bilde

FREMTIDENS SIKKERHET: Oppdag fordelen med en smartalarm som gir deg avansert beskyttelse og trygghet i hjemmet ditt.

Smartalarm: Styr huset via alarmapp

Sist oppdatert: 18. august 2023

Én ting er sikkert: Boligalarmer som brannvarslere og innbruddsalarmer gjør hjemmet ditt tryggere. I dag finnes det mange ulike typer boligalarmer på markedet, men en av dem blir stadig mer populær: nemlig smartalarmen.

I denne artikkelen ser vi nærmere hva en smartalarm er for noe, hvordan den fungerer, hvilke typer og funksjoner som er tilgjengelig og hvordan du kan installere og konfigurere dem. Vi ser også på hvordan du kan bruke alarmappen til å kontrollere og overvåke alarmsystemet ditt, samt hvordan du integrerer smartalarmen med annet smarthusutstyr.

Helt til sist, så får du en nyttig oversikt over kostnader og priser for smarte boligalarmer. Dermed kan du ta en informert beslutning om smartalarmer er et godt valg for deg og din families sikkerhet eller ikke.

Kortversjonen

 • En smartalarm er en boligalarm som styres via en mobilapp, og som kan integreres med annet smarthusutstyr for økt sikkerhet og brukervennlighet.
 • Smartalarmer bruker WiFi-nettverket for å koble sammen ulike sensorer og enheter i hjemmet ditt, slik som bevegelsessensorer, dør- og vindussensorer, røykvarslere, og kameraer.
 • Disse alarmer tillater brukere å motta varsler om hendelser som brann eller innbrudd, med muligheten for visuell bekreftelse via integrerte kameraer, rett på sin mobil.
 • De er også fleksible, med mulighet for å koble til og styre annet “smart” utstyr som elektroniske dørlåser og lekkasjesensorer, for økt sikkerhet og komfort.

Hva er en smartalarm og hvordan fungerer den?

En smartalarm er en boligalarm som styres via en alarmapp, kan integreres med annet smarthusutstyr og har mange praktiske funksjoner. En smart boligalarm gir deg enkel og praktisk kontroll over sikkerheten i hjemmet ditt, slik at du ikke trenger å bekymre deg for brann, innbrudd og forskjellige uhell.

Smartalarmer bruker WiFi-nettverket ditt til å koble sammen de ulike varslerne og komponentene i hjemmet ditt. Smarte boligalarmer kobles sammen med en praktisk alarmapp på mobilen din, slik at du kan styre alarmsystemet ditt via mobilen. 

For eksempel, la oss si at du har en smart brannalarm med kamera. Appen vil i så fall varsle deg hvis brannvarsleren blir utløst. Takket være kameraet, så kan du se inne på mobilen om det faktisk brenner eller det er falsk alarm. Dette kan være en enorm trygghet i hverdagen, for eksempel om du er mye bortreist, har kjæledyr eller barna er alene hjemme etter skoletid.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Forskjellige typer smarte boligalarmer

Det finnes alt fra seriekoblede, smarte brannvarslere som du kjøper på en butikk til komplette systemer som kobles til en døgnbemannet vaktstasjon. Smartalarmer består vanligvis av flere sensorer og enheter som er plassert rundt i hjemmet, for eksempel bevegelsessensorer, dør- og vindussensorer, røykvarslere og kameraer. 

Et smart alarmsystem kan blant annet bestå av følgende:

 • Bevegelsessensorer
 • Kameraer
 • Sjokksensorer
 • Magnetkontakter
 • Sirene
 • Optiske røykvarslere
 • Infrarøde sensorer
 • Tale- og lytteenheter
 • Annet utstyr som elektronisk dørlås og lekkasjesensorer

Det finnes mange muligheter for å øke både sikkerhet og komfort, hvis du kobler smarte boligalarmer sammen med annet “smart” utstyr i hjemmet. Du kan da bruke mobilen til å låse opp elektroniske dørlåser, bli varslet når barna kommer hjem eller stille inn alarmene slik at dørslås og belysning styres automatisk ved brann og andre nødsituasjoner.

Slik installerer du det smarte alarmsystemet ditt

Dersom du har kjøpt alarmsystemet gjennom en leverandør som tilbyr døgnbemannet vaktsentral, så får du som regel installasjon inkludert i prisen. I så fall kommer det en montør hjem til deg som ikke bare setter opp alarmene, men som også integrerer smarthusutstyret ditt. Du kan da føle deg trygg på at alt fungerer som det skal.

Hvis du skal installere et smart alarmsystem selv, så anbefaler vi at du følger veiledningene fra produsenten. Du må som regel først koble utstyret til internett eller smarthuben din, og deretter kobles utstyret til appen på telefonen din. Hvor enkelt eller vanskelig dette er, avhenger av kompleksiteten av systemet ditt. Er det snakk om noen få, enkle brannvarslere eller skal du ha mange forskjellige typer alarmer?

De mest avanserte systemene består av mange komponenter som kobles til hverandre via en hovedenhet, det vil si en “smarthub”. For at dette systemet skal fungere, så må alle komponentene passe sammen og bruke samme “språk” til å kommunisere.

I dag er det vanlig at smart utstyr “snakker” sammen ved å bruke de trådløse protokollene ZigBee eller Z-Wave. WiFi er også vanlig. De mest avanserte smarthubene kan brukes med forskjellige protokoller, mens enkelte kun godtar én protokoll. Den enkleste og billigste løsningen er seriekoblede brannvarslere som kobles direkte til mobilappen via WiFi, uten å gå via en smarthub.

Hvordan kontrollere og overvåke alarmene via appen

Nøyaktig hvilke funksjoner som er inkludert, vil avhenge av hvilken leverandør du bruker og hvilket alarmsystem du har. Jo mer utstyr som er inkludert i alarmsystemet ditt, desto dyrere kan det bli. Du bør derfor bruke litt tid på å vurdere hva som er viktig for deg og hvilket utstyr du vil prioritere.

Her er noe av det du kan gjøre ved hjelp av alarmappen:

 • Aktivere og deaktivere innbruddsalarmen: Du kan aktivere eller deaktivere innbruddsalarmen ved hjelp av appen, uten å være fysisk i nærheten av alarmsystemet ditt. Dette er spesielt nyttig hvis du har glemt å aktivere alarmen før du drar hjemmefra.
 • Overvåking av bevegelsessensorer: Mange smarte boligalarmer har bevegelsessensorer som utløses når noen beveger seg i hjemmet ditt. Alarmappen lar deg overvåke disse sensorene, og du kan se om noen går inn eller ut av hjemmet ditt.
 • Overvåke brannalarmer: Smarte brannalarmer kan varsle deg tidlig via appen om det oppstår mulige, farlige situasjoner. Appen lar deg overvåke brannvarslerne dine, slik at du kan sjekke om det er falsk alarm eller ikke.
 • Tilgang til kameraer: Noen smartalarmer har kameraer som gir deg visuell overvåkning av boligen din. Appen gir deg tilgang til disse kameraene, slik at du kan se hva som skjer i hjemmet ditt når du ikke er der.
En av de største fordelene med smarte boligalarmer er muligheten til å styre dem via en alarmapp.

Smart boligalarm med eller uten abonnement

Du kan enten kjøpe smartalarmer enkeltvis og koble dem sammen selv eller du kan kjøpe et alarmsystem med abonnement. Hvis du vil ha smarte boligalarmer med abonnement, så kan du kontakte et alarmselskap for å få en komplett pakke. Avhengig av systemet du velger, så kan du få alt fra smarte brannvarslere til smarte innbruddsalarmer. Disse kobles til en alarmsentral.

Fordeler med smartalarm uten abonnement:

 • Rimeligere i lengden, da du betaler kun for selve utstyret
 • Du kan selv velge hvilket utstyr du vil ha

Ulemper med smarte boligalarmer uten abonnement:

 • Du er ansvarlig for vedlikehold
 • Kan være krevende å montere selv
 • Du må sjekke at alt fungerer regelmessig
 • Du må kontakte nødetater selv
 • Du må sikre at alle de forskjellige produktene passer sammen

Fordeler med smartalarm med abonnement:

 • Døgnbemannet overvåkning og rask hjelp
 • Du kan føle deg trygg på at alle komponenter i systemet passer sammen
 • Regelmessig sjekk av alarmsystemer
 • Hjelp med montering og integrering av systemer

Ulemper med smartalarm med abonnement:

 • Du kan kun velge blant alarmselskapets produkter
 • Koster mer i lengden grunnet abonnementet

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Pris og kostnader for smartalarm

Det kan være store prisforskjeller mellom smarte boligalarmer, og det er viktig å bruke tid på å både undersøke og sammenligne priser. Det gjelder enten du vil ha et smart alarmsystem med eller uten abonnement. Kostnaden for et smart alarmsystem vil også variere i henhold til utstyret som følger med pakken.

Hvis du skal ha en smart boligalarm med abonnement, så anbefaler vi at du innhenter pristilbud fra tre forskjellige alarmselskaper. Alarmselskapet trenger som regel videre informasjon fra deg for å kunne gi deg et nøyaktig tilbud, for eksempel størrelsen på huset ditt og om du ønsker innbruddsalarm, brannalarm eller begge deler.

Du bør vurdere hvor mye komponentene i det smarte alarmsystemet koster, eventuelle gebyrer som oppstartsgebyrer og kanskje viktigst av alt: hvor mye abonnementet koster per måned. Det er viktig å huske at selv om et alarmselskap tilbyr rabatt på alarmpakker, så må du passe på at du ikke betaler for mye i abonnementskostnader over tid.

Sist, men ikke minst, så bør du sammenligne kvaliteten og funksjonaliteten til alarmproduktene. Pris er viktig, men kvalitet er enda viktigere siden det dreier seg om sikkerheten din. Der er dermed ikke sagt at høy pris er det samme som høy kvalitet. Du kan finne smartalarmer i alle prisklasser, bare du tar deg tid til å lete og gjøre litt research.

Du bør blant annet sjekke om utstyret er FG-godkjent. FG-godkjent utstyr er “forsikringsgodkjent” utstyr. Denne godkjenningen er en garanti for at sikkerhetsutstyret er av høy nok kvalitet i henhold til norske forhold og krav. Du kan blant annet få redusert egenandel, takket være FG-godkjenningen.

Konklusjon: Derfor bør du investere i smartalarm

En av de største fordelene med smartalarmer er at du blir varslet umiddelbart når en alarm blir utløst. Det kan være avgjørende for liv og sikkerhet. Dersom de smarte boligalarmene er koblet til en vaktsentral, øker sikkerheten ytterligere. Vaktsentralen kobler til nødvendige nødetater, slik at du får raskt hjelp. 

Du kan uansett sjekke hva som skjer i hjemmet ditt via appen når som helst og fra hvor som helst i verden med en smart boligalarm, så lenge du har tilgang til internett – akkurat det trenger du ikke et abonnement for å kunne gjøre. Bare pass på at sikkerhetsutstyret er riktig installert og sjekk at alt fungerer på regelmessig basis.

Selv om smarte boligalarmer kan virke som en stor investering, så må du huske at det er en investering i egen sikkerhet. Du kan senke skuldrene og føle deg trygg på at du blir varslet om noe skulle skje i hjemmet ditt. Dessuten finnes det smarte boligalarmer i alle prisklasser, og du har gode muligheter til å finne en løsning som passer for ditt budsjett. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454