bilde

PRAKTISK: Solceller på hytta kan være svært praktisk dersom du for eksempel ikke har annen strømforsyning.

Solcellepanel på hytta: Komplett guide (pris, montering, o.l.)

Sist oppdatert: 18. juli 2024

Vurderer du å skaffe deg solcellepanel på hytta? For å gjøre det så enkelt og greit som mulig, svarer vi på hyppig stilte spørsmål om solceller for hytteeierne. Her er alt du må vite før du kjøper solcelleanlegg til fritidsboligen din.

Kortversjonen

  • Solcellepaneler har blitt mer kostnadseffektive de siste årene, og mange hytteeiere velger å montere dem enten for å redusere strømregningene eller som et alternativ til å være tilkoblet strømnettet.
  • Solcellepaneler kan bidra til å redusere strømregningene på hytter som er tilkoblet strømnettet. Du kan også selge overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet.
  • Solcellepaneler produserer mindre strøm om vinteren, og den initielle kostnaden kan være høy.
  • Generelt sett kan solcellepaneler være lønnsomme for hytter, men det avhenger av individuelle forhold.

Er det lurt med solcellepanel på hytta?

Det er ikke helt uten grunn at solcellepanelene de siste årene har fått mye oppmerksomhet. Det er nemlig fordi teknologien har blitt langt bedre – og dermed rimeligere – på kort tid. Strømprisene har også blitt veldig mye dyrere. Resultatet er at stadig flere velger å montere solcellepanel på hytta.

De fleste velger å montere solcellepanel på hytta av to årsaker: reduserte strømregninger eller som et alternativ til å koble seg på strømnettet. Hvorvidt det er et godt valg for deg, avhenger av flere kriterier.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva er fordelene med solcellepanel på hytta?

  • Det er en enkel måte å redusere strømregningen på hytter som er koblet til strømnettet
  • Selg strømmen som du ikke bruker
  • Du kan montere mindre solcelleanlegg på hytter selv og spare penger på montering
  • Du kan produsere strøm til hytter som ikke er tilkoblet strømnettet, noe som øker både verdi og komfort
  • Nettleien er ofte dyrere for hytter, noe som gjør det enda mer attraktivt med solcellepanel kontra å koble seg til strømnettet
  • Solcellepanel trenger lite vedlikehold og er selvrensende

Hva er ulempene med solcellepanel på hytta?

  • Produserer mindre strøm om vinteren
  • Den umiddelbare utgiften kan være høy
  • Batteriene er kostbare
  • Passer kun for lite eller moderat kraftforbruk

Få strøm på hytte uten innlagt strøm

En av de største fordelene er at man kan få strøm på hytter som ikke er tilkoblet strømnettet. Ved å legge inn solcellepanel og et effektivt batteri vil man kunne få strøm nok til å gjøre de viktigste tingene som oppvarming, lading av telefoner og andre viktige funksjoner. Avhengig av størrelsen på anlegget og beliggenhet kan man produsere en del strøm.

Vedlikehold or korrekt drift er viktig. Monster som sover. Solcellepanel på taket.

Er det lønnsomt med solcellepanel på fritidsbolig?

Det korte svaret er ja, generelt sett er det lønnsomt med solcellepanel på hytta – men det vil variere av individuelle forhold. Kostnaden for strøm fra nettselskapet vil alltid koste deg penger, mens solcellepanel er gratis etter at du har betalt ned investeringskostnadene. Spørsmålet er derfor hvor lang tid det tar før du har tjent inn igjen pengene for solcelleanlegget via reduserte strømregninger. 

Solcellepanel har en svært lang levetid, og du bør derfor ha et langsiktig perspektiv. Garantien for de fleste anlegg varer i 25 år, men levetiden kan være hele 40-50 år. Dersom det ikke er et alternativ å koble seg til strømnett, kan solcellepanel være et gunstig valg som øker komforten betydelig. Det gjelder spesielt for deg som uansett vil ha et lite strømforbruk på hytta.

Du må rett og slett sette deg ned og regne på det for å finne ut om det lønner seg med solcellepanel på hytta eller fritidsboligen din. De som tjener mest er de som har hytter uten nettilkobling – både med tanke på komfort og på uteblivende strømregning.

Hvor mye strøm kan solcellene produsere?

Hvor mye strøm solcellepanel kan produsere til hytten din er ganske relativt. Det avhenger blant annet av hvor mange solcellepanel du har, solforhold og hvilke solcellepanel du kjøper. En røff estimering er 100–170 kWh strøm per kvadratmeter med solceller.

Strøm er ferskvare, og man bør derfor ha et batteri når du skal ha solcellepanel på hytta. Det betyr at du kan lagre strømmen som solcellene produserer mens du er hjemme, og bruke energien når du skal på hytta. Et billig blybatteri er et utmerket valg som gir god effekt. Blybatteri er rimeligere enn litiumbatteri, men kan være ganske stort og tungt.

Litiumbatteri varer lengre, veier mindre og har generelt sett bedre kapasitet – uten at det nødvendigvis er sikkert at du trenger bedre kapasitet. Hva som er best, avhenger av ditt forbruk, behov og budsjett. Det er også viktig å beregne hvor mye energi du vil bruke i løpet av et år.

Før du velger solcelleanlegg, er det viktig å beregne behovene dine og sammenligne dem med det anlegget kan tilby. Tenk over hvor mye strøm de ulike elektriske apparatene dine trenger, og velg en løsning som rommer dette. Vi anbefaler at du ser på solcelleanlegg og batterier av forskjellige størrelser for å kunne ta en beslutning som er basert på dine behov.

Hva koster solceller til hytter?

Dersom du har en hytte som er utenfor strømnettet, kan det være smart å vurdere pakkeløsninger som inneholder selve solcellepanelene, batterier og nødvendige sikringer og kabler. Prisen oppgis som regel uten leverings- og monteringskostnader. Monteringen av disse anleggene kan du i noen tilfeller gjennomføre selv eller leie inn profesjonelle til å utføre.

Om hytta derimot er koblet på strømnettet, velger mange å benytte seg av ulike tjenester med såkalte solkart for å beregne kostnader på forhånd. Hos disse leverandørene er normalt “alt inkludert”. Likevel finnes det alltid visse unntak, og det lønner seg å lese den lille skriften. 

For eksempel, vanskelige forhold på tomten kan føre til at prisen blir høyere enn beregnet. Det kreves også at taket er i god stand før arbeidet begynner. I tillegg kan enkelte taktyper som tak med gress gjøre at prosjektet blir vanskelig å gjennomføre. Når det er sagt, finnes det noen aktører som leverer solceller til torvtak, så det er på ingen måte umulig. 

Les uansett alle avtaler nøye før du tar en avgjørelse.

Kan jeg få støtte fra Enova for å montere solcellepanel på fritidsbolig?

Enova gir støtte til deg som vil ha solcellepanel på hytta, samt andre energitiltak som støtte til etterisolering av hytta. Omtrent 75 % av dagens fritidsboliger er tilkoblet strømnettet. Samtidig ønsker stadig flere hytteeiere å ha bedre komfort på hytta, deriblant strømtilgang. 

Dette kan skape utfordringer for strømnettet i populære hytteområder. Enova ønsker derfor å gi økonomisk støtte til hytteeiere, slik at belastningen på det lokale strømnettet reduseres. I verste fall kan overbelastningen føre til hyppige strømbrudd. Selv om man er tilkoblet strømnettet, kan solcellepanel være til god hjelp.

Du kan få totalt 47 000 kr i støtte for å montere solcellepanel på hytta, avhengig av installasjonspris, kapasitet og andre faktorer. Det er mulig å få enda mer penger igjen i støtte om du samtidig installerer smart strømstyring eller utfører andre energitiltak som Enova støtter. 

Pass på følgende for at søknaden skal bli godkjent:

  • Ta godt vare på dokumentasjon som faktura
  • Bruk registrerte, seriøse aktører for kjøp og montering
  • Søk om støtte innen 20 måneder etter kjøp og montering

De fleste leverandører av solcellepanel til hytter pleier å gi god informasjon om Enova-støtten. Dersom de ikke informerer om dette på eget initiativ, så spør dem gjerne om videre veiledning skulle du trenge det.

Kan jeg montere solcellepanel på hytta selv?

I enkelte tilfeller kan du montere solcellepanel på hytter og fritidsboliger selv, men ikke på helårsboliger. Du må imidlertid føle deg trygg på egen kunnskap og kompetanse. Det finnes små anlegg til fritidsboliger med lav og ufarlig spenning. De må likevel monteres på rett vis for at du skal få god utbytte av solcelleanlegget ditt.

Hvordan monterer jeg solceller på egenhånd?

Dersom du skal montere solceller på hytta selv, må du følge instruksjonene som medfølger anlegget. De nøyaktige stegene kan variere. Det er viktig å gjøre grundig research og sikre at du har tilgang til nødvendig verktøy før du setter i gang. Disse undersøkelsene vil også gi deg verdifull innsikt i prosessen, slik at du kan bedre avgjøre om du er egnet for å utføre jobben selv.

Hvordan plasserer jeg solcellene riktig for best effekt?

Solcellepanel bør plasseres riktig for å få mest solenergi – kort fortalt, solcelle må plasseres på det mest solfylte stedet. I de fleste tilfeller vil dette være taket, men noen ganger kan det være aktuelt med solceller på veggen. Dersom du får hjelp av profesjonelle, så vil de vurdere hvordan solcellene bør plasseres.

Et lurt tips er uansett å plassere solcellene i 45 graders vinkel for å fange opp mest stråler om sommeren. Det er heller ikke nødvendig å måke snøen, siden den ofte glir lett av panelene montert i vinkel – noe som er spesielt gunstig for deg med hytte på fjellet.

Du bør også vurdere forholdene på eiendommen. For eksempel, bør du hugge ned trær som kan skygge for solen?

Hvor store solcellepanel trenger jeg på hytta?

Svaret er igjen at du må regne ut strømforbruket ditt for å finne ut hvor store solcellepaneler du trenger på hytta. Finn ut gjennomsnittlig forbruk per døgn og hvor ofte du skal være på hytten. Det vil gi deg et godt grunnlag for å vurdere hvor store solceller du trenger og hvor stor kapasitet batteriet bør ha.

Kapasitet på batteriet bør være litt større enn det som det mest strømkrevende apparatet trenger. Du må også være obs på hvor mange apparater som brukes samtidig for å få kontroll over det totale strømforbruket til enhver tid. 

Aller helst skal du ha nok strøm til de dagene du er på hytta eller fritidsboligen din, og batteriet skal ha tid til å lade opp før du kommer neste gang. Det er verdt å ha i tankene at batteri som ikke tømmes fullstendig hver gang pleier å ha mye lenger levetid.

Et smart grep kan være å kombinere solcelleanlegg med oppvarmingskilder som ikke krever strøm, f.eks. gassovn. Slike kombinasjoner kan være spesielt gunstig for deg som ikke er tilkoblet strømnettet. Du er i så fall ikke avhengig av å produsere nok strøm til oppvarming, slik at du heller kan bruke strøm på lamper, lade mobilen eller holde mini-kjøleskapet ditt i gang.

Hvordan monterer jeg solcellepaneler til hytter som er tilknyttet strømnettet?

Det finnes i all hovedsak to typer solcelleanlegg til hytter, nemlig frittstående solcelleanlegg og solcelleanlegg med nettilknytning. Du må velge sistnevnte, dersom hytta er tilkoblet strømnettet. Fordelen med solcellepanel på hytter som et tilkoblet strømnett er reduserte regninger. Du kan også selge strøm du ikke bruker til kraftselskapet ditt.

Prisen på solcelleanlegg med nettilknytning begynner vanligvis på rundt 50 000 kr og oppover. Jo større anlegg, desto mer koster det. Du må imidlertid huske på at du kan få støtte fra Enova for å dekke en stor del av disse utgiftene, også når du skal ha solcellepanel på hytta.

Hvordan monterer jeg solcellepanel på hytter uten strøm?

Solcellepanel på hytter utenfor strømnettet kan være et rimeligere og enklere alternativ til å koble seg til strømnettet. I tillegg slipper du å betale nettleie og andre kraftkostnader. Prisen på frittstående solcelleanlegg begynner på ca. 10 000 kr og opp, avhengig av blant annet størrelsen på solcellepanel og valg av batteri.

Du må imidlertid være klar over at du produserer ikke nok strøm til å ha samme komfort som hjemme av solcellepanel alene. Det er tvilsomt at du kan lade elbilen av solkraft alene, for eksempel. Dersom du derimot bare ønsker strømforsyning til et lite kjøleskap og noen lamper, så kan solcellepanel alene være nok.

Effektiviteten vil dessverre variere

Effektiviteten av solcellepanel på hytter uten strøm vil variere avhengig av hvor i landet man bor, beliggenheten på hytten og kapasiteten til solcelleanlegget man velger å installere er. Her kan det være store variasjoner, og man kan i de fleste tilfeller forvente mye mindre komfort enn i hytter tilkoblet strømnettet. Prioriter strøm til nødvendige ting.

Bakkemonterte solceller passer ikke for alle. Monster.

Solcellepanel med batteribank

Hvis man monterer batteri på en hytte som ikke er koblet til strømnettet må man ha en eller annen form for batteribank for å lagre strømmen som produseres.

Her finnes det enormt med alternativer å gå for, og hvilket som dekker dine behov best varierer avhengig av ulike faktorer som:

  • Størrelse og produksjonskapasitet på solcellepanelet
  • Hvor lenge man må lagre strømmen
  • Investeringskostnad – Hvor mye vil man investere i selve batteriet?
  • Bruksformål med hytten – Hvor lenge og ofte oppholder man seg på selve hytten?
  • Hva skal batteriet drive?

Avhengig av disse faktorene vil det variere hvilken batteribank man bør gå for! Har man en diger hytte med et svært solcelleanlegg må man ha en batteribank som står i stil med produksjonen av strøm.

Dette gjelder også hvis man skal bruke batteriet til å drive mye samtidig. Da må man ha et kraftigere batteri som kan levere nok ytelse.

Det motsatte gjelder hvis man har et mindre solcelleanlegg med mindre behov. Da holder det med mindre batteripakker med lavere ytelse.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan finner jeg beste leverandør av solceller til hytter?

Det lønner seg å innhente tilbud fra flere leverandører når du skal montere solcellepanel på hytta. Be dem om å gi deg flere alternativer hver for ulike solcelleanlegg. Dette er viktig for at du skal ha et godt sammenligningsgrunnlag og få best mulig pris på solcelleanlegg. Studer tilbudene nøye, og deretter kan du be dem du liker best hjem på befaring. 

Sørg for at prisgrunnlaget er likt – dersom det ene tilbudet er vesentlig høyere eller lavere enn de andre, så kan det hende at de ikke inkluderer de samme kostnadene. Så sant du bruker en seriøs anbudstjeneste, kan du føle deg trygg på du kun blir kontaktet av seriøse aktører. Du bør likevel be om referanser, samt stille relevante spørsmål for å sikre deg at de er riktig valg for jobben.

Husk at solcelleanlegg har lang levetid, og du skal være fornøyd med de nye solcellepanelene på hytta di i mange tiår. Da er det verdt å være grundig med avgjørelsen din.

Få svar på ofte stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvor mye strøm kan solcellepaneler produsere på en hytte?

Mengden strøm som solcellepaneler kan produsere på en hytte avhenger av faktorer som størrelsen på panelet, effektiviteten av solcellene og mengden sollys som er tilgjengelig. Vanligvis kan solcellepaneler på en hytte produsere mellom 100 og 300 watt strøm per time.

Meldingsboble
Hvordan velger jeg det beste solcellepanelet for min hytte?

For å velge det beste solcellepanelet for hytten din, bør du vurdere faktorer som størrelse, effektivitet og pris. Det er også viktig å ta hensyn til solforholdene på hytten, og hvor mye strøm du trenger å produsere for å dekke energibehovet.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454