bilde

Slik selger du hytta eller fritidsboligen din, steg for steg.

Selge hytte eller fritidsbolig: Slik gjør du det

Sist oppdatert: 12. juni 2023

Hvis du har bestemt deg for å selge hytta eller fritidsboligen din, så må det gjøres riktig for at du skal få en god pris. Det er flere viktige steg som skal følges for å sikre at salget går så smidig som mulig – og vi er her for å hjelpe deg med nettopp dette. Slik selger du hytta eller fritidsboligen din, steg for steg.

Kortversjonen

  • Før du selger hytta eller fritidsboligen din, er det viktig å gjøre en realistisk vurdering av verdien til eiendommen. Du kan få hjelp av en eiendomsmegler til å gjøre en verdivurdering, eller du kan selv undersøke priser på lignende eiendommer i området.
  • Når du skal selge hytta eller fritidsboligen din, er det viktig å sørge for at eiendommen ser best mulig ut. Rydd opp, vask og reparer eventuelle skader før visning.
  • En annen viktig faktor å vurdere når du selger hytta eller fritidsboligen din er å velge en pålitelig eiendomsmegler som kjenner godt til området.
  • Når du selger hytta eller fritidsboligen din, er det også viktig å være klar over skattekonsekvensene. Hvis du har eid eiendommen i mer enn ett år, kan du selge den skattefritt. Hvis du har eid eiendommen i mindre enn ett år, må du betale skatt av gevinsten.

Selge hytta eller fritidsboligen selv vs. eiendomsmegler

Noe av det første du må bestemme deg for er om du vil selge hytta selv eller få hjelp av en eiendomsmegler. Det er en fordel å ha en eiendomsmegler når du selger hytta fordi megleren har verdifull erfaring og kan hjelpe deg gjennom hele prosessen. Noen vurderer likevel å selge fritidsbolig eller hytte selv, rett og slett fordi de ønsker å spare penger.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ja, det kan så klart være penger å spare når du slipper meglerhonoraret – men du kan også tape penger ved å velge vekk megler. Megleren har ikke bare inngående kunnskap om hyttesalg og vet hva kjøperne i området ser etter – eiendomsmeglere er også dyktige selgere som jobber hardt for å sikre deg best mulig pris for hytta eller fritidsboligen din.

Mange velger å leie ut hytta i enkelte perioder, og de er derfor bekymret for at de må betale skatt når de skal selge den. Vi har gode nyheter: Du kan selge hytta eller fritidsboligen din skattefritt, så sant du har eid den i minimum fem år og brukt den i fem ut av de siste åtte årene. Du slipper altså å betale skatt, selv om du har leid ut eiendommen av og til i korte perioder.

Fordeler ved å selge selv:

  • Det er billigere: Du kan forvente å spare utgiftene som er involvert i en megleravtale, selv om du er nødt til å betale for hjelp med tilstandsrapport, verdivurdering og oppgjør. Så du slipper ikke unna helt kostnadsfritt.
  • Du har kontrollen over salgsprosessen: Du bestemmer hvem som skal få se boligen og når det skal skje.
  • Du kan ta deg god tid: Det tar tid å selge en hytte eller fritidsbolig, men du vil ha kontroll over tempoet i salgsprosessen.

Ulempene ved å selge selv: 

  • Du må kunne markedsføre eiendommen på en god måte: Hvis du ikke klarer å nå ut til potensielle kjøpere, så kan du få problemer med å selge. Det gjelder spesielt for hytter og fritidsboliger som ikke ligger i populære strøk eller som er vanskelige å selge av andre årsaker.
  • Noen ganger kan du få en lavere pris når du selger selv, og da ville du faktisk fått mer penger totalt om du hadde brukt en eiendomsmegler – selv om du må betale honorar.
  • Du må ta deg tid til alt papirarbeidet det medfører, ordne med fotografering, holde visninger, holde budrunde og ta deg tid til å “selge” boligen til dem som tar kontakt med deg. Dette tar tid og krefter, samtidig som du må føle deg trygg og selvsikker i møte med mulige kjøpere.

I de aller fleste tilfeller vil det altså lønne seg å bruke eiendomsmegler til å selge hytte eller fritidsbolig. Ikke bare øker sjansen for at du får en god pris, men du sparer mye tid og energi. Hvis du i tillegg bor langt unna hytta eller fritidsboligen, så kan det bli vanskelig å følge opp salget. Du kan spare deg for mye frustrasjon ved å heller bruke en lokal megler.

Dersom årsaken til at du vil selge fritidsboligen på grunn av at du mangler førerkort kan det fort være enklere å bestille teoriprøven enn å selge, da det å selge ofte innebærer mye tidsbruk og kostnader. Du bør også før du selger undersøke om markedet har gått jevnt opp de siste årene, eller om du er i en nedgangstid. Vi anbefaler å være forsiktig med å selge i nedgangstider, da du som regel får lav takst og at det er få kjøpere.

Finn ut hva hytta eller fritidsboligen er verdt

Først må du bestemme hvor mye du ønsker å selge hytta eller fritidsboligen for, og det er lurt å hente inn flere uavhengige meglertilbud. De fleste meglere tilbyr nemlig gratis verdivurdering for å prøve å vinne deg som kunde. Dersom du skal selge selv, må du som regel betale for å få utført en verdivurdering av en takstperson. 

Du får en god indikasjon på hva hytta eller fritidsboligen er verdt etter å ha snakket med flere meglere. Dermed ser du raskt om prisen du har i tankene er realistisk eller ikke. Det er ikke bare hyttas tilstand og størrelse som avgjør verdien av den. Hvor i landet du har hytte påvirker hvor mye du får for den.

Hvis du ikke får den prisantydningen som du hadde ønsket deg, så må du ta et valg. Du kan selge den selv om verdien er lavere enn du egentlig foretrekker, vente og prøve igjen senere når markedet er gunstigere, eller du kan spørre megler om hva du kan gjøre for å få opp verdien på hytta. 

For eksempel, det kan være lettere å selge en oppgradert hytte i et populært hyttefelt enn en liten, eldre hytte som ligger i et fjernt distrikt.

Gjør hytta/fritidsboligen klar for salg

Det er flere ting som skal skje når du gjør hytta eller fritidsboligen klar for salg. Du må selvsagt gjøre den så innbydende og attraktiv som mulig til både visning og salgsmaterialet. Samtidig må du også få redegjort for den tekniske tilstanden på fritidsboligen så grundig som mulig. Du kan nemlig ikke selge den “som den er” lengre.

Selger er pliktig til å inkludere detaljerte opplysninger om tilstanden på eiendommen. Vi anbefaler derfor at du får en takstperson til å utarbeide en boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst. Dette er en form for tilstandsrapport som dekker kravene i regelverket for boligsalg. Kjøper kan ikke kreve reklamasjon for forhold som er opplyst i dette dokumentet. Selger bør også legge frem dokumentasjon på eventuelle oppgraderinger på hytta.

Eiendomsmegleren vil kunne rådføre deg om hvilke papirer og dokumenter som må på plass før du selger for å unngå konflikter og tvister i ettertid. Megleren vil også kunne tipse deg om hvordan du bør rydde og style hytta for å gjøre den så attraktiv som mulig. Lokale meglere vet nemlig hva kjøperne ser etter, og denne kunnskapen kan du benytte deg av når du skal gjøre eiendommen klar for salg.

Hvis du selger selv, så vil du ikke ha denne støtten å lene deg på. Vi anbefaler at du istedenfor gjør litt research selv. Kanskje finnes det noen nye hytteeiere i området som du kan prate litt med for å finne ut av hva de så etter når de kjøpte hytta? De fleste meglere har egen fotograf og bistår med fotografering. Dersom du skal selge uten megler, så må du finne en dyktig boligfotograf eller ta bildene selv.

Planlegg salget i god tid

Det kan være lurt å tenke over når på året du skal selge hytta og bruke god tid på planleggingen. Dersom du har hytte på fjellet, så kan høst og vinter være en fin tid. Vår og sommer er derimot et gunstig tidspunkt å selge for deg som har fritidsbolig ved sjøen. De fleste kjøpere har nemlig lyst å ta i bruk den nye hytta med én gang.

Du bør også beregne god nok tid til salget og ikke skyndte deg for mye. Det kan nemlig ta lengre tid å selge en hytte eller fritidsbolig enn en vanlig bolig, men det spørs selvsagt litt på beliggenheten. Ta gjerne en titt på salgsstatistikken i det aktuelle området for å sjekke hva som er typisk salgstid for hytter og fritidsboliger der. Med mindre du har en hytte i topp stand i et svært attraktivt område, så må du regne med at det tar noen uker eller måneder.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Visning og budrunde ved salg av hytter og fritidsboliger

Det er ikke vanlig at hytteeiere holder visninger eller budrunder når de benytter seg av en megler. Eiendomsmegleren vil kunne gjennomføre profesjonelle visninger og håndtere budrunder. De kjenner markedet, har god kommunikasjonsevne og vet hvordan man skal få ut det beste av salgsprosessen.

Hvis du selger hytta eller fritidsboligen selv, så må du stille opp ved visninger. Du kan holde åpne visninger, men det kan også hende at noen ønsker private visninger. Dette kan kreve litt tid og innsats fra din side. Det er lurt å planlegge visningene godt og sørge for at du har god tid til å svare på alle spørsmålene som kan komme opp.

Det er ikke alltid det blir en formell budrunde når du skal selge hytta eller fritidsboligen – det spørs hvor attraktiv hytta er. Noen ganger blir det en ivrig budrunde, andre ganger kan det dryppe inn et bud lenge etter visning. Du som selger bestemmer alltid hvilket bud du vil godta, enten du selger hytta selv eller får hjelp av en eiendomsmegler.

Megleren vil deretter bistå med kjøpekontrakt og sørge for at oppgjøret håndteres på en trygg og sikker måte. Hvis du selger selv, så anbefaler vi at du får hjelp av en advokat, oppgjørsselskap eller megler til akkurat denne delen. Det kan ellers oppstå stor risiko for både kjøper og selger.

Vi håper du får god nytte av tipsene våre for å selge hytter eller fritidsboliger, raskt og enkelt. Send gjerne inn skjemaet på siden vår om du trenger litt hjelp med salget eller innhente gratis og uforpliktende tilbud. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454