HØY EFFEKT: Solcelleanlegg kan være veldig økonomisk gunstig.
Sist oppdatert: 26. oktober 2024
Stadig flere solcellepaneler og solcelletaksteiner pryder taket på de mange norske hjem. Det er jo ikke så rart siden solenergi er en bærekraftig måte å skaffe seg billig strøm. Les videre for å lære mer om hvordan et solcelleanlegg fungerer, og ikke minst hvor godt det fungerer her til lands.
Solcelleanlegget fungerer ved hjelp av ulike komponenter som arbeider sammen for å generere strøm fra sollys. Solcellene i anlegget produserer likestrøm (DC), men boliger og bedrifter bruker vanligvis vekselstrøm (AC). Strømmen fra solcellene må derfor konverteres ved hjelp av en inverter.
Det finnes hovedsakelig tre typer anlegg:
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Du kan velge mellom solcellepaneler og takstein med solceller når du skal kjøpe et solcelleanlegg. Solcelletaksteiner ser ut som vanlige takstein, men de kan generere strøm til boligen din. Fordelen med solcelletaksteiner er at de kan integreres sømløst inn i fasaden til huset for å få en mer estetisk tiltalende løsning enn tradisjonelle solcellepaneler.
Solcelletaksteiner er ofte dyrere og kan være mindre effektive enn tradisjonelle solcellepaneler. Taksteiner kan likevel være en bedre løsning enn paneler for deg med eldre tak som snart er modent for utskiftning. Paneler bør nemlig ikke monteres på gamle tak eller tak i dårlig stand. Det kan være billigere å kjøpe takstein med solceller enn å først bytte tak og så kjøpe paneler.
Solcellepaneler kan derimot avgi høyere strømproduksjon, og de kan installeres på en rekke forskjellige steder. For eksempel, panelene kan monteres på tak, vegger eller på stativ langs bakken. Du kan dermed bygge ut et mye større anlegg, hvis du ønsker det og har plass nok på eiendommen din.
Uansett hva du velger, vil begge alternativene gi deg en ren og bærekraftig måte å produsere solenergi på. Begge vil dessuten kunne redusere strømutgiftene dine.
Hvis man vil gå til innkjøp av solcellepanel eller solcelletakstien, kan det være lurt å vente til taket bør skiftes ut! Hvis man installerer dette rett før taket må byttes ut – vil kostnaden bli mye høyere for montering. Vi anbefaler derfor å slå to fluer i en smekk ved å vente til taket bør skiftes ut. Slik kan man spare penger – spesielt med solcelletakstein.
Solceller er de grunnleggende byggeklossene i et solcelleanlegg. Det er de som konverterer sollys til elektrisitet. Hver solcelle består av halvledermateriale som kan produsere elektrisk strøm når de eksponeres for sollys. Det finnes hovedsakelig to typer solceller som brukes i anlegg: monokrystallinske og polykrystallinske.
Monokrystallinske solceller er laget av et enkelt krystallinsk silisium, og de er svært effektive. I tillegg er levetiden lengre. Per i dag er dette den foretrukne typen solcelle. Polykrystallinske solceller er laget av flere små krystaller og er mindre effektive med lavere levetid. De er imidlertid billigere å produsere og kan være et godt alternativ for dem med et stramt budsjett.
Solcelleteknologien har imidlertid blitt stadig mer effektiv og økonomisk overkommelig de siste årene. Det betyr at prisen på monokrystallinske solceller også har falt. Vi anbefaler derfor å kjøpe solcelleanlegg med nettopp denne typen solceller. Hvis du er usikker, så spør gjerne leverandørene om råd samtidig som du innhenter pristilbud på solcelleanlegg.
Effektiviteten til solcellene kan imidlertid påvirkes av flere faktorer enn kun det teknologiske, inkludert antall soltimer og i hvilken posisjon panelene blir montert. En seriøs og dyktig leverandør hjelper deg med å installere solcellepanelene i rett vinkel og retning, basert på solinnstrålingen der du bor.
Solcelleanlegg består av flere forskjellige komponenter, der panelene eller taksteinene er de viktigste. Solcellepaneler er dessuten den mest synlige delen av solcelleanlegget. Panelene kommer imidlertid i ulike størrelser og med forskjellig ytelse, og du må velge dem som passer best for boligen din og behovet ditt.
Her er en oversikt over forskjellige komponenter i anlegget:
Inverter kalles også for vekselretter, og den har som jobb å konvertere likestrøm (DC) fra solcellene til vekselstrøm (AC). Det er vekselstrøm vi trenger til å drifte elektrisk utstyr inne i boligen vår. Det finnes invertere med ulik effekt, og du bør velge den som matcher ytelsen til solcellene dine.
Hvis du har et off-grid solcelleanlegg, må du ha batterier for å lagre overskuddsstrømmen som produseres i løpet av dagen. Batterier kan være dyre, særlig om du kjøper et stort solcellebatteri. Du bør tenke over hvor mye strøm du ønsker å lagre og hvor ofte batteriet tømmes for å finne frem til rett størrelse.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Nå som vi har sett på hvordan solceller fungerer, så er det på tide å vurdere hvor godt de egentlig fungerer i Norge. Landet er tross alt kjent for å ha lange og mørke vintre, noe som kan påvirke effektiviteten til solcelleanlegget. De gode nyhetene er at vi har høy solinnstråling i løpet av et kalenderår, faktisk bedre enn mange europeiske byer som ligger lengre sør på kontinentet.
Lange sommerdager kan derfor veie opp for mørketiden om vinteren. I tillegg er det et pluss at det ikke er så varmt her til lands. Solceller trives nemlig best når det er kjølig og helst ikke over 25 varmegrader. Det trenger heller ikke å være skyfri himmel for at solcelleanlegget skal fungere. Solstråler trenger gjennom skyer og regndråper.
Store lag med snø på solcellene kan derimot forhindre strømproduksjon. Du bør vurdere å koste vekk snøen, men pass på at du ikke skraper opp solcellepanelene. Avhengig av hvor i landet du bor, trenger snøen ikke å være et problem. Ofte smelter den raskt fra panelene. Overflaten på solcellepaneler er dessuten glatt, slik at snøen kan skli av – så sant panelene monteres i vinkel og ikke flatt.
Solcelleanlegg vil fungere relativt greit, selv om man bor i Norge! Man vil naturligvis få forskjellige resultater når det kommer til virkningsgrad og effektivitet, avhengig av hvor i landet man befinner seg. Her kan det være relativt store forskjeller fra de mest effektive stedene Sør i Norge – kontra de minst effektive stedene lenger Nord i Norge.
Lokale forhold innad i regionen vil også ha stor innvirkning på virkningsgraden til solcelleanlegget. Hvis man bor et sted hvor det er mye skygge på grunn av naboer, skog, fjell eller andre ting, vil solcelleanlegget fungere dårligere enn hvis man har tilgang til sollyset store deler av året. Man bør derfor vurdere virkningsgraden der man selv bor, før man går til innkjøp av et anlegg.
Mange tenker at solcellepanel ikke er effektivt fordi man bor i Norge, men dette er ikke sant. Selv om temperaturen ikke er så høy, leverer solen enorme mengder energi. Det vil selvfølgelig være lavere virkningsgrad enn mange andre steder i verden, men solcelleanlegg er veldig effektivt i Norge også! Mange husholdninger kan spare mye penger over tid med et solcelleanlegg.
Det vil lønne seg med solcelleanlegg for en rekke boliger i Norge! Mange vil være tjent med å installere et effektivt solcelleanlegg, mens andre boliger vil få mindre ut av et anlegg. Det kan være fordelaktig å rådføre seg med eksperter, og samtidig få noen pristilbud, før man velger om man vil installere et solcelleanlegg på sin eiendom.
Virkningsgraden sier noe om hvor mye strøm solcellene produserer, altså hvor godt de virker og hvor effektive de er. Virkningsgraden måles i prosent, og dagens solcelleanlegg har en virkningsgrad på 15-25 %. Standard solceller ligger på 16-20 prosent, mens høytytende solceller ligger på cirka 22 %.
I tillegg til hvilken type solceller du velger, kan utenforliggende faktorer påvirke effekten på anlegget:
Vi anbefaler at du samarbeider med en dyktig leverandør av solceller for å sikre at solcelleanlegget er så effektivt som mulig. Du bør innhente pristilbud fra tre forskjellige, slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag. Vær også oppmerksom på kvalitet og service når du skal velge forhandler, og ikke fokuser utelukkende på pris.
Gode leverandører vil ha fordelaktige garantier og kvalitetsprodukter, i tillegg til at de kan tilby deg støtte og rådgivning ved behov.
Les mer
Les mer
Les mer