bilde

KUTT UTGIFTENE: En stor fordel med solkraft er at du kan kutte strømutgiftene dine.

Fordeler og ulemper med solenergi

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Solenergi er en ren og bærekraftig energikilde som kan brukes til å produsere elektrisitet og til å varme opp vann eller luft. Stadig flere privatpersoner og bedrifter velger å hive seg på solkraftbølgen. Det er ikke så rart, ettersom det kan gi en rekke økonomiske og miljømessige fordeler – men hvor bra funker egentlig solkraft her i Norge?

Totalt får vi 15 000 ganger mer energi fra solen i løpet av et år enn det årlige energiforbruket til hele verden. Spørsmålet blir da hvordan vi kan utnytte denne energien på en god måte. Per i dag er oppvarming den enkleste måten å bruke energien, for eksempel ved å montere enten et solcelleanlegg eller solfangeranlegg.

Vi ser nærmere på fordelene og ulempene ved solenergi, samt ved de ulike solkraftteknologiene som solfangere og solceller.

Kortversjonen

  • Solenergi er en ren og bærekraftig energikilde som kan gi økonomiske og miljømessige fordeler, inkludert reduksjon av klimagassutslipp.
  • Tross høye oppstartskostnader, kan investering i solenergi være lønnsom på sikt ved å kutte strømutgifter, øke boligverdien og muliggjøre salg av overskuddsstrøm.
  • Ulemper inkluderer høye oppstartskostnader, begrensninger basert på solforhold og utfordringer med lagring av overskuddsstrøm, men disse kan overkommes med tilskudd, riktige installasjoner og batteriteknologi.

Fordeler med solenergi

Solenergi har flere fordeler for både privatpersoner, borettslag, bønder og forskjellige virksomheter. Det er en bærekraftig og fornybar energikilde som reduserer klimagassutslipp og bruk av fossilt brensel. Avhengig av størrelsen på anlegget og strømforbruket, kan det være mulig å redusere behovet for å kjøpe energi fra kraftleverandører. Det vil igjen redusere belastningen på strømnettet og jevne ut etterspørselen etter strøm.

– Det grønne skiftet krever nye og innovative løsninger. Skal Norge klare å kutte i utslipp og skape ny industri må vi tenke nytt og kreativt om utbygging av solenergi, forteller daglig leder Carl Christian Strømberg i en pressemelding fra Solcellespesialisten

De har startet et prosjekt der de bygger bakkemonterte solceller og solparker for å deretter integrere solcellene innen jordbruk og industri:

– Både vi og bønder er tjent med å utnytte landarealene på best mulig måte. Solcellene vil kunne bygges høyt og bredt nok til å gi plass til traktorer og jordbruksproduksjon. Bare forestill deg synergiene fra å kombinere norsk landbruk med grønn industri. Det kan skape enorme ringvirkninger.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kutt strømutgiftene dine med solkraft

En stor fordel med solkraft er at du kan kutte strømutgiftene dine, særlig nå som det er forventet høyere strømpriser de neste årene. Selv om investeringskostnadene for solcelleanlegg og solfangeranlegg kan være høye, vil du kunne spare penger på strømregningen på sikt. 

Nøyaktig hvor lønnsomt det er med solenergi kan variere avhengig av anlegget og forbruket ditt. Solkraft vil i de fleste tilfeller være en god investering for både lommeboken og miljøet. En seriøs og dyktig leverandør vil kunne beregne hvor mye energi anlegget kan produsere i løpet av et år og hvor lønnsomt det vil være for deg, basert på taket ditt og hvor du bor.

Leverandøren vil også kunne vurdere hvor lang tid det tar før anlegget er nedbetalt. Det tar som regel ca. 15 år før du har tjent inn igjen kostnaden for et solcelleanlegg. Avhengig av strømpriser, hvor mye strøm du bruker og hvor mye energi anlegget produserer, så kan det også ta flere eller færre år.

Anlegget kan i tillegg øke verdien på hjemmet ditt og gjøre det mer attraktivt for potensielle kjøpere, dersom du ønsker å selge huset senere. Solcelleanlegg og solfangeranlegg gir kjøperne et inntrykk av at huset er energieffektivt og miljøvennlig, noe som er positivt for mange. I mange tilfeller kan du også selge videre strøm og tjene penger på det.

Ulemper med solenergi

Det finnes også noen ulemper med solenergi. De høye oppstartskostnadene kan virke avskrekkende for mange. Enova tilbyr imidlertid tilskudd til både solfangere og solceller, noe som kan gjøre regningen mer spiselig. Du kan få opptil 10 000 kr mot solfangeranlegg og opptil 47 500 kr mot solcelleanlegg.

Du må vurdere solforholdene der du bor for å sjekke om taket ditt er egnet for solfangere eller solceller. Anlegget kan ha begrenset effektivitet hvis store deler av taket ditt er skyggelagt. Det er heller ikke alle tak som passer for solcellepaneler eller solfangere på grunn av krevende utforming. Et alternativ kan da være solcelletakstein, ettersom disse erstatter vanlige takstein.

Solcelletaksteiner koster imidlertid mer og kan ha noe redusert effekt, sammenlignet med høytytende paneler. Unntaket er hvis taket er gammelt og modent for utskiftning. Paneler bør kun legges på tak i god stand. Hvis du må bytte tak samtidig som du kjøper solcelleanlegg, så kan taksteiner være et rimeligere alternativ enn paneler.

Enkelte bekymrer seg for all konflikten som kan oppstå ved kraftutbygging. Det har for eksempel vært store debatter om vindmøller. Utbyggingen kan også koste mye penger. Det er likevel liten grunn til å frykte at solparker skal ha stor innvirkning på naboene og naturen rundt. Solenergi kan tvert imot være en kilde til konfliktfri energi:

– Vi må ta hensyn til naturen når vi bygger ut fornybar energi. Derfor er jeg trygg på at vi på en skånsom måte, og i samarbeid med myndigheter og naboer, kan bygge infrastruktur som kommer samfunnet til gode. Overskuddsenergi kan selges videre og solenergi finansierer seg selv i det lange løp, forklarer Strømberg.

Solkraft er ferskvare – men det trenger ikke å være en ulempe

En annen ulempe med solenergi er lagring av overskuddsstrøm. Den egenproduserte energien er ferskvare og brukes umiddelbart. Mange strømselskaper tilbyr å kjøpe overskuddsstrøm fra kunder med solceller for å hjelpe med dette problemet. I det siste har det også kommet andre løsninger til dem som ønsker å lagre energien.

Det er for eksempel mulig å kjøpe batteri til å lagre strøm fra solceller. Før var det helst hytter som ikke var tilkoblet strømnettet som brukte solcellebatterier. Nå finnes det også batterier til dem som er tilkoblet strømnettet. Det betyr at du kan lagre solenergi på batteriet mens du er på jobb, og bruke den når du kommer hjem.

Det er nemlig om ettermiddagen og utover kvelden at strømmen er dyrest – og det er nettopp da vi bruker mest strøm.

Tibber og Polarium har for eksempel utviklet batteriet Homevolt som kan brukes både av dem med solceller og dem som enda ikke har fått solcellepaneler på taket. Du kan bruke dette batteriet til å lagre strøm fra både solceller og fra strømnettet, slik at du enklere kan utnytte spotprisen.

– Det er kombinasjonen av maskinvare og programvare som gjør Homevolt unikt. Energilagring blir nå mer tilgjengelig for alle, og det kan bli en nøkkel for å takle elektrifiseringen av samfunnet. Når flere husholdninger kan ta i bruk batteriene vil det bidra til å stabilisere strømforbruket, og det er bra både for strømprisen og nettet, sier Edgeir Aksnes, administrerende direktør og medgründer i en pressemelding fra Tibber.

Sammenlign pristilbud for å kutte investeringskostnadene

Mange synes som sagt at investeringskostnadene er en stor ulempe med solkraft. Utover å søke om tilskudd fra Enova, så kan du også kutte disse kostnadene på andre måter. Det finnes heldigvis en rekke ting du kan gjøre for å få gode pristilbud på solenergi og spare penger på oppstartskostnaden:

  • Be om tilbud fra flere leverandører: Ved å få tilbud fra flere leverandører, kan du sammenligne priser og velge den leverandøren som gir deg mest for pengene dine. Bare husk at pris ikke er alt – du må velge en seriøs leverandør med kvalitetsprodukter.
  • Vær oppmerksom på skjulte kostnader: Be om å få oppgitt absolutt alle kostnadene som kan oppstå i forbindelse med innkjøp og installasjon, samt vedlikehold av anlegget.
  • Spør etter vilkår, garantier og serviceavtaler: Sørg for å spørre leverandøren om garantier og serviceavtaler som kan gi deg ekstra beskyttelse og trygghet på sikt. Forskjellige forhandlere kan ha ulike vilkår og betingelser, så sjekk opp i dette nøye.

Det er dessuten viktig å velge kvalitetsprodukter og et anlegg som passer for boligen din for at du skal utnytte alle fordelene med solkraft. Du bør derfor spørre de ulike leverandørene om hvilket anlegg de synes at du bør velge for å se hvilket forslag du liker best. I tillegg bør du sjekke referanser fra tidligere kunder og lese omtaler på nett.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: fordeler og ulemper med solenergi

Du bør være bevisst på ulempene med solenergi, inkludert utfordringene med solkraft i områder med lite sol. Det er likevel mange fordeler ved å utnytte energien fra solen, blant annet at det kan redusere klimagassutslippene, balansere strømnettet og kutte energiutgiftene dine. Investeringskostnadene kan være høye, men på sikt vil du kunne spare penger på strømregningen.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454