bilde

HØY VIRKNINGSGRAD: De fleste solceller i Norge har en virkningsgrad på 15-24 %.

Virkningsgrad på solceller: Komplett guide (lønnsomhet, o.l.)

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Hva er egentlig virkningsgrad på solceller, og hvorfor er dette viktig? Solcellepaneler blir stadig mer populære de siste årene, og det er ikke så rart. Økte strømpriser og et større fokus på bærekraft og fornybar energi gjør at stadig flere investerer i et solcelleanlegg til hjemmet.

Det er imidlertid viktig å velge et anlegg som passer for boligen din og som produserer nok energi – og det er her virkningsgraden kommer inn i bildet. Vi ser nærmere på hva det betyr, hvorfor det er viktig og hvordan du kan optimalisere solcelleanlegget for å øke effektiviteten.

Kortversjonen

  • Virkningsgrad på solceller betyr andelen solenergi som blir konvertert til elektrisitet. Høyere virkningsgrad betyr bedre energiproduksjon og mindre plassbehov. Typisk virkningsgrad i Norge varierer mellom 15-24%.
  • Virkningsgraden kan påvirkes av flere faktorer, inkludert panelstørrelse, antall paneler, værforhold, solinnstråling, temperatur, celletype og panelenes plassering. Effektiviteten kan økes ved optimal plassering og størrelse, samt regelmessig vedlikehold.
  • Solceller kan være lønnsomme i Norge takket være gode solforhold, spesielt i høyfjellsområdene, Sør-Norge og langs Ytre Oslofjord. Selv om innledende investering kan være stor, kan solcelleanlegg bli lønnsomme over tid.

Hva er virkningsgrad på solceller?

Virkningsgrad på solceller viser til andelen av solenergien som blir konvertert til elektrisk energi av solcellepanelet. Jo høyere virkningsgrad panelet har, desto mer effektivt vil det være i teorien. En høy virkningsgrad betyr at solcellepanelet kan bidra til å produsere mer elektrisk energi, samtidig som det opptar mindre plass.

Virkningsgraden måles i prosent, og en høyere prosentandel indikerer at solcellepanelet produserer mer strøm. De fleste solceller i Norge har en virkningsgrad på 15-24 %, og det jobbes kontinuerlig med å øke den. Det har vært mulig å produsere bedre resultater på laboratorieforsøk ved hjelp av konsentrert sollys.

Faktorer som påvirker effektiviteten til anlegget inkluderer blant annet:

  • Størrelsen på solcellepanelene
  • Antall solcellepaneler i anlegget
  • Værforhold
  • Solinnstråling
  • Temperatur
  • Hvilken type solceller som benyttes
  • Plassering på taket (vinkel, retning, o.l)

Høytytende solcellepaneler som monteres på boliger med gode solforhold kan ha en virkningsgrad på over 22 %, mens standard solcellepaneler ligger på ca. 15-20 %. Det er ikke nødvendigvis slik at du bør velge høytytende over standard paneler. Du bør tenke over hvor god plass du har til solcellepaneler på taket, sette opp et budsjett og regne ut hvor mye strøm du kan produsere med begge alternativene. En dyktig solcelleleverandør kan hjelpe deg med dette.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Solinnstråling har mest å si for effektiviteten

Det er viktig å velge et solcelleanlegg som passer for boligen din for best mulig effekt, basert på solinnstråling der du bor og spesifikke forhold ved taket ditt. Det som har mest å si for virkningsgraden er solinnstråling, det vil si hvor mange soltimer du får i løpet av året og posisjonen til solen på himmelen.

Solinnstrålingen er ofte bedre i Norge enn i mange europeiske storbyer. Det spiller ingen rolle at solen ikke er like varm her til lands. Tvert imot, det er en fordel! Solcellene trives best og er mest effektive i kjøligere vær. Det er altså ikke bare mennesker som liker å dovne seg når det blir varmt ute – solcelleanlegget ditt blir mindre effektivt jo høyere temperaturen stiger. Det er altså en myte at det er for kaldt i Norge til solkraft.

Ifølge Meteorologisk institutt, så finner vi de beste områdene for solkraft i høyfjellsområder, Sør-Norge og langs Ytre Oslofjord. Solceller kan likevel være lønnsomme alle steder i Norge, avhengig av hvor mye skygge du har på taket ditt, når solen går ned om kvelden og lignende.

Solcellemontøren vurderer solinnstrålingen der du bor for å posisjonere solcellepanelene, slik at du kan optimalisere effekten til solcelleanlegget ditt. Generelt sett, så bør panelene ha en vinkel på 15° til 40° på tak med normal skråning. Deretter velger montøren hvilken retning solcellepanelene bør vende mot for at de skal fange opp mest mulig sollys.

Hvordan øke virkningsgraden på solceller

Det er flere måter å øke virkningsgraden på solcellepaneler, både ved hjelp av teknologi og ved å optimalisere solcelleanlegget. Når det kommer til teknologi, så anbefaler vi å se etter moderne monokrystallinske solcellepaneler. Disse panelene har en høyere virkningsgrad enn polykrystallinske paneler, og de produserer mer elektrisk energi per kvadratmeter.

Utover å velge moderne teknologi, så kan du optimalisere solcelleanlegget ved å montere det på riktig måte. Rettere sagt, du bør velge en dyktig montør som kan montere solcellene slik at de blir så effektive som mulig. Det er nemlig ikke lov å montere solcelleanlegg over en viss størrelse og som skal kobles til strømnettet på egen hånd.

Tips for å optimalisere solcelleanlegget for å øke virkningsgraden:

  • Riktig plassering: Solcellepanelene bør som tidligere nevnt plasseres slik at de får mest mulig sollys gjennom hele dagen. Panelene bør også monteres i en vinkel som gir best mulig utnyttelse av sollyset.
  • Riktig størrelse: Solcelleanlegget bør dimensjoneres slik at det passer til ditt behov og tar hensyn til solforholdene på stedet.
  • Regelmessig vedlikehold: Solcellepaneler er tilnærmet vedlikeholdsfrie, men du bør likevel fjerne eventuelt smuss og sjekke. Du kan også fjerne snø med en kost eller børste. Bare pass på at du ikke bruker noe som kan ripe opp panelene dine.

Kan snø og regn redusere virkningsgraden til solcellepaneler?

Høytytende solcellepaneler kan i teorien ha en virkningsgrad på over 22 % – men hvor realistisk er det? Mange stiller seg tvilende til solkraft på grunn av værforholdene i Norge. I realiteten så er solinnstrålingen såpass bra her til lands ellers på året at det veier opp for mørketiden. 

Solceller kan til og med være lønnsomme i Nord-Norge, takket være midnattssola om sommeren. Så lenge du får noe sol om vinteren, så vil anlegget fortsette å produsere strøm. I tillegg kan anlegget produsere strøm når det er overskyet eller det regner. Solstrålene trenger nemlig gjennom skyene og regndråpene. Solen kan også trenge gjennom islag som legger seg på panelene om vinteren. 

Tykke snølag som legger seg på panelene kan imidlertid holde solstrålene på avstand. Du kan fjerne snøen selv, dersom den ikke smelter bort i løpet av dagen. Panelene er ganske glatte, så hvis det er skrått nok så kan snøen skli vekk av seg selv. Snø trenger derfor ikke å være et stort problem, men det avhenger selvsagt av hvor i landet du bor.

– Også snø som ligger på bakken kan reflektere solen og gi en høyere innstråling i de månedene solen står høyest på himmelen. Dette er noe av forklaringen på hvorfor Juvvasshøe har kommet så godt ut, forklarer forsker Erik Berge i en tidligere pressemelding fra Meteorologisk institutt. Undersøkelsene ble utført i forbindelse med prosjektet SUNPOINT med mål om å kartlegge solressurser i Norge.

Slik får du gode pristilbud på premium solcellepaneler med høy effekt

Det er viktig å være kritisk og undersøke markedet grundig før du kjøper solcellepaneler, enten du vil ha et standard eller premium anlegg. Det kan også være lurt å sjekke om produsenten eller leverandøren av solcellepanelene er sertifisert og oppfyller bransjestandarder for kvalitet og sikkerhet.

Vi anbefaler at du innhenter tilbud fra flere leverandører før du bestemmer deg. Dette kan hjelpe deg med å sammenligne pris på solceller og kvalitet. Vær oppmerksom på eventuelle tilleggskostnader som frakt eller installasjon. I tillegg til å sammenligne priser, bør du vurdere hvilke anlegg de anbefaler til boligen din.

Du bør be dem om å regne ut hvor mye strøm du kan produsere per år og hvor raskt du tjener inn igjen anlegget. Høytytende solcellepaneler kan koste mer her og nå, men på sikt kan de bli svært lønnsomme – så sant det er gode nok solforhold der du bor og du har god nok plass på taket til panelene.

Generelt sett, så er de fleste solcelleanlegg “tjent inn igjen” etter ca. 15 år. Deretter kan du nyte “gratis” solkraft ut levetiden. Solcellepaneler kan vare i ca. 30 år. Hvis tiden nærmer seg for å bytte taket, så bør dette gjøres aller først siden panelene har såpass lang levetid. Det er kjedelig å måtte ta ned igjen panelene kort tid etter at de har kommet på plass, bare fordi taket var for gammelt.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Dette må du vite om virkningsgrad på solceller

Virkningsgrad er en viktig faktor når du skal kjøpe solcellepaneler, og dette måles i prosent. Paneler med høyere prosent produserer mer elektrisk energi per kvadratmeter enn paneler med lavere prosent. Du må også vurdere andre faktorer som plassering og størrelse for at anlegget skal være så effektivt som mulig.

Du kan dermed øke virkningsgraden på solcellene ved å plassere panelene riktig på taket, velge paneler i rett størrelse og gjøre regelmessig vedlikehold som å fjerne store mengder med snø. Størrelsen på taket og solforholdene der du bor kan ha svært mye å si for hvilket solcelleanlegg du bør velge.

En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å velge antall solceller, samt tipse deg om hvilken type solcellepanel som passer best for deg med tanke på virkningsgrad og effekt. Leverandøren kan også regne ut hvor mye strøm det er realistisk å produsere selv i løpet av et år og hvor lang tid det tar før anlegget er nedbetalt.

Solcelleanlegg kan være en stor investering, men med grundig research kan det likevel bli en lønnsom investering på sikt.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454