JA TAKK, BEGGE DELER: For mange kan en kombinasjon av varmepumpe og panelovn være en god løsning.
Sist oppdatert: 27. juli 2024
Du har bestemt deg for å investere i oppvarming – men hva er egentlig best av varmepumpe eller panelovn? Hva er billigst? Hva er fordelene og ulempene? Her får du en komplett guide som gjør det litt enklere å velge rett løsning for nettopp din bolig.
Din personlige preferanser, oppvarmingsbehov og budsjett vil avgjøre hva som er best av varmepumpe og panelovn. I tillegg har utformingen i boligen svært mye å si. Det er derfor umulig å gi et tydelig svar som passer for alle. Du må selv vurdere hva som vil være det mest fornuftige valget.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Varmepumper er en behagelig og miljøvennlig løsning som kan redusere strømregningen din. Den lar deg utnytte den fornybare energien fra uteluften til å skape varm luft inne. Stadig flere velger derfor å montere varmepumpe i hjemmet sitt – men er det dermed sagt at det er en god løsning for deg?
Varmepumper gir en jevn og god varme, samtidig som du får et godt inneklima. De fleste varmepumper fås med luftrenser eller filter som fjerner pollen, bakterier og andre små partikler fra luften. Enkelte modeller er såpass effektive at de anbefales til dem med allergier.
Du kan redusere energiforbruket og dermed strømregningen mer med ei varmepumpe enn med panelovner. Varmepumper er rimeligere på sikt, selv om de koster mer her og nå. Nøyaktig hvor mye du kan spare, vil riktignok avhenge av hvor godt boligen din er isolert, hvor høy ytelse du trenger, energiforbruket ditt og lignende.
Ifølge Enova, bruker en typisk enebolig ca. 25 000 kWh per år. Det skal være mulig å spare ca. 4500 kWh per år ved å bytte til en luft-til-luft varmepumpe. Dersom man antar at strømprisen ligger på ca. 1 kr per kWh, betyr det at du sparer 4500 kr per år.
Sjekk det årlige strømforbruket ditt ved å kontakte strømselskapet ditt. Vanligvis finner du dette på “Mine sider”. Deretter finner du frem kalkulatoren for å se hvor mye du kan spare. Du bør ha i tankene at strømprisene i Norge kommer til å stige de kommende årene. Det skyldes blant annet planlagt utbygging av næring og industri.
La oss si at du brukte 20 000 kr på varmepumpe, inkludert montering. Du vil i så fall ha tjent inn igjen investeringen din på ca. 4-5 år. En varmepumpe varer i ca. 15 år, noe som betyr at du vil ha 10 år igjen med ren fortjeneste og reduserte strømregninger. Jo mer strøm du bruker, desto mer penger kan du spare.
Varmepumpe kan brukes som aircondition om sommeren, i motsetning til panelovner som bare varmer opp rommet. Mange velger for eksempel å montere en ekstra varmepumpe på soverommet, slik at de kan kjøle seg ned på lange, varme sommernetter.
Det er fullt mulig å koble flere innedeler på samme utedel, noe som gjør det enklere og billigere å kjøpe flere varmepumper. Dette kalles for multisplitt. Du kan for eksempel ha den innedelen som er mest effektiv for oppvarming i stuen, og en liten og billig modell på soverommet som du bruker som aircondition.
Dersom du velger panelovn fremfor varmepumpe, har du ikke denne muligheten. Du må i så fall kjøpe aircondition utenom. Totalt sett, blir denne komboen dyrere enn om du bare hadde kjøpt en varmepumpe som du bruker til begge deler. Tenk derfor nøye gjennom hvilke behov du har for både oppvarming og nedkjøling.
Varmepumper er mye mer fleksible enn panelovner. Det er lettere og raskere å justere varmen, og man får i tillegg litt sirkulasjon av luften i boligen. Man kan enkelt justere varmen både opp og ned, i forhold til panelovner som ikke kan kjøle ned boligen annet enn å skru panelovnen av. Varmepumper tilbyr mye høyere grad av fleksibilitet.
Den klassiske panelovnen har mange fordeler. De fås i mange størrelser og varianter, slik at du enkelt kan matche interiøret forøvrig. Du kan justere og stille inn temperaturen, slik at du bevarer en jevn og god varme i boligen din. Enkelte modeller fås dessuten med WiFi, noe som gir deg god kontroll over innstillingene.
Hvor effektiv panelovnen er, avhenger av størrelsen. Du bør beregne 70 watt per kvadratmeter som du ønsker å varme opp. En liten og billig panelovn pleier å være på ca. 400 watt, mens de største ligger på 4000 watt.
Panelovnen kan imidlertid ikke fordele varmen på samme måte som en varmepumpe, og de varmer hovedsakelig opp luften rett i nærheten av dem. Flere små panelovner plassert på ulike steder i en stor og åpen stue vil derfor være mer fornuftig enn kun én stor ovn.
Panelovner lager omtrent ikke lyd, sammenlignet med varmepumper. Ovner vil derfor være et bedre valg for deg som er svært lydsensitiv. Varmepumper fordeler varme ved hjelp av en vifte. Jo hardere viften jobber, desto mer lyd vil varmepumpen lage.
Dersom du bor i en liten og tett leilighet med veldig lite varmetap, vil ikke varmepumpen trenge å jobbe særlig mye. Den vil derfor ikke lage så mye støy. Bor du i en trekkfull, eldre bolig med stort varmetap, vil varmepumpen måtte jobbe omtrent kontinuerlig om vinteren for å opprettholde varmen.
I så fall bør du vurdere panelovn for å få et støyfritt alternativ. Det må likevel påpekes at varmepumper bruker mindre strøm, og de vil derfor være et mer økonomisk alternativ. Du kan dessuten få tak i relativt stillegående modeller. Tenk også over plassering av varmepumpen nøye.
Kanskje summingen fra viften dermed ikke blir særlig merkbart, selv om vinteren? Ønsker du derimot oppvarming til soverommet, kan summingen fra viften til varmepumpen bli forstyrrende når du skal sove. En lydløs panelovn kan i så fall være å foretrekke, dersom du er følsom for lyder.
Kaldras kan forårsake opptil 40 % av varmetapet i boligen og oppstår når varm inneluft treffer kaldt vindu. Kaldt trekk fra vinduet kan også forårsake kaldras. Varme på gulvnivå kan forhindre at dette oppstår, for eksempel ved å plassere en panelovn under vinduet.
Du kan selvsagt plassere gulvvarmepumper under vindu om du foretrekker varmepumpe. Dersom du imidlertid har mange store vindu i flere etasjer, vil panelovn være et mer praktisk og effektivt valg. Det er enklere og rimeligere å montere flere panelovner, sammenlignet med mange varmepumper.
Hvor mange vinduer du har i boligen, avgjør dermed om du bør velge panelovn eller varmepumpe for å forhindre kulderas. Den aller mest effektive måten å forhindre kaldras og redusere energiforbruket på sikt er imidlertid å isolere eller bytte ut de gamle, trekkfulle vinduene.
Panelovner er som regel et billig alternativ, sammenlignet med varmepumpe. Dersom du kun skal ha varme opp ett enkelt rom, vil det være mer fornuftig å spandere en tusenlapp på panelovn enn 15 000 kr på varmepumpe. Regnestykket kan derimot bli annerledes om du skal varme opp en hel bolig.
En varmepumpe vil kunne spare deg mer penger over flere år, ettersom det er en energieffektiv løsning som kan redusere strømregningen din. Panelovner kan bli dyrt på sikt, dersom du må ha mange ovner fordelt i en større enebolig. Mange velger derfor å la varmepumpen stå for “hovedvarmen” og bruke panelovner til å spe på med varme i enkelte rom.
Panelovn kan være et bra valg for deg som har små rom i boligen. Varmepumpen trenger nemlig klar luftbane for å blåse ut luften og spre varmen på en effektiv måte. Panelovner er ikke avhengige av vifter for å fordele varme, og du kan montere dem i hvert rom om du ønsker.
Panelovner er dessuten et rimelig og praktisk valg for deg som bare ønsker varme i ett enkelt rom, for eksempel på hjemmekontoret eller soverommet. Varmepumper er derimot ideelle for store, åpne boliger. Du kan få svært effektive varmepumpemodeller som varmer opp hele huset, samtidig som energiforbruket forblir lavt.
Panelovner kan som sagt kun varme opp en bolig, mens de fleste varmepumpene også kan kjøle ned boligen om sommeren! Dette er en fordel som blir mer og mer ettertraktet.
Nye boliger har mye høyere krav til isolasjon og energimerking enn tidligere, og eldre boliger blir også bedre isolert kontinuerlig. Dette fører til at mange leiligheter og hus sliter med å kvitte seg med overskuddsvarme på varme dager, og enkelte boliger kan bli ekstremt varme om sommeren.
Da holder det ikke med vifter, og man må finne andre metoder å kjøle ned boligen på en effektiv måte. Varmepumpe er et av de mest kostnadseffektive alternativene i tillegg til å gjøre en god jobb når det kommer til nedkjølingen.
Hittil har vi fokusert på hvorfor du bør velge enten varmepumpe eller panelovn. Likevel kan en kombinasjon av både ovn og varmepumpe være en fornuftig løsning. La oss si at du har en varmepumpe som gir jevn og god varme i nesten hele boligen – bortsett for kjellerstuen som sporadisk er i bruk.
En ekstra varmepumpe kan fort koste deg 20 000 kr, noe som kan være litt i overkant om kjellerstuen ikke er særlig i bruk. Likevel er det fint å kunne varme den opp ved behov, for eksempel hvis tenåringen vil ha spillkveld med vennene sine.
På samme måte kan en enkelt panelovn være et bra valg på soverommet på de aller kaldeste vinterdagene. Dersom soverommet er i andre etasje og varmepumpen er montert i første etasje, så er det ikke sikker at du får nok varme opp på soverommet.
De fleste foretrekker imidlertid å sove på kjølige rom, og ovnen vil derfor bare være i bruk noen få dager i året når det usedvanlig kaldt. Igjen vil en kombinasjon av varmepumpe og panelovn være en praktisk og billig løsning som passer for mange.
Man kan gjerne ha varmepumpe for å kjøpe ned store deler av boligen også en panelovn i rom hvor man oppholder seg eller i enkelte rom i boligen hvor varmepumpen kanskje har mindre effekt. Hvis man er flink til å kombinere disse to alternativene, kan man lage et veldig energieffektivt system som fungerer i hele boligen.
Ytelsen til varmepumper blir redusert på svært kalde vinterdager, og det er sannsynlig at du må supplere med ekstra varme en gang i blant. En kombinasjon av panelovn og varmepumpe kan være en energieffektiv og bekvem løsning på nettopp disse dagene. Det gjelder spesielt for deg som ikke ønsker å være avhengig av å fyre i peisen.
Panelovnen sørger for at varmepumpen ikke trenger å jobbe like hardt for å opprettholde varmen. Du risikerer ellers at viften på varmepumpen surrer og går høylydt gjennom dagen for å vedlikeholde temperaturen. Det kan være forstyrrende, samtidig som det krever mye energi.
Sjekk hva gjennomsnittstemperaturen er hos deg om vinteren – blir det ofte veldig kaldt? Eller har du en godt isolert bolig og bor i et område med milde vintre? Hvor god ytelse har varmepumpen din? Dersom du mistenker at du må ha ekstra varme om vinteren, bør du vurdere om du skal ha både varmepumpe og panelovn.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Vi har gått gjennom mye informasjon i guiden vår. Du bør nå ha god innsikt i de ulike løsningene, samt hva som er fordelene og ulempene. Før vi runder av, ønsker vi å oppsummere de viktigste poengene:
Varmepumper passer best for deg som:
Panelovner passer best for deg som:
Kombinasjon av panelovn og varmepumpe passer best for deg som:
Dersom du synes det er vanskelig å avgjøre, kan du kontakte ulike leverandører for å høre hva de mener. Varmepumpeleverandører pleier å tilby gratis befaring for å studere boligen din, og dette er en gylden anledning til å spørre hva de synes.
En varmepumpe er et system som henter varme fra uteluften eller grunnen, og bruker denne varmen til å varme opp innsiden av en bygning. En panelovn er en enkel varmekilde som konverterer elektrisk energi direkte til varme.
Fordelene med å bruke en varmepumpe inkluderer høyere energieffektivitet, lavere driftskostnader og muligheten for å kjøle ned boligen om sommeren. Varmepumper kan også bidra til et bedre inneklima ved å redusere fuktighet.
Selv om varmepumper generelt er mer energieffektive enn panelovner, kan det være situasjoner der en panelovn kan være et bedre valg. For eksempel kan panelovner være et mer kostnadseffektivt valg for rom som brukes sjelden, eller for boliger der installasjon av en varmepumpe kan være utfordrende.
Varmepumper er generelt mer kostnadseffektive enn panelovner på grunn av deres høyere energieffektivitet. Selv om oppstartskostnadene for en varmepumpe kan være høyere, kan de lavere driftskostnadene over tid mer enn kompensere for den innledende investeringen.
Les mer
Les mer
Les mer