bilde

LØNNSOMT: Ved å utnytte solenergi med solcellepaneler kan du spare mye penger på strømmen i det lange løp.

Solenergi: Komplett guide (funksjon, prisbesparing, o.l.)

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Solenergi er en ren og bærekraftig energikilde som kan hjelpe oss med å redusere bruk av fossilt brensel og redusere utslipp av klimagasser. I tillegg kan egenprodusert solkraft redusere belastningen på strømnettet og kutte strømutgifter. Solcelleanlegg har blitt en attraktiv investering for både privatpersoner, borettslag og bedrifter. 

Mange har likevel spørsmål og ønsker mer informasjon før de går til innkjøp. Formålet med denne guiden er derfor å gi dere grundig informasjon om hvordan solenergi fungerer, lønnsomhet, valg av solcelleanlegg, installering og mye mer. 

Vi deler også tips for hvordan du kan innhente gode pristilbud, slik at du også kan ta i bruk solenergi for å spare penger og bidra til en bærekraftig fremtid.

Kortversjonen

  • Solenergi er en bærekraftig og kostnadsbesparende energikilde, og stadig flere investerer i solcelleanlegg for å redusere avhengigheten av fossilt brensel og redusere klimagassutslipp.
  • Solenergi kan benyttes direkte for oppvarming av vann gjennom solfangeranlegg eller generere strøm gjennom solcelleanlegg, som omdanner sollyset til elektrisk energi. Kjøp av solcellebatterier anbefales for energilagring, spesielt for hytter uten nettforbindelse.
  • Selv om solenergi innebærer høye oppstartskostnader, kan det være en lønnsom langsiktig investering. Enova-tilskudd er tilgjengelig for kjøp av solfangere og solceller, som kan gjøre det mer overkommelig å kjøpe utstyr.

Hvordan fungerer solenergi?

Solenergi er energi som kommer fra solen og kan utnyttes på ulike måter. Solenergien kan brukes direkte til å varme opp vann ved hjelp av et solfangeranlegg som består av solfangere og vannbåren varme. 

Solenergien kan også brukes til å generere strøm ved hjelp av et solcelleanlegg som består av solcellepanel eller solcelletakstein og en inverter. Solcelleanlegg omdanner solens lys til elektrisk energi ved hjelp av en fotovoltaisk prosess. Solcellene i anlegget produserer likestrøm.

Du trenger derfor en inverter (vekselretter) til å konvertere energien til vekselstrøm. Det er vekselstrøm vi bruker til all elektronikken i boligen vår. Det er mulig å kjøpe solcellebatteri for å lagre energien, noe som passer bra for hytter som ikke er tilkoblet strømnettet.

Solfangeranlegg bruker solens energi til å varme opp vann i et vannbårent system ved hjelp av solfangere. Det varme vannet sirkuleres deretter rundt i boligen. Vannbåren varme kan brukes til å varme opp gulv, radiatorer og viftekonvektorer, samt til å varme opp tappevannet. Energien kan også lagres, fremfor å brukes med én gang.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler og ulemper med solenergi

Fordelene med solenergi er mange: Det er en ren og ubegrenset energikilde som ikke forurenser, og det kan redusere avhengigheten av fossilt brensel og klimagassutslipp. Solkraft kan også hjelpe både privatpersoner og bedrifter med å redusere strømutgiftene på lang sikt. 

Ulempene er høye oppstartskostnader. Anlegget er dessuten avhengig av sollys og kan ha begrenset effektivitet om vinteren. Uansett hvilket type anlegg du velger, krever det nøye planlegging for å sikre optimal ytelse og effektivitet.

Hvor lønnsomt er det med solkraft?

Egenprodusert solkraft kan hjelpe med å redusere belastningen på strømnettet og dermed redusere behovet for kostbar og ressurskrevende utbygging. Det kan igjen forebygge høye pristopper som forekommer når det er høy etterspørsel etter strøm, samtidig som det er lite strøm tilgjengelig på nettet.

– Vi vil trenge å øke produksjonen av kraft i Norge i årene framover, og solkraft kan gi et viktig bidrag, sier daværende vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en pressemelding fra NVE.

Solenergi kan være en god investering på lang sikt som hjelper deg med å kutte strømutgiftene dine. Stadig flere velger å montere solcellepaneler eller solfangere på taket på grunn av høye strømpriser. Enova tilbyr dessuten tilskudd til både solceller og solfangere, noe som gjør det mer overkommelig å kjøpe inn utstyr. 

– Med fortsatt høye strømpriser i årene fremover er solcellepaneler noe du vil tjene penger på i det lange løp, forteller Anders Rør, bærekraftansvarlig, i en pressemelding fra Solcellespesialisten.

Enova har beregnet hvor lønnsomt det er med solfangere og hvor mye du kan spare, basert på hvor i landet du bor. Hvis du bor i Oslo og har et solfangeranlegg til både varmtvann og romoppvarming, så kan du spare 7800 kr i året. Bor du i Hammerfest, så kan du spare 4900 kr i året. 

Mange blir litt overrasket over at tallet er såpass høyt for Nord-Norge med tanke på mørketiden. Det er fordi midnattssolen veier opp for det. Selv om anlegget produserer lite energi om vinteren, så kan den produsere såpass mye ellers på året at du kan spare en god del penger likevel.

Sjekk hvor lønnsomt det er med solceller på taket

De fleste som kjøper et solcelleanlegg vil ha tjent inn igjen investeringen på ca. 15 år. Oppstartskostnadene avhenger blant annet av hvor mange solcellepaneler du trenger, hvor store panelene er, spesifikke forhold ved taket ditt og hvor effektive solcellepanelene er. 

Solcellepaneler varer i ca. 30 år, noe som betyr at du har omtrent 15 år igjen med “gratis”, egenprodusert solkraft. Hvor lønnsomt det er med solceller, avhenger også av solforholdene der du bor. Jo høyere virkningsgrad, desto mer strøm produserer solcellene. Utover ytelsen til anlegget ditt, så er det solinnstråling som påvirker virkningsgraden mest. Du kan også selge overskudsstrøm.

Generelt sett, så har vi mange soltimer i året her i Norge. Det kan veie opp for perioder med lite sol. Solstrålene kan trenge gjennom skyer og regn. Dårlig vær trenger derfor ikke å være en hindring. I tillegg trives solceller best i kjølig vær og helst ikke over 25 varmegrader. 

Det viser seg faktisk at høye temperaturer reduserer effekten til solcellene. Det kan derfor være mer lønnsomt med solceller i Sør-Norge enn i mange europeiske storbyer. Du kan sjekke hvor lønnsomt det er for deg ved å kontakte en dyktig solcelleforhandler og be om gratis vurdering.

Enova-tilskudd til solfangeranlegg og solcelleanlegg

Hvis du har lyst å produsere din egen solkraft, kan du søke om Enova-tilskudd til solfangere og solceller. Hvor mye du kan få i tilskudd, kan variere over tid. Vi anbefaler alltid at du sjekker nettsidene til Enova for å se hva som gjelder på det tidspunktet du ønsker å kjøpe anlegg.

Støtten er på opptil 10 000 kr for solfangeranlegg til private boliger, og du kan få støtte til både helårsboliger og fritidsboliger. Du kan få opptil 47 500 kr til solcelleanlegg, avhengig av kapasiteten på anlegget. Støtten kan økes ved å kombinere anleggene med andre tiltak som for eksempel smart strømstyring.

Følgende krav gjelder for å få tilskudd til solenergi, enten du vil ha solfangere eller solceller:

  • Anlegget må være kjøpt i løpet av de siste 20 månedene
  • Et registrert firma har installert anlegget i samsvar med norsk lov
  • Alle fakturaer legges ved søknaden som dokumentasjon

Det er ikke mulig å søke om tilskudd i forkant. Anleggene må være kjøpt og montert før du kontakter Enova. Seriøse leverandører kan hjelpe deg med å regne ut hva totalkostnaden for anlegget egentlig blir og nøyaktig hvor mye du får i støtte fra Enova, slik at du har god kontroll over kostnadene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kom i gang med solenergi

Det er viktig å finne pålitelige leverandører når du skal investere i solkraft, enten du vil ha solfangere, solcellepaneler eller begge deler på taket ditt. Vi anbefaler å sammenligne både priser og produkter for å finne frem til det beste tilbudet og den beste leverandøren der du bor. Det aller enkleste er å innhente gratis og uforpliktende pristilbud på nett.

Du skaffer deg en bedre oversikt over hva som er en konkurransedyktig pris for solfangere eller solceller ved å sammenligne forskjellige leverandører. Vær oppmerksom på at prisen kan variere, avhengig av faktorer som størrelsen på anlegget og produktenes ytelse. Det finnes for eksempel solcellepaneler med både standard og høy effekt.

Tips for å innhente gode pristilbud:

  • Be om tilbud fra flere leverandører: Ved å få tilbud fra flere leverandører, kan du sammenligne prisene og velge det beste tilbudet.
  • Spør om garantier og serviceavtaler: Pass på at du spør leverandøren om garantier og serviceavtaler som kan gi deg ekstra beskyttelse og trygghet.
  • Vær oppmerksom på skjulte kostnader: Be dem om å inkludere alle kostnader som kan dukke opp underveis.

Du bør passe på at du velger en leverandør som tilbyr kvalitetsprodukter, og ikke bare hoppe på det billigste tilbudet uten å tenke deg om. Les gjerne anmeldelser av forskjellige leverandører for å få en bedre idé om kvaliteten. I tillegg kan det være lurt å be om referanser fra tidligere kunder. Solenergi kan være en stor investering, så ta deg tid til litt research før du gjør noe.

Konklusjon: dette må du vite om solkraft

Det er mange økonomiske og miljømessige fordeler med både solfangere og solceller, inkludert reduserte strømutgifter og lavere klimagassutslipp. Det kan derfor være lønnsomt å investere i solenergi, selv om oppstartskostnadene er høye. Ikke minst, så er egenprodusert solkraft et bærekraftig tiltak som også kommer samfunnet til gode.

Høres det fristende ut? I så fall anbefaler vi at du ber om gratis og uforpliktende tilbud fra tre leverandører. Be dem om å regne ut hvor mye energi du kan produsere i løpet av et år og hvilket anlegg som passer best for boligen din. Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med kraftproduksjonen i heimen!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454