bilde

Hvordan spare strøm: Noen tips og råd

Sist oppdatert: 24. september 2024

Det er mange som lurer på hvordan man sparer strøm i disse tider med høye strømpriser. Det florerer mange råd og tips for strømsparing der ute, men alle er ikke like effektive. Vi undersøker hvilke tiltak som faktisk funker, slik at du kan redusere energiforbruket ditt mest mulig.

Kortversjonen

  • Kartlegg hva som bruker mest strøm i huset ditt for å kunne ta effektive grep.
  • Reduser oppvarming og varmtvann ved å senke temperaturen og bruke smart varmestyring.
  • Ta kortere og kaldere dusjer, og vurder å forbedre isolasjonen i hjemmet ditt.
  • Bruk strømkrevende apparater på tidspunkter med billig strøm, bytt til LED-pærer, og unngå å la ladere stå i stikkontakten. Sammenlign strømpriser og velg en passende avtale.

Hva bruker mest strøm i huset?

Vi anbefaler at du først og fremst undersøker hva som bruker mest strøm i huset for å kunne ta effektive grep. De fleste strømselskaper lar deg sjekke forbruket ditt i appen deres eller på “Mine sider”. Det finnes mange myter om strømsparing, for eksempel at kaffetraktere trekker masse strøm.

Sammenlignet med annet elektronisk utstyr i hjemmet, så er kaffetrakteren ganske uskyldig når det kommer til høyt energiforbruk. Du kan redusere energiforbruket ditt ved å kartlegge hva som faktisk bruker mest strøm i huset ditt – det er der du bør begynne sparetiltakene dine.

Mange strømselskap har begynt å tilby såkalte “pulsmålere” for strømforbruket ditt. Disse måler energiforbruk i sanntid, slik at du enklere kan oppdage strømtyver i hjemmet ditt. Dersom du synes at strømforbruket er unormalt høyt, kan du bruke måleren til teste hva som trekker strøm ved å slå av og på apparatene. 

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan spare strøm: oppvarming og varmtvann

Det er vanlig at nordmenn bruker mest strøm på oppvarming og varmtvann. Det er ikke så rart – vintrene kan være både lange og kalde. Det er selvsagt store forskjeller her. En godt isolert leilighet bruker ikke like mye strøm på oppvarming som det en trekkfull enebolig gjør. 

De aller fleste bør likevel begynne sparetiltakene her for å få størst utslag på strømregningen.

Gjennomfør flere tiltak – spar penger!

Ved å gjennomføre flest mulig tiltak – vil man naturligvis spare mest mulig penger! Noen av disse tiltakene er ganske enkle å gjennomføre, mens andre vil kreve litt mer arbeid. Det kan være lurt å prioritere de største sparetiltakene først. Som for eksempel det å sammenligne priser hos flere strømleverandører og bruke strøm når strømprisene er lavest.

En isolert garasjeport kan være billigere i lengden. Monster med penger.

Skru ned temperaturen med én grad

Hvor varmt har du det i boligen din? Selv om du bare skrur ned en halv grad eller én grad, vil du kunne spare betydelig med strøm på oppvarming. Ta heller på deg en varm genser og gode ullsokker. Du kan også lukke dører til rom som ikke trenger så mye varme, slik at du skaper “varme soner” i huset.

Smart varmestyring

Det er ikke alltid mulig å skru ned temperaturen mer uten å fryse. I så fall kan du spare penger på oppvarming med smart varmestyring. Det vil si at du varmer opp boligen på tidspunkt med billigere strøm. 

Dersom du har varmepumpe med WiFi, kan du fjernstyre den uansett hvor du befinner deg. Følg med på dagens strømpriser og still varmepumpen inn deretter. Det er også mulig å kjøpe inn smarthusløsninger som regulerer dette automatisk for deg, slik at du slipper å tenke på det.

Dersom du ikke har oppvarmingsløsninger med WiFi, så finnes det enkelte grep du kan ta. De fleste varmepumper fås med uketimer. Det vil si at du stiller inn varmepumpen på gitte temperaturer visse tider på døgnet. Deretter vil varmepumpen selv justere temperaturen. Det finnes også panelovner med tidsinnstillinger.

Kortere og kaldere dusjer

Du kan spare strøm ved å ta kortere og kaldere dusjer. Kalde dusjer skal visstnok ha mange helsefordeler – men hvis det blir altfor ulidelig, kan du korte ned tiden i dusjen istedenfor. Et annet alternativ er å skru av vannet mens du såper deg inn. 

Tenk også over når på døgnet du dusjer. Du kan spare penger på strømregningen ved å dusje om kvelden før du legger deg, fremfor når du står opp om morgenen. Det er fordi strømmen er billigere etter ca. kl. ti på kvelden.

Bedre isolasjon

Etterisolering av hus kan kanskje virke som et dyrt og krevende prosjekt, men det er en investering som vil lønne seg i form av reduserte strømregninger. Du kan også ta enkle grep for å isolere boligen selv. For eksempel, trekker det fra vinduene? I så fall kan du kanskje tette dem selv. 

Det bør også sies at du ikke skal la vinduene stå på gløtt hele dagen om vinteren. Det er bedre for strømsparingen å heller la vinduene stå på vidt gap i fem minutter. Ellers må oppvarmingskildene dine jobbe ekstra hardt for å vedlikeholde varmen i boligen din. Det kan kreve mye strøm i løpet av vinterhalvåret.

Hvordan spare strøm med smarte løsninger

Etter oppvarming og varmtvann, så bruker de fleste nordmenn mest strøm på elbillading og/eller belysning. Heldigvis finnes det mange enkle grep du kan ta for å kutte energiforbruket her også.

Smart lading av elbil

Strømmen er som regel billigere om natten og dyrere på ettermiddagen når du kommer hjem fra jobb. Du kan derfor spare penger på strøm ved å tenke over når du lader bilen. Mange elbiler fås med praktiske innstillinger, slik at den begynner å lade automatisk til gitte tider. Hvis ikke, så kan du kjøpe smarte ladebokser som fungerer på samme måte.

Du kan dessuten spare penger på nettleie ved å fordele energiforbruket ditt jevnere. Deler av nettleien blir nemlig beregnet på grunnlag av de tre timene du brukte mest energi, fordelt på tre dager i måneden. Det kan derfor lønne seg å ikke lade bilen samtidig som du setter på både oppvaskmaskin og vaskemaskin.

Bytt til LED-pærer og skru av lyset

Det er kanskje innlysende at du bør skru av lyset – men du kan spare ytterligere ved å bytte til LED-pærer og sparepærer. Kanskje du vil ha utelyset på om kvelden eller natten? Eller du har barn som er redde for å sove i mørket, og du vil ha nattlampe til dem? I så fall kan sparepærer være et godt alternativ.

Energibesparende LED-pærer varer dessuten mye lengre enn andre lyspærer. De koster kanskje mer å kjøpe dem, men du sparer penger ved å slippe å bytte dem stadig vekk. Redusert forbruk av både varer og strøm er bra for deg og miljøet. Praktisk, ikke sant?

Andre gode tips til strømsparing

Hvitevarer og annet elektronisk utstyr kommer sist på listen for de aller fleste her i Norge. Duppeditter som mobillader, kaffetrakter og elektriske tannbørster bruker faktisk ganske lite strøm, sammenlignet med annet. Det betyr likevel ikke at du bør hoppe over denne delen – mange små grep kan gjøre stort utslag på sikt.

Bruk strømkrevende apparater på tidspunkt med billig strøm

Oppvaskmaskin og vaskemaskin kan kreve endel strøm, selv om de aller fleste modellene har blitt svært energieffektive i dag. Du kan spare penger ved å bruke dem på tidspunkt med billigere strøm. Husk også på at du bør unngå å bruke masse strøm samtidig – planlegg bruk av strømkrevende apparater for å fordele energiforbruket ditt utover dagen.

Ikke la laderne stå i stikkontakten

Ladere som blir stående i stikkontakten trekker strøm, selv om mobiltelefonen ikke er plugget i. Du bør derfor trekke dem ut av stikkontakten for å redusere strømkostnadene dine. På samme måte bør du skru av apparater som ellers står i standby modus. Disse trekker nemlig også strøm.

Tørk klærne på “gamlemåten”

Du kan spare strøm ved å hoppe over tørketrommelen og heller tørke klær på den gammeldagse måten. Visste du at du kan tørke klær ute på vinteren, så lenge det ikke snør eller regner? Klærne får dessuten en herlig, frisk duft av å henge ute – vinn-vinn for deg og strømforbruket ditt!

Velg energieffektive hvitevarer

Er kjøleskapet eller vaskemaskinen moden for utskiftning? Dagens hvitevarer er svært energieffektive. I tillegg har mange av hvitevarene eco-modus som lar deg spare enda mer strøm. Det kan faktisk være billigere å bruke oppvaskmaskinen i eco-modus enn å vaske opp for hånd – det er gode nyheter for deg som ikke liker å ta oppvasken.

Følg med på strømprisene i sanntid på appen

Ved å følge med på strømprisene i sanntid gjennom applikasjonen til strømleverandøren, kan man enklere se hva som bruker mye strøm og samtidig følge med på strømprisene til enhver tid. Slik blir det mye enklere å justere sitt forbruk ved å minimere strømforbruket i de dyreste periodene!

Det kan ta litt tid å sette seg inn i dette, men det kan være mye å spare over tid, ved å tilegne seg gode rutiner rundt strømforbruket sitt! Hvis man har mulighet til å bruke strøm i perioder hvor strømprisen er lav, kan det være mye å spare for større boliger med flere beboere.

Sjekk om din strømleverandør har en form for applikasjon som lar deg følge med på strømforbruket og spotprisen i sanntid! Dette er et fantastisk hjelpemiddel som kan bidra til å spare mye penger i løpet av et år – såfremt man bruker denne funksjonen hyppig og tilegner seg gode rutiner.

Sammenlign strømpriser for å sikre deg en god avtale

Du bør ikke bare spørre deg hvordan du kan spare strøm – du bør også sikre deg en god strømavtale. Det hjelper lite å gjøre en stor innsats for å redusere energiforbruk – bare for å bruke masse penger på en kostbar strømavtale. Den enkleste måten å spare penger på strømregningen er rett og slett å sammenligne strømpriser.

Mange strømselskaper tilbyr ytterligere hjelp med å redusere energiforbruket, for eksempel ved å selge smarte løsninger for varmestyring eller elbillading. Du bør også sjekke om strømselskapet har en app som lar deg følge med på forbruket ditt, samt informerer om dagens strømpriser.

Det er hard konkurranse mellom strømselskapene, og du har alt å vinne ved å sjekke strømpriser regelmessig. Dersom du allerede har en god avtale, så trenger du ikke å gjøre noe mer. Oppdager du derimot at du betaler for mye for strømmen, kan du spare penger på å finne en bedre strømavtale.

Tidligere hadde man flere valgmuligheter

Tidligere hadde man flere valgmuligheter når det kom til strømavtaler, men de fleste strømleverandørene har gått vekk fra fastpris i lengre perioder og kampanjer som prismatch. Dette gjør ikke så mye for oss forbrukere – så lenge vi er flinke til å sammenligne strømavtaler og leverandører regelmessig for å finne de beste prisene!

Det billigste er ikke alltid det beste! Monster. Garasjeport.

Spotprisavtaler

Det finnes mange forskjellige strømavtaler der ute. Historisk sett, så har spotprisavtaler vist seg å være de billigste på sikt. Spotpris vil si at du følger svingningene på strømbørsen. Du betaler mer når markedsprisen er høy og mindre når den er lav. Det er i tillegg vanlig at strømselskapet legger på et påslag.

Påslaget skal dekke kostnader ved strømhandel og lovpålagte avgifter, samt at det utgjør deler av inntektene til strømselskapet. Dersom du vil ha en billig spotprisavtale, bør du sammenligne påslaget mellom de ulike strømselskapene. Det er også vanlig å betale et månedsgebyr, i tillegg til påslaget.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fastprisavtaler

Det er ikke alltid man ønsker å følge prissvingningene, selv om det er mest lønnsomt på sikt. I så fall bør du vurdere en fastprisavtale. Fastpris vil si at du binder strømprisen i en gitt periode – akkurat som du binder renten på boliglånet ditt. Dette kan være en god løsning for deg som vil ha forutsigbare regninger. 

Strømprisen for fastprisavtaler vil som regel være høyere enn spotpris. Du mister også mulighet til å spare penger ved å redusere energiforbruket, siden du betaler samme sum hver måned – uansett markedspriser og hvor mye strøm du har brukt. De fleste strømselskaper krever også du binder deg ut avtaleperioder.

Det er imidlertid verdt å merke seg at enkelte strømselskaper lar deg inngå fastprisavtale i kortere perioder, selv om du ellers har spotprisavtale. Man må som regel betale ekstra for denne tjenesten, men det kan være verdt det for å unngå høye pristopper. I så fall får du tilbud om å fryse strømprisen i gitte perioder, for eksempel annenhver måned.

Få svar på vanlige spørsmål om strømsparing

Meldingsboble
Hvor mye kan jeg egentlig spare på å redusere energiforbruket mitt?

Det er vanskelig å gi et generelt svar på dette, da det avhenger av flere forhold. Strømprisen er en viktig faktor, og den kan variere mye mellom ulike strømavtaler. I tillegg kommer det an på hvor stort forbruket ditt er i utgangspunktet, samt hva slags tiltak du gjør for å redusere det.

Meldingsboble
Kan jeg bytte strømavtale når som helst?

Ja, det kan du – så sant du ikke har bindingstid. Det er ikke noe i veien for å bytte strømavtale så ofte du vil. Det er faktisk en fordel å sammenligne priser og bytte strømavtale regelmessig. Spotprisavtaler har som regel ikke bindingstid, men sjekk dette først for å unngå bruddgebyr.

Meldingsboble
Når er strømmen billigst?

Det er flere faktorer som påvirker strømprisen, og den kan derfor variere mye fra dag til dag og mellom ulike deler av landet. Generelt sett, så er strømmen billigst om natten. Det er fordi forbruket er lavest da. Prisen stiger gjerne om morgenen og på ettermiddagene når folk flest bruker mer strøm.

Meldingsboble
Bør jeg vaske klær om natten for å spare strøm?

Nei, du bør unngå å bruke vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel om natten for å spare strøm grunnet brannfare. Vi anbefaler at du heller følger med på dagens strømpriser og bruker dem på tidspunkt med billig strøm – så lenge du er våken og kan følge med.

Meldingsboble
Finnes det andre måter jeg kan spare penger på strømregningen?

Som nevnt tidligere, så er det viktig å ha en god strømavtale. Det er mye penger å spare på å sammenligne strømpriser og bytte til et bedre selskap. I tillegg kan du redusere energiforbruket ved å ta enkle forholdsregler i hverdagen – som for eksempel å slukke lyset når du forlater rommet.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg bytte til en billigere strømavtale?

Det er enkelt å bytte strømavtale på nett. Du sender bare inn noen få opplysninger, og det nye strømselskapet tar seg av resten. Det er altså ikke nødvendig å si opp det gamle selskapet ditt. Bare pass på at du ikke har oppsigelsestid eller bindingstid, ellers kan det hende at du må betale et bruddgebyr.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454