sammen ferdiggarasjen.

Meldingsboble
Er det noen forskjeller mellom elementer og byggesett?

Ja, det er flere forskjeller mellom elementer og byggesett til garasje. Elementene kommer ofte ferdige i pakker som skal monteres raskt, mens et byggesett består av enkle materialer som du må sette sammen selv.

Meldingsboble
Er det mulig å installere vinduer og dører på garasjen?

Ja, du kan bestille både ferdige garasjer og elementer med vinduerer, dører, hems og annet som du ønsker å ha i garasjen din. Hvis du kjøper et helt enkelt byggesett til garasje uten dør, så kan du alternativt kjøpe garasjeport med dører og vinduer.

Meldingsboble
Er det nødvendig å støpe fundament til garasjen?

Ja, det er viktig å ha et godt fundament til garasjen. Hvis du ikke støper fundamentet riktig, kan garasjen bli skadet over tid. Du kan støpe fundament selv, hvis du ønsker å spare litt penger på arbeid. I så fall må du grave ut tomten, forskale og bestille rikelig med betong. Alternativt kan du få hjelp av en fagperson til å støpe fundament. Enkelte leverandører kan både støpe fundament og montere den ferdige garasjen din.

Meldingsboble
Har jeg lov til å bygge en garasje på eiendommen min selv?

Hva du har lov til å bygge avhenger blant annet av kommunale reguleringer for din eiendom. Før du begynner med noe som helst, må du sjekke om du trenger tillatelse fra kommunen for å sette opp den planlagte garasjen. Hvis ikke det finnes noen lokale bestemmelser, så må du holde deg til de nasjonale retningslinjene for hva du har lov å bygge på eiendommen din, uten å søke.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454