bilde

Garasje inntil huset: Dette må du huske på

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Vil du bygge garasje inntil huset? Drømmer du om å gå tørrskodd fra huset og inn i garasjen på en regntung dag? Da er det en del ting du må huske på. Kravene er nemlig større for garasjer inntil husveggen enn om du skulle ha bygget en frittstående garasje.

Her har vi laget en oversikt over alt du må vite før du setter i gang med prosjektet.

Kortversjonen

 • Det er strengere krav for å bygge en garasje inntil husveggen sammenlignet med en frittstående garasje.
 • Garasjen inntil huset regnes som et tilbygg og krever derfor byggetillatelse, mens frittstående garasjer kan bygges uten søknad hvis de er under 50 kvadratmeter.
 • Å bygge en garasje inntil huset krever tilpasning til eksisterende byggverk og kan være mer kostbart og tidkrevende.
 • Det er viktig å søke om byggetillatelse og legge ut nabovarsel når du skal bygge en garasje inntil huset.

Fordeler med garasje inntil huset vs. frittstående garasje

Det er både fordeler og ulemper med garasje inntil husveggen og frittstående garasjer. Du må bruke litt tid på å vurdere hvilken løsning som passer best for deg. Garasjen blir stående tett til huset, du kan velge du skal ha tak eller dør mellom og du kan også bygge på med en veranda eller et uteområde foran.

Ulempen er som nevnt at kravene er strengere for garasje inntil huset vs. frittstående garasje. Det er fordi garasjen regnes for å være et tilbygg til boligen og må være brannsikker. Alt av tilbygg er søknadspliktig, med mindre bygget er på mindre enn 15 kvadratmeter. Du kan altså bygge ut en enkel carport eller tak fra husveggen som bilen kan stå under, så sant den ikke overstiger 15 kvadratmeter.

Frittstående garasjer kan du derimot bygge uten å søke, så lenge den er under 50 kvadratmeter. I tillegg må det være 1 meter fra husveggen og nabotomten, samt du må holde en viss avstand fra sjø, vei og toglinjer. Det kan finnes kommunale reguleringer som overstyrer disse reglene, så det må du sjekke før du setter i gang.

Du har dessuten gode muligheter til å spare penger på frittstående garasje ved å kjøpe byggesett til garasje eller elementgarasje. Denne muligheten mister du mest sannsynlig om du skal bygge garasje inntil huset, ettersom garasjen må tilpasses eksisterende byggverk. Sannsynligvis må du ha hjelp av noen som kan spesialtegne garasje til deg, og det koster mer penger og krever mer tid.

Fordelen med spesialtegnede garasjer er derimot at du kan få den akkurat som du vil ha den. Du kan velge materialer og byggemåter som passer best for deg og ditt hus, tilpasse garasjen til eksisterende byggverk og få et design som matcher fasaden på boligen din helt perfekt. Kjøper du en frittstående, ferdig garasje, så mister du mange tilpasningsmuligheter.

Søke byggetillatelse for garasje inntil huset

Du må søke byggetillatelse for garasje inntil husveggen, dersom du vil at den skal være større enn 15 kvadratmeter. I så fall må du også sende ut nabovarsel og legge kvitteringslisten for nabovarselet ved søknaden. I dag finnes det praktiske løsninger som forenkler prosessen, for eksempel mulighet til å sende ut eNabovarsel via Altinn.

De som skal tegne garasjen for deg kan ofte være behjelpelig med å søke byggetillatelse også, særlig hvis du skal få garasjen ferdig montert. Teknisk etat i kommunen må godkjenne utforming og detaljer før søknaden blir behandlet. Dette tar normalt ikke mer enn 3-12 uker, avhengig av hvor krevende prosjektet er.

Det er viktig at søknaden er komplett for å unngå forsinkelser i prosjektet. Behandlingstiden kan nemlig bli forlenget om kommunen må etterspørre informasjon fra deg. Når du har fått byggetillatelse for garasjen, så står du fritt til å sette i gang med byggingen. Det kan være lurt å søke i god tid for at byggeplanen ikke skal bli forsinket.

Tips til deg som skal bygge garasje inntil huset

Det er viktig å tenke grundig gjennom hvilke behov du har før garasjeleverandøren begynner å tegne opp et forslag til deg. Vi anbefaler at du bygger en garasje som ikke bare imøtekommer behovene du har her og nå, men som du kan ha god nytte av i fremtiden også. For eksempel, kanskje du ønsker å kjøpe flere biler i fremtiden enn bare den ene du eier nå? Eller du vil bytte ut en liten personbil med en SUV?

Det kan være mer kostbart og krevende å utvide garasjen senere, fremfor å bygge den stor nok allerede nå. Det gjelder spesielt for deg som vil ha garasje inntil huset, ettersom prosjektet kan være søknadspliktig og må tilrettelegges eksisterende bygg. Tenk derfor over størrelsen på bilen din, hvorvidt du trenger oppbevaringsplass eller mulighet for å installere elbillader.

Du bør også vurdere følgende:

 • Vil du ha kald eller varm garasje?
 • Enkel carport eller tett garasje?
 • Vil du ha vinduer og egen inngangsdør til garasjen?
 • Ønsker du ha en dør direkte mellom bolig og garasje?

Det finnes mange gode løsninger, og det er viktig å kartlegge behovet ditt grundig for å få en funksjonell garasje som du trives med på sikt.

Få hjelp av en totalentreprenør til å bygge garasje

Mange som vil ha ferdig montert garasje inntil huset velger å bruke en totalentreprenør til prosjektet. I så fall trenger du kun å forholde deg til én aktør som kan håndtere absolutt alt fra å søke byggetillatelse og støpe fundament til å bygge, koble til strøm og ferdigstille bygget. Dersom du skal koordinere prosjektet selv, så blir du ansvarlig for alt gjøres rett og til riktig tid.

For eksempel, du må selv legge ut for bomturen hvis elektrikeren dukker opp og tømreren ikke er klar. Dette kan bli en kostbar affære, så det er lurt å få hjelp av et firma som tar ansvar for hele prosessen. Det kan spare deg mye penger og rett og slett gjøre livet lettere. Hvis du ønsker å gjøre deler av arbeidet selv, bør du få det med i kontrakten og sørge for en god dialog underveis.

Vi anbefaler at du setter deg grundig inn i ansvaret med å koordinere prosjektet eller utføre deler av arbeidet selv før du bestemmer deg. Du må være sikker på at du har tid, overskudd og kunnskap nok til å forholde deg til alt arbeidet på en god måte. Mange synes at det er betryggende å overlate ansvaret med å bygge garasje inntil husveggen til en totalentreprenør.

Be om tilbud fra flere leverandører

Det kan være lurt å kontakte flere firmaer eller entreprenører før du bestemmer deg, slik at du har mulighet til å sammenligne pris og garantier. Det er smart å undersøke markedet nøye før du setter i gang med prosjektet for å sikre at du får det beste tilbudet og den mest konkurransedyktige prisen på garasje inntil huset.

Du kan enten kontakte garasjeleverandører selv eller legge jobben ut på anbud. Fordelen ved sistnevnte er at du kun trenger å sende inn opplysningene dine én gang for å bli koblet sammen med dyktige firmaer som kan levere det du etterspør. Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du velger selv hvilke garasjeleverandører du vil svare.

Det kan være smart å be om gratis befaring og konsultasjon før du bestemmer deg, helst av tre forskjellige aktører. Leverandørene må som regel undersøke tomten din før de kan gi deg et nøyaktig pristilbud. Befaringen er også en fin anledning til å få gode tips og råd, samt anbefalinger til hvilken type garasje du bør bruke.

Vi anbefaler at du sammenligner tilbudene nøye før du bestemmer deg. Du bør vektlegge pris,  kvalitet og garantier, samt sikre at tilbudene er forståelige og enkle å sammenligne. Det kan være lurt å stille krav om at leverandørene skal stå ansvarlig for alle deler av prosjektet, inkludert eventuelle reparasjoner eller oppgraderinger etter at installasjonen er ferdig.

Inngå en skriftlig kontrakt med leverandøren

Vi anbefaler at dere inngår en skriftlig kontrakt som inkluderer alle detaljer rundt arbeidet med å bygge garasje inntil husveggen. Muntlige kontrakter kan fort føre til tvister som er vanskelige å løse. En god kontrakt gir økt trygghet for deg, leverandøren og håndverkerne som skal bygge garasjen.

Kontrakten kan for eksempel inneholde følgende punkter:

 • Detaljerte beskrivelser av arbeidet som skal utføres
 • Når arbeidet begynner og slutter, samt dagmulkt om fristen ikke holdes
 • Pris, betalingsvilkår og krav til byggematerialer
 • Garantier fra leverandøren
 • Retningslinjer for hva som skjer ved endringer og avvik i prosessen
 • Eventuell ansvarsforsikring med den aktuelle leverandøren

Du bør også be om skriftlig redegjøring for uforutsette utgifter eller ekstrautgifter som kan oppstå underveis i prosjektet. Dette gjør at du kan planlegge økonomien din og ha god oversikt over kostnadene. Denne informasjonen bør helst innhentes allerede når du sammenligner forskjellige tilbud.

Vi anbefaler også at du tar tak i eventuelle tvister eller uenigheter som skulle oppstå umiddelbart, slik at det ikke vokser seg større enn nødvendig. Hold deg til fakta, diskuter på en løsningsorientert måte og sørg for at begge parter blir hørt. Det er mye enklere å finne frem til en løsning hvis man har alle fakta på bordet.

Beregn god tid når du skal bygge garasje inntil husveggen

Tilbygg som garasje inntil husveggen krever ofte mer tid, rett og slett fordi bygget skal tilpasses boligen din. Du må også sette av tid og penger til arbeid som å grave til fundament og støpe fundament, samt du må få hjelp av tømrer. Garasjen vil også kreve elektrikerarbeid, hvis du ønsker å ha strøm i garasjen.

Totalt sett, så kan prosjektet ta 1-2 måneder eller mer. Tiden det tar å søke byggetillatelse kommer i tillegg. Det er derfor viktig å beregne god tid til prosjektet når du skal bygge garasje inntil husveggen. Da kan du unngå forsinkelser og uforutsette utgifter, særlig hvis du skal koordinere arbeidet selv.

Det er viktig å huske på at tomten din blir som en liten byggeplass mens arbeidet holder på. Legg til rette for at du klarer å kjøre barna til barnehagen eller komme deg på jobb, uten problemer. Det kan være lurt å få klarhet i hvor lang tid arbeidet vil ta og planlegge hverdagen deretter. Da kan for eksempel de med småbarn reise vekk de dagene betongbilen kommer i hagen, særlig hvis man er bekymret for sikkerheten.

Kort oppsummert: Husk på dette når du bygger garasje inntil huset

Du har fått mye informasjon om hva du bør tenke på når du skal bygge garasje inntil huset. Det er mange fordeler med garasjer som ligger tett på husveggen, samtidig som kravene til hvordan de bygges kan være ganske strenge. Vi ønsker derfor å avslutte ved å oppsummere de viktigste punktene:

 • Sett deg inn i hvilke byggetillatelser du trenger
 • Få flere tilbud og sammenlign dem nøye med tanke på pris, kvalitet og garantier
 • Inngå en skriftlig kontrakt med leverandøren
 • Beregn god tid til prosjektet og planlegg hverdagen deretter

Vi ønsker deg lykke til med den nye garasjen din! Hvis du følger disse rådene, så kan du være trygg på at du får en garasje av høy kvalitet til den rette prisen.

Få svar på vanlige spørsmål om å bygge garasje inntil husveggen

Meldingsboble
Hvor mye koster det å bygge garasje inntil husveggen?

Prisen avhenger av flere faktorer, for eksempel størrelsen på garasjen. Garasjer kan koste alt fra ca. 50 000 kr og opptil flere hundretusener for de mer omfattende prosjektene. Du bør sammenligne priser fra flere leverandører før du går i gang, samt sjekke at de leverer arbeidet etter gjeldende byggestandarder.

Meldingsboble
Må jeg ha byggetillatelse for å bygge garasje inntil husveggen?

Ja, i de fleste tilfeller må du søke om byggetillatelse før du bygger garasje inntil huset. Unntaket er tilbygg på under 15 kvadratmeter. Dette er ofte et krav fra kommunens side som har til hensikt å sikre at arbeidet blir utført på en forsvarlig måte. Det kan ta tid å få byggetillatelse, og vi anbefaler derfor at prosessen startes opp så tidlig som mulig.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å bygge garasje inntil huset?

Det kan ta lengre tid å bygge garasje inntil huset enn en frittstående garasje. Noen prosjekter kan ferdigstilles innen 1-2 måneder, men andre kan ta lenger tid. Du bør derfor beregne god tid når du planlegger prosjektet. Til sammenligning, så tar det noen få dager å sette sammen en frittstående, ferdig garasje (hvis fundamentet står klart og du ikke trenger å søke).

Meldingsboble
Hvordan kan jeg være sikker på at arbeidet blir gjort riktig?

Det er alltid lurt å planlegge prosessen og følge godt med. Få tilbud fra flere leverandører, les kontrakten nøye og undersøk tidligere referanser. Dersom et av pristilbudene er veldig mye lavere enn de andre, så bør du undersøke hvorfor. På den måten sikrer du deg mot uforutsette problemer og utgifter underveis i prosjektet.

Meldingsboble
Er det noen risiko forbundet med å bygge garasje inntil husveggen?

I de fleste tilfeller er det ingen fare fordi man holder seg innenfor regelverket. Det kan imidlertid være enkelte ekstra forholdsregler som må tas, avhengig av husets alder og konstruksjon. For eksempel, det stilles høyere krav til brannsikkerhet for garasjer som bygges inntil huset. Vi anbefaler at du alltid rådfører deg med en fagkyndig rådgiver før du starter arbeidet. Dette gjelder også hvis du skal søke om byggetillatelse.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454