bilde

LØNNSOMT: Solcellepanel er utvilsomt lønnsomt i det lange løp, også i Norge.

Solcellepanel: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Her finner du alt du trenger å vite om solcellepanel. Solkraft er i kraftig vekst her i Norge, hovedsakelig blant privatkunder og bedrifter som ønsker å produsere energi selv. Det er ganske få kraftprodusenter som produserer solkraft, og det handler om at Norge har satset stort på vannkraft. Er du nysgjerrig på den grønne teknologien og vil vite mer om å produsere solkraft selv?

Solcellepanel har økt kraftig i popularitet, og det kan henge sammen med den økte bruken av elektrisitet. Vi lader bilen med strøm og har stadig flere duppeditter i hjemmet som trekker strøm. Vi skåner miljø, naturen og ressurser ved å produsere mer energi selv, fremfor å belaste strømnettet.

Men hva er egentlig solcellepanel, hvor mye koster det og er det virkelig verdt det? La oss gå den nye, grønne trenden i sømmene, slik at du vet alt du trenger for å kunne bestemme deg for om solcellepanel er en god løsning for deg eller ikke.

Kortversjonen

  • Solcellepanel er i kraftig vekst i Norge og er en god investering for de som ønsker å produsere egen strøm, spare penger på strømforbruket og bidra til det grønne skiftet.
  • Kostnaden for solcellepanel har falt kraftig de siste årene, og man kan forvente å betale fra ca. 40 000 kr og oppover, med støtte fra Enova som kan dekke opptil 15 000 kr av kostnadene.
  • Solceller omdanner solenergi til strøm gjennom den fotovoltaiske effekten. Det er to hovedtyper solceller på markedet, tynnfilm og silisium, med sistnevnte som mest populære.
  • Før installering av solcellepanel, er det viktig å vurdere faktorer som skjerming, takets levetid og belastningskapasitet, samt om panelene skal monteres på tak eller vegg.

Hvem bør investere i solcellepanel?

Mange anser solcellepanel en investering som lar deg spare penger på strømforbruket, samt gjøre en god innsats for miljøet. Solcellepanel er et godt valg for alle som er opptatt av å være med på det grønne skiftet ved å ta i bruk ny teknologi, har en god strømavtale som tillater kjøp og salg av egenprodusert solenergi og som ønsker å ha tilgang til egenprodusert strøm.

Du bør tenke over hvor i landet du bor. Nord-Norge har mindre sol enn Sør-Norge, for eksempel.  I enkelte tilfeller vil mange velge å montere solcellepanel allikevel, rett og slett fordi interessen for grønn teknologi er større enn behovet for å tjene inn igjen penger på egenprodusert strøm.

Det er også mulig å investere i el-produksjon til hytten din. Både strøm og nettleie kan være dyrere for fritidsboliger og hytter enn det er for private hjem, og mange velger derfor å gjennomføre energitiltak på hytten som lar dem spare penger på sikt. Det inkluderer tiltak som bedre isolering og montering av solcellepanel.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor mye koster solcellepanel?

Solcellepanel har falt kraftig i pris de siste årene, men det er grunn til å tro at prisene har stabilisert seg nå. Det er allikevel ikke mulig å si noe sikkert. Du bør alltid be om pristilbud og sette opp et regnestykke selv for å få de beste prisene som er tilgjengelige i dag. Vi må være forsiktige med å snakke om reelle tall, og heller trekke frem noen eksempler som en generell veiledning.

Hvor mye penger du tjener inn igjen på strømmen, vil avhenge av hvor mye strømmen koster. Vi har hatt rekordlave strømpriser fra vannkraft i Norge, men solcellepanel vil bli mer lønnsomt om kraftprisene stiger.

Et solcellepanel koster alt fra ca. 40 000 kr og oppover, og et lite anlegg med åtte panel kommer på ca. 42 000 kr. Du får inntil 15 000 kr i støtte fra Enova, noe som betyr at du betaler rett over 25 000 kr for et solcellepanel som gir deg strøm i minst 25 år frem i tid. Hvis du velger flere panel når du først er i gang, kan du få dekket store deler av behovet ditt for strøm i godværsperioder.

Få egne strømavtaler med solcellepanel

Du produserer lite strøm med solcellepanel om vinteren og for mye om sommeren. Heldigvis finnes det egne strømavtaler for nettopp deg som har solcellepanel. Du kjøper strøm fra strømleverandørene de dagene du produserer for lite selv, samtidig som du kan selge all strømmen som blir til overs på dager med mye sol.

For eksempel, Fjordkraft tilbyr noe som de kaller Solkonto til sine kunder. Du kan lagre overskuddsstrøm inne på kontoen din. Du velger selv når du vil bruke strømmen du sparer opp, så sant det skjer innen 18 måneder. Du kan for eksempel spare overskuddet til du får en høy strømregning og prisavslaget kommer godt med. Alternativt kan overskuddet bli automatisk trukket fra strømregningen din. Les mer om å selge strøm fra solceller her.

Dette er en god løsning som gjør at du kan tjene litt på solcellepanelet ditt. Alternativt kan strømmen lagres på batteri, men dette er for mange en kostbar løsning. Det skjer riktignok mye forskning og utviklet på batteri for øyeblikket, så kanskje rimelige og enkle batterier vil bli tilgjengelige på sikt.

Forskjellige strømavtaler for deg med solcellepanel

Fjordkraft tilbyr en spotprisavtale som kalles Solstrøm for deg som produserer egen solenergi. Den lar deg kjøpe og selge solenergi ved behov, og du følger alltid spotprisen på markedet. Du må imidlertid betale et lite påslag i tillegg til spotprisen når du skal kjøpe strøm.

LOS Solstrøm er enda en solavtale for deg som produserer fornybar energi selv. LOS er en strømleverandør som har et tett samarbeid med Otovo, en ledende leverandør av solcellepanel her i Norge. Strømmen som du selger til LOS utbetales i form av fratrekk på strømregningen din. Solcelleanlegget ditt sender automatiske målinger om eventuell overskuddsstrøm.

Hvordan fungerer egentlig solcellepanel?

Solceller i panelene omdanner energien fra solen til strøm ved hjelp av det som kalles for den fotovoltaiske effekten. På engelsk heter dette PhotoVoltaics, og solceller blir derfor ofte bare kalt for PV. Mange solceller satt sammen danner et panel, og mange panel som er satt sammen danner et solcelleanlegg. På dagens marked kan du velge mellom to hovedtyper av solceller, nemlig tynnfilm og silisium. Silisium er den mest brukte av dem.

Ifølge Solcelle.no er det ganske vanlig per i dag å bruke solcellepanel på hytter som ikke er koblet til et kraftnett, og det kan være et godt alternativ for å få strøm på hytter som ellers ikke har tilgang til elektrisitet.

SOLCELLEPANELER PÅ HYTTA: I Norge er det vanlig med små solcellepaneler på hytter som ellers ikke er tilkoblet strøm. Her ser du et lite solcellepanel øverst på taket.

Myter om solcellepanel

Det er en myte at vi ikke har nok sol her til lands til at solcellepanel fungerer. Solceller er mer effektive når det er kaldt i luften, så på mange måter er panelene mer effektive her enn i Sør-Europa! Hvor du befinner deg i Norge har imidlertid en del å si for hvor effektive panelene er.

En annen myte vi hører ofte er at du må bytte ut hele taket om du vil ha solcellepanel. Dette er ikke riktig. Du kan koble solcellepanel av og på taket ditt etter behov. Skulle du ønske å bytte tak på et senere tidspunkt, vil det heller ikke skade solcellepanelene. Du tar dem bare av og fester dem på igjen når det nye taket er klart.

Er tiden inne for å montere nytt tak og du enda ikke har investert i solcellepanel, kan vi tipse om solcelletakstein. Løsningen koster mye mer enn kun solcellepanel. Det kan imidlertid kanskje være verdt det om taket uansett på byttes ut og du uansett ville ha investert i solenergi. Solcelletakstein er en estetisk løsning som passer for deg som gruer deg for solcellepanel på grunn av utseende på panelet.

Solceller er ikke mer brannfarlige enn andre elektriske installasjoner, men det er riktignok viktig å bruke noen som har riktige sertifiseringer og kvalifikasjoner til å installere dem. Det er heller ikke ekstra forurensende å bruke solcellepanel. Produksjonen av solcellene kan være miljøbelastende, men energimessig så har du gjort opp for dette på mindre enn to år.

Forårsaker solcellepanel brann?

Vi har allerede nevnt hvor viktig det er å få kvalifiserte fagfolk til å montere solcellepanelene. Dersom arbeidet utføres riktig, er det ikke større risiko med et solcellepanel enn med andre elektriske installasjoner. Vi kan innhente tall fra Tyskland for å vurdere risikoen bedre.

Tyskland har over 1,4 millioner solcelleanlegg montert på forskjellige typer bygg, men det er veldig få branner som har oppstått som følger av anlegget. Utav de brannene som har oppstått, var det kun 0,006 % av dem som førte til alvorlige skader.

Dette bør du tenke på før montering

Det er viktig å tenke seg nøye om før du begynner monteringen for å få størst mulig utbytte av solcelleanlegget. En dyktig leverandør vil også kunne veilede deg nærmere. Først og fremt, så bør det ikke være noe i nærheten som skygger for solcelleanlegget ditt. Dette kan være lyktestolper, trær, vegetasjon, andre bygninger, terreng og så videre.

Det er lurt å sjekke hvor lang levetid taket ditt har igjen før du begynner monteringen. Hvis det ikke er så lenge igjen til taket skal skiftes ut, bør du vurdere å enten skifte ut taket først eller utsette prosjektet med solcellepanel en stund. Du unngår ekstra utgifter og merarbeid ved å gjøre det på denne måten. Det er veldig kjedelig å måtte ta ned panelene etter noen få år for å fikse taket.

Taket må dessuten kunne tåle vekten og belastningen av solcellepanelene, og du må ta høyde for snø, regn og vind. En taktekker, snekker eller leverandøren av solcelleanlegget vil kunne hjelpe deg med disse beregningene, og de vil kunne ta en god vurdering av hva nettopp ditt tak vil kunne tåle av belastninger.

Skal solcellepanelene monteres på tak eller vegg?

Det vanligste er å montere solcellepanel på tak, iallfall når det er snakk om private boliger. I de fleste tilfeller vil du få bedre tilgang til sollys ved å montere solceller på taket, og du slipper et større inngrep på husets fasade.

Det er allikevel en mulighet til å få montert solcellepanel på vegger. Dette kan være et alternativ for dem som av ulike årsaker ikke kan montere dem på taket, eller hvis du får bedre tilgang til sollys ved å montere dem på veggen. Det finnes for eksempel næringsbygg hvor man har valgt å ha solcellepanel som en del av fasaden påbygget. Denne løsningen koster mer enn solcellepanel på tak, men gir bygget et stilfullt og moderne design.

Få Enova-støtte til å montere solcellepanel

Alle som ønsker å produsere sin egen strøm kan søke om Enova-støtte. Ordningen i endring og vi anbefaler å sjekke nettsiden til Enova for å alltid ha oppdaterte tall. Du vil få 7500 kr i fast støttesats fra januar 2021, samt 1250 kr per installerte effekt (men bare opptil 15 kW).

Støtten utbetales som et engangsbeløp. Du bør derfor bygge ut hele anlegget når du først er i gang, fremfor å begynne med noen få panel nå og utvide seinere. Du vil nemlig ikke få dekket kostnadene seinere. Du må legge ved alle fakturaer for solcellepanelene som dokumentasjon når du skal søke støtte via nettsidene til Enova.

Du kan øke støtten ved å gjennomføre flere energitiltak når du først er i gang med å montere solcellepanel. Du kan for eksempel få støtte til vanngjenvinning av gråvann, montere solfanger eller investere i et varmestyringssystem. Akkurat et varmestyringssystem vil ikke gi deg støtte, men kan være et effektivt tiltak for å redusere energiforbruket. Kombinert med solcellepanel, får du en miljøvennlig bolig.

Vedlikehold av solcellepanel

Det er ikke bare til å få dem montert på taket – de trenger også vedlikehold ved jevne mellom. Inverter og annet utstyr kan ryke over tiden, og du må belage deg på ca. 19 000 kr i vedlikehold i løpet av solcelleanleggets levetid. Den nøyaktige summen varierer etter størrelsen på solcellepanelene, samt hvor værhardt det er akkurat der du bor. Vi anbefaler at du budsjetterer for vedlikehold når du skal sette opp regnestykket.

Du trenger ikke å bekymre deg så mye for renhold av solcellepanel – en kraftig regnbyge fjerner det meste av støv og skitt. Du slipper med andre ord opp på taket for å vaske dem. Det er heller ikke noe vits i å fjerne snø fra panelene, ettersom vi har svært lite sollys om vinteren. Solcellepanel produserer uansett omtrent ingen elektrisitet om vinterhalvåret.

Solcelleanlegg på næringsbygg bør derimot kontrolleres hvert eneste år. Det er enkelte skader som kan oppstå, selv om solcelleanlegg ikke har bevegelige deler som må smøres eller vedlikeholdes.

Sjekk at rammer og stativer ser ut som vanlig. Frost og snø kan forårsake skader på glass og rammer. Objekter som ikke hører hjemme på solcellepanel bør også fjernes, for eksempel søppel. Dette kan gå utover strømproduksjonen og forårsake litt varmgang. Begynner det å vokse busker eller grønt på toppen av panelene kan dette også forårsake problemer. Vær forsiktig om du tar en titt selv – høye spenninger kan være livsfarlige!

Vi anbefaler å ta en kontroll av solcelleanlegget i løpet av det første for private boliger. Eventuelle feil pleier som regel å dukke opp etter kort tid.

Hvordan monteres solcellepanel?

Vi anbefaler at du velger en dyktig leverandør for å få alt av nødvendige papirer, samt for å ikke skape brannfarlige situasjoner. Mange lurer allikevel på hvordan du monterer solcellepanel. Her ser vi litt nærmere på prosessen, slik at du vet hva leverandøren kommer til å gjøre for å få installert solcellepanel på boligen din.

Det kan bli behov for stilas og annen sikring for å gi leverandøren trygg tilgang til taket ditt. Det er flere faktorer som avgjør hvilke stilas og sikringer du trenger, og det vil leverandøren kunne informere deg om og ta ansvar for. Konstruksjonen på taket ditt avgjør hvilke typer fester som brukes, og dette kan variere stort fra tak til tak.

Solcellepanelene festes på lekter under taksteinene om du har tak med takstein, mens det brukes skinner om du har takpapp. Når festene er klare er det rammene som skal på plass. Rammen er som regel laget av aluminium. Solcellepanelene festes deretter til rammene. De legges på litt løst i første omgang for å gjøre det enklere å få alle panelene på plass. De blir festet godt helt til slutt når alle panelene sitter som de skal. Dette er for å gjøre det enklere å justere og legge ned øvrige panel.

Nå skal solcellepanelene kobles til inverterne. Leverandøren trenger som regel kun å bruke ledninger som allerede følger med panelene, og disse plugges ganske enkelt rett i inverteren. Deretter kobles inverteren til resten av systemet med strømmen slått av. Leverandøren kommer i tillegg til å montere en enhet som viser hvor mye strøm som produseres. Sist, men ikke minst, er det viktig at leverandøren sjekker at alt fungerer før arbeidet avsluttes.

Lønner deg seg med solcellepanel?

Solcellepanel har en produksjonsgaranti som varer i 25 år. De fleste anlegg er tjent inn igjen etter omtrent 17 år, så sant du får subsidier fra Enova. Det betyr at du har flere år med ren «profit» igjen. Mange av solcelleanleggene varer enda lenger enn produksjonsgarantien, noe som betyr enda mer profitt for deg.

Det må allikevel sies at disse tallene kan endres over tid og bør kun brukes anslagsvis. Prisen kan også variere etter hvor i landet du bor og hvor mye du har betalt for anlegget, og individuelle utregninger er derfor alltid nødvendig når du skal vurdere hva du kan spare på å montere solcellepanel.

Du må også tenke over hvor mye du sparer klimaet, ikke kun penger. Veldig mange synes at miljøgevinsten er stor nok alene til at det lønner seg å montere solcellepanel på boligen eller hytten. Erfarne monterer og leverandører vil kunne hjelpe deg med regnestykket når du ber om uforpliktende tilbud, slik at du har god kontroll over økonomien før du eventuelt takker ja. Les mer om lønnsomheten til solcellepaneler her.

Mer informasjon om solcellepanel til hytter

Vi har allerede nevnt hytter noen ganger i løpet av artikkelen. Dersom du vurderer solcellepanel på hytta, er det noen faktorer som du bør tenke gjennom først. Hvis du ikke er tilkoblet strømnettet, bør du først vurdere følgende:

  • Hvor mye strøm trenger jeg?
  • Hvilket batteri skal jeg bruke?
  • Hvor stort bør solcelleanlegget være?
  • Kan jeg kombinere solceller med vindmølle?

Hvis du er koblet til strømnettet, er det andre spørsmål du må ta stilling til. Det første spørsmålet er om det egentlig er verdt det? Du bør undersøke pris for tilkobling til strømnett og hyttestrøm for det aktuelle området, ettersom prisene kan variere etter hvor i landet du bor. Deretter bør du tenke over følgende:

  • Hvor mye sol har jeg tilgang til på hytten?
  • Må jeg søke om tillatelse for å montere panelene?
  • Hvilke støtteordninger finnes det for solcellepanel på hytter?

Utover det, må du ta de sammen hensynene som for montering av solcellepanel på bolig. Tenk over hvor mange panel du trenger og om det er noe som skygger for solen. Nå skal vi gå videre til hvordan du kan få best pris på solcellepanel, og denne informasjonen gjelder for alle typer boliger.

Hvordan få best pris på solcellepanel

Vi anbefaler at du velger leverandør ved å be om et tilbud fra flere ulike aktører. Du kan enten ta kontakt med tre stykker som du kunne ha tenkt deg å jobbe med selv, og deretter be dem om å komme på gratis befaring og gi deg et tilbud. Et annet alternativ er å benytte seg av en anbudsside som automatisk sender informasjonen videre til relevante leverandører. Tilbudene blir sendt direkte til deg.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Dette bør du tenke på ved valg av leverandør

Det er viktig at leverandøren du velger for å montere solcellepanel har gode referanser. Du kan godt be om kontaktdetaljer til tidligere kunder, slik at du kan ringe dem for å slå av en prat. Spør dem om hvor fornøyd de er med arbeidet, om at gikk etter planen, eventuelle uforutsette utgifter og annen relevant informasjon. Hvis leverandøren nekter å gi deg referanser, er det grunn til å spørre seg hvorfor.

Leverandøren må i tillegg ha alle relevante sertifiseringer og kvalifikasjoner i orden. Ellers risikerer du at du får problemer ved garantisaker, ikke får Enova-støtten og det kan oppstå skader og farer. Du bør med andre ord ikke ta sjansen på svart arbeid – det kan bli dyrt og farlig på sikt! Leverandøren bør også ha en ryddig økonomi, og det bør ikke være fare for at de går konkurs før du kommer i mål med arbeidet. Du kan også få problemer med eventuelle reklamasjoner om firmaet plutselig legges ned på grunn av sviktende økonomi.

Pristilbudet har selvsagt mye å si for hvem du skal velge. Du bør allikevel ikke la kvalitet gå på bekostning av prisen. Det hjelper ikke at du sparer noen tusenlapper nå, hvis du må ut med mange flere tusenlapper senere for å fikse opp i slurv og dårlig arbeid. Velg en leverandør som kan gi deg best mulig kvalitet til lavest mulig pris. Du bør også be om fortløpende beskjed om eventuelle uforutsette kostnader, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse når oppgjøret kommer.

Anbefalte montører

Bedriftslogo

Bø Installasjon er en fremtidsrettet totalleverandør innen elektrotjenester, som satser på miljøbevisste løsninger bygget for fremtiden. Med egen energirådgiver med spisskompetanse innen solcelleanlegg, er kunden sikret de mest optimale løsningene for sitt solcelleprosjekt. De leverer solcelleanlegg i alle størrelser til private og næringsdrivende.

  • Stiftet i: 1974
  • 37 ansatte
  • Stasjonsv. 17, 3800 Bø I Telemark
  • Bedriftslogo

    Brødrene Helgesen Eftf. AS er elektrofirma som har i mange tiår utført elektrotjenester for næringslivet og offentlig virksomhet. Komplett installasjon med allsidige løsninger for solcelleanlegg utfører de for alle typer bygg, med en antatt levetid på 20 år på panelene som leveres.

  • Stiftet i: 1984
  • 48 ansatte
  • Barbroveien 7, 3511 Hønefoss
  • Bedriftslogo

    Fagerheim Byggteknikk AS installerer hovedsakelig solceller på større driftsbygg, men legger også solcellepaneler på private boliger ved omlegging av hele taket.

  • Stiftet i: 2015
  • 21 ansatte
  • Kleppanveien 73, 3160 Stokke
  • Bedriftslogo

    ​Solcelleexperten holder til i Bergen og utfører deres tjenester over hele Vestland. Bedriften har med kontinuitet fokusert på bærekraftige og smarte energiløsninger siden 2015.

  • Stiftet i: 2017
  • 11 ansatte
  • Gamle Finnebrekka 12, 5200 Os
  • Bedriftslogo

    Safedesign AS står bak sikkerhetsprodukter «Roofbarrier» som gjør sikring av takarbeid enklere og rimeligere for solcelle montører. Produktet anbefales til tak-installatører som ønsker å ha en trygg kollektiv sikring og samtidig spare tid på frakt og montering. Les mer om Roofbarrier her

  • Stiftet i: 2018
  • 3 ansatte
  • Nydalen allé 3, 0484 Oslo
  • Få svar på vanlige spørsmål om solceller

    Meldingsboble
    Hva er solcellepaneler og hvordan fungerer de?

    Solcellepaneler er enheter som omdanner sollys til elektrisitet ved hjelp av solceller. Solceller er laget av silisium og fungerer ved at solstrålene treffer solcellene, og frigjør elektroner som genererer elektrisk strøm.

    Meldingsboble
    Hva er fordelene med å installere solcellepaneler på boligen min?

    Fordelene med å installere solcellepaneler inkluderer lavere strømregninger, økt energiuavhengighet, redusert miljøpåvirkning, og potensielt økt eiendomsverdi.

    Meldingsboble
    Hvor lang er levetiden til solcellepaneler?

    Solcellepaneler har generelt en levetid på 25-30 år, men de kan fortsette å produsere strøm etter dette, om enn med redusert effektivitet.

    Meldingsboble
    Hvordan kan jeg finne ut om solcellepaneler er en god investering for meg?

    For å finne ut om solcellepaneler er en god investering, bør du vurdere faktorer som ditt strømforbruk, solforholdene der du bor, tilgjengelige økonomiske insentiver og støtteordninger, samt kostnadene for installasjon og vedlikehold.

    Meldingsboble
    Hvilke faktorer påvirker effektiviteten til solcellepaneler?

    Effektiviteten til solcellepaneler påvirkes av flere faktorer, blant annet solinstråling, panelenes retning og vinkel, samt temperatur. For optimal effektivitet bør panelene være orientert mot sør og vinklet for å maksimere eksponeringen for sollys.

    Meldingsboble
    Hvilke støtteordninger finnes for installasjon av solcellepaneler i Norge?

    I Norge tilbyr Enova økonomisk støtte til installasjon av solcellepaneler gjennom sin støtteordning kalt "Investeringstilskudd for solceller". Dette tilskuddet dekker en andel av kostnadene forbundet med anskaffelse og installasjon av solcellepaneler.

    Forbrukertorget

    Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

    © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454