bilde

Garasje under bakken: Enkel guide

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Garasje under bakken – må man søke? Hva koster det? Hva er fordelene og ulempene ved å bygge garasje under jorden? Vi svarer på disse spørsmålene og mange flere her i vår enkle guide til underjordisk garasje.

Kortversjonen

  • Underjordisk garasje har fordeler som frigjøring av uteareal, god plass til oppbevaring og praktisk for skrått terreng.
  • Ulempene inkluderer lengre byggetid, høyere kostnader og mulige driftskostnader for strøm og oppvarming.
  • Byggetillatelse er nødvendig i de fleste tilfeller, med visse betingelser for å unngå søknad.
  • Prisen varierer avhengig av størrelse, beliggenhet og omfang av arbeidet, og det er viktig å innhente tilbud fra flere entreprenører og sammenligne priser.

Fordelene og ulempene med underjordisk garasje

Det kan være mange fordeler med å bygge underjordisk garasje. Du frigjør verdifull uteareal, samt får god plass til oppbevaring, hobbyrom og flere biler. Noen underjordiske garasjer stikker litt opp fra bakken, mens andre er helt under bakkenivå. Garasje under bakken er dessuten svært praktisk for deg som skal bygge hus i skrått terreng.

Du trenger heller ikke å bekymre deg for vedlikehold når du bygger garasje under bakken, ettersom de bygges i betong. Dersom du bygger en frittstående garasje i aluminium eller tre, så må den vaskes og/eller males hyppig.

Ulempene med underjordisk garasje er at den tar litt mer planlegging og lengre byggetid enn andre typer garasjer. Det kan være dyrt å bygge en garasje under bakken, i tillegg til kostnadene for å få den godkjent av kommunen. I tillegg kan enkelte typer garasjer være vanskeligere å bygge og ha høyere driftskostnader for strøm og oppvarming.

Det enkleste for mange privatpersoner er derfor å bygge garasje under bakken samtidig som de bygger ny bolig. Du slipper å gjøre store og omfattende endringer på boligen din, samtidig som kostnadene på mange måter blir bakt inn i huslånet. Garasjen blir i så fall en del av boligen din.

Det er selvsagt også mulig å bygge underjordiske garasjer som ikke er en del av boligen. Underjordiske garasjer blir stadig mer populære som parkeringshus i storbyer og for borettslag og andre større eiendommer som trenger mange parkeringsplasser, uten å oppta for mye uteareal.

Hva du må vite før du bygger garasje under bakken

Før du begynner å bygge din underjordiske garasje, så må du sørge for at planene dine er i tråd med lokale plan- og bygningsregler. Hvis du ikke har godkjenning fra kommunen før du begynner å bygge, kan de nekte deg å fullføre prosjektet. Se derfor til at alt er i orden og søk om byggetillatelse før du setter i gang arbeidet.

I utgangspunktet kan du bygge underjordisk garasje, uten å måtte søke. Det finnes imidlertid flere betingelser for å kunne bygge garasje under bakken uten byggetillatelse. Kontakt kommunen din for å finne ut hvilke regler som gjelder på din eiendom.

Du må søke om byggetillatelse for å bygge garasje under bakken hvis:

  • Garasjen stikker opp mer enn 0,5 meter over bakken
  • Du må utføre endringer i terrenget for å bygge garasjen
  • Garasjen ligger en viss distanse til offentlig vei

Du må også varsle naboene, dersom du må søke om byggetillatelse. Det er mulig å sende ut digitale nabovarsler, hvis du ikke vil overrekke nabovarselet personlig. Alternativt kan du sende SMS eller epost, men naboen må da bekrefte at varselet er mottatt for at det skal være gyldig. Kvitteringsliste skal legges ved søknaden for byggetillatelse.

Pris på å bygge underjordisk garasje

Prisen på å bygge garasje under bakken avhenger av størrelsen, beliggenhet og omfanget av arbeidet. Den underjordiske garasjen kan koste alt fra 500 000 kr til over 1 million kroner. Du må også ta høyde for kostnadene til byggetillatelse, planlegging og utstyr som trengs for å bygge garasjen.

Prisen for garasje under bakken blir ofte litt dyrere, siden det er mer komplekst å bygge garasje under bakken enn andre typer garasjer. Du må blant annet grave i terrenget før du kan begynne å bygge. Noen ganger må du sprenge, og dette kan medføre høyere kostnader. For å finne ut nøyaktig pris på garasjen din, anbefaler vi at du tar kontakt med flere entreprenører og sammenligner priser.

Andre prisdrivere inkluderer hvilken type garasjeport du velger, hvor kraftig portåpner du trenger, hvilken innredning du vil ha i garasjen, belysning og eventuell oppvarming. Vi anbefaler at du setter opp et budsjett på forhånd og vurderer nøye hvilket tilleggsutstyr du vil prioritere. Garasjeleverandører kan være behjelpelige med gode tips og anbefalinger, dersom du er usikker.

Hvordan bygge garasje under bakken

Graving og grunnarbeid kan startes så snart du får tillatelse fra kommunen. Hvor omfattende grunnarbeidet er, avhenger i stor grad av lokale forhold. For eksempel, prosjektet blir straks mer omfattende om man må sprenge i terrenget før man begynner å grave og fjerne masser. Det er viktig å få hjelp av en dyktig entreprenør.

Forskaling og støping er neste steg. Det er vanlig å bruke betong til underjordiske garasjer, ettersom konstruksjonen må være solid og helt vanntett. Konstruksjonen skal deretter isoleres før man etterfyller masser og begynner jobben med terrenget rundt den underjordiske garasjen. Du må vurdere hvilket terreng du ønsker å ha over garasjen, for eksempel plen eller platting.

I tillegg må du regne med en god del etterarbeid som for eksempel å legge gulv. For eksempel, du trenger en elektriker til å legge opp strøm, samt du må vurdere om du skal male innvendig. Når du skal bygge garasje under bakken, så er det viktig å ikke gå på akkord med kvalitet. Det er viktig å følge de rette prosedyrene, og du bør derfor leie et kompetent firma for å få best mulig resultat.

Hus med garasje i underetasjen vs. underjordisk garasje

Et alternativ til underjordisk garasje for privatpersoner som skal bygge hus er å bygge hus med garasje i underetasjen. Dette er ofte det enkleste alternativet, siden kostnadene for et slikt prosjekt ikke er så store i sammenligning. Garasjen blir da bygget samtidig med huset, noe som forenkler prosessen betydelig.

Du kan også bygge om den gamle kjelleren til en garasje. Dersom du velger å bygge om kjelleren, er det viktig at du får riktige tillatelser fra kommunen først. Dette kan være en god løsning for deg som ønsker å utnytte arealet i kjelleren maksimalt, særlig om du ikke bruker kjelleren til noe annet. Mange entreprenører tilbyr gratis befaring for å vurdere hvilke løsninger som passer for deg.

Hva som er best av underjordisk garasje og garasje i underetasjen, avhenger nemlig helt av dine preferanser, tomten din og boligen din.

Få gode tilbud på underjordisk garasje

Vi anbefaler å legge jobben ut på anbud for å få tilbud fra entreprenører som kan bygge garasje under bakken. Denne prosessen kan kreve litt tid, ettersom du bør gjøre grundige undersøkelser og sammenligne prisen nøye. I tillegg må du velge en dyktig entreprenør som har erfaring med å bygge underjordiske garasjer.

Vi anbefaler derfor å ta kontakt med flere entreprenører og ikke nødvendigvis velge den som tilbyr lavest pris. Undersøk porteføljen til entreprenørene og se om de har relevant erfaring og kunnskap før du inngår en avtale. Vi anbefaler å sjekke referanser og snakke med tidligere kunder før du inngår en avtale.

Vi hjelper deg gjerne med å finne en dyktig entreprenør som kan bygge garasje under bakken for deg. Det er bare å fylle ut skjemaet for å få gratis og uforpliktende tilbud. Du kan spare betydelig med tid ved å bruke en anbudstjeneste, fremfor å kontakte leverandørene direkte. Ikke minst, så kan du spare penger ved å la garasjeleverandørene konkurrere om deg som kunde.

Det beste er at dette er helt gratis for deg som kunde, ettersom leverandørene betaler en liten provisjon til oss når de vinner et anbud.

Totalentreprenør vs. koordinere prosjektet selv

Man trenger mange forskjellige fagfolk for å bygge garasje under bakken. For eksempel, du trenger arkitekt til å tegne den underjordiske garasjen, fagfolk til å sprenge og grave på tomten, betongarbeidere til forskaling og støping og elektriker til å legge strøm. Det er viktig å sjekke hvilke tjenester tilbudet inneholder før du takker ja eller nei.

Noen entreprenører inkluderer alt av arbeid, slik at du kun må forholde deg til én part. Dette kalles for totalentreprenører, ettersom de har ansvaret for alt av arbeidet fra start til slutt. Dersom du benytter deg av forskjellige firmaer, så kalles det for delt entreprise. I så fall må du koordinere arbeidet selv, noe som vil kreve mer av deg.

Kort oppsummert: hvorfor bygge underjordisk garasje

Underjordisk garasje krever litt mer planlegging og arbeid enn andre typer garasjer, men det kan være et godt alternativ for de som ønsker å få mest mulig ut av tomten og utearealet. Ulemper med å bygge underjordisk garasje inkluderer høyere pris og mer omfattende grunnarbeid. Det tar vanligvis litt lengre tid å bygge en slik garasje, men resultatet vil som regel være verdt det.

Det er alltid lurt å innhente flere pristilbud på en slik jobb, og du kan spare mye penger ved å sammenligner priser. Vi anbefaler at du setter opp et budsjett på forhånd og vurderer nøye hvilket alternativ som passer best for deg. Vi hjelper deg gjerne med å finne gode entreprenører og leverandører, så ikke nøl med å ta kontakt.

Få svar på vanlige spørsmål om garasje under bakken

Meldingsboble
Er det lov å bygge garasje under bakken?

Ja. Det er lov å bygge garasje under bakken, men du må sjekke lokale lover og regler før du starter arbeidet. Man må søke byggetillatelse i de aller fleste tilfeller. Det er uansett viktig å planlegge prosjektet nøye før du setter i gang.

Meldingsboble
Hva koster det å bygge garasje under bakken?

Prisen vil variere, avhengig av materialer og størrelsen på garasjen. Det er viktig å velge materialer og betong av høy kvalitet, ettersom dette kan ha stor betydning for levetiden og sikkerheten til den underjordiske garasjen. Vi anbefaler å legge jobben ut på anbud for å få konkurransedyktige priser fra leverandører.

Meldingsboble
Har dere noen flere gode tips til meg som vil bygge underjordisk garasje?

Ja, her er noen andre gode tips til deg som vil bygge garasje under bakken: Sørg for god isolasjon i veggene slik at varme ikke lekker ut, med mindre du vil ha kald garasje. Pass på at det finnes god ventilasjon inne i garasjen, særlig om du skal ha varm garasje. Sist, men ikke minst, sørg for å overholde alle regler og lover. Det er best å få hjelp av en ekspert som kan veilede deg i prosessen.

Meldingsboble
Hvorfor kan jeg spare penger på underjordisk garasje ved å bruke en anbudstjeneste?

En anbudstjeneste lar leverandørene konkurrere om å bygge garasje under bakken for deg. Dette gjør det mulig for deg som kunde å sammenligne priser og velge det beste tilbudet på underjordisk garasje. Dette er en stor fordel, ettersom du kan spare betydelig med penger på å finne den leverandøren med de mest konkurransedyktige prisene.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg bruke en totalentreprenør når jeg bygger garasje under bakken?

En totalentreprenør inkluderer alt av arbeid og tar på seg ansvaret, slik at du slipper å forholde deg til flere firmaer. Dette er en stor fordel fordi du slipper å koordinere arbeidet selv, noe som kan være tungvint og krevende. For eksempel, hvis det oppstår forsinkelser som gjør at ulike fagpersoner ikke får utført arbeidet, vil du som koordinerer arbeidet stå ansvarlig for dette.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454