Sist oppdatert: 28. september 2024
Skal du bygge garasje, men du er usikker på hvordan du går frem? Her ser vi nærmere på hvordan du gjør det, enten du vil sette vekk hele jobben, kjøpe garasjeelementer eller ferdige byggesett som du monterer på egenhånd.
Du får også gode tips til hvordan du finner frem til tilbud og priser som inkluderer både garasje og arbeid. Det finnes mange gode løsninger på markedet, enten du vil ha en standard modell eller en spesialtegnet garasje som passer perfekt for tomten din.
Les videre for å oppdage nøyaktig hvordan du går frem for å bygge garasje.
Det første du bør vurdere er om du skal bygge garasje selv eller få hjelp av en totalentreprenør. Dersom du vil montere garasjen på egenhånd, kan du benytte deg av byggesett eller kjøpe elementgarasje. Det finnes også forskjellige typer byggesett til garasje. Du kan for eksempel velge å få ferdig kappede deler til garasjen eller du kan måle opp og kappe selv.
Enkelte leverandører av elementgarasjer spesialiserer seg på å tilby garasjer som du kan montere raskt og enkelt, gjerne i løpet av en uke. Noen ganger slipper du til og med å bruke kran for å få elementene på plass. Hvis du er usikker på om du klarer å montere garasje selv eller har du ikke tid til det, kan det være lurt å ta kontakt med en totalentreprenør som kan hjelpe deg.
Entreprenørene kan hjelpe deg med hele eller deler av prosessen, inkludert byggesøknad og grunnarbeid. Ofte tar de også seg av alt fra levering til montering. I tillegg til å få hjelp med det praktiske, kan de hjelpe deg med å velge den garasjen som passer best til dine behov. Du kan for eksempel velge mellom standard byggesett eller spesialtilpasset garasje på tegning.
Det er fordeler og ulemper med både varme og kalde garasjer. Hva du bør velge, avhenger i stor grad av bruksbehovet ditt. For eksempel, varme i garasjen kan være lurt hvis du skal bruke garasjen til hobbyrom eller oppbevaring. Dersom du kun skal parkere bilen der, så har du ikke samme behovet for varme.
Det er viktig å sørge for at du har god ventilasjon om du skal bygge en varm garasje. Det kan ellers oppstå ekstra rust på bilen. Dersom du ikke har god ventilasjon, så anbefaler vi å bygge en kald garasje for å unngå skader. Det er mulig å kjøpe garasjeporter med ventilasjon eller du kan bygge garasje med ventilasjonsluker og vifter.
Det koster mer å bygge en varm garasje, og man må i tillegg regne med utgifter over tid i form av strømregning og vedlikehold! Man må også forsikre seg om at ventilasjonen er tilstrekkelig, noe som fører til økte utgifter. Ta hensyn til dette når du velger, selv om en varm garasje er helt fantastisk i de kaldeste vintermånedene.
Når du har bestemt deg for om du skal bygge selv eller sette vekk jobben, så er neste steg å sjekke opp i regler. Det kan hende at det finnes lokale regler som overstyrer nasjonale regler for garasjebygging. Det er derfor viktig at du sjekker grundig opp i dette før du setter i gang med byggingen. Her tar vi for oss nasjonale regler og forskrifter for å bygge garasje.
Du kan bygge frittstående garasjer på opptil 50 kvadratmeter, uten å søke om byggetillatelse eller sende ut nabovarsel. Dersom garasjen skal bygges inntil husveggen, så må du søke tillatelse hvis tilbygget er større enn 15 kvadratmeter.
Du må ha minst 1 meters avstand fra egen husvegg og 2 meters avstand fra garasjeveggen til naboen. Dersom garasjen er større enn 50 kvadratmeter, så må avstanden mellom husvegg og garasje også være større.
Hvordan du skal søke byggetillatelse til garasje kan variere i henhold til størrelsen på garasjen. Du kan sende inn Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett for garasjer mellom 50-70 kvadratmeter. Dersom garasjen er større, så må du sende inn Søknad om tillatelse til tiltak. I begge tilfeller må du sende ut og legge ved nabovarsel signert kvitteringsliste.
Hvis du ønsker å bygge garasjen inntil huset er det egne regler som gjelder når det kommer til søknadsprosessen og byggtekniske krav. Hvis du velger å bygge garasjen helt inntil huset, må du sette deg inn i de gjeldene reglene for dette i tillegg. Her er det noen klare brannkrav man må forholde seg til. Man må også regne med økte kostnader i forhold til en frittstående garasje.
Det stilles strengere brannkrav til en garasje inntil huset på grunn av den økte brannfaren. Brannen vil naturligvis spre seg mye enklere mellom disse to byggene enn to frittstående bygg med mellomrom. I tillegg klassifiseres en garasje inntil huset som et tilbygg over 15kvm, og vil derfor være søknadspliktig til kommunen. Dette fører til økte kostnader i forhold til frittstående garasjer under 50kvm.
Søk derfor i god tid hvis du ønsker å bygge garasjen inntil huset – slik at du kan sette i gang så snart søknadsprosessen er ferdigstilt. Dette gjelder spesielt hvis du for eksempel har satt av sommermånedene til dette og tatt deg fri fra jobben. Forhold deg til de byggtekniske kravene og sett deg inn i regelverket rundt det å bygge garasje inntil huset.
Grunnarbeidet må være på plass før du kan bygge garasjen din. Du må blant annet grave, samt sørge for å få lagt ut fundament. Du kan få hjelp av profesjonelle til dette arbeidet, men det er også mulig for deg å gjøre jobben selv. For eksempel, du kan leie en minigraver og grave ut tomten selv.
Deretter er det tid for armering og forskaling før du bestiller betong. Du kan vente ett døgn før du fjerner forskalingen, men sjekk betongen før du gjør noe. Pass på at betongplaten holdes fuktig i minimum en uke for å unngå sprekker i gulvet. Hvis du er usikker på hvor mye betong du trenger, så er det smart å bestille litt for mye. Det er kjedelig om det viser seg å være for lite betong underveis i arbeidet!
Du kan bygge garasjen når fundamentet er klart. Dersom du har valgt å bruke et byggesett eller elementer, så må du vente på levering. Deretter må du følge produsentens veiledninger for å montere garasjen på riktig måte. Det kan ofte være lurt å ha med seg litt hjelp når du skal bygge garasjen selv. Da går det mye raskere.
Hvis du ikke ønsker å bygge garasjen på egenhånd, så kan det være lurt å bruke en totalentreprenør som kan koordinere alt arbeidet. Du slipper å bruke tid og krefter på å styre prosjektet selv, og du kan føle deg trygg på at alt av arbeid er ivaretatt på en god måte. Dessuten går selve arbeidet ofte raskere når du får profesjonell hjelp.
Det er viktig å ta høyde for at garasjetomten blir en liten byggeplass mens monteringen pågår. Mange velger en leverandør som kan bygge garasjen raskt, slik at de slipper å ha en liten arbeidsplass i hagen. Dersom dette er viktig for deg, så bør du spørre om byggetider hos ulike leverandører før du bestemmer deg.
Skal du bygge selv, så bør du sette av nok tid til prosjektet. Legg gjerne til noen flere dager enn det du egentlig tror du trenger. Dette for å være sikker på at du har tid til å følge opp detaljer som kan bli glemt underveis – men med god planlegging, så kan du bygge garasjen din trygt og effektivt!
Det er viktig å velge en garasje som du blir fornøyd med på sikt. Vi anbefaler at du tenker over forhold på tomten din, hva du vil bruke garasjen din til og hvor stor den bør være. Mange garasjeleverandører tilbyr gratis befaring, samt mulighet til å spesialtegne garasjen din. Det kan også være aktuelt å tilpasse garasjeelementer.
En garasje sier mye om hjemmet ditt, så det er viktig å velge en som matcher fasaden din. For eksempel, vil du ha en tradisjonell garasje eller et moderne, særegent design? Uansett hvilken løsning du velger, så ta deg tid til å tenke gjennom alle detaljer som vil ha betydning for resultatet. Farger, materialer og størrelse kan ha utrolig mye å si for helhetsinntrykket. Noen ganger kan selv de minste detaljene ha stor betydning for effekten.
I tillegg må du vurdere hvilken garasjeport du vil ha og hvilket ekstrautstyr du vil bestille. For eksempel, vil du ha portåpner, kodelås eller mulighet til å styre garasjeporten via Bluetooth? Vil du ha isolert garasjeport eller ikke? Mange velger å kjøpe garasjeport med isolasjon, selv om de skal bygge kald garasje. Isolasjonen kan nemlig beskytte mot regn og vind.
Vi anbefaler at du bruker litt tid på å sammenligne forskjellige modeller og løsninger fra ulike garasjeleverandører før du bestemmer deg. Da får du en god oversikt over hva som er tilgjengelig på markedet, samt hva de ulike løsningene koster. Det kan ofte lønne seg å sammenligne priser for å finne det beste tilbudet på garasje.
Fordelen med å velge et byggesett med standard garasje er at denne løsningen ofte er billigere enn spesialtegnede garasjer. Du kan likevel be om mindre endringer for å tilpasse byggesettet eller elementene til tomten din. Disse kan dessuten monteres på egenhånd, slik at du sparer penger ved å gjøre mye av arbeidet selv.
Fordelen med en spesialtegnet garasje er at du får en garasje som imøtekommer alle dine behov. Noen ganger kan det også være helt nødvendig med en “skreddersydd” garasje, for eksempel om du har spesielle forhold på tomten eller en bolig med et særegent design. De fleste forhandlere kan komme med gode tips og innspill til hvilken løsning som passer best for deg.
Ulempen med spesialtegnet garasje er at prisen kan bli høyere. Du kan likevel sikre deg et godt tilbud ved å undersøke alle muligheter grundig, samt sammenligne priser på tvers av garasjeleverandører. Ikke vær redd for å la dem vite at de har konkurranse og at du vurderer flere tilbud.
Du må også tenke over størrelsen på garasjeåpningen om du skal ha en spesialtegnet garasje. Garasjeporter fås nemlig også i standard størrelser. Dersom åpningen ikke er standard, så må du bestille en skreddersydd garasjeport også.
Hvis man kan kjøpe en standard garasje, vil dette være det billigste alternativet, men ikke alltid det beste! Enkelte tomter er heller ikke kompatible med alminnelige garasjer, og da må man gjerne ha noe tilpasset. Hvis man ønsker et spesifikt design, funksjon eller rett og slett en garasje skreddersydd til deg – vil en spesialtilpasset garasje være et godt valg.
Vi anbefaler at du innhenter minst tre tilbud fra ulike garasjeleverandører for å finne frem til det beste pristilbudet. Det gjelder enten du vil bygge selv, kjøpe garasjeelementer eller sette vekk hele jobben. Du kan spare betydelig med penger ved å gjøre grundige undersøkelser før du velger leverandør.
Det er også lurt å spørre om referanser fra ulike garasjeleverandører, da dette kan hjelpe deg med å finne fram til en pålitelig samarbeidspartner. Du bør altså ikke velge den første og beste garasjeleverandøren du finner. Kvaliteten på materialer, service og arbeid er viktig for at du skal bli fornøyd med garasjen din.
Du kan enten kontakte ulike garasjeleverandører selv for å spørre om tilbud eller du kan bruke en anbudstjeneste. Fordelen med anbudstjenester er at de kan hjelpe deg å finne fram til flere lokale leverandører som er godkjente og kvalitetssikret. Dermed slipper du å bruke tid på å finne gode leverandører selv, samtidig som du sikrer deg god kvalitet til en fornuftig pris.
God planlegging er nøkkelen til at du får en garasje du er fornøyd med, og det hele begynner med å velge rett garasjemodell. Du har fått mye god informasjon om hvordan du bygger garasje her i denne artikkelen. Vi ønsker derfor å oppsummere de viktigste punktene helt til sist for å gjøre informasjonen så oversiktlig som mulig for deg:
Husk at garasjen din skal vare i mange år fremover. Det er derfor viktig at du velger en kvalitetsgarasje som både er funksjonell og som har et godt design. Da vil du få glede av garasjen i mange tiår, akkurat som du håper på. Lykke til!
Det er flere ting du bør ta hensyn til før du setter i gang med å bygge garasje. Du må sjekke lokale regelverk og eventuelt søke byggetillatelse, finne ut av hva slags type garasje som passer best for dine behov og lage en detaljert plan for byggingen. Deretter må du skaffe materialer og verktøy, klargjøre området på som garasjen skal bygges på og utføre arbeidet på riktig måte. Du kan velge om du vil bygge selv, kjøpe et byggesett eller sette vekk hele jobben.
Prisen på å bygge garasje varierer veldig, avhengig av størrelse, materialer og om du velger å bygge selv eller ikke. Prisen på et byggesett kan være i overkant av 100 000 kr og opp, mens prisen for å sette vekk hele jobben kan bli betydelig høyere.
Dette vil variere avhengig av lokale forskrifter. Det er derfor viktig å sjekke opp i regelverket før du gjør noe. En generell regel tilsier at du kan bygge 100 meter fra riksvei og 50 meter fra fylkesvei. Det er imidlertid en god idé å dobbeltsjekke før du går videre.
Dette avhenger også av lokale regler. I de fleste tilfeller er det imidlertid nødvendig å varsle naboene før du setter i gang med garasjebyggingen, dersom garasjen er over 50 kvadratmeter. Dokumentasjon skal legges ved byggesøknaden. Det er ikke nødvendig å søke byggetillatelse eller sende nabovarsel hvis du skal bygge garasje som er mindre enn 50 kvadratmeter.
Prisen for grunnarbeid til garasje vil variere avhengig av størrelsen på garasjen, hvor omfattende arbeidet er og lokale grunnforhold. Kostnaden for grunnarbeid til garasje kan ligge på ca. 150 000 kroner og oppover. Du bør be om pristilbud fra flere leverandører før du bestemmer deg.
Ja, du kan bygge garasje inntil husveggen. Du må imidlertid være obs på at du antagelig må søke byggetillatelse, selv om garasjen er mindre enn 50 kvadratmeter. Det er kun frittstående garasjer på mindre enn 50 kvadratmeter som ikke trenger byggetillatelse.
Les mer
Les mer
Les mer