bilde

FUNGERER: Solceller på bakken kan absolutt fungere om du ikke ønsker det på boligen.

Solcellepanel på bakken: Fungerer det?

Sist oppdatert: 13. juli 2023

Økte strømpriser fører til at stadig flere vurderer solceller. Takmonterte solcellepaneler er fortsatt den vanligste løsningen for folk flest, men det finnes også mange andre spennende alternativer – deriblant solcellepanel på bakken.

Les videre for å oppdage om det egentlig fungerer med bakkemonterte solceller, samt hvordan du finner frem til det beste solcelleanlegget for deg.

Kortversjonen

  • Økte strømpriser øker interessen for solceller. Bakkemonterte solceller tilbyr flere fordeler som for eksempel optimal vinkling og dermed høyere energiproduksjon. Er spesielt bra egnet for store tomter eller ledig areal.
  • Før man monterer bakkemonterte solceller må man vurdere tilgjengelig areal, riktig vinkel og retning, samt innvirkning av skygge fra omgivelsene. Kombinasjon av bakkemonterte og takmonterte solceller kan optimalisere energiproduksjon.
  • Man bør innhente tilbud fra forskjellige solcelleleverandører for å sikre beste løsning og pris. Støtte fra Enova er mulig, men dette innebærer noen spesifikke krav, inkludert installasjon av et registrert firma.

Slik fungerer solcellepaneler på bakken

Solcellepaneler på bakken produserer solkraft på samme måte som takmonterte paneler. Den største forskjellen er hvordan de monteres. Bakkemonterte solceller monteres på spesielle strukturer eller stativer. Stativene støtter og holder panelene i riktig vinkel og retning, slik at de fanger opp mest mulig sollys.

Det er nemlig mengden med sollys – også kalt solinnstråling – som avgjør hvor godt solcellepanelene fungerer. Solcellepaneler som monteres på bakkestativ kan ha en stor fordel når det gjelder effektivitet. Du kan plassere dem i optimal vinkel, uavhengig av taket på bygningen. Dette kan resultere i høyere energiproduksjon og et mer lønnsomt anlegg.

Når solcellepanelene på bakken produserer elektrisitet, blir denne strømmen enten brukt direkte i hjemmet, lagret i et batteri til senere bruk eller sendt tilbake til strømnettet. Løsningen passer bra for private boliger med stor hage, hytter med stor tomt, gårdsbruk og industribruk med store tomter.

Det dukker også stadig flere solparker opp her i Norge. Solcelleparker består som regel av mange solcellepaneler som monteres på bakkestativ. Slike solkraftverk er ikke bare for industrien. Grunneiere som har mye ledig areal med lav produktivitet kan leie ut eiendommen sin til solcelleparker.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Fordeler med bakkemonterte solcellepaneler:

  • Ingen begrensninger med tanke på takplass eller takvinkel
  • Enkelt vedlikehold og rengjøring
  • Solinnstråling og energiproduksjon kan være bedre
  • Fleksibilitet i henhold til utforming og plassering

Ulemper med solcellepaneler på bakken:

  • Større arealbehov
  • Estetiske hensyn
  • Potensielle utfordringer med planlegging og tillatelser
  • Økt risiko for skade

Hvis det ikke er mulig å montere solcellepaneler på taket eller på veggen, så kan bakkemonterte paneler være et godt alternativ. For eksempel, det er ikke alltid tillatt med takmonterte paneler. Det kan skyldes takmateriale, kommunale restriksjoner og lignende. I så fall må du søke kommunen om tillatelse for å se om du får lov, eller du må rett og slett montere dem andre steder på eiendommen.

Er du en bonde kan det være lønnsomt å plassere solcellepaneler på ledig areal på bakken.

Dette bør du vurdere før du monterer solcellepaneler på bakken

Det er flere ting du bør vurdere før du monterer solceller på bakkenivå, slik at du er sikker på at solcelleanlegget fungerer godt. Du må først og fremst vurdere hvor god plass du har på eiendommen din. Panelene og monteringssystemet vil kreve et visst areal, og det må være nok plass rundt dem for å unngå skygge fra trær, bygninger og lignende. Terrenget bør også være relativt flatt og godt drenert for å sikre at solcellene står trygt og stødig.

Solcellepanelene må stilles opp i riktig vinkel og retning for å fange opp mest mulig sollys. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å beregne nettopp dette. Leverandøren kan også hjelpe deg med å regne ut hvor mange paneler du trenger for å produsere nok strøm, samt hvor lang tid det går før du har tjent inn igjen anlegget. 

Det er fullt mulig å kombinere bakkemonterte solceller med takmonterte solceller for å optimalisere energiproduksjonen. Da kan du fange opp mest mulig sollys i løpet av dagen, slik at du får en jevnere og mer effektiv energiproduksjon. Et større anlegg vil riktignok koste mer, samtidig som du vil kunne produsere mer solkraft og dermed øke lønnsomheten. Det du ikke bruker selv, kan du selge tilbake til strømselskapet ditt til spotpris så lenge du er plusskunde.

Enova tilbyr opptil 47 500 kr i støtte til privatpersoner som vil ha solcelleanlegg til enten helårsbolig eller fritidsbolig. Nøyaktig hvor mye du får, avhenger av installert effekt. Det finnes imidlertid noen krav for å få støtten, for eksempel at anlegget må være montert av et registrert firma. Det er viktig å sette seg inn i disse kravene grundig før du investerer i et bakkemontert solcelleanlegg for å få innvilget støtten.

Slik finner du det beste bakkemonterte solcelleanlegget for deg

Bakkemonterte solceller kan være en effektiv og lønnsom løsning. Det er imidlertid viktig å kjøpe riktig type og antall paneler for å sikre at anlegget fungerer bra og produserer nok strøm. Ikke minst, så må panelene monteres på korrekt måte med tanke på vinkel og retning. Den enkleste måten å sikre at du får solcellepaneler som fungerer godt på bakken er ved å innhente tilbud.

Du bør snakke med tre forskjellige leverandører for å høre hva slags løsninger de anbefaler til eiendommen din, samt hvor mye disse anleggene vil koste. Dermed får du et godt sammenligningsgrunnlag for både priser og produkter. Det er viktig å ta seg god tid til å velge den rette leverandøren. Husk å sjekke referanser fra tidligere kunder, og undersøk hva slags garantier de forskjellige forhandlerne kan tilby.

Leverandørene vil deretter kunne anbefale et bakkemontert solcelleanlegg basert på spesifikke forhold ved eiendommen din, hvor stort areal du har og hvor mye sol det er der anlegget skal være. Vi anbefaler at du tenker deg nøye om før du bestemmer deg for hvem som har det beste forslaget.

Det bør også sies at det finnes små bærbare solcellepaneler som ikke tilkobles strømnettet. Disse kan du plassere omtrent hvor du vil, inkludert bakkenivå. De passer for eksempel til bobiler, båter eller campingvogner. De er enkle å montere, veier lite og kan legges sammen når de ikke er i bruk. Prisen på bærbare solcellepaneler kan variere fra noen få hundrelapper til flere tusen, avhengig av effekt, størrelse og merke.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Fungerer solcellepaneler på bakken?

Solcellepaneler på bakken er en god løsning som kan fungere veldig godt, så sant forholdene ligger til rette for det. Du må ha stort nok areal tilgjengelig, og panelene må plasseres slik at de fanger opp mest mulig sollys. Det kan være enklere å finne rett plassering til bakkemonterte solceller enn takmonterte, ettersom du ikke trenger å ta hensyn til takets utforming.

Vi anbefaler at du kontakter flere solcelleleverandører for å diskutere mulige løsninger som passer for eiendommen din, samt for å sammenligne priser på solceller.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454