Slik selger du hytta eller fritidsboligen din, steg for steg.
Sist oppdatert: 26. juli 2024
Hvis du har bestemt deg for å selge hytta eller fritidsboligen din, så må det gjøres riktig for at du skal få en god pris. Det er flere viktige steg som skal følges for å sikre at salget går så smidig som mulig – og vi er her for å hjelpe deg med nettopp dette. Slik selger du hytta eller fritidsboligen din, steg for steg.
Noe av det første du må bestemme deg for er om du vil selge hytta selv eller få hjelp av en eiendomsmegler. Det er en fordel å ha en eiendomsmegler når du selger hytta fordi megleren har verdifull erfaring og kan hjelpe deg gjennom hele prosessen. Noen vurderer likevel å selge fritidsbolig eller hytte selv, rett og slett fordi de ønsker å spare penger.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Ja, det kan så klart være penger å spare når du slipper meglerhonoraret – men du kan også tape penger ved å velge vekk megler. Megleren har ikke bare inngående kunnskap om hyttesalg og vet hva kjøperne i området ser etter – eiendomsmeglere er også dyktige selgere som jobber hardt for å sikre deg best mulig pris for hytta eller fritidsboligen din.
Mange velger å leie ut hytta i enkelte perioder, og de er derfor bekymret for at de må betale skatt når de skal selge den. Vi har gode nyheter: Du kan selge hytta eller fritidsboligen din skattefritt, så sant du har eid den i minimum fem år og brukt den i fem ut av de siste åtte årene. Du slipper altså å betale skatt, selv om du har leid ut eiendommen av og til i korte perioder.
I de aller fleste tilfeller vil det altså lønne seg å bruke eiendomsmegler til å selge hytte eller fritidsbolig. Ikke bare øker sjansen for at du får en god pris, men du sparer mye tid og energi. Hvis du i tillegg bor langt unna hytta eller fritidsboligen, så kan det bli vanskelig å følge opp salget. Du kan spare deg for mye frustrasjon ved å heller bruke en lokal megler.
Dersom årsaken til at du vil selge fritidsboligen på grunn av at du mangler førerkort kan det fort være enklere å bestille teoriprøven enn å selge, da det å selge ofte innebærer mye tidsbruk og kostnader. Du bør også før du selger undersøke om markedet har gått jevnt opp de siste årene, eller om du er i en nedgangstid. Vi anbefaler å være forsiktig med å selge i nedgangstider, da du som regel får lav takst og at det er få kjøpere.
Ja, bør man egentlig selge hytten selv? Dette vil variere en del, og hytter med veldig lav verdi bør man nok selge selv da eiendomsmegler ofte har minstepriser. Da kan store deler av profitten forsvinne, mens muligheten for økt gevinst er liten. Hvis det gjelder en hytte med høyere verdi bør man vurdere å hyre inn en eiendomsmegler, da det ofte vil ofte lønne seg.
Først må du bestemme hvor mye du ønsker å selge hytta eller fritidsboligen for, og det er lurt å hente inn flere uavhengige meglertilbud. De fleste meglere tilbyr nemlig gratis verdivurdering for å prøve å vinne deg som kunde. Dersom du skal selge selv, må du som regel betale for å få utført en verdivurdering av en takstperson.
Du får en god indikasjon på hva hytta eller fritidsboligen er verdt etter å ha snakket med flere meglere. Dermed ser du raskt om prisen du har i tankene er realistisk eller ikke. Det er ikke bare hyttas tilstand og størrelse som avgjør verdien av den. Hvor i landet du har hytte påvirker hvor mye du får for den.
Hvis du ikke får den prisantydningen som du hadde ønsket deg, så må du ta et valg. Du kan selge den selv om verdien er lavere enn du egentlig foretrekker, vente og prøve igjen senere når markedet er gunstigere, eller du kan spørre megler om hva du kan gjøre for å få opp verdien på hytta.
Det er flere ting som skal skje når du gjør hytta eller fritidsboligen klar for salg. Du må selvsagt gjøre den så innbydende og attraktiv som mulig til både visning og salgsmaterialet. Samtidig må du også få redegjort for den tekniske tilstanden på fritidsboligen så grundig som mulig. Du kan nemlig ikke selge den “som den er” lengre.
Selger er pliktig til å inkludere detaljerte opplysninger om tilstanden på eiendommen. Vi anbefaler derfor at du får en takstperson til å utarbeide en boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst. Dette er en form for tilstandsrapport som dekker kravene i regelverket for boligsalg. Kjøper kan ikke kreve reklamasjon for forhold som er opplyst i dette dokumentet. Selger bør også legge frem dokumentasjon på eventuelle oppgraderinger på hytta.
Eiendomsmegleren vil kunne rådføre deg om hvilke papirer og dokumenter som må på plass før du selger for å unngå konflikter og tvister i ettertid. Megleren vil også kunne tipse deg om hvordan du bør rydde og style hytta for å gjøre den så attraktiv som mulig. Lokale meglere vet nemlig hva kjøperne ser etter, og denne kunnskapen kan du benytte deg av når du skal gjøre eiendommen klar for salg.
Hvis du selger selv, så vil du ikke ha denne støtten å lene deg på. Vi anbefaler at du istedenfor gjør litt research selv. Kanskje finnes det noen nye hytteeiere i området som du kan prate litt med for å finne ut av hva de så etter når de kjøpte hytta? De fleste meglere har egen fotograf og bistår med fotografering. Dersom du skal selge uten megler, så må du finne en dyktig boligfotograf eller ta bildene selv.
Det kom nye lover rundt salg av bolig, hytte og fritidseiendommer som trådte i kraft den 1. januar 2022! Hovedpunktet rundt denne nye regelen var at man ikke kan selge boligen «som den er» eller lignende forbehold.
Dette medfører at man må være mer nøktern når man skal selge boligen. Dette er hovedsakelig for å unngå tvistesaker, og at enkelte selgere muligens lurer kjøperen ved å skjule eller å unngå å opplyse om feil og mangler.
Dette medfører at man må fylle ut egenerklæringsskjemaet tilstrekkelig, og gjør at man er pliktig til å oppgi relevante feil og mangler under salg av hytte og fritidsbolig.
Nei, man må ikke få utarbeidet en tilstandsrapport ved salg av hytte og fritidsbolig. Det kan imidlertid være utrolig vanskelig å selge en hytte eller fritidsbolig uten dette avhengig av beliggenhet og pris.
Folk flest vil ikke kjøpe et salgsobjekt hvor det ikke er utarbeidet en grundig tilstandsrapport og hvor nødvendig og pålitelig dokumentasjon foreligger. Det kan fort bli bomkjøp hvis man ikke har tilgang til en gjennomført tilstandsrapport utført av en autorisert bygningssakkyndig takstmann.
Hvis hytten har en viss verdi vil det derfor nesten være nødvendig med tilstandsrapport for å lokke til seg kjøpere, og disse kan i mange tilfeller føre til høyere salgspris da kjøper kan føle seg tryggere.
Det kan i mange tilfeller lønne seg å kjøpe en tilstandsrapport på sitt salgsobjekt! Hvis hytten eller fritidsboligen har få feil og mangler kan dette øke prisen betraktelig å lokke til seg flere kjøpere som vil konkurrere om din hytte. Det er rett og slett lettere for potensielle kjøpere å stå sikrere i sitt kjøp hvis det foreligger en grundig tilstandsrapport.
Det kan være lurt å tenke over når på året du skal selge hytta og bruke god tid på planleggingen. Dersom du har hytte på fjellet, så kan høst og vinter være en fin tid. Vår og sommer er derimot et gunstig tidspunkt å selge for deg som har fritidsbolig ved sjøen. De fleste kjøpere har nemlig lyst å ta i bruk den nye hytta med én gang.
Du bør også beregne god nok tid til salget og ikke skyndte deg for mye. Det kan nemlig ta lengre tid å selge en hytte eller fritidsbolig enn en vanlig bolig, men det spørs selvsagt litt på beliggenheten. Ta gjerne en titt på salgsstatistikken i det aktuelle området for å sjekke hva som er typisk salgstid for hytter og fritidsboliger der. Med mindre du har en hytte i topp stand i et svært attraktivt område, så må du regne med at det tar noen uker eller måneder.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det er ikke vanlig at hytteeiere holder visninger eller budrunder når de benytter seg av en megler. Eiendomsmegleren vil kunne gjennomføre profesjonelle visninger og håndtere budrunder. De kjenner markedet, har god kommunikasjonsevne og vet hvordan man skal få ut det beste av salgsprosessen.
Hvis du selger hytta eller fritidsboligen selv, så må du stille opp ved visninger. Du kan holde åpne visninger, men det kan også hende at noen ønsker private visninger. Dette kan kreve litt tid og innsats fra din side. Det er lurt å planlegge visningene godt og sørge for at du har god tid til å svare på alle spørsmålene som kan komme opp.
Det er ikke alltid det blir en formell budrunde når du skal selge hytta eller fritidsboligen – det spørs hvor attraktiv hytta er. Noen ganger blir det en ivrig budrunde, andre ganger kan det dryppe inn et bud lenge etter visning. Du som selger bestemmer alltid hvilket bud du vil godta, enten du selger hytta selv eller får hjelp av en eiendomsmegler.
Megleren vil deretter bistå med kjøpekontrakt og sørge for at oppgjøret håndteres på en trygg og sikker måte. Hvis du selger selv, så anbefaler vi at du får hjelp av en advokat, oppgjørsselskap eller megler til akkurat denne delen. Det kan ellers oppstå stor risiko for både kjøper og selger.
Vi håper du får god nytte av tipsene våre for å selge hytter eller fritidsboliger, raskt og enkelt. Send gjerne inn skjemaet på siden vår om du trenger litt hjelp med salget eller innhente gratis og uforpliktende tilbud. Lykke til!
Det kommer helt an på hvilken type hytte eller fritidsbolig du har. Skal du selge sommerhytte i skjærgården? Da kan det være lurt å få legge den ut for salg på våren, slik at kjøperen kan nyte sommeren der. Det er derimot høysesong for fjellhytter og vinterhytter om høsten. Snakk gjerne med en lokal hyttemegler for å få nærmere veiledning – de kjenner nemlig godt til det lokale markedet.
Du skal i utgangspunktet betale skatt ved salg av hytte, så sant du ikke innfrir krav til eier- og brukstid. Kravene for å kunne selge skattefritt er strengere for hytter og fritidsboliger enn for primærboliger. Du må ha eid hytta i minst fem år, samt brukt dem i minst fem ut av de siste åtte årene. Hvis ikke, må du skatte av gevinsten. Du kan derimot kreve fratrekk på skatten, dersom du selger fritidsboligen med tap.
Det er veldig vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid det tar å selge en hytte eller fritidsbolig, men generelt sett må du regne med at det tar minst tre måneder. Du bør derfor beregne god tid på salget. For eksempel, sommerhytter har høysesong om våren og bør derfor legges ut for salg allerede til påske. Husk at selve klargjøringen kan ta lengre tid – du bør for eksempel fikse småfeil som løse lister.
Prisen kan variere mellom ulike hyttemeglere, og du bør derfor sammenligne flere tilbud. Meglerprovisjonen kan variere fra 1-4 prosent for alle typer eiendommer. Nøyaktig hvor mye du skal betale avhenger av boligtype, beliggenhet og hvor lett det vil være å selge eiendommen. Generelt sett, kan meglerprovisjonen være noe høyere for hyttesalg enn vanlig boligsalg. Husk også på at du må betale andre kostnader, for eksempel tilstandsrapport og markedsføring.
Les mer
Les mer
Les mer