bilde

SOLCELLELEVERANDØR: Du trenger normalt en solcelleleverandør til å montere anlegget.

Montere solcellepanel: En komplett guide

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Kostnadene for å montere solcellepaneler synker, mens strømprisene stiger – samtidig som fokuset på grønn energi og bærekraft øker. Det er ikke rart at stadig flere huseiere velger å investere i solcelleanlegg for å produsere sin egen strøm. Vil du være en av dem? Her har du en komplett guide som hjelper deg gjennom hele prosessen med å kjøpe og montere solceller.

Kortversjonen

  • Solcellepaneler blir mer og mer populært blant huseiere på grunn av synkende installasjonskostnader, økte strømpriser, og økt fokus på grønn energi og bærekraft. Grunnleggende forståelse av solcelleteknologi er viktig for valg av riktig anlegg.
  • Før installasjon av solcellepaneler, er grundig planlegging og forberedelse nødvendig, inkludert undersøkelse av lokale forskrifter, vurdering av energibehov og takets tilstand, og valg av kompetent solcelleleverandør.
  • Når solcelleanlegget er installert, er det lite vedlikehold involvert. Enova-støtte kan gjøre investeringen mer lønnsom, og eventuell overskuddsstrøm kan selges tilbake til strømnettet.

Grunnleggende om solcelleteknologi

Når du vurderer å montere solcellepaneler i boligen din eller på hytta, er det viktig å forstå de grunnleggende prinsippene om solcelleteknologi og hvilke typer solcellepaneler som er tilgjengelige på markedet. Det vil hjelpe deg med å velge det beste solcelleanlegget for dine behov og ditt budsjett. Hovedsakelig kan du velge mellom paneler med monokrystallinske eller polykrystallinske solceller. Silisium brukes til å lage begge disse to typene.

Monokrystallinske solcellepaneler er mest brukt i dag. De har en karakteristisk sort farge. Disse panelene har den høyeste effektiviteten av alle solcellepaneltyper, noe som betyr at de genererer mer strøm per kvadratmeter. Det er fordi de er laget av kun én krystall, slik at elektronene får bedre plass til å bevege seg. Det er nemlig elektroner i bevegelse som gjør at panelet genererer strøm.

Polykrystallinske solcellepaneler består av flere krystaller og har en blå farge. Effekten er lavere, ettersom elektronene har mindre plass til å bevege seg. Disse panelene har generelt sett vært billigere enn monokrystallinske paneler, noe som gjorde dem til et mer budsjettvennlig alternativ. Det bør imidlertid sies at monokrystallinske solceller har falt kraftig i pris og er mer lønnsomme på sikt.

Et solcelleanlegg består av flere komponenter, inkludert solcellepaneler, vekselretter (inverter), monteringsutstyr og utstyr for å koble anlegget til strømnettet. Panelene konverterer sollys til elektrisk energi, mens inverteren endrer likestrømmen (DC) fra panelene til vekselstrøm (AC) som kan brukes i hjemmet eller sendes tilbake til strømnettet. 

Monteringsutstyret sørger for at panelene er trygt festet til taket, og tilkoblingen til strømnettet lar deg selge strømmen du ikke bruker. Du kan dessuten kjøpe strøm fra strømselskapet ditt når anlegget ikke produserer nok. Du må registrere deg som plusskunde hos nettleverandøren din og strømselskapet ditt for å kunne selge overskuddsstrøm.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik monterer du solcellepaneler trinn-for-trinn

Det er flere ting som må på plass før du kan montere solcellepaneler, enten du vil ha dem på taket, veggen eller på bakkestativ. God planlegging og forberedelse er nøkkelen til å sikre deg et høytytende solcelleanlegg som du blir fornøyd med på sikt. Her er en trinnvis guide til hvordan du monterer solceller.

1. Planlegging og forberedelse

Før du kjøper og monterer solcellepaneler, er det viktig å undersøke lokale krav og forskrifter for solcelleanlegg. Ta kontakt med kommunen for å finne ut om du trenger eventuelle tillatelser og godkjenninger. Hvis solceller på taket er søknadspliktig der du bor eller for ditt type hus og du monterer dem uten å søke, kan du risikere å måtte ta alt ned igjen.

Du bør vurdere energibehovet ditt for å undersøke hvor effektivt anlegget bør være. Ta gjerne hensyn til fremtidige behov, for eksempel at du vil kjøpe en elbil om noen få år eller dere planlegger familieforøkelse. Deretter må du undersøke hvor mye strøm det er mulig å produsere der du bor, basert på solinnstråling og takets utforming. Solcellepaneler kan også monteres på bakkestativ eller på veggen for å fange opp mest mulig sollys fra ulike vinkler.

Ikke minst, så må du sjekke tilstanden på taket ditt. Solcellepaneler har en lang levetid på opptil 30 år, og derfor er det viktig at taket ikke må byttes i nærmeste fremtid. Taket må dessuten tåle vekten av solcelleanlegget. Solcelletakstein, solcelleskifer og takintegrerte solceller kan være en bedre og mer lønnsom løsning for deg som må bytte tak.

2. Finn en erfaren solcelleleverandør med gode priser

En erfaren og kompetent solcelleleverandør og montør sørger for at solcelleanlegget ditt er riktig dimensjonert, installert og optimalisert for best mulig ytelse. De vil også kunne gi veiledning om vedlikehold og drift av anlegget, samt hjelpe deg med eventuelle tillatelser og godkjenninger som kreves av lokale myndigheter. En montør med god kompetanse vil også kunne identifisere eventuelle utfordringer eller begrensninger med taket ditt og foreslå passende løsninger.

Vi anbefaler at du innhenter flere pristilbud og sammenligner dem nøye for å finne frem til den rette leverandøren for deg. Du bør sammenligne de forskjellige løsningene og solcelleproduktene, samt vurdere hvor konkurransedyktige prisene deres er. Pris er imidlertid ikke alt – husk at solcelleanlegget må være effektivt og av høy kvalitet for at investeringen skal svare seg.

MONTØR: Du trenger en profesjonell montør til å installere solcellepanelene.

3. La en dyktig montør montere solcellepanelene for deg

Nå som du har valgt solcelleanlegg og solcelleleverandør, er det på tide å montere solcellepanelene. Akkurat denne jobben bør du overlate til montøren for å sikre at alt blir gjort riktig og trygt. Solcellemontøren vil først inspisere både taket ditt og montasjeutstyret for å sikre at alt er klart for installasjonen. 

Montøren passer på at solcellepanelene plasseres i riktig retning og med rett helning i forhold til solens plassering på himmelen. Deretter festes panelene godt. Når panelene er på plass, kobler montøren dem til en inverter som konverterer solenergien til vekselstrøm. Til slutt kobles solcelleanlegget til strømnettet, slik at du kan bruke den egenproduserte solkraften rett fra stikkontakten din.

4. Søk om støtte til solcellepaneler fra Enova

Det er ikke bare miljøvennlig å investere i solenergi, da det kan også være en økonomisk gunstig investering på lang sikt. De aller fleste solcelleanlegg er nemlig inntjent etter ca. 15 år. Deretter har du mange år med gratis, grønn strøm foran deg. Det er imidlertid mulig å gjøre investeringen enda mer lønnsom – nemlig ved å få penger tilbake fra Enova.

Enova-støtten er tilgjengelig for privatpersoner som har kjøpt og montert solcellepaneler i løpet av de siste 20 månedene, enten til helårsbolig eller fritidsbolig. Du må benytte deg av et registrert firma for å ha krav på støtten, samt kunne dokumentere alle kostnadene dine. Vi anbefaler at du setter deg inn i kravene nøye for å sikre at du har alt på stell og kan få penger tilbake.

Så mye kan du få fra Enova:

  • 2000 kr per kWp installert effekt, opptil 40 000 kr / 20 kW
  • 7500 kr mot installasjonskostnader

Totalt kan du få tilbake 47 500 kr. De aller fleste solcelleleverandører kan hjelpe deg med å beregne hvor mye Enova-støtte du har krav på, avhengig av hvilket solcelleanlegg du vurderer å kjøpe. Selv om det koster å kjøpe og montere solcellepaneler, så har prisene falt betydelig de siste årene. Kombinert med Enova-tilskudd, så er solceller nå mer tilgjengelig for huseiere.

5. Vedlikehold og drift

Det er heldigvis lite arbeid når solcellepanelene først er ferdig montert og koblet til strømnettet. Solcelleanlegg er tilnærmet vedlikeholdsfrie, men du må se over det regelmessig for å være sikker på at alt fungerer som det skal. Hvis det kommer mye snø, kan du vurdere å børste det vekk. Tunge lag med snø kan nemlig redusere effektiviteten om vinteren.

Hvis du har registrert deg som plusskunde, så kan du selge overskuddsstrøm helt automatisk med en smart strømmåler. Den strømmen du ikke bruker selges på strømnettet, uten at du må gjøre noe. De fleste strømselskaper kjøper overskuddsstrøm til spotpris og betaler deg med fradrag på strømregningen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Sånn gjør du for å kjøpe og montere solcellepaneler

Du har nå fått en komplett innføring i hvordan du kan kjøpe og montere solcellepaneler. Vi har dekket viktige temaer som solcelleteknologi, planlegging og forberedelse, valg av riktig type solcellepaneler, hvordan finne en dyktig montør og ikke minst, hvordan du kan gjøre kjøpet ditt enda mer lønnsomt med Enova-støtten.

Grundig planlegging og forberedelse er avgjørende for at du skal få en god pris på solceller, uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Vi oppfordrer deg til å benytte tjenester på nett for å finne de beste pristilbudene fra lokale solcelleleverandører og montører. Da blir det enda enklere å sammenligne de ulike produktene og prisene. Lykke til med de nye panelene dine!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454