bilde

MULIG Å FÅ REDUSERTE PRISER: Ved å bruke Enova støtte samt rett forhandler kan du få solcellepanelene langt billigere.

Billig solcellepanel: Slik sparer du penger på solceller

Sist oppdatert: 10. oktober 2023

Billig solcellepanel – er det egentlig mulig å skaffe? Ja, det er det – men du må gjøre litt research før du kjøper.

Det blir stadig større fokus på å skaffe bærekraftig energi til norske husholdninger. Og en av de mest effektive og miljøvennlige energikildene vi har tilgjengelig i dag er solenergi. Mange tror at det ikke er særlig realistisk å produsere solenergi her til lands, men det er snarere tvert imot. 

Takket være Norges unike geografiske plassering og lange sommerdager, ligger forholdene godt til rette for solcellepaneler overalt i landet. Du kan spare penger på både strømregningen – og kanskje også boliglånet ved å søke om grønt boliglån. Men kjøp og installasjon av solcelleanlegg kan dessverre være en stor investering. 

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan skaffe deg billige solcellepaneler, slik at du kan spare enda mer penger på solcelleanlegg.

Kortversjonen

 • Enova tilbyr støtte til solceller for både privatpersoner og bedrifter. Hvor mye du kan få, avhenger av installert effekt og prisen på selve anlegget.
 • Det er mulig å øke Enova-støtten ved å kombinere solceller med andre energitiltak som hjelper deg med å spare penger. Solfanger og smart strømstyring er gode eksempler på dette.
 • Prisen på solcellepanel kan variere på tvers av forhandlere og merker. Vi anbefaler at du sammenligner solcelleprodukter og pristilbud nøye for å finne det beste og billigste alternativet.

Spar penger på solceller med Enova-støtte

Enova tilbyr riktignok ikke billig solcellepanel, men de deler derimot ut økonomisk støtte til de som ønsker å investere i solenergi. Formålet med Enova-tilskuddet er blant annet å bidra til økt bruk av fornybar energi og redusere Norges samlede karbonavtrykk. Hvor mye du kan få i støtte, avhenger av når du søker. Vi anbefaler at du sjekker Enovas hjemmeside for gjeldende satser.

Du kunne få 1250 kroner per installert kW fra den 2. oktober 2023. Tidligere kunne man få 2000 kr per installert kW. I tillegg kan du få opptil 7500 kr for selve produksjonsanlegget. Fordelen med at støtten beregnes per installert kW er at selv de med små anlegg kan søke. Det er altså ytelsen som gjelder, og ikke nødvendigvis størrelsen på solcelleanlegget.

Tilskuddet er tilgjengelig for både helårsboliger og fritidsboliger. Det spiller altså ingen rolle om du monterer solcellepaneler på hustaket eller hyttetaket – støtteordningen og satsene er de samme. Du må imidlertid sjekke med kommunen om du må søke for å få montere solcelleanlegg. 

Selv om det i utgangspunktet er søknadsfritt, er det enkelte kommuner som forbyr solcellepaneler på tak eller fasader.

Det er kanskje ikke billig med solcellepanel, men Enova-støtten gjør det litt rimeligere for folk flest å investere i solenergi. Du får dekket en del av kostnadene ved kjøp og montering, og på den måten reduserer du den egentlige investeringen. Det betyr at du kan begynne å spare penger på solceller enda raskere.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik søker du om Enova-tilskudd til solcellepaneler

Du må først kjøpe og montere solcelleanlegget før du kan søke om støtte. Deretter kan du sende inn søknaden din via nettportalen til Enova. Du blir bedt om grunnleggende opplysninger om deg selv, eiendommen der solcelleanlegget er installert og detaljer om selve anlegget. I tillegg må du legge ved fakturaer og annen relevant informasjon.

I tillegg må du imøtekomme følgende krav:

 • Solcelleanlegget må være kjøpt og montert i løpet av de siste 12 månedene før du søker
 • Et registrert og godkjent firma har montert solcelleanlegget for deg
 • Du må sende inn dokumentasjon og bevis på kostnader som samsvarer med norske lover

Ifølge Enova koster det 100 000-300 000 kroner for solceller med montering inkludert. Prisen på solceller for en typisk enebolig kan ligge på ca. 200 000-250 000 kroner. Den nøyaktige prisen avhenger blant annet av utformingen på taket ditt, hvilke typer solcellepaneler du kjøper og hvor lett det er å montere anlegget.

Det er altså en stor investering å kjøpe og montere solceller. Enova-støtten gjør det likevel litt billigere med solcellepaneler for privatpersoner. Hvor lønnsomt det egentlig er med solenergi og hvor raskt du kan betale ned anlegget, avhenger imidlertid av flere faktorer. La oss se nærmere på disse faktorene for å vurdere hvor mye penger du kan spare.

IKKE GRATIS: Det er ikke gratis å montere solcellepanel, men lønner seg i det lengre løp.

Billig solcellepanel vs. langsiktig sparing

Solcellepanel er en løsning som blir billig på sikt. Selv om det finnes flere grep du kan ta for å redusere kostnadene for kjøp og montering, så er solceller en langsiktig investering. Du bør se etter solcelleanlegg med høy ytelse for å virkelig spare penger og få en god avkastning på investeringen din.

Det er hovedsakelig to måter du kan spare penger med solcelleanlegg: redusert strømforbruk og muligheten til å søke om grønt boliglån med bedre renter. Grønt boliglån er et type lån med lavere renter som gis til dem med energieffektive boliger. Du kan på den måten spare ganske store summer på sikt.

Det er likevel ikke alle tak som er egnet for solcellepaneler. Leverandørene vurderer hvor lønnsomt det er med solcelleanlegg for din spesifikke bolig når du ber om pristilbud. De tar hensyn til faktorer som geografisk plassering, bygningens orientering og takvinkel, samt ditt strømforbruk. Dermed kan de beregne hvor mye strøm anlegget kan produsere og hvor mye du kan spare.

Få billig strøm med solcellepanel på taket

Generelt sett er de fleste solcelleanlegg nedbetalt innen 15 år, dersom du kun tar hensyn til reduserte strømregninger. Hvis du får innvilget et grønt boliglån, blir nedbetalingsperioden enda kortere. All strømmen du produserer selv er “gratis” etter at du har tjent inn igjen anlegget. 

Solenergien koster deg altså ikke noe etter nedbetalingsperioden er over, utover vedlikeholdskostnader. De fleste solcelleanlegg er tilnærmet vedlikeholdsfrie, men du må nok regne med å bytte inverter etter ca. 15-20 år. Prisen på inverter kan variere, og det finnes ulike invertere som passer for forskjellige typer solcelleanlegg.

Nøyaktig hvor lang tid det tar før du har tjent inn igjen kostnaden for solcelleanlegget, avhenger av strømforbruket ditt, gjeldende strømpriser og hvor mye solenergi du klarer å produsere selv. Følgende påvirker hvor mye solenergi du kan produsere og hvor lønnsomt solcelleanlegget vil være:

 • Hvor mange soltimer det er i døgnet der du bor
 • Solinnstråling
 • Vinkel og helning på solcellepanelene (må monteres sånn at de fanger opp mest mulig sol)
 • Ytelsen på solcellene

Eventuell overskuddsenergi fra anlegget som du ikke klarer å bruke selv kan selges til strømnettet til spotpris. Summene vil være ganske beskjedne for folk flest, men det er likevel en hyggelig bonus med solcelleanlegg. Det er vanlig at du mottar betalingen i form av reduserte strømregninger og ikke penger utbetalt til konto.

Slik øker du Enova-tilskuddet ytterligere

Du kan øke Enova-støtten til solceller ytterligere ved å innføre flere energitiltak samtidig. Enova tilbyr nemlig tilskudd til mange forskjellige løsninger som lar seg kombinere med solenergi. Ikke bare får du mer i støtte, men du kan også kutte strømforbruket ytterligere. På den måten kan du redusere strømregningen og gjøre det enda billigere med solcellepaneler.

 • Opptil 2500 kr for varmegjenvinning av gråvann
 • Opptil 10 000 kr i støtte til solfanger
 • Opptil 10 000 kr til pris- og effektstyrt energilagringssystem for boliger

Dersom du skal renovere eller bygge ny bolig, kan det være smart å sjekke hvilke energitiltak Enova støtter. Da kan du bygge et energieffektivt hus og få tilskudd fra Enova. Samtidig kan det hende at du kvalifiserer til et grønt boliglån. Nye boliger må ha energiklasse A eller B for å få innvilget slike lån. 

Enkelte banker godtar energiklasse C for eldre boliger som renoveres, særlig om du også monterer energieffektive løsninger som solceller.

Viktig å bruke en godkjent solcellemontør

Du må velge en pålitelig leverandør og montør med de rette sertifiseringene. Dårlig utført arbeid kan blant annet føre til elektriske feil og brannfare. Kvaliteten på solcellepanelene og installasjonen har også stor innvirkning på hvor mye strøm du produserer og hvor mye penger du kan spare. Du bør derfor ikke kjøpe billig solcellepanel av dårlig kvalitet – det kan vise seg å bli veldig dyrt på sikt.

En profesjonell montør sørger for at solcellepanelene er korrekt montert og optimalt plassert for å fange opp mest mulig energi fra solen. Hvis du vil søke om Enova-støtte til solceller, er det dessuten et krav at installasjonen utføres av en sertifisert montør. Firmaet må i tillegg være registrert i Norge.

Du kan uansett føle deg trygg på at arbeidet er i samsvar med alle relevante forskrifter og standarder, så lenge du bruker en godkjent montør.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik finner du billige solceller av høy kvalitet

Du er nødt til å finne en sertifisert leverandør og montør for å kunne føle deg trygg på at anlegget er sikkert i bruk og for å søke om Enova-støtte til solceller. En god leverandør vil dessuten kunne gi deg råd om hvilket anlegg som passer best for dine behov, samt tilby produkter av høy kvalitet og med fordelaktige garantier.

Vi anbefaler å innhente pristilbud fra minst tre forskjellige leverandører for å finne noen som tilbyr billig solcellepanel av høy kvalitet. Ikke bare får du muligheten til å sammenligne priser og tjenester ved å innhente tilbud. Du vil også få en bedre forståelse av hva markedet har å tilby.

Ikke glem å spørre solcelleleverandørene om hvor mye du kan spare med Enova-støtten. Mange leverandører oppgir pris på solceller både med og uten tilskuddet, slik at du kan se hvor mye du kan spare.

Konklusjon: Gjør dette for å kjøpe billig solcellepanel

Enova-støtte til solceller er en super løsning for huseiere som ønsker å investere i solenergi, men som synes at den umiddelbare investeringen er høy. Støtten bidrar til å redusere de

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454